
Eurovision Odds: Hvem vinder Eurovision 2023?
Af Highroller
Det europæiske Melodi Grand Prix 2023 finder sted i Liverpool, England. På denne side finder du Eurovision 2023 odds og optakt skrevet af vores underholdningsekspert, Highroller.
Sidste års Eurovision blev vundet af Ukraine og Kalush Orchestra med sangen "Stefania". Du kan finde al Eurovision statistik her. På grund af den nuværende situation i Ukraine vil dette års Eurovision Song Contest blive afholdt i Liverpool Arena.
I dette års optakt tager vi på Europarejse og ser på odds Eurovision og chancer ved klodens største musikevent, hvor jeg lover historisk høje chancer for politiske baneløbere.
Hvem bliver kronet som vinder, og hvilke lande/sange går overhovedet videre til finalen, som afholdes lørdag den 13. maj?
Sidste års danske Eurovision-bidrag, "Reddi", gik ikke videre fra semifinalen og blev på forhånd vurderet som tredjesidst ud af alle 40 lande. Det er stadig muligt at spille på dette års danske Melodi Grand Prix odds.
Eurovision 2023: Bedste odds
Nedenfor finder du de bedste Eurovision odds 2023. Hvornår er der Eurovision, tænker du måske? Det er der som nævnt lørdag den 13. maj. Ikke siden 2019 har Danmark været at finde i en Eurovision-finale.
Esc odds: Hvem vinder Eurovision 2023?
Eurovision Odds på Danmark
Nedenfor finder du de bedste ESC odds på Danmark..
Ja | Nej | Bookmaker | |
---|---|---|---|
Danmark i Eurovision-finalen | 1,50 | 2,45 | |
Sverige vinder Eurovision | 1,75 | 1,95 |
Bedst placeret land i Norden? | Odds | Bookmaker |
---|---|---|
Sverige | 1,33 | |
Finland | 4,00 | |
Norge | 9,50 | |
Danmark | 50,00 | |
Island | 50,00 |
Krig eller fred
Eurovision blev skabt i 1950'erne oven på ruinerne af 2. verdenskrig med det formål at samle nationerne om noget fælles: Musik, venskab og forsonlighed. Siden er Eurovision heldigvis vokset i omfang - især omkring årtusindeskiftet med flere gode østlande samt Australien og er blevet klodens tredje største event efter OL og VM i fodbold, men flere gange større end Super Bowl.
Fredsbudskaber har i flere omgange betydet meget i Eurovision. Blandt andet vandt tyske Nicole i 1982 med "Ein bischen Frieden" og ukrainske Jamala i 2016 med "1944." Buhråb hørtes mod Rusland året efter annekteringen af Krim, og Islandske Hatari havde i 2019 et palæstinensisk flag med.
Nu er der igen krig i Europa, og hvor længe denne invasion varer, har direkte indflydelse på odds på ESC 2023: Ukraine som vinder er langsomt faldet fra odds 20 til 2,70. Vil seerne sende mere kærlighed af sted mod Ukraine til maj? Men hvordan er situationen dernede mon i maj måned? Vil juryen agere mere musikfagligt?
Vennelande-effekten måles historisk mindst lige så tydeligt hos juryerne som hos seerne. Men kan de mon vælge SÅ politisk, hvor det vel kræver minimum en top-3-5 ved juryen at slå lande som Italien og eventuelt Sverige?
I Eurovisionworlds afstemning ligger oddsfavorit Ukraine halvsvagt med kun fem procent mod Italiens ti procent og Sveriges ti procent.
Vurdering af vinderchancer
At vinde i finalen kræver, at man ender højt hos både seere og juryer. Sidste års italienske vinder "Måneskin" vandt sikkert hos seerne, og blev nummer fire hos fagjuryerne (hvor henholdsvis Schweiz og Frankrig toppede.) I 2019 blev Hollands Duncan nummer to hos seerne efter norske Keiino og endte som nummer tre ved juryerne. I 2018 vandt Netta hos seerne og endte treer hos juryen, og i 2017 vandt Portugal hos både seere og juryer.
Hvis man kigger på, hvilke lande som er endt bedst i snit gennem alle år, topper Italien listen spinkelt, og de er også min egen favorit til at vinde i år - i hvert fald hos fagjuryen.
ESC oddset tips: Highrollers oddsfavoritter i 2023
1: Italien
Min favorit i år. Forsvarende mestre og som sagt bedst placerede land i ESC-historien. De to LBGT-fyre, Mahmood (ham med "Soldi") og Blanco, har en fænomenal vokal harmoni, og resten af feltet er generelt svagt i år uden nogen originalitet. Ligger nummer et i afstemning - tæt foran Sverige. De minder mig lidt om deres 2015-bidrag "Il Volo", og de er forhåndssikret en plads i finalen.
2: Ukraine
Det invaderede land ville i mine øjne have vundet med deres oprindelige sang af Alina Pash, men de stiller op med nummer to fra den nationale finale, som kun blev treer hos juryen. Ukraine har masser af credit til gode efter en uhyrligt god årrække med sange som "Sasha Verduschka", "GO_A: Shum" og så videre. Altid nytænkende. De kan få en lovewave af sympatistemmer, men nok især fra seerne. Men tiden og juryerne er et usikkerhedsmoment, og flere bookmakere giver ikke penge retur, hvis de udgår, så pas på med tidlige spil. De ligger kun nummer fire i poll.
3: Sverige
Svenske Cornelia Jakobs ligger godt i poll som sikker toer med ti procent - meget tæt med Italien. Mange kan lide vore naboer i år. Personligt synes jeg, at Italien har mere kvalitet. Brugeren Bettingspider har også lagt et tip til at vinde Eurovision.
4: Polen
Polen kommer med en rigtig fint komponeret sang, hvilket juryerne nok godt kan lide. Krystian Ochman med 'River' scorer ok med fire procent i afstemning, og det virker som et af de bedste kort i semitoppen efter de tre favoritter.
5: Spanien
Denne energiske sang "SloMo" af Chanel ligger treer i afstemningen og i lave odds 30 på Betfairs exchancebørs. Spanien er forhåndskvalificeret som Big-5.
6: Norge
Feltets måske eneste partysang kommer fra Subwoolfer. Men den scorer kun to procent i afstemning. Og juryerne kan måske hade dens lyrik og 'professionalisme'. Så en top-5 kan eventuelt gå til Spanien eller Storbritannien i stedet. Dog har Norge opbygget et brand og mystik om kunstnerne (Ylvis?), og Norge fortjener meget credit med kvalitetsrige MGP'er i en årrække.
Holland (each way 1/4): Odds 41 hos Unibet*
Holland ligger på markedet i vinderodds cirka 41, og sætter du flueben i v/p, får du odds 11 på en top-4 placering. (Efterspørges i odds 5,30). Bv: 140 % (Jeg kan ikke selv lide Hollands sang, men bryder du dig om den, er each way et klart valuespil.) 50/50 indsats sættes på vinder og top-4. Holland ligger nummer syv i med fire procent.Spanien (each way 1/4): Odds 34 hos Bet365*
Spanien ligger flot nummer tre i afstemning. Flueben i vinder/placering giver odds 9,25 for top-4. Det er each way-delen, som har værdien.Storbritannien (each way 1/4): Odds 18 hos Unibet*
Storbritannien plejer at ende nummer sjok, men årets bidrag er et af de bedre. "Space Man" ligger nummer fem i afstemning. Each way giver odds 5,25 for top-4. Efterspørges i 3,70. Dog frygter jeg lidt, at det er en "musikvideo-sang" og er spændt på sceneshowet. Det kan kun blive bedre end sidste års all time bund-europarekord med 0 point.
Der er også gode (lave) odds ved at spille imod ovenstående tre lande i top-5 på Betfair* Exchangebørs.
Generelt kan man sige, at sangene hvert år bliver eksponeret tidligere, hvorfor odds er mere faste ved start. Jeg ser også en tendens til at landene nærmer sig hinanden, og små lande som San Marino har øgede chancer. Prøverne afholdes LUKKET for offentligheden i år.
Semifinaler og danske chancer
Der opstiller 17 sange i den første semifinale og 18 sange i den anden. Ti sange går videre fra hver.
Det giver et oddssnit på 1.70 i Danmarks semifinale nummer 1.
Eurovision tidspunkt: Semifinale 1 - 10. maj
Her er vores vennelande: Island, Norge og til dels Holland. (Island og Norge er klart at foretrække som venneland frem for fx Sverige og Finland.)
Danmark er på scenen som nummer 12 af 17. Danmark ligger tredjesidst af alle 40 lande i afstemning. Reddi og "The Show" lyder meget vestlig ligesom 'Anti social media' eller som Freddie Mercury/Queen.
I alt lægger jeg nok kun omkring godt 30-40 procent på, at vi går videre i år. Vi skiller os ikke så meget ud.
Til gengæld er der i Danmarks semifinale et kun cirka fire 'sikre' lande (Holland, Grækenland, Ukraine, Norge) efter Rusland røg ud, og færre østlande til at give vennepoint til østlande. Og der er mange svage lande.
Eurovision tidspunkt: Semifinale 2 - 12. maj
18 lande deltager her. Blandt dem Sverige, Polen, Finland, Estland, Serbien og Australien.
Odds på semifinalerne kommer senere, og det vil blive opdateret i artiklen. Hold øje med kommentarfeltet på denne artikel for spilforslag.
Fun facts om Det Europæiske Melodi Grand Prix
- ABBAs "Waterloo" fik nul point fra knap en tredjedel af panelet i 1974.
- To vindersange vandt, selvom de ikke overholdt reglerne. Sandra Kim løj om sin alder i 1986 som 13-årig, og ukrainske Jamalas tekst havde i 2016 politiske undertoner i strid med EBUs principper, hvilket man overså.
- De danske seere skænkede slet ingen point til Israels vindersang "Toy" i 2018.
- Juryerne kan være meget uenige med seerne. Australien fik i 2017's Eurovision eksempelvis flotte 171 point af juryerne, men kun to point af seerne.
Fine odds råd på Eurovision-finalen 2023
- Juryerne ønsker vokal kvalitet, og fejlende kor-harmoni eller dårlig engelsk accent kan koste point.
- Innovation og musikalsk originalitet vægtes højt af særligt juryer.
- Seerne og juryerne elsker ofte det banale og polerede.
- Kedsommelige numre har mulighed for at få en pæn modtagelse af juryen, hvis de synges smukt.
- En vindersang har som regel en oprigtig og original autenticitet samt en vis mængde kvalitet. Virker kunstneren ikke autentisk og solid, så vinder de næppe.
- Et cool og særpræget sceneshow er vigtigt hos seerne, men det kan ikke redde en kedelig sang.
- Man kan ofte pege vinderen ud blandt favoritfeltets sange, som stadig ligger i toppen efter semifinalerne.
- Uptempo pophits vinder sjældent hos fagjuryerne.
- Vennelande-point er voldsomt udpræget! Du kan godt regne med, at Danmark giver 12 point til stærkeste nordiske land.
- Det er enormt vigtigt og svært at spotte, hvilke sange som kan fungere på en scene kontra headphone-sange/en god musikvideo.
- Et forhåndskvalificeret land tager næsten altid sidstepladsen, da semifinale-kvalificerede lande har stemmeopland.
- European Broadcasting Union (EBU, arrangørerne bag Eurovision) har en algoritme for pointrækkefølgen i finalen, så det spændende element fastholdes.
- Juryfavoritter bør købes først og veksles til seerfavoritter live.
- Favoritlande giver for det meste ikke høje point til deres største konkurrenter. En god placering kan betyde, at en sang vandt sin semifinale.
- Det "mærkværdige" er ok, men der skal samtidig også være kvalitet (fx som ved Conchita Wurst).
- Der er kommet en del færre overraskelser de senere år på grund af medier. Wisdom of the crowd.
- Der kan ske markante oddsfald og stigninger på Betfairs Spillebørs, hvilket kan udnyttes. Oddsfald afspejles hurtigst i vinderoddset.
- Det er særdeles uvant, at storfavoritter ender uden for top-10.
- Venne- og nabolande-effekten er i høj grad udbredt. Hav dog for øje, at Armenien og Aserbajdsjan hader hinanden.
- En jury placerer ofte deres stemme musikalsk "fornuftigt" og sikkert. Alle sangene rangeres efter en pointgraf af landets fem jurymedlemmer, og det betyder, at hadesange kan straffes, og yndlingssange kan belønnes. En førsteplads og fire sidstepladser giver samme score som fem midterplaceringer.
- Spotify med mere er pænt retvisende, og Eurovisionworld (kun sene tal). Stol derimod ikke så meget på Wiwibloggs afstemninger.
- Seerne og juryerne bryder sig ikke om generisk dance/pop, mens seerne ikke har noget imod det begejstrede og lalleglade.
- Farve på tøjet og design har en grad af betydning.
- Ungdommelig charme kan være medvirkende til at trække i en positiv retning - især for de yngre, kvindelige seere.
- Originalsprog er som udgangspunkt ikke nødvendigvis en stor fordel.
- En god melodi (komposition) kan på ingen måde stå alene. Hvis en top-placering skal i hus, kræver det, at det spiller på alle parametre - i særdeleshed vokalmæssigt.
- Husk på, at smag er forskellig. En sang, som man ikke selv kan lide, kan sagtens lyde godt i ørerne på et andet segment. Det skal du huske, når du sætter dine Eurovision odds. Husk i øvrigt også alle ovenstående punkter, når du skal sætte dine Eurovision odds hos Eurovision bookmakers.
Pointsystem ved Eurovision
Finalen i Eurovision bliver som altid afgjort af stemmer fra juryen samt seere. Juryens stemmer tæller 50 procent, og det samme gør sig gældende for seerne. Juryens og seernes point lægges herefter sammen, og så finder man den samlede vinder af Eurovision 2023. Jurypoint, som lyder på 1-12 point fra hvert lands jury, er de første, der offentliggøres. Derefter følger de samlede seerstemmer fra alle 40 lande.
Juryen rangerer alle Eurovision-sange, bortset fra sangen fra det land, de selv repræsenterer. Juryens opgave er at vurdere sangene ud fra både vokal, komposition og originalitet samt det generelle indtryk. Juryen har i øvrigt allerede givet deres stemmer, før de tre liveshows løber af stablen. Det gør de aftenen inden liveshowet, hvor en generalprøve af en art finder sted.
Rækkefølgen for oplæsning af seerpoint er således, at værterne starter med det land, som fik færrest jurypoint og slutter med det land, som fik flest.
Jury- og seerpoint kan forekomme at være være yderst forskellige. Det skyldes eksempelvis, at de professionelle jurymedlemmer skal rangliste alle 25 finalesange. Det vil sige, at et enkelt jurymedlem har en vis magt til at straffe hadesange og konkurrenter. I 2018 ændrede man dog dette markant, da jurymedlemmernes stemmeseddel blev gjort eksponentielt vægtet.
Der er i alt fem jurymedlemmer pr. land.
Seerpoint gives helt simpelt efter stemmetal. Seerne stemmer på det land eller de lande, som de elsker mest. Og det vil formentlig ofte falde ud til nabolandenes fordel.
Eurovision Danmark: Sådan er det gået os ved Eurovision Song Contest
Danmark har tre gange tidligere vundet Det Europæiske Melodi Grand Prix. Grethe og Jørgen Ingmann vandt i 1963 med klassikeren "Dansevise." I 2000 vandt Brødrene Olsen med endnu en klassiker i form af "Fly on the Wings of Love", mens nyeste danske sejr kom i 2013 ved Emmilie de Forest med sangen "Only Teardrops".
Herunder kan du se en liste over, hvordan Eurovision for Danmark er gået i de senere år:
- 2009: En 13.-plads med nummeret "Believe Again" af Brinch
- 2010: En 4.-plads med nummeret "In a Moment Like This" af Chanée & N'evergreen
- 2011: En 5.-plads med nummeret "New Tomorrow" af "A Friend in London"
- 2012: En 23.-plads med nummeret "Should've Known Better" af Soluna Samay
- 2013: En 1.-plads med nummeret "Only Teardrops" af Emmilie de Forest
- 2014: En 9.-plads med nummeret "Cliche Love Song" af Basim
- 2015: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Anti Social Media med nummeret "The Way You Are" nummer 13 ud af 16
- 2016: Gik ikke videre til finalen. I semifinalen blev Lighthouse X med nummeret "Soldiers of Love" nummer 17 ud af 18
- 2017: En 20.-plads med nummeret "Where I Am" af Anja Nissen
- 2018: En 9.-plads med nummeret "Higher Ground" af Rasmussen
- 2019: En 12.-plads med nummeret "Love Is Forever" af Leonora
- 2020: aflyst - men Ben og Tan kom i finalen ved den uofficielle konkurrence
- 2021: Fyr og Flamme endte som nummer 11 i semifinalen, én plads fra at gå videre til finalen.
Eurovision bookmaker: Her kan du finde esc odds
Der er mange Eurovision bookmakere, og herunder kan du se et udpluk af dem.

Danske Spil bonus

Bwin bonus
KOM SÅ, DANMARK! |