18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

VM i herrehåndbold 2021: Danmark er favoritter - optakt og guide

Kommentarer (20)

Velkommen til BetXperts VM i herrehåndbold-guide 2021.

Indeholder reklamelinks | 18+ | stopspillet.dk | regler og vilkår gælder

Af Peter Rubek Nielsen

VM i herrehåndbold starter onsdag den 13. januar med kampen mellem værtsnationen Egypten og Chile. Ved VM i fodbold har der været 32 lande med siden VM i 1998, og det er for første gang nogensinde også tilfældet ved VM i herrehåndbold i Egypten. De 32 lande er fordelt ud over otte forskellige grupper med fire hold i hver. 


VM-arrangørerne oplyste først, at 20 procent af tilskuerkapaciteten i hallerne ville blive taget i brug under slutrunden. Sidenhen har de trukket i land, og VM vil i stedet blive spillet uden tilskuere, som det også var tilfældet ved kvindernes EM i sidste måned. 

Var det blevet en realitet med tilskuere, ville op mod 3000 tilskuere kunne blive lukket ind til nogle af kampene, da den største hal ved VM kan rumme 17.000 tilskuere. 

Flere spillere var utilfredse med udsigten til at skulle spille foran tilskuere. Blandt andre stjernen Mikkel Hansen luftede tanken om helt at blive væk fra VM. 

- Jeg kan ikke se meningen i, at vi spillere skal leve i en boble på et hotel og er tvunget til at isolere os på samme måde som ved kvindernes EM for så at køre til en hal og spille foran en masse mennesker. Det giver ingen mening, lød det fra Paris Saint-Germain-spilleren inden VM-arrangørerne omgjorde beslutningen.

Prøv Zweelers VM-konkurrence

Hos Zweeler kan du sætte dit eget VM-hold til slutrunden i Egypten. 

 • Gå til Zweelers hjemmeside, og log ind eller opret en konto – det tager under fem minutter.
 • Som ny spiller får du op til 1.900 kroner i velkomstbonus
 • Tilmeld dig turneringen ”Men's Handball World Championship”
 • Prisen er 52,07 kroner per tilmeldte hold (du må tilmelde helt op til fem hold)
 • Fristen for tilmelding er onsdag den 13. januar klokken 18.00

Læs mere om Zweeler-konkurrencen i artiklen her

Tilmeld dig VM 2021-managerspillet hos Zweeler

Odds på VM i håndbold: Vinderen

Herunder finder du de bedste odds på, hvem der vinder VM i herrehåndbold 2021.

Hvem vinder VM i herrehåndbold? Højeste odds Bookmaker
Danmark 4,00
Spanien 5,25
Norge 5,50
Frankrig 7,00
Kroatien 9,00
Tyskland 18,00
Slovenien 26,00
Egypten 26,00
Sverige 41,00
Ungarn 67,00
Portugal 67,00
Island 81,00
Hviderusland 251,00
Qatar 251,00
Rusland 326,00
Tunesien 501,00
Brasilien 1001,00
Argentina 1001,00

Odds er senest opdateret torsdag den 7. januar klokken 11.11.

Specialspil på Danmark

Nedenfor finder du en række specialodds på, hvordan Danmark klarer sig i Egypten. 

Danmark Special Højeste odds Bookmaker
Danmark vinder sølv ved VM 5,75
Danmark vinder bronze ved VM 5,50
Danmark bliver nummer 4 ved VM 8,50
Danmark kommer i VM-finalen 2,40
Danmark kommer ikke i VM-finalen 1,50
Danmark vinder medalje ved VM 1,60
Danmark vinder ikke medalje ved VM 2,20
Danmark kommer i VM-semifinalen 1,40
Danmark kommer ikke i VM-semifinalen 2,70
Danmark vinder alle kampe ved VM i ordinær tid 6,00
Danmark vinder ikke alle kampe ved VM i ordinær tid 1,10

Odds er senest opdateret torsdag den 7. januar klokken 11.30. 

Danmark kommer til VM som forsvarende verdensmestre, og de er ifølge bookmakerne favoritter til at genvinde titlen, som det fremgår af oddstabellen ovenfor. Ved seneste slutrunde i januar 2020 skuffede Danmark dog fælt ved EM. Her sluttede Nikolaj Jacobsens landshold skuffende på tredjepladsen i gruppen og røg ud efter at have tabt, vundet og spillet en uafgjort.

Første kamp blev tabt med 31-30 til Island, næste opgør endte 24-24 mod Ungarn, mens Rusland blev besejret med 31-28 i sidste gruppekamp. Den sejr betød dog intet, da Ungarn i deres sidste gruppekamp slog Island og dermed gik videre til mellemrunden sammen med islændingene. I mellemrunden gik det dog skidt for begge hold. Her blev det til en sejr og tre nederlag for begge mandskaber.

Da Danmark for to år siden for første gang nogensinde vandt VM i herrehåndbold, var det med en finalesejr på 31-22 over Norge. Det skete i øvrigt på hjemmebane i Jyske Bank Boxen i Herning foran hele 15.000 tilskuere. Med en coronapandemi, der stadig hærger voldsomt i samfundet, kunne man forestille sig, at VM ville blive afholdt uden tilskuere, ligesom det var tilfældet ved kvindernes EM. Det bliver dog ikke helt tilfældet, da VM-arrangørerne altså har besluttet, at der kan komme tilskuere ind til kampene. 

Spanien er ifølge bookmakerne de næststørste favoritter til guldet, og de kommer da også til slutrunden som vindere af den seneste håndboldslutrunde. Spanierne vandt nemlig guld ved EM sidste år med en finalesejr på 22-20 over Kroatien. Finalen blev i øvrigt overværet af næsten 18.000 tilskuere i Tele2 Arena i Stockholm. 

På turneringens All-Star-hold fandt to spanske spillere vej til holdet. Målvogter Gonzalo Pérez de Vargas og højre back Jorge Maqueda fik en plads på turneringens hold. Spaniens topscorer ved EM i 2020 blev Alex Dujshebaev, der er søn af legenden Talant Dujshebaev. 27-årige Alex Dujshebaev, der til daglig har sin far som træner og bror som medspiller i storklubben Vive Kielce, scorede 37 mål ved EM. To af disse blev sat ind i EM-finalen mod Kroatien. 

Danmark favoritter til at genvinde VM-guldet

Som allerede nævnt er Danmark bookmakernes største forhåndsfavoritter til at vinde VM-guld for anden gang i træk. Hvis man tager et kig i historiebøgerne, har vores svenske naboer været en del mere succesfulde, men det er også først i 10'erne, at Danmark for alvor har spillet med, hvor det er allersjovest. Ud af de seneste fem VM-slutrunder for herrer har Danmark været at finde i intet mindre end tre VM-finaler. Under Ulrik Wilbeks ledelse kom Danmark frem til VM-finalen i både 2011 og 2013. Begge finaler blev dog tabt. I 2011 tabte Danmark knebent til Frankrig efter forlænget spilletid, mens Spanien to år senere kørte Danmark over i finalen med en knusende sikker sejr på 35-19.

VM-guldet kom dog endelig rundt om halsen på de danske håndboldherrer ved VM på hjemmebane i 2019 efter en sejr på 31-22 over Norge i finalen. 

Ved VM i 2019 blev Mikkel Hansen topscorer i turneringen med hele 72 mål, hvilket var 13 flere end norske Magnus Jøndal. Mikkel Hansen brugte dog hele 108 skud til at få scoret sine 72 mål. Til sammenligning brugte Jøndal 68 skud til at score sine 59 mål. Det var i øvrigt også Hansen og Jøndal, der blev topscorere for deres respektive land i finalen. Jøndal blev topscorer i finalen med ni mål, mens Mikkel Hansen fik bolden over stregen syv gange. Mikkel Hansen blev også kåret til turneringens MVP (Most valuable player), mens Rasmus Lauge og Niklas Landin kom på turneringens hold sammen med de tre nordmænd Bjarte Myrhol, Sander Sagosen og føromtalte Magnus Jøndal. 

Ved EM i 2020 oplevede Danmark en stor skuffelse, da det blev til exit allerede i gruppespillet. Det må derfor formodes, at Danmark vil være ekstra motiverede i Egypten og vise, at de stadig hører til blandt de bedste hold i verden. 

Du kan se Danmarks trup til VM herunder:

Målvogtere:

Niklas Landin, THW Kiel
Kevin Møller, FC Barcelona
Emil Nielsen, HBC Nantes

Fløjspillere:

Magnus Landin, THW Kiel
Emil Jakobsen, GOG
Lasse Svan, SG Flensburg-Handewitt
Johan Hansen, TSV Hannover-Burgdorf

Stregspillere:

Anders Zachariassen, GOG
Benjamin Jakobsen, Aalborg Håndbold
Simon Hald, SG Flensburg-Handewitt
Magnus Saugstrup, Aalborg Håndbold

Bagspillere:

Henrik Møllgaard, Aalborg Håndbold
Mikkel Hansen, Paris St. Germain Handball
Morten Olsen, GOG
Mads Mensah, SG Flensburg-Handewitt
Jacob Holm, Füchse Berlin 
Lasse Andersson, Füchse Berlin 
Nikolaj Øris, Bjerringbro-Silkeborg Håndbold
Mathias Gidsel, GOG
Nikolaj Læsø, Aalborg Håndbold

Stregspilleren Henrik Toft Hansen var egentlig udtaget til VM-truppen, men PSG-spilleren har meldt afbud grundet corona. Nikolaj Jacobsen har tidligere kommenteret Henrik Toft Hansens situation.

- Henrik har ikke trænet i lang tid, og han er også mærket af det. Han har ikke bare gået rundt uden symptomer, og han er ikke på toppen fysisk. Vi kan ikke vente og vente, for vi skal også have spillet holdet sammen, sagde Nikolaj Jacobsen tirsdag den 5. januar.

Benjamin Jakobsen fra Aalborg Håndbold er trådt ind i den danske trup i stedet for Henrik Toft Hansen.

Jakob Green: Håndteringen af Lauges fravær bliver afgørende

BetXpert har snakket med den tidligere landsholdsspiller Jakob Green, der også tidligere har optrådt for klubber som GOG og AG København. Han fortæller, at Danmark er blandt favoritterne, men at der en håndfuld andre lande, der også kan vinde guld. 

- Ligesom de foregående slutrunder er Danmark blandt favoritterne. Og jeg ser ingen grund til, at de ikke skulle kunne vinde guld. Men det er de sædvanlige fire-fem hold, der skal fordele medaljer imellem sig, siger Jakob Green til BetXpert.

Han fortæller endvidere, at det bliver afgørende, hvordan holdet håndterer fraværet af profilen Rasmus Lauge. 

- Det helt store spørgsmål er, hvordan man håndterer Lauges fravær. I forhold til sidste år, hvor Lauge ikke var på 100 procent, er det nemmere at forholde sig til for trænerteamet. Lauge er verdensklasse, men Danmark har så mange spillere fra øverste hylde, at de stadig er blandt favoritterne. Men jeg tror, vi kommer til at se et helt andet udtryk i det danske angrebsspil. 

Tror du, vi vil se et ekstra motiveret dansk mandskab ved dette VM efter det skuffende resultat ved EM i 2020?

- Jeg tror ikke, man kan snakke om ekstra motivation. En slutrunde vil man altid være motiveret til. Til gengæld bliver det interessant at se, hvordan de forskellige hold og spillere håndterer dette vanvidsår med absurd mange kampe. Hvert år blusser diskussionen op i forhold til, om man skal skære ned på slutrunder/kampe og så videre. Og i år står vi i en situation, hvor programmet er endnu tættere pakket. Ovenikøbet med et OL ventende umiddelbart efter sæsonen, siger Jakob Green og fortsætter: 

- Jeg tror ikke, det er et spørgsmål, om man vil toppræstere, men om det overhovedet er muligt fysisk og psykisk. Til denne slutrunde og nok i højere grad til OL, hvis det afvikles, tror jeg, det handler om, hvilke hold der tackler det bedst. Så jeg kan godt forestille mig, at det kan blive en slutrunde, hvor de “unge” hold med knap så meget slid på krop og sind kan være godt stillet. Med danske briller tror jeg, i den kontekst og sammenlagt med fraværet af Lauge, at Lasse Møller, Michael Damgaard og/eller Jacob Holm bliver afgørende for dansk succes, lyder det fra Jakob Green.

Få et live freebet på 100 kroner til VM i håndbold hos Unibet*

 • Gå til Unibet.dk og log ind/opret konto
 • Spil 100 kroner på håndbold-VM - få derefter et live freebet på 100 kroner til VM
 • Du modtager automatisk dit freebet, når du har sat dit kvalificerende spil
 • Tilbuddet gælder frem til den 31. januar 
 • Du kan kun benytte tilbuddet én gang
 • Eventuel gevinst fra dit freebet inkluderer ikke indsatsen

Hent tilbud hos Unibet

Øvrige favoritter

Ud over Danmark og Spanien skal lande som Norge, Frankrig, Kroatien og Tyskland også nævnes blandt vinderkandidaterne. 

Norge har høstet mange håndboldtriumfer på kvindesiden, men herrerne har aldrig vundet guld ved et stort mesterskab. Ved de seneste to verdensmesterskaber har de spillet sig hele vejen frem til finalen, men det er blevet til sølv begge gange. Nordmændende har dog et rigtig stærkt mandskab, og de råder over stjernespillere som Sander Sagosen, Magnus Jøndal, Magnus Abelvik Rød og bundrutinerede Bjarte Myrhol. Rød er dog ikke en del af den norske trup, der skal til Egypten, da Flensburg-Handewitt-spilleren er skadet. 

Ved EM i 2020 sikrede Norge sig også medaljer, men ved denne lejlighed måtte nordmændende tage til takke med bronzen. De var dog utroligt tæt på at nå finalen. Semifinalen mod kroaterne var utroligt spændende, og kampen måtte ud i to gange forlænget spilletid for at blive afgjort. Med 15 sekunder tilbage ramte Norge stolpen ved stillingen 28-28, og med blot seks sekunder tilbage af den anden omgang forlængede spilletid scorede Kroatien til slutresultatet 29-28.

Frankrig var i mange år det bedste håndboldlandshold i verden, men det er alligevel fire år siden, de senest vandt et stor mesterskab. Seneste guldsejr kom mod Norge ved VM i 2017, og faktisk har Frankrig ikke været i en finale siden. Det lyder selvfølgelig ikke af meget, men i håndbold er der jo en slutrunde hvert år, og med Frankrigs renommé synes det en kende skuffende. Ved seneste VM i 2019 vandt Frankrig bronze, mens de ved seneste slutrunde skuffede lige så meget som Danmark og røg ud af gruppen.  

Frankrig har stadig et klassehold, og bookmakerne har dem da også blandt de største favoritter til guldet. I den franske trup finder man stadig aldrende stjerner som Luc Abalo og Michaël Guigou, men også yngre profiler som Dika Mem, Nedim Remili og Ludovic Fabregas er en del af det franske hold, der skal til Egypten. Til gengæld kommer superstjernen Nikola Karabatic ikke med til VM, da han er ude med en alvorlig knæskade.  

Tyskland har ikke stået i en VM-finale siden 2007. Dengang vandt de finalen med 29-24 over Polen. Tyskland vandt også guld ved EM i Polen i 2016, hvor de i finalen slog Spanien med 24-17.

Tyskland har stadig profiler som Uwe Gensheimer, Andreas Wolff og Tobias Reichmann på holdet, og i 2016 vandt tyskerne også OL-bronze, så de er bestemt stadig et stort håndboldlandshold. 

Kroatien var i starten af 00'erne et af de bedste hold i verden, og de vandt da også VM-guld i 2003 samt OL-guld året efter i Athen. Dengang rummede holdet store stjerner som Ivano Balić, Mirza Džomba, Blaženko Lacković, Petar Metličić og Igor Vori, mens Lino Červar var træneren bag. Červar stoppede som træner i 2010, men vendte tilbage som kroatisk landstræner i 2017, og den stilling besidder den 70-årige Lino Červar stadig. 

Siden Červars tilbagevenden til det kroatiske håndboldlandshold er det bedste resultat sølvmedaljerne ved EM i 2020, hvor Kroatien som nævnt led et snævert nederlag på 22-20 i finalen mod Spanien. Ved sidste års EM blev Domagog Duvnjak i øvrigt kåret til turneringens MVP. 

Intet svensk guld i næsten 19 år

Vores naboer fra Sverige er historisk set en stor håndboldnation, men det er længe siden, de har vundet guld hinsidan. Sverige har ikke vundet hverken VM- eller EM-guld siden 2002. Dengang i 2002 vandt Sverige EM-guld på hjemmebane, og det var dermed sidste guldmedalje til store profiler som Magnus Wislander, Staffan Olsson, Stefan Lövgren, Tomas Svensson og så videre.

Staffan Olsson blev sidenhen landstræner for de svenske herrer sammen med Ola Lindgren, men uden den store succes til følge. Fjerdepladsen ved VM på hjemmebane i 2011 blev det bedste slutrunderesultat under Olsson og Lindgrens ledelse.

Både Danmark og Norge må siges at have overhalet svenskerne niveaumæssigt, men det er stadig Sverige, der har klart flest guldmedaljer af de skandinaviske lande. Sverige har hele otte guldmedaljer fra EM og VM. Mange af disse blev vundet i 90'erne, hvor den stod på guld til svenskerne i 1990, 1994, 1998 og 1999. Sverige vandt dermed lige så mange guldmedaljer i 90'erne, som Danmark har i alt i trofæskabet.

Danmark vandt guld for første gang ved EM i 2008, og siden da er det blevet til guld ved EM i 2012, OL i 2016 og ved VM i 2019. Norge har som nævnt aldrig vundet guld ved et mesterskab på herresiden, men de har tabt to VM-finaler i træk. 

Sverige kom frem til EM-finalen i 2018, men tabte med 23-29 til Spanien. Svenskerne når dog næppe en finale ved VM. Bookmakerne vurderer Sverige til at have mindre vinderchancer end værtsnationen Egypten, så det ville være en kæmpe overraskelse, hvis svenskerne ender med guld om halsen. 

Her spilles kampene

VM spilles som allerede nævnt i Egypten, og kampene spilles i fire forskellige byer, heriblandt Kairo og Borg El Arab. Danmark spiller sine gruppekampe i Cairo Stadium Indoor Hall. VM løber af stablen fra 13.- 31. januar. 

Gruppe A

Kap Verde CPV
Tyskland GER
Ungarn HUN
Uruguay URU

Gruppe B

Spanien ESP
Tunesien TUN
Brasilien BRA
Polen POL

Gruppe C

Kroatien CRO
Qatar QAT
Japan JPN
Angola ANG

Gruppe D

Danmark DEN
Argentina ARG
Bahrain BHR
DR Congo COD

Gruppe E

Norge NOR
USA USA
Frankrig FRA
Østrig AUT

Gruppe F

Portugal POR
Algeriet ALG
Island ISL
Marokko MAR

Gruppe G

Sverige SWE
Egypten EGY
Tjekkiet CZE
Chile CHI

Gruppe H

Slovenien SVN
Hviderusland BLR
Sydkorea KOR
Rusland RUS

Kommentarer

Feedback