18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce
Opdateret

Eurovision Odds: Hun har vundet to gange!

Kommentarer (83)

Loreen, som var den store Eurovision-favorit, er vinderen af Eurovision 2023. Med sangen "Tattoo" og elementerne på hendes side var juryen ikke i tvivl, selv om seerne havde det finske bidrag som favorit.

Hør den vindende sang her!

Melodi Grand Prix 2023 blev afgjort 14. maj i Liverpool, England. Lige efter kl. 1 om natten blev Loreen offentliggjort som årets vinder. Den første kvinde, der har vundet Eurovision to gange, efter at hun vandt med 'Euphoria' i 2012. Semifinalerne blev afgjort den 9. og 11. maj, og Danmarks bidrag ´Breaking my Heart´ med Reiley kvalificerede sig ikke til finaleshowet. Se optakt til Eurovision finale med BetXperts underholdningsekspert, Highroller.

Der var fest, farver, forrygende musik og sceneshow, da verdens største musikbegivenhed fandt sted i Liverpool lørdag, 14. maj fra kl. 21:00. Finalen var igen uden dansk deltagelse, men der var stadig masser af spændende odds på Eurovision at spille på. 

Endnu et år uden et dansk bidrag i finalen. Ikke siden 2019 med Leonora og 'Love Is Forever' har Danmark været at finde i en Eurovision-finale. Sidste års danske Eurovision-bidrag, blev på forhånd vurderet som tredjesidst ud af alle 40 lande. Reddi formåede ikke at kvalificere sig til finalen med sin sang 'The Show'.

Hvem vandt Eurovision 2023?

Sveriges Loreen vandt med sin sang 'Tattoo' i Eurovision 2023. 

Natten til søndag den 14. maj, kort efter at klokken havde passeret 1:00, blev vinderen af årets Eurovision Song Content bekræftet. Sverige er nu på lige fod med Irland for flest Eurovision-sejre. Sverige og Irland har vundet Eurovision syv gange hver. 

Der var nogle klare forhåndsfavoritter, herunder Sveriges Loreen med "Tattoo" og Finlands Käärijä med "Cha Cha Cha". To solide bidrag, plus norske Alessandra med 'Queen of Kings'. De måtte kæmpe for Norden, efter at Danmark og Island blev slået ud i semifinalene. De nordiske lande var de stærkeste deltagere i årets Eurovision. Har Danmark noget at lære af vores nordlige naboer? Et vanvittigt sceneshow med masser af lys og effekter og en popsang, der skaber en god stemning hos juryen og hjemme hos de ivrige Eurovision-fans.

Eurovisionsjuryens afstemning

Loreen var juryens klare favorit med i alt 340 point, hvoraf 15 var 12 point. På andenpladsen kom Israel med 177 point.

Den folkelige afstemning i Eurovision

Det er ikke overraskende, at juryen og folket stemmer på forskellige grundlag i Eurovision. Hvis konkurrencen udelukkende var baseret på folkets stemmer, ville Finland have vundet med 133 point til andenpladsen. Men med Loreens massive forspring efter juryafstemningen var det umuligt at indhente det.

Eurovision 2023: Bedste odds

Vi præsenterer her de bedste Eurovision odds 2023, hvor bookmakerne har svenske Loreen med sangen "Tattoo" som solid favorit.


Eurovision Odds fra Danske Spil

Der var masser af odds på Eurovision finalen hos Danske Spil. Disse omfattede bl.a. de bedste nordiske lande og de bedste placeringer i de prækvalificerede (Big Five) lande. 

Ja Nej Bookmaker
Sverige vinder Eurovision - Vinder

1,45

Bedst placeret land i Norden? - Sverige Odds Bookmaker
Sverige - 583 point 1,33
Finland - 526 point
Norge - 268 point
Bedst placeret af top-5 landene? - Italien Odds Bookmaker
Frankrig - 104 point 2,50
Spanien - 100 point 2,60
Italien - 350 point 3,60
Storbritannien - 24 point 22,00
Tyskland - 18 point 25,00

Eurovision 2023: Analyse af favoritterne

Svenske Loreen vandt Eurovision Song Contest 2012 med sangen "Euphoria", og repræsenterede igen Sverige i år efter hun vandt Melodifestivalen. Hendes sang ´Tattoo´ var årets store favorit til at snuppe sejren i år.

1. Sverige - Loreen - "Tattoo"

Loreen scorede rigtigt godt hos både seere men især juryer. Faktisk var hun min klare favorit. I den svenske finale- Melodifestivalen - vandt hun nemlig overbevisende stort; hos både juryer og seere.

Hun scorede hele 20% i en afstemning, hvor nr. to blot har 13%, og Ukraine får sølle 2% af stemmerne; dog er det nok især de 'die hard'-musikfans, som har stemt.

Sangen har samme sangskrivere og stil som vindersangen 'Euphoria', som vel er det bedste Eurovision nummer nogensinde. 'Tattoo' minder en del om 'Euphoria, og kan trække i samme retning; modsat Loreens store flop i Melodifestivalen 2017. Loreen er topdygtig med en Celine Dion-agtig kraftfuld vokal, og sceneshowet er professionelt og nyt.

Det er også en fordel for de svenske chancer, at der er færre østlande med i år. 

En lille ulempe, at nabo-vennelandene Finland, Sverige og Norge nok ikke stemmer på hinanden i finalen, da de jo er konkurrenter i år.

Har sangen mon et lidt for vestligt udtryk? Jeg tror det ikke. Jeg vil gætte på, at den favner bredt med sit melankolske udtryk og enkle stil.

En lille ulempe med hensyn til at vinde semifinale 1 er at seerne kan forvente at favoritten går sikkert videre og dermed glemmer at stemme på Loreen i semifinalen.

2. Finland - Käärijä - "Cha cha cha"

Her er vi ude i en sikker seerfavorit. Finlands sange i deres udvælgelsesshow var årets mest positive Eurovision oplevelse.

Den skiller sig ud med et tegneserie-japansk techno udtryk, måske ligesom Netta som vandt for Israel med Toy i 2018. Og et fedt sceneshow. Den synges på originalsproget. Den scorer 12% i poll efter Sveriges 20% og Israels 13%. Dog Israel og Finland med en del own country-votes.

Finland er markedets favorit mht. seerpoint, foran  hhv. Ukraine og Sverige.

Det må vi se, for det er nok vitalt nødvendigt med mange 12-taller som jo tæller markant bedre end 10-taller. Jeg syntes at huske, at seerne og især juryerne ofte plejer at elske det enkle og rene, som fx. Loreens sang. Nettas Toy og Lordis er undtagelsen.

Dog mht. jurypoint i finalen har jeg det lidt delt. Det trækker meget op, at nummeret er så nytænkende og alsidig. Men er det en retning musikbranchen selv ønsker. Det trækker dog nok ned at den er så technobaseret (hvilket juryerne hader! Netta 2018 undtaget!). Den 'larmer' måske for meget for fagfolk på en vokalt kaloriefattig facon, og juryerne bedømmer kun musikken. Lidt hvad der skete med GOA i 2019, Yodel It, Hatari, The Roop, Subwoolfer osv. Samt "Wonderland" i American Song Contest som juryen hadede. Denne elske/hade sang er klart bedre end dem, men kan straffes af juryerne på vokal og genre, hvor Sverige måske favner bredere på den logaritmiske jurygraf. Helt i bund hos juryerne kommer den dog næppe, modsat Kroatiens skodsang.

Derfor har jeg den selv blot som samlet treer. Dog en sikker top 1-3 på seerpoint. Der kan blive rift om seerpoint i toppen, sammen med Sverige, Ukraine, Israel mm, mens jurypoint nok er easy up for grabs hvor Sverige nok rydder bordet.

Sangen vandt helt suverænt det finske show mod virkelig gode konkurrenter hos både jury og især seere. Måske med den største % vindermargin blandt alle landene.

Jeg gætter at også "Rest of the world" og Australien giver Finland toppoint, hvis ikke fx Israel da får dem.

En lille ulempe, at nabo-vennelandene Finland, Sverige og Norge nok ikke stemmer på hinanden i finalen, da de jo er konkurrenter i år.

3. Ukraine - Tvorchi - "Heart of Steel"

Ukraine slog seerpoint rekord sidste år, pga. sympatistemmer. Det svarede nok til ca. hver 5.-8. stemme? Samme høje andel forventes ikke i år, men præcis hvor højt er svært at spå om. Der er kæmpe pointforskel i at få hver 5.-8. stemme frem for kun at få hver 12.

Det kræver nok en 1. plads hos seerne at vinde sammen med en top 6-ish hos juryen. Jeg tror ikke juryerne giver lige så lang snor i år, da krigen til maj har varet 15 måneder, og der må være en mæthed mht. signalværdien, da de jo ikke kan være vært for eventet.

Faktisk er Ukraine det mest ukendte kort i år, med et lavt vinderodds, og andenlaveste seervote-odds, hvilket jo er en fordel. Men... samtidig et højt top 3 odds (odds 1.7) ift. de andre favoritter, fx Finland (odds 1,3) i samme vinderodds. Der er matchet flere penge på Ukraine end på Finland, men det skyldes nok også tid.

Som et kæmpe minus er mange østlande ikke med i år, og yderligere scorer Ukraine kun sølle 2% i en afstemning. Men de får givetvis langt mere end det, når alm. mennesker sympatistemmer frem for hardcore musikfans i poll. Men Ukraine er nok stadig langt fra vitale toppoint hos juryerne. Derfor har jeg dem som min 4. favorit, mod markedets 3. favorit. Ukraines meritter er blandt Eurovisions allerbedste.

4. Norge - Alessandra - "Queen of Kings"

Personligt forventer jeg et godt resultat til vores norske venner. Der er god energi. Den har x factor og samtid er musikken dog blot ordinær. Men den tiltaler vel både øst og vest, syd og nord med sin nordiske vikingestil, ligesom danske Rasmussen gjorde.

Den scorer 6% i afstemning, men renser man for own country-votes hos nærmeste konkurrenter, nok nærmere top 4 ved seerpoint.

Jurypoint er jeg nysgerrig på, det kan både blive fisk og fugl med den særlige dybe alt-stemme hun synger sangen med, og krydrer med et enkelt flot sopran-højtoneskrig. Men jeg tror hun får bedre jurypoint end Ukraine og måske også Finland. På en god dag kan det være nok til top 2, som jeg knebent spår hende til at ende i, hvis juryen altså hader Finland, hvilket slet ikke er sikkert.

Igen, en minimal ulempe, at nabo-vennelandene Finland, Sverige og Norge nok ikke stemmer på hinanden i finalen, da de jo er konkurrenter i år. Dog mindre "farligt" at stemme Norge end de to andre.

5. Spanien - Blanca Paloma - "Eaea"

Sangen spåede jeg lidt modigt til at være næststørste favorit hos juryerne efter Sverige, og nu hvor jury-odds er oppe, ser dette indtil videre rigtigt ud.

Spanien scorer 8. bedst i afstemning, med middelmådige 3%, og ender notorisk historisk godt eller halvgodt. Spanien ville have vundet med 1 point over UK sidste år, hvis Ukraines sympatistemmer renses fra.

Sangen er dog meget ikke-vestlig på sin arabiske musiktone (tudesang)facon. Det kan koste vestlige seerpoint. Men den skiller sig tilpas ud i en 26-vejs afstemning og nok til at ramme juryernes mht. god kvalitet.

Men det er en sang jeg også er i tvivl om. Det lyder professionelt men ikke dejligt eller radiovenligt i mine vestlige ører. Spanien vandt poll fra Barcelona ESC preparty. Jeg gætter på en 5. plads, hvis juryen kan holde den foran konkurrenterne Israel og Tjekkiet. Det er en sang man bør købe tidligt på børsen, evt. each way andetsteds, og sælge igen efter jurypoint er givet i finalen, lige før seerpoint gives.

6. Tjekkiet - Vesna - "My Sister's Crown"

Jeg lagde tidligt på året et eksperttip op på Tjekkiet, men jeg blev lidt skuffet over, at se den kedelige koreografi. Der sker heldigvis skøre ting, men LED skærmene håber jeg forbedres, så det bliver mere markant og eventyragtigt og mindre skoleband/garageband.

Selve musikken syntes jeg er rigtig god, harmonisk og flot udført live. Teksten er lidt kliche på det engelske, lidt billigt Netta/Malta 2021 copy paste, hvor det slavisk-ukrainske sprog mm. måske bør understøttes mere visuelt, frem for en dansk Reddi koreografi. Det virker for kunstigt og ikke autentisk nok.

Moldovas sang er lidt i samme etnisk slavisk folklore, og kan fortynde lidt, men Tjekkiet er langt bedre.

Det er en antikrigs og kvindesags sang, og jeg tror juryen belønner korharmonien, som i momenter sammen med Island er blandt de bedste rent musikalsk.

Tjekkiet scorer dog kun 2% i afstemning, som er 12. bedst, og landet har en svag historik i ESC. Fordelen er dens appel til de kvindelige seere, hvor Israels Unicorn (og Norges Queen) måske kan stjæle lidt fra Tjekkiet. Jeg har selv Tjekkiet på en delt 6.-7. plads, hvis ikke sceneshowet forbedres voldsomt.

7. Israel - Noa Kirel - "Unicorn"

En spændende og dejligt alsidig sang. Slet ikke så repetitiv og forudsigelig som de andre landes. Især mod slutningen bliver musikken god med afvekslende jumpstyle, Daddy Yankee-agtigt klimaks og 'Phe-Phenomenal' lyrikken.

Men sangen er længe om at komme rigtig i gang og starter lidt for poppet og klichefyldt. Ikke helt så cheesy som Armeniens, men førstehåndsindtrykket kunne være bedre, som fx Norges første 10 sek.

Israel har afsat rigtig mange penge til produktionen og koreografi. Bemærk at videoen er en studieversion, modsat de øvrige som synges live on stage.

'Unicorn' har lidt af det hele og scorer andenbedst i afstemning med flotte 13% (dog mange own country-votes). Den ender nok i top 5 hos seerne, mens det ved juryen kan blive både fugl og fisk. Typisk vægter juryen det enkle og rene, medmindre en sang er super nytænkende for brancen og genial og autentisk. De tre storfavoritter kan gøre rent bord af 12- og 10-taller på seerpoint, og så bliver der kun få seerpoint til deling til de øvrige, så det kan afhænge meget af juryernes dom. Jeg gætter top 9 hos jury, og samlet en delt 6. plads.

Eurovision 2023: Semifinaler

Ti lande fra hver semifinale går videre. Husk at point fra semifinalerne først offentliggøres efter finalen er slut.

Semifinale 1 - 'Dødens pulje'

Italien, Frankrig og Tyskland stemmer og vises i semifinale 1.

Sikre: Sverige, Finland, Norge, Tjekkiet, Israel

Pæn chance: Serbien, Schweiz

OK chance: Kroatien, Moldova

Nervepirrende: Portugal (uden Spanien), Holland

Nok ikke videre: Malta, Irland, Azerbaijan, Letland

Bekræftet
Resultater efter semifinalen 1: Holland, Malta, Irland, Aserbajdsjan og Letland gik ikke videre.

Semifinale 2 - med Danmark

Ukraine, Spanien og UK stemmer og vises i semifinale 2.

Sikre: Østrig, Georgien, Slovenien

Pæn chance: Armenien, Estland, Cypern, Australien,

OK chance: Litauen, Grækenland, Danmark

Nervepirrende: Island, Belgien, Polen

Nok ikke videre: Albanien, Rumænien, San Marino (uden Italien her)

Jeg tror mest på at Holland flopper i Semi 1, mens det kan blive Danmark eller evt. Litauen der skuffer i Semi 2.

Reileys Eurovision chancer

Bookmakerne havde Eyjaa med ´I was gonna marry him´ som favorit ved årets danske Melodi Grand Prix, men midt i et kaotisk show med tekniske problemer fik Reiley flest stemmer og løb med sejren.

Kan Breaking my Heart så blive et hit hos Grand Prix-fansene og Eurovision-juryen?

For at sige det meget direkte, så er der ikke voldsom stor begejstring for ´Breaking my Heart´ blandt bookmakerne. Tror man på dansk succes, så kan man hente et skyhøjt vinderodds 800 på Reiley.

Der er heller ikke meget opmuntring at hente i afstemningerne hos det store Grand Prix-medie Eurovisionworld, hvor det danske bidrag slutter sjettesidst med blot 0,5% af stemmerne (nummer 13 af 16 i semifinale 2). Det kunne også skyldes, at den visuelle koreografi er nærmest pinligt fraværende; ligesom i de seneste år for de danske deltagere.

Der bruges kun seerpoint i semifinalen i år, og Reileys ´Breaking my Heart´ ville have bedre chancer med en jury, idet han ikke vandt hos seerne ved det danske Melodi Grand Prix 2023, mens han synger rent teknisk udmærket.

Bookmakerne er mere optimistiske og har Danmark nr. 10 ud af 16 lande i semifinale 2, altså netop yderste mandat.

Det er heldigt, at Danmark er landet i den ultranemme semifinale 2 og ikke i den svære semifinale 1. Aldrig har det været lettere at nå finalen, med så få lande i år og skæv lodtræning i de to semier. Lige nu vil jeg give ham 57% chance for at klare sig videre, mens bookmakerne Danske Spil, Unibet og Betfair børsen ligger i ca. 60% chance.

Det tæller ned, at vi kun har Island som venneland i semifinale 2, og at Reiley starter med det tidlige startnummer 1 af de 16, med hensyn til at seerne helst skal kunne huske sangen, når stemmerne skal afgives. Dog er sene startnumre vigtigere i Eurovision-finalen, hvor hele 26 lande skal på scenen!

En anden yderlig kandidat i vores semifinale er Grækenland, men de skal nok få point fra Cypern i samme semifinale. Island er et coinflip, men live er hun så god (musikalsk, ikke visuelt), at det vil være synd, hvis vores islandske venner misser en finalebillet, da juryer nok ville elske den. Andre konkurrenter er Litauen, Belgien og Polen. Måske kan Danmark ligefrem blive eneste af de fem nordiske land til ikke at gå videre for andet år i træk.

Vigtige ting du bør vide om årets Eurovision

Der er et par vigtige ting du bør kende om dette års Europæiske Melodi Grand Prix 2023:

●  Først og vigtigst - Der er stadig 50% jurypoint og 50% seerpoint i finalen, men i de to semifinaler er der i år kun seerpoint!! (Det skyldes mistanke om aftalt spil internt hos nogle juryer sidste år.)

●  Der er lidt færre lande med end normalt. 37 stk mod normalt et par og fyrre. Til gengæld kan et nyt 'land' (Rest of the World) som noget helt nyt stemme online, og tæller som ét land. Rusland, Belarus, Bulgarien, Nordmakedonien og Montenegro er ikke med i år. En ulempe for deres øst/balkan-vennelande, f.eks. Armenien og Serbien.

●  Der er gigantisk forskel i niveau på de to semifinaler i år. Semi 1 har 5 af de 7 største favoritter, bl.a. storfavoritten Sverige og Finland, mens det bedste kort i semi 2 er Østrig, som blot er 8. favorit i odds 60. Heldigvis er danske Reiley i semifinale 2. Ti lande går som altid videre fra hver semifinale, og de fem store lande samt Ukraine er auto-kvalet.

●  Vinderodds hos alm. bookmakere er normalt sat kunstigt lavt, ud fra muligheden for each way (halv indsats på top 4). Der kan derfor ofte findes bedre odds på Betfair Exchange børs. Især på outsiderne. Her efterspørger du et odds hos andre tippere i det blå felt. Alternativt bør man sætte flueben i each way (V/P) hvis muligt, dog ikke ved Ukraine. F.eks. modsvarer Spanien odds 30 uden e/w, men 20 med (odds 5 for top 4).

Jury- og seerfavoritterne

Der forventes omtrent flg. placeringer, som selvfølgelig altid svinger meget.

Seerfavoritter

Juryfavoritter (kun finale)

1. Finland 1. Sverige
2. Ukraine 2. Spanien
3. Sverige 3. Norge
4/5. Norge/Israel 4. Finland
6. Slovenien/Østrig/Tyskland /Tjekkiet/Spanien 5. Frankrig/Ukraine/Israel Schweiz

Der gives ikke jurypoint i semifinalerne

Meningsmålinger

Man bør helt klart gennemgå online afstemninger, og have dem med i sine overvejelser. Men det er vigtigt ikke bruge disse online resultater slavisk. Afstemninger på nettet er ikke renset for own country votes og troldehære. Der er for meget vægt på studieversioner og musikvideoer, og det er især hardcore Eurovision-fans, som deltager i afstemningerne. De afskyer ofte den 'døve folkelige proteststemme' (f.eks. Ukraine, Kroatien mm.)

Sverige - Loreen ´Tattoo´ vinder hos seerne

Betfair* Exchange børs kan man lægge en efterspørgsel ud på et højt odds på Sverige. Loreens 'Tattoo' fører klart i nedenstående fan poll over Finland, Israel og Ukraine. Seere og juryer elsker det enkle og rene musik.

Fans udgør nok en større % i semierne end i finalen. Fans vægter også de nationale finalers samlede niveau, f.eks. hele det danske Melodi Grand Prix niveau, eller Finlands ditto, frem for den enkelte ene udvalgte sang. Men online polls er stadig nyttige for at predicte især seerpoint. Resten er op til artistens livescene skills.

Bemærk at især Armenien, Finland, Israel og Tyskland har mange own country votes i denne poll!

Ekspertens strategi - anbefalinger

Strategi til at opnå et højere odds

1. Brug Betfair* børsen til odds på vinder. Disse odds er oftest højere, især på outsiderne. Brug den blå boks og efterspørg et ønsket odds hos andre bettere. 

2. Hvis du spiller på alle andre lande end Ukraine (hos fx Bet365*, Unibet*, Comeon* el. betfair sportsbook*), så benyt each way (sæt flueben), det øger værdien af kuponen.

3. I finalen afsløres jurypoint først, og senere seerpoint. Mange folk panikker her i deres livebetting. Det bør du udnytte på BF børsen: Køb jury-darlings tidligt (Spanien, Schweiz, Island osv.), og sælg dem lige efter jurypoint. Lige før seerpoint afsløres køber du seer-darlings som formentlig er steget i odds pga. panik over jurypoint (f.eks. Finland, Ukraine mv.)

Sidste år fik man dobbelt så stort odds(!) på Ukraine med denne strategi, og jeg mener også at Italien vist steg en del live året før. I 2019 panikede mange pga. Nordmakedoniens høje jurypoint, selvom den ikke havde en kinamands chance hos seerne.

Her følger underholdningsekspert Highrollers egen prediction

1. Sverige jury: 1 seere: 2
2. Finland jury: 6 seere: 1
3. Frankrig jury: 2 seere: 5
4. Norge jury: 5 seere: 4
5. Spanien jury: 3 seere: 8
6. Ukraine jury: 13 seere: 3
7. Italien jury: 4 seere: 9
8. Israel jury: 9 seere: 7
9. Østrig jury: 14 seere: 6
10. Schweiz?? jury: 7 seere: 19
11. Armenien jury: 12 seere: 12
12. Tjekkiet jury: 15 seere: 10
13. Cypern jury: 8 seere: 21
14. Australien jury: 17 seere: 13
15. Georgien jury: 10 seere: 22
16. Serbien jury: 18 seere: 11
.....( Holland?? jury: 11 seere: 21)
17. U.K. jury: 19 seere: 15
18. Estland?? jury: 11 seere: 23
19. Slovenien jury: 21 seere: 14
20. Portugal?? jury: 16 seere: 20
.....( Island?? jury: 12 seere: 26)
21. Moldova jury: 22 seere: 17
22. Litauen?? jury: 20 seere: 18
23. Kroatien?? jury: 26 seere: 16
.....( Danmark?? jury: 19 seere: 25)
.....( Albanien?? jury: 21 seere: 26)
.....( Grækenland?? jury: 24 seere: 24)
24. Belgien?? jury: 23 seere: 24
25. Tyskland jury: 24 seere: 26
26. Polen?? jury: 25 seere: 25
---------------
NQ 1:
Holland (evt. Schweiz/Kroatien/Moldova/Portugal)
Malta?
Letland
Irland
Azerbaijan
----------------
NQ 2:
Danmark (evt. Estland)
Grækenland (evt. Polen/Belgien/Litauen/Georgien)
Albanien?
Island?
Rumænien
San Marino

Fra den liste ligner de mest overvurderede sange - ifølge Highroller - umiddelbart: Østrig, Finland, UK, Moldova, Holland og Litauen, mens vores ekspert har mere fidus til gode undervurderede jurysange som: Island (engelsk version), Cypern, Slovenien, Schweiz, og selvklart Sverige og måske Portugal.

Der kan være mere intern kamp og trængsel om seerpoint i toppen i år, hvor tre favoritlande nok rydder bordet, end om jurypoint i toppen, hvor kun Sverige pt. står ret stærkt. Det kan medføre 'en ny Nordmakedonien '19 / Østrig '18/ Australien '16; lidt kedelige (vokale) sange, som ender højt pga. juryer.

Frankrig ender bedre end Østrig til odds 1,55 hos bwin*

Frankrig er som nævnt blandt juryfavoritterne. Det bør være nok til, at de ender foran Østrig i finalen. Østrigerne ventes at klare sig bedre hos seerne, men det kan meget vel ikke være nok til slå franskmændene.

Er du mere til tung rock giver Nordicbet* odds 25 på Tyskland bedst Big 5.

Krig eller fred

Eurovision blev skabt i 1950'erne oven på ruinerne af 2. verdenskrig med det formål at samle nationerne om noget fælles: Musik, venskab og forsonlighed. Siden er Eurovision heldigvis vokset i omfang - især omkring årtusindeskiftet med flere østlande og senest er der endda også blevet plads Australien, mens der er planer om, at USA også kan blive inviteret med. 

Eurovision er blevet klodens tredje største event efter OL og VM i fodbold, men flere gange større end Super Bowl.

Fredsbudskaber har i flere omgange betydet meget i Eurovision. Blandt andet vandt tyske Nicole i 1982 med "Ein bischen Frieden" og ukrainske Jamala i 2016 med "1944." Buhråb hørtes mod Rusland året efter annekteringen af Krim, og Islandske Hatari havde i 2019 et palæstinensisk flag med.

Nu er der igen krig i Europa, og Rusland invasion af Ukraine har også sat sig spor på Eurovision. Der var stor opbakning til Ukraine og efter stemmerne var talt op kunne Kalush Orchestra fejre sejren med "Stefania" og der blev sendt et klart signal om at Europa står samlet om at støtte Ukraine.

Der er blevet givet 3000 gratis finale-billetter til ukrainske flygtninge, så de ukrainske farver vil komme til at dominere Liverpool Arena den 13. maj, hvor der også er forberedt særlig hyldest af Ukraine.

Foto: PATRICK VAN EMST / ANP / AFP

Politisk motiveret Eurovision-vinder i 2022

Efter måneder med kampe var der stor sympati for Ukraine i 2022. Sympati/support-stemmer gjorde Ukraine og Kalush Orchestra med sangen "Stefania" til vindere av Eurovision 2022, men grundet situationen i Ukraine blev dette års Eurovision Song Contest afholdt i Liverpool Arena. Vi så to spændende semifinaler og den store finale, hvor juryen og "det offentlige" endnu en gang var uenige om, hvem der skulle kåres som årets Eurovisionsvinder.

Fun facts om Det Europæiske Melodi Grand Prix

  • ABBAs "Waterloo" fik nul point fra knap en tredjedel af panelet i 1974.
  • To vindersange vandt, selvom de ikke overholdt reglerne. Sandra Kim løj om sin alder i 1986 som 13-årig, og ukrainske Jamalas tekst havde i 2016 politiske undertoner i strid med EBUs principper, hvilket man overså.
  • De danske seere skænkede slet ingen point til Israels vindersang "Toy" i 2018.
  • Juryerne kan være meget uenige med seerne. Australien fik i 2017's Eurovision eksempelvis flotte 171 point af juryerne, men kun to point af seerne.

Gode råde til betting på Eurovision 2023

  • Juryerne vil have vokal kvalitet, og manglende kor-harmoni eller dårlig engelsk accent kan koste point.
  • Nytænkning og musisk originalitet belønnes højt af især juryer.
  • Seerne og juryerne elsker ofte det enkle og rene.
  • Kedelige sange kan godt få en god modtagelse af juryen, hvis de synges flot.
  • En vindersang har ofte en helhjertet original autenticitet og en vis mængde kvalitet. Virker kunstneren ikke autentisk og solid så vinder de næppe.
  • Et fedt og anderledes sceneshow betyder noget (kun hos seerne, fx Finland og Kroatien), men redder ikke en død sang.
  • Man kan som regel udpege vinderen blandt favoritfeltets sange, som stadig topper efter semifinalerne.
  • Uptempo pophits og techno vinder sjældent hos fagjuryerne
  • Vennelande-point er voldsomt udpræget! Regn med at Danmark giver 12 point til stærkeste nordiske land, dvs. Sverige! Grækenland giver til Cypern, Portugal til Spanien osv.
  • Det er enormt svært men vigtigt at spotte, hvilke sange som kan fungere på en scene kontra headphone-sange/en god musikvideo.
  • Et forhåndskvalificeret land tager næsten altid sidstepladsen, (fx Tyskland el. UK) da semifinale-kvalificerede lande har stemmeopland, dog kan dette måske undgås i år, fordi Semi 2 er historisk ringe.
  • European Broadcasting Union (EBU, arrangørerne bag Eurovision) har en algoritme for jurypointrækkefølgen i finalen, så spændingen holdes.
  • Juryfavoritter bør købes først og veksles til seerfavoritter live.
  • Favoritlande giver sjældent høje point til deres største konkurrenter. En god startplacering i finalen kan betyde, at en sang vandt sin semifinale.
  • Det "skøre" er ok, men kun hvis der samtidig også er kvalitet (eksempelvis Conchita Wurst, Moldova 2022 osv.)
  • Der er kommet langt færre overraskelser de senere år, pga. Medier. Wisdom of the crowd.
  • Der kan opstå store oddsfald og stigninger på Betfairs Spillebørs efter sceneprøver. Oddsfald afspejles hurtigst i vinderoddset.
  • Topfavoritter lander meget sjældent uden for top-10.
  • Venne- og nabolande-effekten er meget udbredt, men bemærk dog, at Armenien og Aserbajdsjan hader hinanden.
  • Juryer stemmer musikalsk "fornuftigt" og sikkert. Alle sangene rangeres efter en pointgraf af landets fem jurymedlemmer, og det betyder, at hadesange kan straffes lidt, og yndlingssange kan belønnes mere. En førsteplads og fire sidstepladser giver samme score som fem midterplaceringer.
  • Spotify er ganske retvisende, og eurovisionworld (kun sene tal). Stol derimod ikke på Wiwibloggs eller OGAEs afstemninger.
  • Seerne og juryerne hader generisk dance/pop, mens seerne ikke har noget imod det lalleglade, glad i låget.
  • Tøjets farve og design betyder en smule.
  • Ungdommelig charme kan trække i en positiv retning, især for de yngre, kvindelige seere.
  • Originalsprog er som udgangspunkt ikke nødvendigvis en kæmpe fordel.
  • Gode melodier (kompositioner) kan slet slet ikke stå alene. Skal en top-topplacering erobres, kræver det, at alle parametre spiller, især vokalen.
  • Husk på, at smag er forskellig. En sang, som man ikke selv kan fordrage, kan sagtens lyde fint i ørene på et andet segment. Det skal du huske, når du sætter dine Eurovision bets.

Pointsystem ved Eurovision

Finalen ved Det Europæiske Melodi Grand Prix afgøres som altid af jurystemmer og seerstemmer. Juryens stemmer tæller 50 procent, og det samme gør seerstemmerne. Juryens og seernes point lægges sammen, og den samlede vinder findes. Jurypoint, som er fra 1-12 point fra hvert lands jury, offentliggøres først. Derefter kommer de opsummerede seerstemmer fra alle 37 lande plus "Rest of the World" (1 stemme.)

Ved dette års semifinaler er der ingen jury. Kun seerne bestemmer hvilke ti sange som går videre.

Juryen rangerer alle sange i finalen, undtagen det land, de selv repræsenterer. Juryen skal vurdere sangene ud fra både vokal, komposition og originalitet samt det overordnede musikalske indtryk. Juryen har faktisk allerede givet deres stemmer inden finaleshowet. Det gør de aftenen inden, hvor der er en slags generalprøve. Juryerne skal se helt bort fra sceneshow og konfetti.

Rækkefølgen for oplæsning af seerpoint er således, at værterne starter med det land, som fik færrest jurypoint og slutter med det land, som fik flest.

Jury- og seerpoint kan ofte være meget forskellige. Det skyldes blandt andet, at de professionelle jurymedlemmer skal rangliste alle 25 finalesange. Hermed havde et enkelt jurymedlem tidligere en vis magt til at straffe hadesange og konkurrenter. I 2018 blev dette dog ændret markant, da jurymedlemmernes stemmeseddel blev gjort eksponentielt vægtet. Det handler nu om helst at rangeres i ca. top 5 af flest medlemmer.

Der er fem jurymedlemmer per land.

Seerpoint gives helt simpelt efter stemmetal. Seerne stemmer på det land eller de lande, man elsker mest. Og det kan ofte være nabolande.

Eurovision bookmaker: Her finder du de bedste odds 

Bet365

Bet365 bonus


Hent bonus
Yderligere vilkår Kun tilgængeligt for nye kunder.
Danske Spil

Danske Spil bonus


Hent bonus
Yderligere vilkår Tilbuddet er kun for nye spillere med Blå Konto. Man er ny spiller, når man ikke tidligere har haft en Blå Konto hos Danske Licens Spil. Du skal være min. 18 år.
Bwin

Bwin bonus


Hent bonus
Yderligere vilkår Dette tilbud gælder kun for nye kunder. Kunder, som har haft en Bwin-konto oprettet tidligere end 1/1-2012, betragtes som nye kunder. Bonussen gives i henhold til din første indbetaling, efter du har oprettet en konto.

Eurovision Danmark: Sådan er det gået os ved Eurovision Song Contest

Danmark har tre gange tidligere vundet det internationale Melodi Grand Prix. Grethe og Jørgen Ingmann vandt i 1963 med klassikeren "Dansevise." I 2000 vandt Brødrene Olsen med "Fly on the Wings of Love", mens seneste danske Eurovision-sejr kom i 2013 ved Emmilie de Forest med sangen "Only Teardrops". 

Herunder kan du se en liste over, hvordan det er gået for de danske sange ved Eurovision i de seneste år: 

  • 2009: En 13.-plads med nummeret "Believe Again" af Brinch
  • 2010: En 4.-plads med nummeret "In a Moment Like This" af Chanée & N'evergreen
  • 2011: En 5.-plads med nummeret "New Tomorrow" af "A Friend in London"
  • 2012: En 23.-plads med nummeret "Should've Known Better" af Soluna Samay
  • 2013: En 1.-plads med nummeret "Only Teardrops" af Emmilie de Forest
  • 2014: En 9.-plads med nummeret "Cliche Love Song" af Basim
  • 2015: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Anti Social Media med nummeret "The Way You Are" nummer 13 ud af 16
  • 2016: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Lighthouse X med nummeret "Soldiers of Love" nummer 17 ud af 18
  • 2017: En 20.-plads med nummeret "Where I Am" af Anja Nissen
  • 2018: En 9.-plads med nummeret "Higher Ground" af Rasmussen
  • 2019: En 12.-plads med nummeret "Love Is Forever" af Leonora
  • 2020: Eurovision blev aflyst - men Ben og Tan kom i finalen ved den uofficielle konkurrence
  • 2021: Fyr og Flamme endte som nummer 11 i semifinalen, én plads fra at gå videre til finalen.
  • 2022: Reddi med nummeret "The Show" gik ikke videre fra semifinalen.

KOM SÅ, DANMARK!

Kommentarer

Feedback