Astrologi, kaffegrums, krystalkugler, Nostradamus: Alt sammen fup og fidus. Man kan ikke se ind i fremtiden. Medmindre du er en russisk gangster der har bestukket dommeren og modstanderens målmand, så VED du ikke hvad en kamp ender med. Heller ikke selv om det er Brøndby mod Skagen eller Liverpool mod Barnsley. Selv de største favoritter kan snuble, intet er sikkert.

Så lad være med at tippe uden at kigge på oddset. Ellers taber du. Ikke hver gang, men i længden er underskuddet uundgåeligt. Der er ingen vej udenom hvis du vil vinde: Brug chancevurderinger og spil kun værdispil (valuebets)...

Rent held eller sund fornuft

Der er kun to veje til overskud på tipning: Rent held eller sund fornuft.

Rent held springer vi let og elegant henover, for der er uendeligt få succesrige sypigetippere. Nogle få scorer en million uden at vide noget som helst, men det ville være naivt at satse på at det bliver dig. Generelt er du dømt til at få underskud hvis du ignorerer de basale elementer i bookmaking.

Helt basalt handler det om at forstå at bookmaking er matematik. Ja, der er også andre ting – men matematikken kommer man ikke uden om.

Basal sandsynlighedsregning

Matematik er det grundlæggende værktøj for bookmakernes oddssættere. Og det skal det også være for dig hvis du ønsker at blive bedre som tipper.

Faktisk er det elementær sandsynlighedsregning. Når en bookmaker sætter et odds, vurderer han først chancen for udfaldet, fx for 2-tal i en kamp mellem FCK og FCM. Chancen vurderes til at være 20% (fiktivt eksempel). Og ud fra dét tal, sætter bookmakeren så oddset for FCM-sejr.

Med en teoretisk tilbagebetaling på 100% ville oddset være 5,0 (100/20). I virkelighedens verden vil tilbagebetalingen ligge noget lavere (bookmakeren skal jo leve), fx på 90% - og oddset vil så være: 4,5.

Lav en chancevurdering

Og hvad skal du så gøre? Du skal lave din egen chancevurdering (eller lytte til én der kan) – og på den baggrund vurdere om bookmakerens odds er sat korrekt.

Det handler om at finde ud af om oddset er godt eller dårligt, og det gør man ved at sætte oddset i forhold til chancen for udfaldet.

Og hér er det så at videnskaben bliver u-eksakt. For hvordan udregner man denne chance? Det kommer vi til, bare rolig – men først skal vi have det basale på plads.

Valuebetting

Det basale er dette princip; at odds og chance skal sættes i forhold til hinanden. Dermed kan man se om der er værdi i væddemålet. Værdispil, med andre ord. På udenlandsk kaldes det value betting eller valuebetting.

Jamen, jamen. FCM vinder jo ikke i Parken. Det gør FCK. Kan det så ikke være hamrende ligegyldigt hvad oddsene er?

Nej. For kun een ting er sikker i sport og bookmaking, og det er at INTET ER SIKKERT. End ikke FCK-sejr i Parken. Selv storklubber snubler ind i mellem, og hvis du bevidstløst satser på FCK (eller Chelsea, eller United, eller Barcelona, eller...), uanset hvor lavt oddset er, så får du altså underskud.

Så: Lad være med at tage et odds der er for lavt; det underminerer dit spillebudget. De vundne bets skal jo betale for de tabte; og da man ikke ved på forhånd, hvilke der tabes og hvilke der vindes (og man vil altid tabe bets – alle bets kan ikke gå hjem), bør man i ALLE bets søge et fornuftigt odds i forhold til risikoen/chancen.

Sådanne bets hedder: Valuebets.

Hvis du altid spiller valuebets, får du overskud.

Er det virkelig så nemt?

Vupti. Er det virkelig så nemt?

Ja. Og nej. For det er ikke nemt at lave realistiske chancevurderinger og identificere valuebets. Det er faktisk pokkers svært. Man skal virkelig være kompetent og vide hvad man laver

Start med at læse følgende artikler:


Læs mere om Valuebetting:

Valuebetting

Fra "Investors" Odds Med Omtanke: Valuebetting

Torben N. Sørensen: Den grundlæggende odds-matematik

Læs mere om Chancevurdering: her

Basal betting-guide (om valuebetting, money management, single-spil, etc, etc):

Betblafferens Guide Til Oddsuniverset

Diverse odds-kalkulatorer: her