18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu

VM i fodbold 2026: Optakt til slutrunden - Danmark - Analyse

Opdateret
P Peter Rubek Nielsen
Jeg har en kandidatgrad i Journalistik fra Syddansk Universitet, hvor jeg blev færdiguddannet i sommeren 2018. Jeg har arbejdet for BetXpert siden januar 2020, hvor mine primære stofområder er sport og esport.

Jeg holder meget af begge, hvor især fodbold, cykling, badminton og tennis er favoritterne inden for sport. Jeg interesserer mig også afsindigt meget for esportsgrenen FIFA, som jeg også har lavet mange podcastudsendelser desangående for Mediano.

Twitter: peterubek
Vis mere
Vis mindre

Kampprogram, Danmark

Fuldt kampprogram

Danmark er i en på papiret overkommelig gruppe med Frankrig, Tunesien og Australien. Danmark skal formentlig kæmpe med Frankrig om førstepladsen i gruppen, og netop Frankrig har Danmark allerede slået to gange i år i Nations League, hvor de franske verdensmestre leverede en uinspireret indsats i begge kampe. 

Danmark odds: Højeste odds Bookmaker
Danmark vinder VM 38,00
Danmark vinder Gruppe D 3,75
Danmark går videre fra gruppen 1,36

Odds er senest opdateret tirsdag den 15. november klokken 16.32.

Spil på Danmarks VM hos Danske Spil

Danmark er med ved VM for anden gang i træk. Det vil sige, at Danmark har været med til fire ud af seks VM-slutrunder efter årtusindskiftet. Det danske landshold var ikke med ved VM i Tyskland i 2006 og i Brasilien i 2014. Der er kun syv forskellige nationer, der har prøvet at vinde VM i fodbold, og af disse nationer er det kun Italien, der ikke er at finde i Qatar. 

Danmarks styrker

Danmark har under Kasper Hjulmands ledelse virkelig leveret flotte resultatet, og disse kan blandt andet tilskrives det stærke danske sammenhold og mentaliteten på holdet. Det er tydeligt at se at spillerne på det danske landshold har et unikt sammenhold, og det er helt sikkert en af holdets styrker. Det så vi særligt udfoldet ved sidste års EM i fodbold, hvor det danske landshold spillede sig helt frem til semifinalen efter den uhyggelige start på EM med Eriksens hjertestop i åbningskampen mod Finland. Det EM satte i øvrigt gang i en beundringsværdig og imponerende opbakning til det danske landshold, hvilket også kan betegnes som en styrke. Spillerne har i hvert fald ved flere lejligheder udtrykt taknemmelighed over den store opbakning fra de danske fans. 

Danmarks kollektiv er helt sikkert også en styrke, og så er der naturligvis også spillere i topklasse på det danske hold. Her kan nævnes spillere som Pierre-Emile Højbjerg, Christian Eriksen, Andreas Christensen og Kasper Schmeichel. 

BetXperts fodboldekspert Weberen er enig i, at det danske kollektiv er en styrke.

- Det er et enormt stærkt kollektiv, der er blevet skabt. Det kan se lidt håndboldagtigt ud, når de står i cirklen, hvilket der intet er i vejen med, men det sender bare et fedt signal, og det er bare imponerende, hvordan det danske landshold har formået at blive en enhed. Vi kommer aldrig til at vinde over England, Spanien, Frankrig, Tyskland og så videre på individuel klasse, men med et stærkt kollektiv kan vi komme rigtig langt, fortæller Weberen og fortsætter:

- Derudover er det heller ikke en ulempe, at vi har en så fagligt dygtig træner som Hjulmand, som er super god til at læse sine modstandere og tilpasse sig. Jeg mener, at Danmark i Hjulmand har en træner, som fagligt slår de fleste modstanderes trænere og sammen med hans stab, som efterhånden er blevet ganske stor, så tror jeg, det danske landshold går en spændende fremtid i møde, lyder det fra Weberen.

Danmarks svagheder

Danmark har ikke en oplagt kandidat som topscorer og da slet ikke som topscorer i hele VM-turneringen. Angribere som Yussuf Poulsen, Martin Braithwaite og Andreas Cornelius har i perioder scoret meget vigtige og flotte mål, men ingen af dem har helt den klasse som tidligere danske angribere som fx Preben Elkjær havde. Ingen af Danmarks nuværende angribere befinder sig på øverste hylde, og hvis man skal vinde VM, så er det svært at gøre uden en angriber i topklasse. Vi har set det i perioder fra Kasper Dolberg, men her savnes kontinuitet. 

På midtbanen kan vi også blive alvorligt svækkede, såfremt Højbjerg og Delaney fx bliver skadet. Her er bredden ikke helt så stor, som den er det i de andre kæder.  

Weberen er enig i, at Danmark på midtbanen savner alternativer.

- Personligt synes jeg, at vi mangler lidt alternativer. De spillere, der skal aflaste Eriksen, Delaney og Højbjerg inde centralt har ikke præsteret på højeste klinge. Mathias Jensen er en Hjulmand-spiller, hvis man kan sige det sådan, men han har kun vist det i glimt i min optik, og derudover har vi også spændende folk i Casper Nielsen, Morten Hjulmand og Phillip Billing, men de bliver ikke benyttet, og jeg kan være nervøs for, at det kan koste os, når vi skal spille i en ørken i 40 grader, siger Weberen.

Vejen til VM

Danmark kvalificerede sig til det udskældte VM i Qatar på fuldstændig suveræn vis ved at vinde ni ud af ti opgør i gruppen. Kun sidste kamp ude mod Skotland blev tabt, men her var førstepladsen i gruppen allerede sikret. Danmarks målscore i VM-kvalifikationen lød på vilde 30-3, og det var først i den næstsidste kamp mod Færøerne i Parken, at Danmark indkasserede det første mål i kvalifikationen. Få dage senere scorede skotterne så to gange og besejrede samtidig også Danmark som det eneste hold i gruppen. 

Andreas Skov Olsen og Joakim Mæhle delte topscorerværdigheden for Danmark i kvalifikationen, idet de begge nettede fem gange undervejs. Mikkel Damsgaard toppede assistlisten med fem oplæg i kvalifikationen til VM. 

Danmarks VM-historik

Det er sjette VM-slutrunde, der venter for det danske herrelandshold i fodbold. Debuten fandt sted ved VM i Mexico i 1986, og siden har Danmark været med i 1998, 2002, 2010, 2018 og nu altså 2022. 

Kvartfinalen fra VM i 1998 er det bedste resultat i VM-historien for landsholdet. Dengang tabte Danmark en underholdende kvartfinale med 2-3 til Brasilien, der senere tabte finalen med 0-3 til Frankrig. I 1986, 2002 og 2018 gik Danmark videre fra gruppen, men i alle tre tilfælde blev ottendedelsfinalen endestationen. 1986-holdet havde potentialet til at vinde turneringen, men i ottendedelsfinalen mod Spanien gik det helt galt for Sepp Pionteks mandskab. 1-5 til Spanien endte det, selvom Danmark endda kom foran efter 30 minutters spil på en straffesparksscoring af Jesper Olsen. Olsen, der senere fik en nedtursoplevelse i kampen med hans katastrofale tilbagelægning. 

I 2002 var Danmark chanceløse mod England, og den kamp var allerede så godt som afgjort efter første halvleg, da englænderne førte 3-0 ved pausen, hvilket også blev slutresultatet. Mod Kroatien i 2018 var Danmark tæt på endnu en VM-kvartfinale 20 år efter den første, men et nederlag i straffesparkskonkurrencen sendte i stedet Åge Hareides landshold ud af turneringen. 

Kommentarer

Feedback