Bliv bedre til at oddse på nettet med denne betting-guide der slår det fundamentale fast - via De 10 Bud - og giver et praktisk overblik over diverse gode råd og værktøjer.

Men først en personlighedstest (scroll ned eller tryk hér for at gå direkte til guiden):

Ludoman, hyggespiller eller seriøs tipper?

Enhver tipper bør se sig i spejlet og gøre op med sig selv: ”Hvad er jeg - ludoman, hyggespiller eller seriøs tipper?”

Ludomanen bruger alt for meget tid og alt for mange penge på at oddse: Er det dig, så læs gerne guiden, men stop hellere med at spille.

Nemmere sagt end gjort, ja – men læs denne artikel og søg så hjælp (hvor, fremgår af artiklen) hvis du ikke kan stoppe af egen drift.

For hyggespilleren er det at oddse udelukkende en hobby, og hobbyer koster som bekendt penge, uanset om det handler om porcelænsmaling, lapdances eller motionsfodbold på Kløvermarken.

Du ved godt at du taber i længden, men skidt med det. Du bruger penge på så meget; cigaretter, morgenavis, byture, nyt tøj – hvorfor så ikke lade nogle af lommepengene gå til lidt tipning? Næh, hvorfor ikke? Så længe du har styr på det. Så længe du ikke bruger for meget (tid og penge) på at oddse.

Som hyggespiller føler du måske ikke det store behov for at læse denne guide. Men vi anbefaler at du tager et kig på den, i hvert fald de 10 fundamentale bud. Ved at følge et par af rådene, kan du om ikke andet få mere for dine penge, dvs. tabe dem langsommere.

Denne guide er for nye tippere der gerne vil lægge fornuftigt fra land. Men også for seriøse tippere der ønsker at minimere deres underskud eller endda gøre de røde tal på bundlinjen sorte – og har disciplinen til at gøre det der skal til.

Ikke genvej til rigdom

Vi lover ikke guld og grønne skove. Denne guide giver en række brugbare værktøjer, men er ingen genvej til rigdom. Hvis man vil være bedre til tipning, koster det tid og energi. Og lad det være sagt først som sidst: Du kommer næppe nogensinde til at leve af det.

At leve af spil er beskåret meget få. Man skal være iskold, super-disciplineret og knalddygtig. Det KAN være at den karakteristik passer til dig. Men det gør den nok ikke. Så drop hellere de store armbevægelser og de urealistiske ambitioner. Babysteps. Så kan du altid se hvordan det går og hen ad vejen overveje at sætte tempoet op.

Til sagen:

De 10 Bud

1. Sandsynlighedsregning er sexet

Astrologi, kaffegrums, Nostradamus: Alt sammen fup og fidus. Man kan ikke se ind i fremtiden. Medmindre du er en russisk gangster der har bestukket dommeren og modstanderens målmand, så VED du ikke hvad en kamp ender med. Heller ikke selv om det er Brøndby mod Skagen eller Liverpool mod Barnsley. Selv de største favoritter kan snuble, intet er sikkert. Så lad være med at tippe uden at kigge på oddset. Ellers taber du. Ikke hver gang, men i længden er underskuddet uundgåeligt. Du skal tage oddset og sætte det i forhold til chancen for at spillet går hjem. Med andre ord: Basal sandsynlighedsregning. Ok, sexet er det måske ikke ligefrem, men der er ingen vej udenom hvis du vil vinde: Brug chancevurderinger og spil kun værdispil (value bets).

Læs mere om valuebetting og chancevurderinger hér



2. Viden er magt

Selverkendelse er alfa og omega når du tipper. Du skal have forstand på det du laver. Og have energien til at finde de nødvendige informationer.  Hvis du ikke har reel indsigt i en sport/liga/kamp, så lad enten være med at spille på skidtet eller lyt til dygtige folk der har indsigten – de såkaldte eksperttippere. En kompetent chancevurdering er nødvendig. Enhver kan slynge nogle tal ud – men er de realistiske?

Læs mere om selverkendelse og eksperttippere hér



3. Statistik er ikke nok

Statistik er et uomgængeligt værktøj når man tipper. Men bookmakernes oddssættere sætter jo deres odds med udgangspunkt i statistikken. Hvis du kun spiller ud fra statistikken, har du altså ingen fordel; tværtimod er du et skridt eller to bagude. For oddssætteren vil ofte have researchet yderligere og justeret oddset ud fra andre væsentlige faktorer. Disse faktorer skal du også have tjek på – måske kan du endda fange oddsssætteren (eller markedet) på det forkerte ben, ved at vide mere end han gør...

Læs mere om de nødvendige analyse-faktorer hér



4. Tænk med pungen

Du kan have nok så meget tjek på værdispil, chancevurdering og informations-jagt. Hvis du ikke har styr på finanserne, så går det galt alligevel. Money Management, hedder det med et fint udtryk. Du skal vide hvor meget du kan og bør satse på hvert væddemål – og du skal føre regnskab.

Læs mere om Money Management og regnskab hér



5. Vær utro

Hav flere bookmakere og spillebørser i din portefølje – så du kan få bedre spiludbud og højere odds. Når du søger ny bookmaker: Gå gerne efter bonus, men hav det ikke som eneste kriterium. Vigtigst er at der er tale om en bookmaker du rent faktisk har tænkt dig at bruge.

Læs mere om bookmakere, spillebørser og oddssammenlignere hér

Se en liste over anbefalelsesværdige bookmakere og spillebørser – inklusive anmeldelser der kigger på svage såvel som stærke sider, og lister diverse detaljer, herunder skatteforhold og bonus: hér



6. Tro ikke på Julemanden og andre afguder

Drop jagten på systemet der giver sikker gevinst. Det findes ikke, uanset om man kalder det Greenwood-systemet, Kasino-systemet, Martingale-systemet, etc, etc. De er ikke skudsikre. Vejen til overskud går over valuebetting og knofedt-research.

Læs mere om systemer hér



7. Hunden bider ikke

Underhunde til høje odds kan være lige så gode spil som favoritter, ja faktisk er de ofte bedre. Masser af mennesker spiller blindt og bevidstløst på favoritten, hvormed oddset på underhunden drives i vejret. Måske op i valuebet-højde.

Læs mere om valuebetting hér

Læs mere om lave odds hér



8. Det gør asiaten heller ikke

Asian handicap; hvad hulen er det for noget? Det er såmænd en spilform (der udelukker uafgjort som udfaldsmulighed) der ofte har bedre odds end almindeligt 1X2-spil. Det kan i det hele taget godt betale sig at sætte sig ind i bookmakingens nomenklatur. Der er mange spøjse udtryk og mange udenlandske vendinger. Såsom valuebetting, surebetting, spread, money line, split ball..

Slå op i BetXperts betting-ordbog hér

Læs mere om asian handicap hér



9. Singler har det sjovere

Som udgangspunkt kan det anbefales at man spiller singler (dvs. een kamp på kuponen) og undgår doubler og andre multier. Årsagen er den simple at det hos en given bookmaker kan være svært at finde tilstrækkeligt med værdispil til at man kan konstruere en sund multi.

Læs mere om singlespil kontra kombinationer hér



10. Don’t panic

Undgå impuls-spil og desperations-spil: Spil aldrig for at indhente et tab. Det at oddse er et langdistanceløb, ikke en sprint. Det er hvordan det går i længden, der tæller, så gå ikke i panik over et tab eller to. Hvis tabene skyldes fejl i din spille-strategi, så ret strategien til. Spil køligt og velovervejet. Og følg disse 10 bud – så går det ikke helt galt.

Se en oversigt over diverse spilleartikler hér

 





Valuebetting og chancevurdering

Der er kun to veje til overskud på tipning: Rent held eller sund fornuft. Rent held springer vi let og elegant henover, for der er uendeligt få succesrige sypigetippere. Nogle få scorer en million uden at vide noget som helst, men det ville være naivt at satse på at det bliver dig. Generelt er man dømt til at få underskud hvis man ignorerer de basale elementer i bookmaking.

Helt basalt handler det om at forstå at bookmaking er matematik. Ja, der er også andre ting – men matematikken kommer man ikke uden om.

Basal sandsynlighedsregning

Matematik er det grundlæggende værktøj for bookmakernes oddssættere. Og det skal det også være for dig hvis du ønsker at blive bedre som tipper. Faktisk er det elementær sandsynlighedsregning.

Når en bookmaker sætter et odds, vurderer han først chancen for udfaldet, fx for 2-tal i en kamp mellem FCK og FCM. Chancen vurderes til at være 20% (fiktivt eksempel). Og ud fra dét tal, sætter bookmakeren så oddset for FCM-sejr.

Med en teoretisk tilbagebetaling på 100% ville oddset være 5,0 (100/20). I virkelighedens verden vil tilbagebetalingen ligge noget lavere (bookmakeren skal jo leve), fx på 90% - og oddset vil så være: 4,5.

Lav en chancevurdering

Og hvad skal du så gøre? Du skal lave din egen chancevurdering (eller lytte til én der kan) – og på den baggrund vurdere om bookmakerens odds er sat korrekt. Det handler om at finde ud af om oddset er godt eller dårligt, og det gør man ved at sætte oddset i forhold til chancen for udfaldet.

Og hér er det så at videnskaben bliver u-eksakt. For hvordan udregner man denne chance? Det kommer vi til, bare rolig – men først skal vi have det basale på plads.

Valuebetting

Det basale er dette princip; at odds og chance skal sættes i forhold til hinanden. Dermed kan man se om der er værdi i væddemålet. Værdispil, med andre ord. På udenlandsk kaldes det value betting eller valuebetting.

Jamen, jamen. FCM vinder jo ikke i Parken. Det gør FCK. Kan det så ikke være hamrende ligegyldigt hvad oddsene er? Nej. For kun een ting er sikker i sports og bookmaking, og det er at INTET ER SIKKERT. End ikke FCK-sejr i Parken.

Selv storklubber snubler ind i mellem, og hvis du bevidstløst satser på FCK - eller Chelsea, eller United, eller Barcelona, eller... - uanset hvor lavt oddset er, så får du altså underskud.

Lad være med at tage et odds der er for lavt; dermed underminerer du dit spillebudget. De vundne bets skal jo betale for de tabte; og da man ikke ved på forhånd, hvilke der tabes og hvilke der vindes (og man vil altid tabe bets – alle bets kan ikke gå hjem), bør man i ALLE bets søge et fornuftigt odds i forhold til risikoen/chancen.

Sådanne bets hedder: Valuebets. Hvis du altid spiller valuebets, får du overskud.

Er det virkelig så nemt?

Vupti. Er det virkelig så nemt? Ja. Og nej. For det er ikke nemt at lave realistiske chancevurderinger og identificere valuebets. Det er faktisk pokkers svært. Man skal virkelig være kompetent og vide hvad man laver.

Læs mere om Valuebetting: hér

Læs mere om Chancevurdering: hér

Diverse odds-værktøjer: hér De 10 Bud

Viden er magt

I Danmark er der sådan cirka fem millioner landstrænere. Men hvor mange har reelt forstand på fodbold? Eller håndbold, tennis, basketball...? Du ser en kamp i fjernsynet ind i mellem – men det betyder ikke at du ved nok til at kunne være en kompetent tipper.

Det er ikke nok at vide at ”øhhh – Manchester United er sgu et meget godt hold...” Det kræver tid og energi at sætte sig ind i en given sport. Man skal følge den tæt og researche flittigt. Jo mindre du ved, jo mere urealistiske vil dine chancevurderinger være – og jo mere vil bookmakerne kunne grine hele vejen til banken.

Tag oddssætteren på sengen

Men er du stædig (og evt i stand til at læse på fremmede sprog), så kan du gå oddssætterne i bedene – og ind i mellem være hurtigere ved havelågen. Dvs. vide noget de IKKE ved. Og så er vejen banet til et værdispil (dvs. hvor oddset er sat for højt i forhold til chancen for at det går hjem)!

For at være en kompetent tipper, skal du kunne navigere i Internettets umådelige hav af informationer. Du skal have styr på netaviser, spilforslags-sider, klub-hjemmesider, statistiksider, etc, etc.

BetXpert.com har en stor statistiksektion samt links til diverse klub-websites.

Mere om informationssøgning: hér

Eksperttippere (husk kritisk sans)

Du skal huske din kritiske sans. Kan du stole på en given information? Sørg så vidt muligt for at dobbelttjekke – og husk altid: Intet er sikkert. En træner kan bluffe, en ekspert kan være forkert informeret... Alt kan ske.

Det er umuligt at vide alt om alt. Man kan ikke sætte sig tilstrækkeligt ind i alle sportsgrene og ligaer – og hvis man ønsker at spille på noget man ikke selv har den store forstand på, så er man nødt til at lytte til såkaldte eksperttippere – folk der beskæftiger sig indgående med området.

Men tro ikke på hvemsomhelst; undersøg deres tilbagebetaling og analyser: Har de styr på skidtet? Har de overskud (over lang tid; enhver kan have et plus over kort tid)? Og hold hele tiden øje med dem. Selv de bedste tippere har nedgangsperioder. Det går op og ned i tipning, sådan er det. Men ekspertttipperne er også mennesker. De kan ”lose the touch”. Enten fordi de brænder ud og mister lysten til at researche helt så flittigt som det kræver, eller fordi de ubevidst påvirkes lidt for meget af en nedgangsperiode – hvormed deres tip bliver mindre kolde og saglige end godt er. Eller der kan være tale om at en ellers dygtig ekspert ind i mellem kommer til at sjuske.Læs altid en analyse med kritiske øjne.

Endelig skal man være opmærksom på om eksperttipperen har en chancevurdering med i sin analyse. Det vil meget ofte IKKE være tilfældet - og det er et problem. Det er fint nok at eksperten har overskud - men det er ikke altid man kan nå at spille til samme odds som han anbefaler; ofte er det slashet. Og hvad så? Hvor langt ned er væddemålet spilbart, hvornår er der faktisk tale om et ikke-valuebet? Det ved man ikke hvis eksperten ikke fremlægger en chancevurdering. Pas derfor på hvis du følger en ekspert uden chancevurderinger, i hvert fald når oddset er faldet.

Pas i øvrigt også på, hvis oddset falder, med en ekspert der rent faktisk har både chancevurderinger OG overskud. Tjek hans gennemsnitlige betvalue i forhold til hans tilbagebetaling. Hvis snit-betvaluen er højere end tilbagebetalingen, er hans chancevurderinger IKKE troværdige; de er for optimistiske. Og dermed risikerer man at falde i ikke-valuebet-fælden, dvs. tage odds der er for lave, hvis man følger hans chancevurderinger til punkt og prikke.

Det ideelle er at kombinere det. Selv have indsigt – men samtidig bruge spilforslags-sider, til at få inspiration og til at tjekke det man selv har fundet frem til. Men sådan kan man ikke gøre på alle områder, man KAN ikke have tjek på alt. Så lyt til andre - men gør det selektivt og forsigtigt.

BetXpert.com tilbyder gratis eksperttips (hver fodboldliga har sin egen ekspert; dertil kommer diverse andre sportsgrene, fra håndbold over amerikanske sportsgrene til svømning, etc, etc) – samt diverse links. Dertil kommer statistik, livescore, forum, artikler...

Købetip

Købetip er en mulighed. Men igen: Undersøg sagen – forvis dig om at tip-sælgeren har en solid baggrund og en solid overskuds-historie. Kan du stole på ham? Og kig så i øvrigt på dit spille-budget. Hvis man skal betale for et tip, skal man satse temmelig meget for at tjene på det. Er du parat til det? Pas på derude.

Læs om købespil: hér

De 10 Bud

Statistik er ikke nok

Hvilke faktorer er vigtige når man skal vurdere om et odds er spilbart? Det er vidt forskelligt fra sportsgren til sportsgren. Men en del elementer går typisk igen.

Statistik er naturligvis uundværligt. Det er godt at vide om en tennisspiller bedst på grus eller græs. Og i fodbold er det formålstjenligt at se på hvordan hjemmeholdet normalt klarer sig på eget græs, etc. Indbyrdes kampe er heller ikke uinteressante (omend det er ret begrænset hvad man kan bruge et resultat fra 10 år siden til). Ligeledes er det nyttigt at kigge på hvor mange mål/point der typisk scores. Etc, etc.

Men det er ikke nok. Disse ting ved bookmakernes oddssættere som oftest udmærket. De betales for at have tjek på statistikken – og mere. Som tipper er man nødt til at skaffe sig flere informationer, for at indhente oddssætteren og evt overhale ham. Ud over den basale statistik, bør man kigge på følgende:

Generel styrke

Man har statistikken, men den siger ikke altid den fulde sandhed om styrken hos en sportsudøver/et hold, især ikke hvis sæsonen er ung.

Formen

Hermed menes den reelle form, ikke bare den der kan ses i statistikken. Hvordan spiller holdet rent faktisk? Det vandt 1-0 i seneste kamp, men var måske snydeheldig?

Motivation

Sidste spillerunde i en fodboldsæson. Det ene hold kæmper for at undgå nedrykning, det andet ligger lunt i midten af rækken uden noget at spille for. Det ene hold vil altså nok være mere motiveret end det andet. Pas dog på med at overvurdere eller rettere fejlfortolke motivation. Selv et hold der tilsyneladende ikke har noget at spille for, kan finde på at kæmpe og vinde. Måske kan man ikke lide det andet hold, måske kæmper spillerne for en bedre kontrakt eller en fast plads på holdet, etc. Og i øvrigt kan sportsudøvere/hold med noget at spille for, få gummiben.

Skader/karantæner

Er en tennisspiller småskadet, kan det have stor betydning for kampens udfald (og man skal i øvrigt overveje hvilken bookmaker man vil spille hos; en one-ball bookie eller en bookie hvor spillet kun gælder hvis kampen fuldføres. Se denne liste). Og hvis et fodboldhold må undvære sin førstemålmand, sin anfører og sin topscorer, vil det nok være svækket. Alt efter hvor bred truppen er, naturligvis – så man skal kigge nøje på, dels om de fraværende er stamspillere, dels om der er tale om folk der kan erstattes så nogenlunde.

Generelt match-up

Hvordan er spillestilen, og hvad er de stærke og svage sider? Og hvad er relevansen af dette i det specifikke match-up? Har en tennisspiller en svag serv, mens modstanderen er dygtig til at returnere? Har det ene fodboldhold en langsom back, mens modstanderen har en lynhurtig fløjspiller?

Interne ting

Er der uro i klubben, økonomiske problemer, har spillerne været oppe at slås til træning eller hader de træneren/præsidenten/massøren?

Andre ting

Fx risiko for aftalt spil. Går der (troværdige) rygter om at kampen er fikset, dvs. at resultatet er afgjort på forhånd?

Læs om hvordan man kan skrive en analyse af en sportsbegivenhed med henblik på et tip: hér

Links til alverdens spilrelevante hjemmesider findes hos BetXpert.com

Mere om informationssøgning: hér

De 10 Bud

Tænk med pungen: Money Management

Spids blyanten, find lommeregneren frem og tag revisorkasketten på. Hvis du vil vinde på at oddse, er du nødt til at have styr på finanserne. Det betyder at du skal have et budget, du skal regne ud hvor meget du kan og vil satse – og du skal føre regnskab.

Typisk sker der det at en tipper indsætter fx 500 kr på en bookmaker-konto. Han satser hele pibetøjet, og hvad sker der så? Hvis han taber, er han på bar bund. Hvis han vinder, vil han typisk være så overmodig, at han igen satser det hele på eet spil. Den taktik er dømt til at gå galt.

Bankroll

Først og fremmest skal du identificere din spille-formue, din bankroll. Dette beløb er udgangspunktet. Det er det beløb du har sat til side til spil. Et beløb, bevares, der gerne må vokse – men som du omvendt har råd til at tabe. Det duer ikke at pantsætte huset eller tage et rockerlån for at gøre sin bankroll større.

Start hellere i det små og gør din bankroll større på den fede måde, nemlig ved at vinde. Det kræver tålmodighed, men hen ad vejen kan du med disciplin opnå at få større beløb at jonglere med.

Virtuel pung?

Din bankroll kan du håndtere på forskellige måder. Du kan have hele beløbet stående hos en eller flere bookmakere. Men hvis der er tale om et pænt stort beløb, vil du nok foretrække at bruge enten en bankkonto eller en ”virtuel pung” som base for dine penge. Penge overføres så til bookmakeren – og hentes igen.

Problemet med dette er at det kan koste relativt meget i gebyrer – så det handler nok om at finde en balance, sådan at du faktisk har penge stående hos de bookmakere du benytter dig af, men når bookie-saldoen når en vis grænse, skimmer du toppen af og henter hjem til basen. En virtuel pung kan være fx Moneybookers/Skrill eller NETeller.

Læs om NETeller: hér

Læs om Moneybookers/Skrill: hér

Indsatser

Når du har din bankroll på plads, skal du fastsætte din indsatsstørrelse. Grundreglen er: Sats ikke for meget på et enkelt spil! Men hvor meget skal man præcist satse? Tjah, du skal huske at i spil går det op og ned, somme tider går det ned i meget lang tid. Og dine indsatser skal være så små, at din bankroll stadig lever og ånder, selv efter en længere nedgangsperiode. Du kan vælge mellem flatbetting eller varierede indsatser.

Flatbetting (er nemmest)

Med flatbetting satser man det samme beløb på alle sine spil. Dette beløb bør være lavt; fx 2% af den samlede bankroll (bør ikke være højere end 2-3%, helt nye spillere bør endda nok nøjes med 1%). Med andre ord: Hvis man har en bankroll på 10.000 kr og besluttet at indsatsen skal være 2%, skal man altså satse 200 kr på hvert væddemål. Med en bankroll på 1.000 kr, er indsatsen 20 kr.

Man skal naturligvis være opmærksom på at ens bankroll vil ændre sig hen ad vejen. Forhåbentligt blive større, men ind i mellem kan den også blive mindre. Hvad gør man ved det? Det nytter ikke at ændre indsatsen hele tiden. Man fastsætter en tidshorisont; en måned eller et kvartal. Og efter endt måned/kvartal udregner man hvor meget den nye indsats skal være. Stadig 2% - men nu et nyt konkret beløb.

Fordelen ved flatbetting er at det er simpelt. Man fastsætter en indsats – og følger den så slavisk, indtil den fastsatte periode er til ende.

Varierede indsatser (er bedst)

Det at man varierer sine indsatser – ud fra enten betvalue eller odds. Man vil typisk lave et enheds-/unit-system med 3, 5 eller 10 niveauer.

”Odds-betteren” vil så satse lavt på de ”usikre” bets, dvs dem med høje odds, og satse mere på ”sikre” bet, dvs med lave odds. Det skal understreges, at BetXpert ikke kan anbefale denne unuancerede tilgang, simpelthen fordi odds-faktoren ikke er tilstrækkeligt for at kunne afgøre, om et bet er godt eller dårligt. Man skal også have fat i chancen/risikoen – og dermed i betvaluen.

”Betvalue-betteren” vil graduere ud fra betvalue – høj betvalue giver høj indsats; lav betvalue giver lav indsats.

En tredje (og den bedste) mulighed er at kombinere de to, fx ved at satse stort på bets med høj betvalue men ikke alt for høje odds (dvs. sandsynligvis større chance for, at det går hjem), og mindre på høj betvalue/høje odds.

Potentialet er større end ved flatbetting. Formår man at finde en formel der passer, så bør man kunne optimere sin indtjening i forhold til flatbetting. Hvis man altså vil bruge den ekstra tid det tager at skulle udregne den varierede indsats.

Læs mere om indsatser: hér

Læs om varierede indsatser ifølge Kelly-systemet: hér

En god og nem formel (Kelly-light) til udregning af varierede indsatser: hér

Regnskab

Nu har du så styr på din bankroll og dine indsatser. Og du spiller kun valuebets. Ja, eller gør du?

Har du overblik over både karusseller og gynger? Du vinder måske på det ene, men taber på det andet. Stryger kassen på italiensk fodbold, mens dit spil på albansk curling er en synkende skude...

Løsningen er at føre nøje regnskab. Så du har styr på hvor mange penge du bruger på spil – så du har nøje tjek på bankroll- og indsatsstørrelse. Men også så du får overblik over spil-områderne og kan se om noget skal skæres bort.

Hvis du altid taber på engelsk fodbold, er det fordi du ikke er god nok til det – eller fordi de eksperter du lytter til, ikke er det. Og så må du enten blive bedre – researche mere flittigt – eller stoppe med at spille på skidtet.

Læs mere om regnskab: hér

Regnskab kan du enten føre i en gnidret notesbog eller du kan indsætte det i et excel-ark. Eller du kan benytte dig af et af de regnskaber de ligger til rådighed på nettet. BetXpert har søsat et sådant regnskab - der bør kunne dække dine behov. Læs mere om vores (gratis) regnskab hér.

Flere gode råd mht organisering: hér

Læs mere om Money Management: hér

Og: hér De 10 Bud

Bookies, spillebørser og oddssammenlignere

Konkurrence er godt for kunderne: Det giver bedre priser og større vareudbud. Således også på bookmaking-fronten hvor de mange udbydere presser hinanden og tvinges til at øge den teoretiske tilbagebetaling, det beløb som spillerne i gennemsnit får tilbage i gevinst.

Den teoretiske tilbagebetaling (ttb) kan ses på oddsene. Med en ttb på 100%, vil oddsene på en tenniskamp mellem to spillere der vurderes at være lige gode (dvs. at bookmakerens oddssætter har en chancevurdering der siger 50-50), være 2,0 – 2,0. Med en ttb på 90%, vil oddsene i stedet for være 1,8 – 1,8.

Udenlandske bookies: Bedre odds

De fleste spiludbydere tilbyder singlespil som udgangspunkt og en høj tilbagebetaling på nogle områder, lavere på andre. På visse områder kan ttb ligge helt oppe på 98%, på andre (typisk på inferiøre ligaer, dvs. områder der er mindre populære) kan den ligge i slutningen af firserne. Snittet ligger i halvfemserne.

Så det kan varmt anbefales at man som tipper kigger på tilbagbetalingen når der skal åbnes bookmaker-konti. Men hvor mange og hvilke? Det kommer an på dit behov og spillemønster.

Er du mest til amerikanske sportsgrene, NBA, NHL, MLB, etc – så er der en særlig gruppe bookies du bør gå efter. Vintersport? Trav? Det kan være nogle helt andre. Evt vil det være en god idé at gå efter både meget store bookies med velassorteret udvalg og små, mere specialiserede bookies der har gode odds på den nichesport du er interesseret i.

Diverse andre faktorer gør sig gældende når man søger brugbare bookies: Elementer som spiludbud, tilbagebetaling, gebyrer, hjemmesidens design, skat (gevinster vundet hos EU-baserede spilleselskaber er skattefri i Danmark), om supporten taler dansk...

Læs om skatte-reglerne: hér

Bonus

Et aspekt der heller ikke er helt ligegyldigt, er startbonus, dvs. et beløb bookmakeren "forærer" en ny kunde for at lokke ham til...

Hvis man alligevel skal åbne en bookie-konto, kan man lige så godt lige tjekke bonus-markedet: Hvilke bookies tilbyder kunden en start-bonus (og hvad er betingelserne, herunder omsætningskravene)?

Det ideelle er at finde en bookmaker man har tænkt sig at bruge. Hvis vedkommende tilbyder bonus, er det blot en ekstra appelsin i turbanen.

Hvis der er tale om en middelmådig eller ligefrem dårlig bookie, skal man overveje om den tilbudte bonus er en konto værd. I gamle dage kunne man bedrive bonus-rytteri, lynhurtigt opfylde de betingelser der måtte være, hæve bonusbeløbet og ikke se sig tilbage.

Det er efterhånden en saga blott - nu er der typisk skrappe vilkår bundet i halen på en bonus; den skal spilles igennem så og så mange gange, til et højt minimumsodds, før man kan foretage en udbetaling. Med andre ord: Læs bonus-betingelserne grundigt.

Limits

En særlig overvejelse gælder de såkaldte limits, indsats-begrænsninger. Limits findes hos stort set alle bookmakere, men hos nogle (få) er bommen sat så højt at man aldrig vil støde ind i den. Andre gør sig mere flittigt i lavere limits.

Det kan være generelle limits der rammer alle spillere. Det vil typisk være på små sportsgrene eller inferiøre ligaer – dvs. hvor bookmakeren er bange for at hans oddssætter ikke altid har mere tjek på området end diverse kunder. Så vil bookmakeren reducere sin tabsrisiko ved at sætte en ret lav grænse for hvor meget man kan vinde. Irriterende, men uundgåeligt.

Og så er der personlige limits. Der rammer den enkelte kunde. Årsagen kan være at bookmakeren opfatter kundens spillemønster som mistænkeligt. Hvis kunden fx flere gange forsøger at udnytte en åbenlys oddsfejl (fx en trykfejl eller at to odds er ombyttet) eller en forsinkelse i en livespil-opdatering (hvis man ser TV-fodbold, mens man livebetter. Der scores – men oddset for en scoring forbliver højt i et stykke tid). I disse tilfælde kan bookmakerne, ifølge deres regler (som kunden godkender), annullere spillet, men det irriterer dem hvis en kunde forsøger at ”snyde” – og det kan udløse restriktioner.

Det kan også udløse limits hvis man er surebet-rytter, dvs. forsøger at udnytte at to bookies ligger så langt fra hinanden i odds at man kan spille begge steder og få overskud uanset kampens resultat. Bookmakere ønsker ikke at agere surebet-malkekøer.

Endelig kan det visse steder (temmelig mange) udløse limits hvis man er dygtig og har overskud (typisk skal der dog et temmelig stort overskud til). Denne tendens er frustrerende for os kunder, især når disse limits er meget lave, men et faktum man må forholde sig til.

Læs om hvad man gøre for at mindske risikoen for at få overskuds-betinget limits: hér

Spillebørser: Udbyd selv spil

Hvis man ønsker at undgå limits, kan man benytte spillebørserne. Her udbydes oddsene ikke af bookmakere, men af andre kunder. Den største spillebørs er Betfair*. Før man kaster sig ud i brug af spillebørser, bør man nok lige sætte sig ind i hvad det vil sige at sælge og købe odds (ret simpelt – men det skal lige læres): Læs hér

Oddssammenlignere

Dér står man så – med en portefølje bestående af en række bookies og spillebørser. Og har dermed muligheden for at vælge og vrage – og snuppe det bedste odds. Men hvordan: Skal man tjekke hver eneste hver gang? Nej, heldigvis ikke. Man kan benytte sig af oddssammenlignings-sites. Læs mere: hér

Åbn konto hos bookmaker

For at åbne en konto hos en bookmaker eller en spillebørs, skal man være 18 år. Man indsætter penge via betalingskort (VISA, Masters, etc) eller via en bankoverførsel. Det sidste varer længere tid, mens man med kort-betaling kan spille umiddelbart efter at have foretaget indbetalingen. Endelig kan man benytte en virtuel pung som NETeller.

Læs mere om NETeller: hér

Sikkerhed

De fleste spilleselskaber er troværdige; de lever jo i høj grad af deres renommé, af den tillid kunderne nærer til dem. Nogle få er uhæderlige. Hvis man er i tvivl, kan man tjekke BetXperts forum og liste over bookmakere og også tjekke den amerikanske bookie-vagthund sportsbookreview.com

Hvilken risiko løber man? Hvis et selskab går fallit, kan man miste de penge man havde stående på sin konto. Denne risiko kan man mindske ved at holde øje med hvad der fortælles rundt omkring om det givne firma: Virker det stabilt og pålideligt? Hvor er det registreret? Mange steder, fx i Malta og i England, stiller myndighederne en række krav til et spilleselskab, herunder at der er sikkerhed for kundernes penge (der er dog et eksempel på at kunder kun har fået 40% af deres tilgodehavende hos et maltesisk firma der gik konkurs). Dette er ikke altid tilfældet ved firmaer der er registreret på mere eksotiske himmelstrøg.

Man kan endvidere sørge for ikke at have for mange penge stående på en bookie-konto.

En anden udbredt frygt går på kort-sikkerhed: Er det sikkert at sende sine kortoplysninger til en bookmaker? Ja, det vil det i være i langt de fleste tilfælde. Igen bør man sikre sig at man ikke åbner konto hos et fupfirma, men ellers behøver man næppe frygte noget.

Dokumentation

Det hænder oftere og oftere, at man skal sende diverse former for ID-dokumentation til bookmakere. Nogle forlanger at se det, når man åbner en konto, andre når man foretager den første indbetaling, atter andre når man vil foretage en udbetaling. Nogle gør det som stikprøver, andre gør det som fast procedure.

Der kan være tale om kopi af pas, af betalingskort, af bankudskrift, etc.

Fælles for det hele er, at det kan virke besværligt – om end det næppe tager mere end fem minutter, hvis man har en scanner (det lokale bibliotekt råder normalt over en scanner). Normalt kan man enten sende dokumentationen med posten eller scanne og sende via email.

Men selv om det kan virke som om, bookmakeren bare vil plage kunden – især i en udbetalingssituation – så er det ikke det der ligger bag. Årsagen er: Sikkerhed. Dels for at beskytte kunden, dels for at beskytte sig selv, har en bookmaker en interesse i at sikre sig, at en bookmaker-konto ikke misbruges. Fx via stjålne kreditkort eller bankoplysninger.

Når en bookmaker beder om ID-dokumentation i forbindelse med en udbetaling, skyldes det et ønske om at forvisse sig om, at den person der udbetaler, nu også er den person, der i sin tid åbnede konto og indsatte penge.

Bemærk, at når man fx sender en bankudskrift, så kan man sørge for at dække af, så det kun er kundens navn og adresse og bankens navn og adresse, der er synligt. De øvrige oplysninger vedkommer ikke andre. Tilsvarende med betalingskortet: Når man kopierer/Scanner, kan man tildække en del af kortnummeret. Faktisk skal bookmakeren normalt kun bruge de første 4 og de sidste 4 cifre. Og på bagsiden kan man tildække de tre kontrolcifre.

Se en liste over anbefalelsesværdige bookmakere og spillebørser – inklusive anmeldelser der kigger på svage såvel som stærke sider, og lister diverse detaljer, herunder bonus og skatteforhold: hér De 10 Bud

Tro ikke på julemanden: Pas på smarte systemer

I Middelalderen var der en teori om, at man med den rette formel og det rigtige apparat kunne producere guld. ”Videnskaben” hed alkymi - og de optimistiske sjæle som forsøgte sig udi kunsten at lave guld, blev kaldt alkymister...

Inden for bookmaking er der noget der minder om alkymi – nemlig tanken om, at man med det rette system kan være SIKKER på overskud. Man skal bare finde systemet – så kan man slå hjernen fra, automatpiloten til, læne sig tilbage og betragte gysserne strømme ind. Glem det. Et sådant system findes ikke.

Man kan ikke løbe om hjørner med matematikken, og der er ingen vej uden om den møjsommelige valuebetting, dvs. at man skal arbejde for at holde sig et skridt foran bookmakerens oddssætter. Uanset hvad systemet hedder - Greenwood, Kasino, Martingale, Double Up, Safety... – så skal man holde sig det for øje: Det er ikke en sikker vej til gevinst.

Læs mere: hér

De 10 Bud

Spil singler


Det kan varmt anbefales at man som udgangspunkt holder sig til singler (dvs. een kamp på kuponen) og undgår doubler og andre multier. Medmindre man er kunde hos bookmakere med limit-tendens; i så fald bør man af og til spille en multi...

Indflydelse på betvaluen

Bevares, multispil er ikke nødvendigvis noget skidt. Men det er de alt for tit.

Multispil kan have både positiv og negativ indflydelse på betvaluen. Hvis der er tale om ikke-valuebets, vil det underminere betvaluen. Hvis der derimod er tale om valuebets, vil betvaluen blive højere. Det kan man konstatere med et simpelt regnestykke:

Chelsea-Wigan har (dette er helt hypotetisk) en betvalue på 90% Betis-Osasuna har en betvalue på 105%.

Newcastle-Tottenham har en betvalue på 102%.

Spiller man Betis-Osasuna alene, har man en positiv betvalue, dvs et valuebet, men sammen med Chelsea-Wigan giver det en betragteligt lavere betvalue (90% x 105% = 94,5%) – faktisk er der ikke længere tale om et valuebet. Spiller man derimod Betis-kampen sammen med Newcastle-kampen, så forøges betvaluen: 105% x 102% = 107%. 

Svært at finde kampe nok

Ud fra et valuebetting-synspunkt kan multispil altså godt forsvares. Men forudsætningen er naturligvis, at alle enkelt-elementerne i multispillet er valuebets. Ellers risikerer man jo med en double/multi at ødelægge et ellers godt valuebet.

Og man skal være opmærksom på, at det på en given dag hos en given bookmaker kan være svært at finde tilstrækkeligt med valuebets til at konstruere sunde multier. Hvis man insisterer på at spille multier, risikerer man altså at skubbe sig selv under valuebet-grænsen; man kan nemt komme til at tage bets der underminerer værdien.

Læs mere om valuebetting

Multier og Money Management

En anden ting man skal tage med i overvejelserne, er Money Management. Selv hvis en multi udelukkende består af valuebets og dermed faktisk giver højere betvalue end hvis den stykkes ud i singler, er den ikke nødvendigvis det korrekte spil, rent Money Management-mæssigt.

Flere kampe på en kupon giver højere odds og dermed højere gevinst når kuponen går hjem. Men medmindre betvaluen er meget højere for multien, kan det bedre betale sig at spille singler - fordi indsatserne spredes ud, og gevinsterne er hyppigere. Dermed mindskes risikoen for at gå fallit når man rammer en nedgangsperiode med x antal forkerte spil i træk.

Læs mere om Money Management

Multier som våben mod limits

HVIS du er dygtig til at finde valuebets - og disciplineret nok til at holde nallerne når der er tale om bets med negativ value - kan du dog godt forlyste dig med en multi hér og dér. Faktisk kan det anbefales at du gør det ind i mellem.

Mange bookmakere har nemlig tendens til at udstikke personlige limits (dvs grænser for hvor meget den enkelte kunde kan sætte på et spil), og det gør nogle af dem baseret på kundens spillemønster (andre baserer det primært på om man har overskud; her hjælper vekselvirkning mellem singler og multier ikke så meget). Hvis man altid spiller valuebets og singler, er man i risikogruppen; så kan en limit vente lige om hjørnet.

Men hvis man af og til spiller en double, bryder man mønsteret og ser mindre mistænkelig ud. Det KAN være nok til at få bookmakernes limit-sporhunde til at tabe færten.

Med andre ord: Spil singler som udgangspunkt - og hav multien som den lejlighedsvise undtagelse hvis du er kunde hos en bookmaker med limit-tendens.

Læs Torben N. Sørensens artikel om singler/multier 

Læs mere om singler/multier: hér

De 10 Bud