18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

VM i herrehåndbold 2025

Opdateret
Frank PilantraEkspert Frank Pilantra
Oddsnørd og tidligere arbejdet i spillebranchen. Følger industrinyheder og udviklingen på det danske spillemarked tæt.
Vis mere
Vis mindre

VM i herrehåndbold er i fuld gang, og BetXpert bringer her optakt VM i herrehåndbold, der denne gang finder sted i Polen og Sverige. Du kan også læse et interview med Thomas Ladegaard, der er forfatter til flere håndboldbøger samt vært på Mediano Håndbold.

Onsdag den 9. januar starter VM i herrehåndbold, i Polen og Sverige, der deles om værtskabet. Turneringen består for anden gang af 32 nationer, og ligesom sidst blev landene fordelt på otte grupper med fire hold i hver. Turneringen begyndte den 11. januar og blev afsluttet søndag den 29. januar. 

VM i håndbold for mænd

# Hold # Hold # Hold
1 Danmark 12 Island 23 Kap Verde
2 Frankrig 13 Portugal 24 Iran
3 Spanien 14 Holland 25 Tunesien
4 Sverige 15 Polen 26 Chile
5 Tyskland 16 Bahrain 27 Nordmakedonien
6 Norge 17 Brasilien 28 Sydkorea
7 Egypten 18 Montenegro 29 Saudi-Arabien
8 Ungarn 19 Argentina 30 Marokko
9 Kroatien 20 USA 31 Algeriet
10 Slovenien 21 Belgien 32 Uruguay
11 Serbien 22 Qatar


Danmark er forsvarende verdensmestre og var at finde i Gruppe H sammen med Belgien, Tunesien og Bahrain. Danmark lammetævede alle tre hold og gik sikkert videre til Mellemrunde Gruppe 4. Her var vi parret med Kroatien, Ægypten, Bahrain, USA og Belgien. 

Ved seneste VM i Egypten for to år siden vandt Danmark guld for anden gang i historien og anden gang i træk, og det skete med en finalesejr på 26-24 over Sverige. 

Netop Sverige, der sammen med Polen er værter for dette VM, er forsvarende europamestre. I EM-finalen i januar 2022 vandt de en spændende finale med 27-26 over Spanien. Danmark røg i øvrigt ud til Spanien i semifinalen ved EM i fjor. 

Danmark er ifølge bookmakerne favorit til at vinde VM for tredje gang i træk. Lykkes det, skriver Danmark sig ind i historiebøgerne som den første nation nogensinde til at have vundet VM tre gange på stribe. Foruden Danmark har tre andre nationer vundet VM to gange i træk. Her er tale om Sverige, Rumænien og Frankrig. Både Rumænien og Frankrig har endda præsteret det to gange. 

Læs eventuelt vores artikel med odds på Danmark ved VM i håndbold i Sverige. 

Spil på dansk VM-guld hos bet365

Der var næsten tale om en dansk hjemmebane i gruppespillet. Nikolaj Jacobsens mandskab spillede alle tre gruppekampe i Malmö Arena. Det er også her, at Danmark spiller alle tre kampe i Mellemrunden; formentlig med massevis af rød-hvide fans.

Efter mellemrunden spilles der ikke flere kampe i Malmö, men Danmark kan ende med at skulle spille i Sverige under hele slutrunden. 

Danmark har som nævnt vundet de seneste to VM-slutrunder i håndbold på herresiden, og de er ifølge bookmakerne favoritter til at vinde titlen for tredje gang på stribe.

Da Danmark vandt guldet i Egypten for to år siden med en sejr på 26-24 over Sverige, skete det i en tom hal, da coronapandemien stadig hærgede på daværende tidspunkt, men selvom det foregik uden tilskuere på lægterne, var der stadig mindeværdige kampe fra VM i 2021. De fleste håndboldinteresserede kan nok huske Danmarks utrolige kamp mod værtsnationen Egypten. Et drama, som selv de mest talentfulde forfattere i verden måske ville have svært ved at udfolde. 39-38 endte det til Danmark efter to omgange forlænget spilletid og straffekastkonkurrence.  

På turneringens All-Star-hold fandt to danske spillere vej til holdet. Mikkel Hansen fik venstrebacken på det hold og blev også kåret til MVP i turneringen. Den anden backplads gik til Mathias Gidsel, der fik sit store gennembrud ved OL i Tokyo et halvt år tidligere. 

Herhjemme har vi lagt coronapandemien bag os, men ved dette VM slipper spillerne ikke helt for at tænke på den. IHF har nemlig indført, at alle skal igennem en PCR-test før ankomst til slutrunden, og det samme skal de før mellemrunden og før kvartfinalen.

Danmark favoritter til at genvinde VM-guldet

Som allerede nævnt er Danmark bookmakernes største forhåndsfavoritter til at vinde VM-guld for tredje gang i træk. Tager man et kig i historiebøgerne, har vores svenske naboer været en del mere succesfulde, men det er også først i 10'erne, at Danmark for alvor har spillet med, hvor det er allersjovest.

Ud af de seneste seks VM-slutrunder for herrer har Danmark været at finde i intet mindre end fire VM-finaler, og de to af disse er vundet. Da Ulrik Wilbek var landstræner, lykkedes det Danmark at komme frem til VM-finalen i både 2011 og 2013. Begge finaler blev dog tabt til henholdsvis Frankrig og Spanien. I '11 tabte Danmark knebent til Frankrig efter forlænget spilletid, mens Spanien i '13 kørte Danmark midtover i finalen med en knusende sikker sejr på hele 35-19.

Danmarks første VM-guld kom dog endelig rundt om halsen på de danske håndboldherrer ved VM på hjemmebane i 2019 efter en sejr på 31-22 over Norge i finalen. 

Ved VM i 2019 blev Mikkel Hansen topscorer i turneringen med hele 72 mål, hvilket var 13 flere end den nu pensionerede norske profil Magnus Jøndal. Jøndal blev topscorer i finalen med ni mål, mens Mikkel Hansen kastede bolden over stregen syv gange. Mikkel Hansen blev også kåret til turneringens MVP (Most valuable player), mens Rasmus Lauge og Niklas Landin kom på turneringens hold sammen med de tre nordmænd Bjarte Myrhol, Sander Sagosen og føromtalte Magnus Jøndal. 

Ved seneste VM i Egypten for to år siden blev Frankrigs Carol topscorer i turneringen med 58 mål, mens Mikkel Hansen blev kåret til turneringens bedste spiller. Hansen blev også mest scorende danske spiller i turneringen med 48 kasser. 

Håndbold-VM 2025: Danmarks trup

Du kan se Danmarks trup til VM i håndbold herunder:

Målvogtere:

Niklas Landin, THW Kiel
Kevin Møller, Flensburg-Handewitt

Fløjspillere:

Magnus Landin, THW Kiel
Emil Jakobsen, Flensburg-Handewitt
Hans Lindberg, Füchse Berlin
Johan Hansen, Flensburg-Handewitt

Stregspillere:

Lukas Jørgensen, GOG
Simon Hald, Flensburg-Handewitt
Magnus Saugstrup, Magdeburg

Bagspillere:

Henrik Møllgaard, Aalborg Håndbold
Mikkel Hansen, Aalborg Håndbold
Rasmus Lauge, Veszprem
Mads Mensah, SG Flensburg-Handewitt
Jacob Holm, Füchse Berlin 
Lasse Møller, SG Flensburg-Handewitt
Simon Pytlick, GOG
Mathias Gidsel, Füchse Berlin
Mads Hoxer, Aalborg Håndbold

Thomas Ladegaard: De svenske værter er lige så store favoritter som Danmark

BetXpert har forud for VM interviewet Thomas Ladegaard, der er forfatter til flere håndboldbøger samt vært på Mediano Håndbold. Han fortæller, at Danmark er blandt favoritterne, men for ham er vores svenske naboer lige så store favoritter.

- Som dobbelt forsvarende verdensmestre er Danmark naturligvis blandt favoritterne. Men toppen i international herrehåndbold er bred, og VM i Kairo for to år siden viste, at alt kan ske, og det nogle gange er meget små ting, der afgør det, fortæller Thomas Ladegaard til BetXpert og fortsætter:

- Jeg synes bestemt, at de svenske værter og europamestre er mindst lige så store favoritter. Hjemmebanen betyder altid noget i håndbold, men det kan også blive et pres på svenskerne. Frankrig og Spanien stiller op med skræmmende mandskaber og individualister, der kan afgøre en stor turnering. Tænk bare på franske Dika Mem, der vel er verdens bedste lige nu. Han mangler bare at vise det på den helt store scene i den franske trøje. 

- Og så er Island i mine øjne den helt store og yderst farlige outsider. De har ikke været så stærke siden 2008 og har store spillere på alle positioner. Det spændende med dem bliver, om de har holdbarheden i en hård turnering. Men de er værd at holde øje med, siger Thomas Ladegaard

- Senest Danmark spillede slutrundekampe i Malmö Arena endte det jo med et skuffende exit allerede i gruppespillet ved EM i 2020. Hvad forventer du dig af de danske håndboldherrer denne gang, og hvad bliver afgørende for dansk succes i Sverige?

- En målsætning for det danske herrehold har i snart mange år været den samme: Danmark skal være med blandt de fire sidste i den afgørende weekend. Men vejen dertil kan blive meget hård. Nøglekampen bliver som for to år siden en kvartfinale, hvor alt kan ske. 

- Uanset hvordan vi vender og drejer det, har Danmark den stærkeste trup af alle. Verdens bedste målmand i Niklas Landin, Mikkel Hansen, Mathias Gidsel, Rasmus Lauge og så videre. 18 spillere af allerhøjeste klasse fra verdens bedste hold. Vi kunne stille med 18 andre på et B-hold og stadig komme i en kvartfinale. Så kvaliteten til endnu en triumf er til stede, og på bænken er Nikolaj Jacobsen og Henrik Kronborg eminente til at finde de rette situationer for de danske spillere.

- Men når alt det er sagt: Man vinder mesterskaber i håndbold med en god defensiv og en god målmand. Det er endnu aldrig sket, at et hold er blevet verdensmester uden en god målmand. Og der har Danmark den bedste. Præsterer Niklas Landin som vi kender ham, bliver Danmark verdensmestre igen. Og så tror jeg, at Mikkel Hansen brænder en stor turnering af. Nu har der været meget snak om hans halve år i Aalborg. Nu er han i vante rammer, fysisk mere klar og med ild i øjnene og noget at bevise. Det skulle ikke undre mig, hvis han brænder de svenske haller af, fortæller Thomas Ladegaard.

- Hvilke spillere skal vi holde ekstra øje med i Polen og Sverige? Har du fx et bud på turneringens MVP?

- Lad os starte med "De fem store venstrehænder": Ómar Ingi Magnússon, Alex Dujshebaev, Dika Mem, Kay Smits og Mathias Gidsel. De dominerer håndbolden lige nu og er uhyre komplette duelspillere, der sætter tempo og vinder dueller, siger Ladegaard og fortsætter:

- Jeg vil også holde et vågent øje med "De gamle" som f.eks. Nikola Karabatic, Aron Pálmarsson og Domagoj Duvnjak. Mon ikke de brænder det sidste afsted op mod OL i 2024?

Og så er der "Shooting Stars" som Simon Pytlick, Mads Hoxer og Costa fra Portugal. Med mange flere. Det er altid sjovt at se håndboldens fremtid. Og så er jeg jo altid begejstret for Jim Gottfridsson, lyder det fra Thomas Ladegaard. 

Hvad angår turneringens MVP, tror Thomas Ladegaard, at det bliver enten Niklas Landin eller Ómar Ingi Magnússon. 

Øvrige favoritter

Ud over Danmark skal lande som Frankrig, Sverige, Spanien, Island, Norge, Tyskland og Kroatien også nævnes blandt vinderkandidaterne. 

Norge har i den grad høstet mange håndboldtriumfer på VM i kvindehåndbold, og de hentede endnu en i december 2022, da de besejrede de danske håndboldkvinder i en tæt EM-finale. Herrerne har dog aldrig vundet guld ved et stort mesterskab. Ved verdensmesterskaberne i 2017 og 2019 spillede de sig hele vejen frem til finalen, men i begge tilfælde blev det til sølv. Nordmændene har dog et rigtig stærkt mandskab, og de råder over spillere som Sander Sagosen, Magnus Abelvik Rød og kaptajnen Christian O'Sullivan. Det skal dog nævnes, at Sagosen længe har siddet ude. Den norske stjerne brækkede anklen i begyndelsen af sommeren, men gjorde comeback for Kiel for nylig, og han er altså med i den norske trup.

Ved de seneste par slutrunder har Norge ikke formået at blande sig i topstriden. Ved seneste VM i Egypten røg de ud i kvartfinalen til Spanien, og ved EM i fjor blev de nummer tre i deres mellemrundegruppe og måtte ud i en kamp om femtepladsen mod Island, som de så vandt efter forlænget spilletid. Norge er da heller ikke blandt de store favoritter til at vinde guld ved dette VM, men de er blandt outsiderne.

Frankrig er derimod blandt de største favoritter. I mange år var Frankrig det bedste håndboldlandshold i verden, men det er alligevel noget tid siden, at de har stået i enten en VM- eller EM-finale. Ikke siden 2017, hvor de vandt VM-guld med en sejr over Norge i finalen, har Frankrig været at finde i en VM- eller EM-finale. Til gengæld vandt Frankrig så OL-guldet i 2021 med en finalesejr på 25-23 over Danmark.

Ved seneste VM i 2021, der altså fandt sted før OL i Tokyo, blev Frankrig nummer fire. I deres semifinale tabte de med 26-32 til Sverige, og bronzekampen blev tabt med 29-35 til Spanien. 

Frankrig har stadig et klassehold, og bookmakerne har dem da også blandt de største favoritter til VM-guldet. I den franske trup finder man stadig aldrende stjerner som Nikola Karabatic og Vincent Gérard, men også yngre profiler som Dika Mem, Melvyn Richardson og Ludovic Fabregas er en del af det franske hold, der skal til Polen og Sverige. Frankrig må blandt andre undvære Timothey N'Guessan, Hugo Descat og Karl Konan ved VM.

Tyskland er en stor håndboldnation, men de har ikke stået i en VM-finale siden 2007. Dengang vandt de finalen med 29-24 over Polen. Tyskland vandt også guld ved EM i Polen i 2016, hvor de i finalen slog Spanien med 24-17.

I mange år var Uwe Gensheimer en stor profil på det tyske landshold, men efter OL i Tokyo takkede Rhein-Neckar Löwen-veteranen af på landsholdet. Det tyske landshold har dog stadig store profiler som blandt andre Andreas Wolff, Johannes Golla og Patrick Groetzki på holdet. Golla er anfører på det tyske landshold, og det blev han, da Uwe Gensheimer i 2021 stoppede på landsholdet.

Kroatien var i starten af 00'erne et af de bedste hold i verden, og de vandt da også VM-guld i 2003 samt OL-guld året efter i Athen. Dengang rummede holdet store stjerner som Ivano Balić, Mirza Džomba, Blaženko Lacković, Petar Metličić og Igor Vori, mens Lino Červar var træneren bag. Alt dette er dog længe siden efterhånden.

Červar stoppede som træner i 2010, men vendte tilbage som kroatisk landstræner i 2017. I 2021 stoppede Červar så igen på det kroatiske landshold. Hrvoje Horvat var assistent under Červar, og efter et skuffende VM i 2021 trak Červar sig tilbage, og Horvat blev udpeget til ny kroatisk landstræner.

Under Horvat har Kroatien spillet en slutrunde indtil videre, og det var ved EM i fjor. Her blev det til en ottendeplads for Domagoj Duvnjak og resten af det kroatiske mandskab. Det er dog en svækkelse af det kroatiske hold, at blandt andre Ivan Čupić ikke er med grundet en skade. 

Intet svensk VM-guld i over 20 år

Vores naboer fra Sverige er historisk set en stor håndboldnation, men det er længe siden, de har vundet VM-guld hinsidan. Ikke siden 1999 har Sverige vundet guld ved et VM. Dengang slog de Rusland med 25-24 i finalen. Selvom det seneste VM-guld ligger langt tilbage, er det til gengæld blot et år siden, at de vandt EM-guld. Det gjorde de jo som nævnt med en sejr på 27-26 over Spanien. Dengang Sverige senest vandt VM-guld, var det med store profiler som Magnus Wislander, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Tomas Svensson, Magnus Andersson og så videre.

Staffan Olsson blev sidenhen landstræner for de svenske herrer sammen med Ola Lindgren, men det var uden den store succes. Fjerdepladsen ved VM på hjemmebane i 2011 blev det bedste slutrunderesultat under Olsson og Lindgrens ledelse.

Bengt Johansson var svensk landstræner i den gyldne periode, hvor det blev til to gange VM-guld og fire gange EM-guld. "Bengan", som han blev kaldt, døde den 8. maj sidste år.

Nu om dage er det norske Glenn Solberg, der står i spidsen for det svenske herrelandshold, og det er gået rigtig godt med ham ved roret. Solberg har fået Sverige i finalen ved begge sine slutrunder som svensk landstræner hidtil, og det er bestemt ikke utænkeligt, at Sverige skal spille VM-finale på hjemmebane her i januar. Bookmakerne har Sverige blandt de fire største favoritter til at vinde guld, og Thomas Ladegaard har som skrevet længere oppe Sverige som lige så store favoritter som Danmark.

Sverige må til VM undvære Kiel-spilleren Karl Wallinius, der ellers har været godt spillende i denne sæson.

Grupperne ved VM i herrehåndbold 2025

Herunder kan du se en oversigt over grupperne ved VM i herrehåndbold 2025. 

Ofte stillede spørgsmål - VM i herrehåndbold

Hvor spilles herrehåndbold VM 2025?

VM spilles som allerede nævnt i Sverige og Polen, og kampene spilles i ni forskellige byer. De ni værtsbyer er Kraków, Gdánsk, Katowice, Plock, Malmö, Kristianstad, Göteborg, Jönköping og Stockholm. Semifinalerne, bronzekamp og finale afvikles alle i Stockholm.

Hvor skal Danmark spille ved VM i herrehåndbold?

Danmark spiller alle sine gruppekampe i Malmö Arena. Det samme gælder for kampene i Mellemrunden.

Hvornår er der VM i herrehåndbold?

Herrernes VM-slutrunde starter den 11. januar, og finalekampen bliver afviklet den 29. januar.

Hvornår spiller Danmark igen ved VM 2025 i herrehåndbold?

Det danske landshold i herrehåndbold spiller torsdag den 19. januar mod Kroatien.

Gruppe A

Spanien
Montenegro
Iran
Chile

Gruppe B

Frankrig
Polen
Slovenien
Saudi Arabien

Gruppe C

Kap Verde
Uruguay
Sverige
Brasilien

Gruppe D

Portugal
Sydkorea
Ungarn
Island

Gruppe E

Tyskland
Algeriet
Qatar
Serbien

Gruppe F

Holland
Nordmakedonien
Norge
Argentina

Gruppe G

USA
Marokko
Egypten
Kroatien

Gruppe H

Danmark
Belgien
Tunesien
Bahrain

Kommentarer

Feedback