Dødbolde er blevet en kæmpe del af fodboldspillet. I denne artikel får du et komplet overblik over alle 32 landes dødboldskytter. 

Et teknisk velfunderet frispark, der bliver krøllet op i målhjørnet. En kanonkugle, der bliver tordnet forbi mur og målmand og ind i netmaskerne. Et projektil af et hjørnespark, der finder vej til pandebrasken på en angribende spiller, der dirigerer bolden i mål – ja, en god dødbold er bestemt ikke at kimse ad. I denne artikel giver BetXpert dig det komplette overblik over VM-slutrundens dødboldskytter. 

I artiklen finder du også et par grunde til, hvorfor du bør vide, hvem der tager dødbolde, også kaldet standardsituationer. Du kan også læse om, hvor mange mål vi kan forvente at få på direkte frispark til vinterens VM-slutrunde. 

Skulle du være i tvivl om, hvad en dødbold, en standardsituation, er, kan du også blive klogere på dette og mange andre ting.

God læselyst – og godt VM. 

Disse spillere tager dødbolde ved VM 2022 – listen 

Her får du listen over de spillere, som forventes at sparke standardsituationer, dødboldsituationer, om man vil, til VM. Tabellen inkluderer ikke skytter fra 11-meter-pletten. Se eventuelt vores artikel omhandlende straffesparksskytter til VM.  

Land  Gr. Frispark (på mål) Hjørnespark & frisparksindlæg

 Qatar

A

A. Afif

A. Afif 

 Ecuador

A

A. Mena & P. Estupiñán

A. Mena & P. Estupiñán

 Senegal

A

I. Gueye & I. Sarr

I. Gueye & I. Sarr

 Holland

A

M. Depay

M. Depay

 England

B K. Trippier

P. Foden & K. Trippier

 USA

B K. Acosta & C. Pulisic

K. Acosta & C. Pulisic

 Wales

B G. Bale

H. Wilson og D. James

 Iran

B E. Hajsafi

A. Gholizadeh

 Argentina

C L. Messi

L. Messi

 Saudi-Arabien

C M. Al-Burayk

M. Al-Burayk

 Mexico

C A. Vega

A. Vega

 Polen

C Robert Lewandowski

P. Zieliński

 Danmark1

D C. Eriksen, A. Skov Olsen & M. Damsgaard

C. Eriksen, R. Skov & M. Jensen

 Tunesien

D

W. Khazri & A. Maâloul 

A. Maâloul & A. Ben Slimane

 Frankrig

D A. Griezmann & K. Mbappé

A. Griezmann

 Australien

D

A. Hrustic & A. Mooy

A. Mooy & A. Hrustic

 Tyskland

E Leroy Sané & Ilkay Gündoğan

J. Kimmich 

 Japan

E D. Kamada & T. Kubo

D. Kamada & T. Kubo

 Spanien

E P. Sarabia, Pedri, F. Torres & J. Alba

P. Sarabia, Koke & Pedri

 Costa Rica

E J. Campbell & C. Borges

J. Campbell & C. Borges

 Kroatien

F Luka Modrić & I. Perišić

L. Modrić & M. Brozović

 Marokko

F A. Hakimi

H. Ziyech & S. Boufal

 Belgien

K. De Bruyne & E. Hazard

Kevin De Bruyne & Eden Hazard

 Canada

F S. Eustaquio & A. Davies

S. Eustaquio & A. Davies

 Schweiz

G G. Xhaka & R. Rodríguez

X. Shaqiri & R. Vargas

 Cameroun

G A. Anguissa

B. Mbeumo

 Brasilien

G Neymar & Raphinha

Neymar & Raphinha

 Serbien

G D. Tadić

D. Tadić & F. Kostić  

 Portugal

H C. Ronaldo, B. Fernandes & B. Silva

Bruno Fernandes & B. Silva

 Ghana

H T. Partey & D-K. Kyereh

D-K. Kyereh

 Uruguay

H L. Suárez & F. Valverde

F. Valverde & G. de Arrascaeta

  Sydkorea

H Son Heung-Min & Kim Jin-Su

Son Heung-Min

BetXpert garanterer ikke for korrektheden af ovenstående tabel. Spillere kan blive skadet, få karantæne, blive sat på bænken, trænerne kan vælge nye skytter og så videre. I de felter, hvor der står flere navne, er det første navn vores bud på den mest oplagte/faste skytte. 

1Christian Eriksen er førsteskytten til både frispark og hjørnespark. Der er dog andre på landsholdet, som også forstår at sparke disse dødbolde. Her tænkes der specielt på de to venstrebenede spillere Andreas Skov Olsen og Robert Skov. De kan begge komme på tale, hvis bolden ligger i højre side af banen; både når der skal sparkes indlæg såvel, som når der skal sparkes på mål. Daniel Wass og Mathias Jensen, der begge er højrebenede ligesom Christian Eriksen, kan også begge komme på tale til både frispark og hjørnespark; dog nok mest hvis Eriksen ikke skulle være på banen. Slutteligt kan det nævnes, at Jens Stryger Larsen tog nogle hjørnespark ved sidste sommers EM. 

Derfor skal du vide, hvem der tager dødbolde til fodbold-VM

Hvad end du har et VM Managerhold, eller du gerne vil spille penge på verdensmesterskaberne i fodbold, kan det være godt at vide, hvem der står for landenes dødbolde. Dødbolde i fodbold er nemlig blevet en kæmpe ting de senere år. 

Det kan i den sammenhæng give dig en masse point til dit managerhold, hvis du ved, hvem der skal servicere de andre spillere, når der er frispark eller hjørnespark. Eller når der skal sparkes straffespark eller direkte på mål fra et frispark. 

Det er ligeledes en supergod viden at have, hvis du pønser på at spille på en VM topscorer. Eller hvis du leder efter gode målscorer- og/eller assistspil på oddset. 

Besøg Unibet

100% op til 1.000 DKK

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
Stort udvalg af sportsgrene
Ofte fokus på Skandinavien/DK
Stærk mobil platform
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs vilkår og betingelser her
Omsætningskrav 8.00x bonus til minimum odds 1,40.Benytter du dig af den maksimale bonus skal du altså omsætte for 8000 kr indenfor 60 dage for at spille den fulde bonus fri.

Yderligere vilkår Dette tilbud er tilgængeligt for udelukkende nye kunder, der er 18 år eller ældre. bosiddende i Danmark. Bonuspenge kan ikke benyttes på poker.
Regler og vilkår:  Vi henviser til Unibet hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Antal mål på direkte frispark ved VM

Nu, da vi har listen på plads over, hvem der tager dødbolde ved fodbold-VM 2022, er det nærliggende at se på, hvor mange mål der typisk scores på frispark ved et VM. 

  • VM 2002: 9
  • VM 2006: 9
  • VM 2010: 5
  • VM 2014: 3
  • VM 2018: 7*

*Kun seks mål, hvis vi fraregner Toni Kroos’ mål mod Sverige. Ved den lejlighed trillede Kroos bolden hen til en holdkammerat, som lagde bolden stille med fodsålen, hvorefter Kroos hamrede bolden over i det lange hjørne. 

Ovenstående tal giver et gennemsnit på 6,60 frisparksmål per VM-slutrunde. Det er umiddelbart ikke ret mange mål, når man ser på måltotalen i turneringerne.

  • VM 2002: 161 (2,52 mål per kamp)
  • VM 2006: 147 (2,30 mål per kamp)
  • VM 2010: 145 (2,26 mål per kamp)
  • VM 2014: 171 (2,67 mål per kamp)
  • VM 2018: 169 (2,64 mål per kamp)

Det giver et målgennemsnit på 158,6 mål per VM. Heraf kan vi regne med cirka 6,60 frisparksmål. Det betyder, at 4,16 procent af målene ved VM kan forventes at være på direkte frispark. 

Ikke imponeret over det antal og den procentdel? Fair nok, men det er og bliver en svær kunst at score direkte på frispark. Det er ikke noget, som nogle hold kan hænge deres hat på. Det er et ekstra våben, som kan være rart at have – ikke mindst i de tætte kampe, hvor begge hold døjer med at finde hullerne i modstanderens forsvar. 

Læs eventuelt også vores artikel om odds på Danmarks VM-trup eller odds på VM 2022

VM’s dødboldspecialister – frisparkskongerne 

Det er vist blevet konkluderet nu, at det ikke er nogen nem sag at score på et direkte frispark. Det er dog heller ingen umulighed. Dette VM kommer til at rumme nogle af klodens allerbedste indenfor disciplinen, og nogle af dem skal nok komme igennem nåleøjet angående frisparksmål. Vi tager her et hurtigt kig på nogle af de mest oplagte til at gøre dette. 

Lionel Messi regnes af mange for at være den bedste spiller, som verden endnu har set. Talenterne er da også mange og på et utrolig højt niveau. Dette gælder også hans frispark. Messi har ikke for vane at skyde vanvittig hårdt, når han sparker frispark. I stedet satser han ofte på at skrue, eller krølle, bolden ind bag en sagesløs målmand. 

Argentineren har i sine hidtil 994 kampe for FC Barcelona, Paris Saint-Germain og Argentina scoret 60 gange på direkte frispark. 51 af målene er scoret i 830 kampe på klubplan, mens de sidste ni er sat ind i 164 landskampe. 

Cristiano Ronaldo er på alle måder Messis evige rival. Også når det gælder antallet af frisparksmål. Kampen er tæt, men portugiseren må sande, at sydamerikaneren er en anelse foran. 58 gange har Ronaldo scoret på direkte frispark. 

48 af disse frispark er høvlet ind i 949 kampe på klubplan for Manchester United, Real Madrid, Juventus og Sporting Lissabon. De sidste ti er sat ind hen over 191 landskampe for Portugal. 

Artiklen fortsætter under billedet

Cristiano Ronaldo, Portugal, frispark

Cristiano Ronaldo sparker frispark mod Chile ved Confederations Cup i 2017. Foto: ALEXANDER NEMENOV / AFP

Modsat Messi er Ronaldo mere kendt for at forsøge på at skyde hårdt, når han sparker frispark. Målet er ikke at ramme bolden alt for rent, hvilket skal forårsage, at bolden får et såkaldt dyk og/eller et knæk/bræk, som gør det meget ubehageligt for målmanden. Lykkes det først, er manden på stregen ofte chanceløs. Det er dog en svær disciplin, hvorfor læderet ofte er tættere på at ramme pølsevognen end netmaskerne. 

Neymar er holdkammerat med Messi i Paris Saint-Germain. Også denne brasilianske magiker er berømt og berygtet for at sparke gode dødbolde. Med 19 frisparksmål i 604 kampe for klub- og landshold må han dog erkende, at han er et godt stykke efter de to andre herrer. 

Andre frisparkseksperter, der er værd at holde øje med til VM, er Kieran Trippier (England), Memphis Depay (Holland), Gareth Bale (Wales), Christian Eriksen (Danmark), Antoine Griezmann (Frankrig), Luka Modrić (Kroatien) og Kevin De Bruyne (Belgien). 

Besøg ComeOn

100% betting bonus op til 1000 DKK

*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs anmeldelse
God brugeroplevelse
Spændende specialspil og høje odds på Superligaen
*Indeholder reklamelinks | stopspillet.dk | r&v gælder
Læs vilkår og betingelser her
Omsætningskrav 5.00x bonus til minimum odds 1,80.Benytter du dig af den maksimale bonus skal du altså omsætte for 5000 kr indenfor 60 dage for at spille den fulde bonus fri.

Yderligere vilkår Bonussen gives kun til nye kunder, der er 18 år eller ældre og bosiddende i Danmark. Du skal indbetale mindst 100 kroner. Væddemål med kun to udfald, f.eks. over/under, tæller ikke med i omsætningen.
Regler og vilkår:  Vi henviser til ComeOn hjemmeside for samtlige gældende vilkår og betingelser for denne bonus.

Masser af mål på dødbolde ved seneste VM

Det kan godt være, at det er en svær kunst at score på direkte frispark. Det betyder dog ikke, at det generelt er svært at score på andre dødboldsituationer. 

Ved seneste VM-slutrunde blev der scoret 169 mål. Heraf blev hele 66 af dem sat ind efter en standardsituation. Det svarer til 39,1 procent af alle målene. 

Af alle dødboldmålene var det straffesparkene, som stod for den største procentdel:

  • Straffespark: 34,9 procent
  • Hjørnespark: 31,8
  • Frispark (direkte og indirekte): 30,3
  • Indkast: 3,0 procent. 

Med til ovenstående historie hører også, at der ved dét VM blev slået rekord for flest antal straffespark. 29 gange pegede VM-dommerne på pletten. 

Artiklen fortsætter under billedet

Neymar, Brasilien, frispark

Foto: SILVIO AVILA / AFP

Hvad er en dødbold i fodbold?

Dødbolde kaldes også for standardsituationer. På engelsk hedder det ”set piece”. Uanset hvad man ynder at kalde fænomenet, betyder det, at spillet har været stoppet, og at det skal sættes i gang igen. 

Afbrydelsen kan være forårsaget af, at dommeren har dømt frispark, hjørnespark, straffespark, målspark, offside eller indkast. I alle tilfælde sættes spillet i gang igen med fødderne – eneste undtagelse er indkast, hvilket nok ikke er så overraskende navnet taget i betragtning. 

Det er på disse frisparkssituationer eller hjørnespark, som et angribende hold skal forsøge at score på. Og man tager gruelig fejl, hvis man tror, at denne del af fodboldspillet er overladt til tilfældighederne. 

I dag har rigtig mange professionelle klubber samt landshold ansat decideret dødboldspecialister. Disse skal ikke mindst komme på variationer af formationer og løbemønstre ved dødboldene. Disse formationer og løbemønstre skal sørge for, at modstanderne ikke rigtig ved, hvad de kan forvente af episoden. 

Har du brug for lidt ekstra spænding under VM-slutrunden, bør du se vores side med bookmaker bonusser

FAQ om dødbolde ved VM

Hvad er en dødbold i fodbold?
En dødbold er, når spillet er blevet stoppet og efterfølgende skal sættes i gang igen; dette kan ske via et frispark, hjørnespark, målspark, offside, straffespark og indkast. 

Hvem sparker dødbolde til VM?
Det kan du se oppe i tabellen her i artiklen. 

Hvor mange mål scores der på dødbolde til VM?
Ved det seneste VM i fodbold blev der scoret 66 mål på dødbolde. Det svarer til 39,1 procent af målene fra slutrunden. 

Hvem sparker dødbolde for Danmark?
Det gør Christian Eriksen. I tabellen her i artiklen kan du se alternative bud på danske skytter. 

Hvem sparker dødbolde for England?
BetXpert forventer, at det bliver Kieran Trippier. 

Hvem sparker dødbolde for Brasilien?
Det gør Neymar. Et bud på et alternativ kunne være Raphinha. 

Hvem sparker dødbolde for Argentina?
Det gør Lionel Messi.