Hvem sparker frispark og hjørnespark for alle de 32 lande til VM i fodbold i Rusland 2018? Disse oplysninger kan være afgørende at have, når du skal slå bookmakerne til sommerens VM-slutrunde. Vi giver dig overblikket her. 

Det kræver grundig forberedelse og research at slå bookmakerne eller at ende i toppen i diverse managerhold til VM i fodbold i Rusland 2018. Alskens statistikker og artikler er tilgængelige på nettet, men det kan være svært at skaffe sig et samlet overblik. Og derfor har vi i denne artikel samlet alle 32 VM-landes dødbold-specialister, så du er helt opdateret på, hvilke spillere der lægger bolden til rette og sparker. 

Dødbold-specialisterne kan tænkes at få assists på både frispark og hjørnespark, eller måske scorer de direkte på frispark. Og hvor ofte sker det egentlig, at en spiller har scoret direkte på frispark ved VM eller efter et hjørnespark? Det vender vi tilbage til. Først skal vi definere, hvad der helt præcist menes med en "dødbold". 

På engelsk hedder begrebet "set piece". På dansk bliver det også ofte kaldt standardsituationer. Det beskriver de situationer i spillet, hvor bolden skal igangsættes efter en afbrydelse fra spillet på banen. Afbrydelsen kan enten have været forårsaget af, at dommeren har fløjtet for frispark, eller at bolden er røget ud af spil. Når man taler om dødbolde, er der altså tale om igangsættelser af spillet efter enten et frispark, hjørnespark eller et indkast.

Er du interesseret i, hvem der sparker de forskellige landes straffespark, kan du læse vores oversigt over VMs straffesparksskytter her. Og du kan se hele kampprogrammet til VM her

Disse spillere har ansvar for dødbolde ved VM 2018

Land Gr.  Direkte frispark Indirekte frispark/hjørnespark

Egypten Egypten

A

Salah, Elneny

Salah, Elneny, El Said

Rusland Rusland

A

Samedov

Samedov, Zhirkov

Saudi-Arabien Saudi-Arabien 

A

M. Al-Sahlawi, N. Al-Abed

N. Al-Abed, M. Al-Sahlawi 

Uruguay Uruguay

A

Suarez, Cavani

Pereira, Vecino, Sánchez

Iran Iran

B E. Hajsafi, Dejagah

E. Hajsafi, Dejagah

Marokko Marokko

B Ziyech

Fajr

Portugal Portugal

B Cristiano Ronaldo

Bernardo Silva, Quaresma, Moutinho

Spanien Spanien

B Isco, David Silva, Sergio Ramos

Marco Asensio, Koke, Isco

David Silva

Australien Australien

C Jedinak, Mooy

Mooy, Jedinak,

Danmark Danmark

C C. Eriksen, Schöne

C. Eriksen, Schöne, Fischer

Frankrig Frankrig

C Griezmann, Pogba, Fekir

Lemar, Griezmann

Peru Peru

C Farfan, P. Guerro

Cueva, Youtun, Trauco

Argentina Argentina

D Messi, Dybala, Aguero

Di Maria, Messi, Dybala

Island Island

D

G. Sigurdsson, Gudmundsson

G. Sigurdsson, Gudmundsson

Kroatien Kroatien

D Modric

Modric, Rakitic, Brozovic

Nigeria Nigeria

D

K. Iheanacho, Moses, Mikel

Moses, Iheanacho

Brasilien Brasilien

E Neymar, Coutinho

Neymar, Coutinho, Willian

Costa Rica Costa Rica

E Ruiz, Campbell, Borges 

Bolanos, Campbell, Ruiz, Borges

Schweiz Schweiz

E Shaqiri, Rodriguez, Xhaka

Rodriguez, Shaqiri 

Serbien Serbien

E L. Milivojevic, A. Kolarov, Tadic

L. Milivojevic, Tadic 

Mexico Mexico

F

Guardado, Dos Santos, Vela,

Layun

Guardado, Dos Santos, Layun,

Vela

Sverige Sverige

F Forsberg, S. Larsson

Augustinson, Forsberg, S. Larsson,

Durmaz

Sydkorea Sydkorea

F Heung-Min Son, Ki-Sung-Yeung

Ki-Sung-Yeung

Tyskland Tyskland

F Özil, Kroos

Kroos, Özil, Kimmich

Belgien Belgien

G De Bruyne, E. Hazard, Mertens

De Bruyne, E. Hazard, Mertens

England England

G Kane, Dier, Alli, Henderson

Rashford, Henderson, Alli 

Panama Panama

G Gabriel Torres

Luis Tejada

Tunesien Tunesien

G Khazri, A. Maaloul 

Khazri, A. Maaloul

Colombia Colombia

H J. Rodriguez, Falcao

Rodriguez, Juan Cuadrado

Japan Japan

H Honda, Kagawa

Honda, Kagawa

Polen Polen

H

Grosicki, Lewandowski,

Blaszykowski 

Zielinski, Grosicki, Blaszykowski

Senegal Senegal

H Mané, K. Balde

Mané, K. Balde

Sådan har vi gjort

For at finde frem til de spillere, der har størst sandsynlighed for at tage sig af dødboldene, har vi kigget igennem kampreferater fra kvalifikationsturningen og testkampene op mod VM.

Der skal dog tages visse forbehold ved listen. Det er muligt, at landstrænerne bag lukkede døre op mod VM pludselig tester nye muligheder af. Det er ikke til at vide. Det er desuden forskelligt fra land til land, hvor faste aftalerne om dødbolde er. Nogle lande har helt faste skytter til de respektive situationer, mens andre lande varierer mere. Spanien er eksempelvis et af de lande, hvor mange forskellige spillere tager hjørnespark. Det kan skyldes, at de ofte sparker korte hjørnespark og er interesseret i at holde tempoet i kampen højt, og derfor kan det ofte være den spiller, der er nærmest, der tager sparket.

Det skal også nævnes, at der ved VM deltager nationer, hvor adgangen til data om deres skytter ikke er ligeså tilgængelig, som de er med europæiske nationer. I disse tilfælde har vi efter bedste evne lavet et skøn baseret på informationer fra avisartikler og enkelte spilleres tekniske færdigheder og roller på deres respektive klubhold.

Vi vil løbende opdatere artiklen og oversigten op mod VM og ændre i oversigten, hvis testkampene op mod VM afslører andre skytter end dem, vi har angivet. Input fra jer læsere og brugere, der kan supplere med information om de forskellige landes dødbolds-specialister, er også meget velkomne. 

Scores der ofte efter hjørnespark?

Det er svært at finde mange opgørelser over antallet af mål, der er scoret efter hjørnespark i landsholdsregi. En af problematikkerne omkring indsamlingen af disse data er blandt andet, at der kan være forskellig opfattelser af, hvornår et mål er scoret efter et hjørnespark.

Tæller det eksempelvis som et mål efter hjørnespark, hvis en forsvarspiller laver en dårlig clearing, og modstanderne herefter scorer? Og hvor langt uden for feltet må denne clearing havne, før det stadig tæller? Eller hvad med de tilfælde hvor hjørnesparket tages kort og så lægges ind over? I forhold til at spekulere i at spotte spillere, der kan blive noteret for en assist ved mål efter hjørnespark, skal man selvfølgelig finde de hold og spillere, der ofte lægger den direkte ind til en medspillers hoved eller fod.    

Vi har fundet tallene fra VM i 2010 i Sydafrika. Her blev der scoret ni mål efter "direkte" hjørnespark. Der var i alt 627 hjørnespark ved slutrunden. Det vil sige, at der altså skulle ca. 70 hjørnespark til, før det resulterede i en scoring. De ni mål er dog, hvis man kun regner de mål, der blev scoret direkte fra hjørnespark. Altså i de tilfælde, hvor bolden ikke blev halv-clearet af en modstander først, eller hvor det angrebinde hold lavede et kort hjørnespark.

Hvis man også medregner hjørnesparksmål, hvor modstanderne forinden havde halv-clearet bolden, eller hvor bolden var blevet spillet kort, så blev der scoret 14 mål efter hjørnespark. I så fald skulle der sparkes 45 hjørnespark per mål. Selvom det umiddelbart lyder af mange hjørnespark per mål, så kan det i tætte kampe ofte være i situationer som ved et hjørnespark, at en kamp bliver afgjort. 

Læs også: VM 2018: Hvilke hold får mange hjørnespark?

Højdeforskelle på spillerne kan være afgørende

En VM-slutrunde er altid særlig interessant, fordi hold fra forskellige verdensdele møder hinanden. Da holdene normalt ikke spiller mod hinanden, kan det give nogle interessante kampe, hvor forskellige stilarter, kulturer og temperamenter mødes.

Et af de interessante aspekter er også den store højdeforskel, der er på spillere fra forskellige verdensdele. Det kan give nogle fordelagtige dødboldsituationer for de lande, der har meget høje spillere. Højden på spillerne er selvfølgelig ikke det eneste afgørende parameter for, hvor godt et hold er på hovedstød. Springkraft og timing er også meget afgørende, men alt andet lige vil det være en fordel at have væsentlig højere spillere ved dødboldssituationer.   

Vi har derfor opsummeret den gennemsnitlige højde på spillerne, som de 32 VM-nationer har brugt i deres kvalifikationskampe i tabellen nedenfor.

Oversigt over gennemsnitshøjde på spillerne

Hold Gennemsnitshøjde
 Argentina 178,8 cm.
 Australien 180,9 cm.
 Belgien 185,8 cm.
 Brasilien 180,3 cm.
 Colombia 180,9 cm.
 Costa Rica 180,2 cm.
 Danmark 185,5 cm.
 Egypten 181,0 cm.
 England 183,1 cm.
 Frankrig 183,2 cm.
 Iran 183,9 cm.
 Island 185,0 cm.
 Japan 178,6 cm.
 Kroatien 185,1 cm.
 Marokko 182,7 cm.
 Mexico 179,7 cm.
 Nigeria 184,4 cm.
 Panama 181,8 cm.
 Peru 178,4 cm.
 Polen 183,1 cm.
 Portugal 179,3 cm.
 Rusland 184,6 cm.
 Saudi-Arabien 176,7 cm.
 Schweiz 183,5 cm.
 Senegal 184,7 cm.
 Serbien 186,3 cm.
 Spanien 180,3 cm.
 Sverige 185,9 cm.
 Sydkorea 182,1 cm.
 Tunesien 183,6 cm.
 Tyskland 185,9 cm.
 Uruguay 181,2 cm.
Gennemsnit, alle hold 182,4 cm.

Bemærk at ovenstående tabel viser gennemsnittet af hele trupperne. Det viser ikke gennemsnittet af de enkelte landes startopstilling. Det er således ikke givet, at Islands startende 11 vil være så meget højere end Argentinas, som tabellen angiver, og vice versa.

Vi har fundet frem til et par særligt interessante matchups i gruppespillet baseret på højdeforskelle:

  • Gruppe A: Rusland - Saudi-Arabien
  • Gruppe C: Danmark - Peru
  • Gruppe D: Island/Kroatien - Argentina
  • Gruppe F: Sverige - Mexico
  • Gruppe H: Senegal/Polen - Japan

Her kan det være værd at kigge efter målscorerspil på særligt hovedstødsstærke spillere. Det er ikke utænkeligt, at det også kan påvirke startopstillingerne, og at flere trænere ligefrem vil basere en del af strategien til kampen på disse forskelle.  

Hvem kommer vi til at se frisparksmål fra ved VM 2018?

Der kommer næppe et VM uden mål på direkte frispark. Ved de seneste VM-slutrunder har det dog været en smule fattige på den front. Ved seneste VM i Brasilien faldt der kun tre mål på direkte frispark. Herunder ses antallet af frisparksmål ved de seneste VM-slutrunder:

  • VM 2014: 3
  • VM 2010: 5
  • VM 2006: 9
  • VM 2002: 9

Der kommer dog til at være usædvanlig mange dygtige frisparksskytter på græsplænerne i Rusland til sommer. Den evige tvekamp om at være verdens bedste fodboldspiller, som længe har stået på mellem Messi og Ronaldo, gør sig også gældende, når det gælder frispark.

Christiano Ronaldo har scoret mange mål på frispark i løbet af sin karriere, men de seneste år har han ikke været ligeså succesfuld i den disciplin, som Lionel Messi har. De er dog begge fænomenalt dygtige skytter.

Der er heller ingen tvivl om, at Neymar fra Brasilien også skal regnes med, når man taler om de bedste frisparksskytter.

Vores egen Christian Eriksen er også et godt bud på en spiller, der kan ende med at lave mål på direkte frispark ved dette VM.

Andre dygtige skytter som James Rodriguez fra Colombia, Eden Hazard og Kevin De Bruyne fra Belgien, Mezut Özil og Toni Kroos fra Tyskland, Luka Modric fra Kroatien og Gylfi Sigurdsson fra Island er også spillere, vi kan forvente os gode frispark fra.  

Husk også at læse i vores andre guides, optakter, artikler og meget mere i vores store VM-sektion.