Nu på lørdag skal otte sange dyste om at vinde Dansk Melodi Grand Prix 2023. Her i optakten får du de bedste odds samt vurderinger af alle sangene. 

Showet er notorisk kendt for, at der kan komme overraskelser videre i top-3. Og i år bliver vel ingen undtagelse, for du kan allerede nu stemme via appen DR Grand Prix. Her kan du stemme på dine favoritter hver dag indtil lørdag. Det er en top-3-fordel for 'headphone-sange' frem for gode scene performances.

Det vil dog næppe påvirke den endelige vinder af Melodi Grand Prix 2023, som kåres via afstemning lørdag aften.

Denne optakt til Melodi Grand Prix 2023 analyserer de otte sanges vinderchancer, og perspektiverer Danmarks chancer for succes ved Eurovision i Italien i maj.

Odds på Dansk Melodi Grand Prix 2023

Her får du en oversigt over bookmakernes bedste odds på Dansk Melodi Grand Prix 2023. Også bare kaldet MGP 2023. Herligheden finder sted nu på lørdag, og du kan se showet på DR1 og dr.dk. 

Odds på Dansk Melodi Grand Prix 2023: Hvem vinder? Højeste odds Bookmaker
Conf3ssions – Halleluja 2,75
Reddi – The Show 4,00
Fuld Effekt – Rave med de hårde drenge 5,00
Josie Elinor & Jack Warren – Let me go 8,00
Morten Fillipsen – Happy go Lucky 18,00
Patrick Dorgan – Vinden suser ind 23,00
Juncker – Kommet for at blive 40,00
Der Var Engang – En skønne dag 50,00

Odds på Dansk Melodi Grand Prix 22 hos Dansk Spil

Bookmakerne har selvfølgelig deres favorit, men vi har før set overraskelser, så husk, at intet er sikkert. Hele fem sange synges i år på dansk. I de kommende linjer vil jeg gennemgå alle otte sange og komme med min vurdering af dem. 

Sangene ved DMGP 2023

Du kan lytte til de otte sange ved DMGP 2023 her.

Se vores chancevurdering længere nede. Nu vil vi gennemgå dem i officiel startrækkefølge.

Patrick Dorgan - "Vinden suser ind"

Skrevet og fremført af: Patrick Dorgan

Analyse: Et dejligt, stille behageligt fint komponeret stykke med en semikendt sanger. Men alt for kedelig og ikke en sang, som passer til seerkonkurrencer, hvor den er for anonym. Den synges på dansk og scorer dårligt i udenlandske polls. Ender nok udenfor top-3.

Conf3ssions - "Halleluja"

Skrevet af Moh Denebi, Rachel Furner, Patrick Dalton, Nikolaj Pellegrini og den tidligere 'Popstars'-vinder Jon Nørgaard

Analyse: Publikumsfavoritten, i hvert fald når man ser polls på nettet, hvor den fører klart. Det er en gospel-/popsang med flere stemmer. Bemærk, at alle vokaler skal synges live på scenen.

Den bør gå sikkert videre til top-3, men jeg frygter måske, at den live kan virke for kold og generisk. Lidt ligesom The Cosmic Twins sidste år. Personligt tror jeg måske, den vinder på grund af polls og svagt konkurrencefelt, den er halv-glad, men personligt syntes jeg, den er intetsigende og fyldt med klicheer.

Efter fem sekunder begynder den computer-generiske cheasy knipsen, og alt er forventeligt og u-dansk og hørt før. Men bookmakerne og polls har hele tiden haft den som en favorit. En klar top-3.

Der var engang - "En skønne dag"

Skrevet og fremført af Emma Pi (vinder af børnenes MGP 2014) og hendes far Rasmus Hedeboe

Analyse: Det ligner kitsch, men jeg er i tvivl. Hun kan få nogle proteststemmer for 'at være naturlig'; det virkede jo i MGP, hvor sangen nok var bedre, men jeg tvivler på, at bidraget batter her.

Sangen fremføres på dansk og har nok ingen chance ved European Song Contest. Scorer sammen med Juncker og Patrick lavest i polls. zzzzzzzzzzz. Er hverken glad eller festlig. Vinder næppe.

Fuld effekt - "Rave med de hårde drenge"

Skrevet af rap-kvartteten Fuld Effekt

Analyse: Så kommer der knald på drengen med bass og partygroves efter tissepausen. Sangen er uptempo og skiller sig voldsomt ud fra de øvrige med sit Ude af Kontrol-agtige friske rapnummer.

Der er klichetøj og attitude, og man føres hen til Jomfru Ane Gade-agtige universer (medmindre man er gammel og føres hen til volumen-ned-knappen. Men til DMGP findes ingen minusstemmer eller jury, kun popular vote).

Sangen er festlig, og det plejer danskerne at kunne lide. Spørgsmålet er, om live-kvaliteten er høj nok og mainstream nok i top-3-superfinalen. Jeg tror, den kan komme i top-3 (pænt odds 1.8) i en 8-vejs, da den skiller sig ud og scorer højt i polls, men derfra tror jeg måske, den kan komme til kort i en 3-vejs, når oplandet bliver bredere live, da den ikke er "smuk." De partyglade unge er taget i byen lørdag aften. Mange ældre er mere til "Edvard Weyse ved et klaver."

Til European Song Contest ville den rewampes til engelsk. Årets originale bidrag. Top-3.

Josie Elinor og Jack Warren - "Let me go"

Skrevet af Martinus Sørensen, Katrine "Katlah" Brixen, Julie "Kill J" Aagaard samt Benjamin Rosenbohm (Ben & Tan), der i 2020 vandt Dansk Melodi Grand Prix og blev nummer to i X Factor 2019.

Analyse: En sød, enkel sang, og man hører tydeligt, at den er Ben (og Tan) -inspireret, hvilket giver vindervibes. Det glade og søde tæller statistisk for. Tænk eksempelvis på Leonora i 2019.

Jeg synes, at vokalerne lyder knaldgodt. Men har den nok attitude til at blive husket i et felt med flere andre stille sange? Lidt svær at synge med på. Den scorer 4. højest i polls. God outsider til top-3, hvor den kan blive hr og fru Danmarks folkelige valg ved en god live performance.

Morten Fillipsen - "Happy go lucky"

Skrevet af Morten F og Kasper Holm Larsen

Analyse: En funky sang, som synges på dansk. Den er glad og catchy på en regnbueagtig måde, men lyder lidt outdated. Det glade og catchy tæller dog statistisk for i en dansk kontekst, men i de udenlandske polls scorer den kun middelmådigt. Jeg synes, den er fin, men ikke så slagkraftig. Som sagt lidt uoriginal. Skal overraske for at komme i top-3.

Reddi - "The Show"

Skrevet af: Ihan Haydar og forsanger Siggy Savery, Julia Fabrin, der var med til at skrive 'Only Teardrops', samt Chief 1 og Remee

Analyse: Intet mindre end en punk-inspireret pigerockgruppe. Du tænker måske Måneskin, sidste års italienske vindere. Nummeret bliver godt og catchy et minut henne, men starter lidt kedeligt.

Sangskriverne har en god historik. Der er lidt gang i den, hvilket taler for, og et pigeband tæller også for, men meget er også hørt før. Den scorer omtrent 3. højest i polls, men kan overraske. Mange elsker rock, og den fænger nok også en del unge piger. Er den mon så god nok? Jeg vurderer en sikker top-4.

Juncker - "Kommet for at blive"

Skrevet af Juncker

Analyse: Sammen med 'Der var Engang' et af de mere anonyme og kedelige numre. Han scorer lavt i polls, men der synges på dansk. Han er kendt, men nummeret fænger ikke. Udenfor top-3.

Disse sange kan vinde

Vi bettorer kan især benytte os af, at der ligger to store afstemninger på Eurovisionworld.com og Wiwibloggs.com, som dog er internationale. De danske stemmer kender vi ikke, selvom en tredje afstemning på Eurosong.dk nok tildels er halv-dansk.

I disse polls fører Conf3ssions med "Halleluja", forfulgt af Fuld Effekts "Hårde drenge," Reddi og Josie & Jack. Man kan supplere med Spotify-views.

Min rangering:

Kan vinde

1-3. Conf3ssions vinder: 33 % / top 3: 77 %

1-4. Fuld effekt 20 % / 60 %

1-4. Josie & Jack 12 % / 40 %

1-4. Reddi 22 % / 65 %

Lille chance for top-3

5-6. Morten Fillipsen 5 % / 22 %

5-6. Patrick Dorgan 4 % / 16 %

Vinder næppe

7-8. Der var engang 2 % / 10 %

7-8. Juncker 2 % / 10 %

Procenterne er skønnet ud fra studie-versioner. Jeg vurderer, at vinderodds står rigtige nu, efter at især Conf3ssions er faldet fra 3,5 til 2,75, og Josie&Jack er faldet fra odds 15 til 6.5.

Vær obs på ved top 3, at stemmeapp'en også blev brugt ved børne MGP i lørdags, hvorfor et stort yngre klientel allerede har installeret app'en. Live er det nok især folk på 15-30 år som ikke sidder og ser DMGP.

Hvad plejer danskerne at sende til Eurovision?

Seerne har tendens til at vælge glade festlige og søde sange. Se blot historikken:

2021 Fyr og Flamme - glad og festlig

2020 Ben og Tan - glad og sød

2019 Leonora - glad og sød

2018 Rasmussen - melankolsk

2017 Anja - lidt melankolsk

2016 Lighthouse X - glad og sød

2015 Anti social media - glad og festlig

2014 Basim - glad

2013 Emmelie de Forest - melankolsk

Det er ingen naturlov, men det kan tale lidt for sange som Josie & Jacks søde Ben (og Tan)-sang. Til Eurovision er vinderen modsat næsten altid melankolsk (otte ud af ti år). Desuden er der et stort regnbueklientel i Danmark, som man ikke må glemme.

Seerne bestemmer 100 procent i den danske Melodi Grand Prix 2023 i år, og normalt betyder det dårlige chancer ved Eurovision 2023. Kort sagt blæser seerne på, hvad de andre lande tænker. I år er de danske sange ekstraordinært dårlige, og Danmarks vinderodds er steget fra 35 til 400, så det kan blive svært at kvalificere os i en semifinale med Norge, Ukraine og så videre. Dog er Rusland bortvist fra vores semifinale 1.

Hvis ikke Subwoolfer havde vundet i Norge, kunne Fuld Effekt have skilt sig ud til European Song Contest. Nu ser jeg ingen, som rigtig kan have en top-10.chance. Josie & Jack kan måske få nogle jurypoint, mens seerne nok er til Conf3ssions eller Fuld Effekt. Og Reddi er nok halv-halv. 

Vi skal håbe på et mirakel.

Men selve Melodi Grand Prix 2023 skal dog nok blive festligt.

Og vi kan glæde os over, at vi (næsten) er dobbelt forsvarende Eurovision-mestre med Måneskin samt med Eurovision in Choir, som aarhusianske Vocal Line vandt.