Der er i dag blevet trukket lod til de indledende kvalkampe til både Champions League og Europa League. Vi giver her et overblik over de vigtigste opgør, heriblandt alle de danske. 

FCM skal til et af Europas miniputnationer

De danske mestre fra FC Midtjylland har som eneste danske hold muligheden for at spille Champions League i 2015/16 og første skridt på vejen skal findes i enten Gibraltar eller Andorra. Lodtrækningen ville det nemlig sådan, at FC Midtjylland, når de træder ind i 2. playoff runde, skal møde vinderen af opgørene mellem FC Santa Coloma fra Andorra eller Lincoln Red Imps fra Gibraltar. Begge hold vandt deres respektive ligaer og især Lincoln Red Imps var overbevisende med 19 sejre af 21 mulige og en målscore på 80-12.

To ukendte modstandere - og dog

Hverken FC Santa Coloma eller Lincoln Red Imps ringer nogle klokker hos de fleste fodboldseere, og begge hold består da også udelukkende af mere eller mindre ukendte navne, hvoraf størstedelen af fra henholdsvis Andorra og Gibraltar krydret med især nogle spaniere. På begge hold er der dog en del landsholdsspillere, men da Andorra ligger nr. 204 i verden og Gibraltar ikke engang er en del af FIFA endnu, så skal FC Midtjylland se sig truet af disse 2 hold, trods flere landsholdsspillere end danskerne.

Selvom FC Santa Coloma dog ikke har mange kendte navne eller kommer fra et kendt fodboldland, så vil nogle danskere dog alligevel nok kunne huske at have hørt om holdet. I 2003 mødte FC Santa Coloma nemlig Esbjerg i kvalifikationen til UEFA Cup. Her vandt Esbjerg først 4-1 i Andorra inden de på hjemmebane sejrede med 5-0 og altså samlet 9-1 - her scorede U21-landstrænere, Jess Thorup, i øvrigt 3 mål i de 2 kampe.

Første opgør for FC Midtjylland vil være d. 14. eller 15. juli.

Andorra og San Marino til Randers og Brøndby

I Europa League træder både Brøndby og Randers ind med det samme, mens FC København træder ind i runden efter. Bronzevinderne fra Brøndby skal op imod Juvenes-Dogana fra San Marino, der er ukendte for langt de fleste. Trods et overtal af hjemlige spillere og et landshold, der ikke er prangende, så kan Juvenes-Dogana kun mønstre en enkelt landsholdsspiller. Første opgør mellem Brøndby og Juvenes-Dogana spiller på Brøndby Stadion d. 2. juli.


Meget sværere ser det ikke ud for Randers, der får fornøjelsen af UE Sant Julia fra Andorra. UE Sant Julia har ligesom konkurrenterne fra FC Santa Coloma primært spillere fra Andorra og Spanien, men der er ikke nogle landsholdsspillere på holdkortet. Randers starter med at skulle en tur til Andorra, hvor de spiller d. 2. juli.

2. kvalifikationsrunde i EL for de danske hold

Skulle Brøndby spille sig forbi Juvenes-Dogana i første kvalifikationsrunde så venter en kamp mod enten FK Atlantas fra Litauen eller PFC Beroe fra Bulgarien. For Randers' vedkommende bliver det et rent skandinavisk opgør, hvis de slår UE Sant Julia ud, da enten FC Lahti eller IF Elfsborg venter. Især en kamp mod Elfsborg bliver interessant, da svenskerne har den danske målmand Kevin Stuhr Ellegaard på holdkortet - han har faktisk en fortid i Randers hvor han vogtede målet i 2007-2010.

Når FC København træder ind i turneringen, så bliver det enten mod Newtown AFC fra Wales eller Valletta FC fra Malta. Ingen af modstanderne bør kunne true FC København for alvor, men Valletta må alligevel ses som en væsentlig sværere modstander end walisiske Newtown.

Andre spændende opgør

Udover de danske hold, så skal en del flere hold i aktion i både Champions League og Europa League, og i førstnævnte turnering skal skotske Celtic bl.a. møde Stjarnan, der har Michael Præst og Jeppe Hansen på holdkortet, og som i den netop overståede sæson gik videre fra gruppespillet i Europa League.