Annonce

Paris-Nice 2019 - optakt: Odds, tips, spilforslag

Tags: Optakter, Cykling
Denne side indeholder henvisnings-links

For mange cykelfans starter sæsonen først for alvor, når Paris-Nice afholdes. Årets udgave ser ret spændende ud, især for det rivaliserende løb satser lidt anderledes end normalt. BetXperts egen cykelekspert guider dig igennem løbet i denne optakt.

Bemærk, at optakten er opdateret den 8. marts.

Løbet mod Solen går fra Paris til Nice. Det er i al fald sådan, mange omtaler det prestigefyldte franske WorldTour-løb, der er placeret i starten af marts. 

Det franske etapeløb er ét af de mere prestigefyldte på kalenderen. Ikke desto mindre har de helt store stjerner set bort fra Paris-Nice i de senere år, for derimod at satse på for eksempel Tirreno-Adriatico. Det italienske etapeløb satser dog i år på en helt anderledes rute, men det har ikke fået de største stjerner til løbet i år.

Odds på Paris-Nice hos Bet365 her

Men bare fordi de største stjerner har været fraværende, har det ikke betydet, at vi har fået et ringere cykelløb. Tværtimod. Paris-Nice har muligvis været ét af de bedste ugelange etapeløb de seneste tre-fire sæsoner. Der har været masser af dramatik og spænding til sidste sekund. De sekundære ryttere har turde satse alt for at hive en kæmpe triumf hjem.

Det var lige præcis det, Marc Soler gjorde for et år siden. Den 25-årige spanier har i glimt vist sit store talent, men under Paris-Nice 2018 fik han sit helt store gennembrud. Forud for sidste etape sad han i den hvide ungdomstrøje, men Soler satsede alt og gik efter den samlede triumf - og lykkedes

Hvis man skal bruge de foregående udgaver af løbet som pejlemærke, så tyder meget på, at vi får et helt fabelagtigt løb.

Odds: Paris-Nice 2019

Hold øje med tips fra cykeleksperten Jesper Carstens. Det er en god idé at følge ham på siden, så du hurtigt får besked om nye tips.

Udvalgte odds til Paris-Nice 2019

Bedste odds Bookmaker
Michal Kwiatkowski 6,50
Wilco Kelderman 7,00
Simon Yates 7,50
Ion Izagirre 8,00
Marc Soler 8,50
Egan Bernal 11,00
Miguel Angel Lopez 13,00
Bob Jungels 13,00

Paris-Nice odds er opdateret 8. marts klokken 10:45.

Favoritterne til Paris-Nice 2019

Der er tale om et meget åbent favoritfelt. Det skyldes dels, at de bedste klassementsryttere vælger andre løb end Paris-Nice, og dels at ruten også er ganske åben. Derfor bliver optakten en hurtig gennemgang, der kan åbne for en dybere forumdebat. Byd endelig gerne ind.

Enkeltstartsfavoritterne kan få en fordel

Bookmakerne peger på Michal Kwiatkowski (Sky) som den umiddelbare favorit. Jeg forstår godt tankerne bag: Han er dygtig på enkeltstarten, han er dygtig i bjergene, og han er dygtig på kuperede ruter. Når det så er sagt, så er jeg lidt lunken vec ham. Han kan få lidt problemer på 7. etapes bjergafslutning, fordi skønt han er blevet bedre i bjergene efter skiftet til Sky, så er han stadig ikke en ren klatrer. Han vil blive udfordret her.

Han skal vinde så meget tid som muligt på enkeltstarten, forsvare sig på syvende etape og kan så køre ottende etape relativt aggressivt. Jeg stoler mere på ham end mange af konkurrenterne på enkeltstarten. Jeg synes dog ikke om ham til det nuværende odds, og jeg kan nok ikke finde meget mere end 12 % på ham.

Jeg ved ikke, om jeg har mere fidus til de tempostærke klatrere som Wilco Kelderman (Sunweb) og Ion Izagirre (Astana). De er begge dygtige enkeltstartsryttere, men det her er en flad enkeltstart, og den volder fra tid til anden især Ion Izagirre problemer. Wilco Kelderman kan godt køre en flad enkeltstart, og af den årsag har jeg lidt mere fidus til ham end Izagirre. 

I forhold til de rene klatrere - Bernal, Lopez, Yates m.fl - kommer de til at vinde tid på enkeltstarten (men taber sandsynligvis til Kwiatkowski). Spørgsmålet er så, om de er gode nok klatrere til at holde de andre bag sig på syvende etapes bjergafslutning? Tja... Jeg tænker, at Wilco Kelderman har en større chance end Ion Izagirre, og værdien er i min optik på Wilco Kelderman ned til odds 6,00. 

Bjergspecialisterne skal straffe på 7. etape

Det hele handler om balance: bliver løbet afgjort på enkeltstarten, eller bliver det afgjort på 7. etape? Umiddelbart hælder jeg til, at enkeltstarten bliver det mest afgørende moment, men er det i virkeligheden bjergene, så skal man se nærmere på de ryttere her.

Egan Bernal (Sky) er utvivlsomt sportens allerstørste talent. Han er allerede nu én af de bedste i bjergene, omend formen ikke var alt for prangende i starten af året. Enkeltstarten bliver et problem for ham. Det er stensikkert. Han har sine udfordringer der, hvorfor jeg har svært ved at se ham ende øverst på podiet.

Her vurderer jeg måske, at Simon Yates (Mitchelton-Scott) har en større chance. Han kan køre en solid enkeltstart på dagen. Selvfølgelig taber han tid på den flade rute i forhold til de bedste, men rammer han dagen, så kan han undgå et alt for stort tidstab. Og så har han bare bevist over de seneste 12 måneder, at han er en fremragende væddeløber. Hans form har allerede set god ud. Jeg ville ikke blive overrasket, hvis han hev sejren hjem, men jeg synes ikke, at oddset interesserer mig.

Både Astana og Sky har udtaget to dygtige ryttere, der kan vinde løbet - og begge par er præcis samme typer. For mens Ion Izagirre er god på enkeltstarten og solid i bjergene, så har man en bedre bjergrytter i form af Miguel Angel Lopez hos Astana-holdet. Han er ovenikøbet i rigtig god form. Spørgsmålet er så, om han skal agere hjælper for Izagirre eller får lov at køre sin egen chance. Jeg tænker, at meget af det afhænger af status efter enkeltstarten.

Spiltanker: Den pokker enkeltstart

Jeg tøver lidt med at kaste procenter ud til det her løb, og jeg glæder mig over, at det ikke er mig, der skal sætte oddsene. Jeg har en klar fornemmelse af, at enkeltstarten bliver den største faktor hos vinderen, men HVOR meget betyder den reelt set? Det er svært at vurdere. Jeg stikker ganske lidt ud på Wilco Kelderman (CV: 16-17 %), men ellers holder jeg mig i ro.

Langskud

Det er et åbent løb, og derfor vil jeg heller ikke afskrive eventuelle langskud. 

Det kunne for eksempel være Bob Jungels (Deceuninck-Quick Step), der er en vild allround-rytter. Han har netop sejret i Kuurne-Bruxelles-Kuurne, men han er solid i bjerge og dygtig på enkeltstarten. Jeg tænker, at han får det for svært i bjergene, men hvem ved: hvis alt går op i en højere enhed, så kan han vinde.

Movistar har både sidste års vinder, Marc Soler, samt Nairo Quintana. Soler får det svært. Allerede sidste år var han i problemer i bjergene, og jeg tænker, at 7. etape vil ramme ham hårdt. Nairo Quintana er dygtig i bjergene, men det står vel efterhånden også klart for enhver, at han har sine problemer. Det er dog værd at bemærke, at han som regel stadig er ret dygtig i de ugelange etapeløb. 

Franske Romain Bardet er en dygtig, dygtig bjergrytter - men en ringe enkeltstartsrytter. Og det kommer til at koste ham chancen for at vinde løbet.

Jeg tror heller ikke meget på Dylan Teuns trods en åbenlys god form. Han er god, men har trods alt sine begrænsninger i forhold til de bedste bjergfolk. Der er også den tidligere løbsvinder, Sergio Henao, men han har godt nok ikke vist meget siden sejren i 2017. Jeg tvivler på, at han evnerne til at vinde i øjeblikket.

Ruten: Paris-Nice 2019

Paris-Nice har i år valgt at holde fast i det, der fungerer for dem. På papiret synes jeg måske ikke, at det er den mest sindsoprivende rute, men når det nu har fungeret i flere år i streg, hvorfor så revolutionere ruten alt for meget?

Løbet indledes med en kort 1. etape på 138,5 kilometer med start og mål i Saint-Germain-en-Laye. Det er en drilsk etape, der slutter af med et stigende opløb. Det kan blive en sprinteretape, men hvis der er noget, vi har lært af de seneste mange udgaver af Paris-Nice, så er det, at de første etaper er noget hårdere, end man lige forventer.

Sprinterne får en klokkeklar chance på 2. etape. Med sine 163,5 kilometer fra Les Bréviaires til Bellegarde er det ikke jordens længste etape, og med en noget nær helt fald finale bør sprinterne ikke blive snydt alt for meget her.

3. etape følger en 200 kilometer-etape. Der er mål i Moulins, og igen er det meste af dagen uden de store udfordringer. Det ligner altså en sprinteretape igen. Som altid kan man holde lidt øje med vind og vejr i dagene op til starten, da særligt vindblæste etaper ofte er en del af løbet.

Det er dog for alvor først på 4. etape, at løjerne for alvor begynder. Etapen, der slutter i Pélussin, er 210,5 kilometer lang og ganske kuperet. I al fald de sidste 50 kilometer. Her følger en del bakker blandt andet Cote de Condrieu, der stiger med 8,5 % over 1,9 kilometer. Det slutter af på en lidt lettere bakke, hvorfor nogle af rytterne kan redde sig selv med hjem til stregen, men det kan godt blive ganske seværdigt her.

5. etape er en 25,5 kilometer lang enkeltstart. Jeg frygter, at den måske lige er i overkanten i forhold til længden, men det er jo et vilkår, der er i løb som dette. 

Udbryderne får deres helt store chance på 6. etape. Det er en småkuperet dag, der næppe er hård nok til at klassementsrytterne folder sig ud, men som samtidig er lidt for krævende i forhold til sprinterholdene. Bliver der kørt kontrolleret og roligt, så kan det dog sagtens ende med, at en klatrestærk sprinter nupper sejren.

Bjergrytterne venter på 7. etape, der slutter på toppen af Col de Turini (14,9 km - 7,3 %). Der er flere stigninger undervejs blandt andet Côte de Pelasque (5,7 km - 6,2 %), der kommer lige umiddelbart før Col de Turini, men det bliver på den sidste stigning, at slaget skal slås. Det er en ret seriøs stigning.

Løbet slutter med den hårde Nice-etape på 8. etape. Med sine 110 kilometer og kuperede landskab er det en rute, der indbyder til angreb - og som næsten altid bliver brugt til offensiv kørsel, også selvom ruten varierer en smule.  Der er fem hårde, middellange stigninger undervejs samt den korte, berømte Col d'Eze-stigning. Hvis klassementet er tæt, bliver det et festfyrværkeri.

Kommentarer

Feedback