Denne betting-feature er den kedeligste længe fra undertegnedes hånd, så nu er du advaret. Emnet er den tekniske håndtering af bookmaker-konti, og det er lige så tørt, som det lyder. For den seriøse gambler er organisering af ens bankroll og spille-konti imidlertid af største vigtighed.

Det, der er irriterende ved sportsbetting, er, at det er besværligt.
Dvs. ønsker man bare at sætte penge på spil, så er det nemt nok, det både online og nede i spilleboden/-kiosken. Og vi vil jo helst have det nemt, ikke sandt? Det er jo også derfor, at det med stort held lykkes for 7-11 at sælge varer dobbelt så dyrt som Netto. Det er bekvemt, butikken ligger lige på hjørnet, og så har den åben alle døgnets timer. Så pyt, at det koster lidt mere for en liter mælk, ikke sandt...
Parallellen til Danske Spils indskuds-steder kontra de højere odds hos gode Internet-spiludbydere er indlysende. Og parallellen mellem en lav-indkomst familie med dårlige indkøbs-vaner og en Danske Spil-kunde er det ligeså.
For begge vil det kunne betyde en stor forskel i deres budget/økonomi, hvis de brugte den nødvendige tid på at sætte sig ind i økonomiske fakta, lave budget, føre løbende regnskab og i det hele taget sætte tingene i system.

Denne betting-feature har sigte på seriøse gamblere, som vil forsøge at lave overskud og fornuftig indtjening på deres gambling. Tilhører du ikke denne gruppe, så spring venligst artiklen over.
Er du til gengæld en seriøs gambler, så lad os få én ting klart fra start - en klar advarsel, om man vil: Hvis din generelle økonomi IKKE er i orden, så skal du IKKE koncentere dig om sportsbetting! I stedet skal du koncentere dig om at få din økonomi i orden. Derefter kan du koncentrere dig om sportsbetting.
For at være en succesfuld sportsbetter, er der nemlig to ting, der skal være klargjort: Du skal have en til rådighed stående kapital til din betting - en kapital, der ikke er forbundet med din privat-økonomi - og du skal have et brugbart internationalt kreditkort, typisk et Visa-kort.
Har du ikke de to ting, så enten sørg for, at du får det, eller glem alt om seriøs betting.

Sørger du til gengæld for at få f.eks. et Visa-kort (eller har du allerede et), og har du f.eks. 10.000 kroner at sætte til side til dit betting-projekt, så kan du være kørende. Men du bør ikke starte med at investere din tid på at lede efter gode bets. I stedet bør du som første-prioritet få din organisation på plads.

Og hvad mener jeg så med det? Jeg vil dele det op i følgende punkter:

- Overordnet (økonomisk) organisation
- Bookmaker-konti organisation
- Regnskabs-organisation

Denne artikel tager sigte på de to første punkter (for ”regnskabs-organisation” vent til næste feature her på BetXpert).

Besværlige danske banker

De fleste gamblere gambler bare. Det er også derfor, de (i det lange løb) taber.
Den fejl skal du helst ikke lave. Du skal have de grundlæggende ting på plads først, så du kan drage fuldt udbytte af din gambling.
Den overordnede økonomiske organisation er udgangspunktet, og det er her din basis for betting er.
Du skal have minimum én bank-konto samt minimum ét kreditkort, hvor du kan overføre penge fra og til dine bookmaker-konti. Derudover vil det være smart at have en international Internet bank, f.eks. NETeller, men mere om det om lidt.
Som absolut minimumkrav skal du have en bank-konto med tilknyttet kreditkort, og dette kreditkort må gerne være et Visa-kort. Det fordi Visa-kort nu om dage er det mest brugbare hos spilleselskaberne.

Det burde og kan række, men danske banker er besværlige og har restriktioner med brug af Visa-kort. Der er en øvre grænse for hvor mange penge, du kan bruge pr. dag over Internet. Dette er samme restriktion som gælder pr. dag, hvis du hæver penge i pengeautomater, de såkaldte ATM-maskiner. Typisk er beløbet 2.000 eller 3.000 kroner. Afhængigt af din spille-portefølje og bankroll kan denne grænse vise sig irriterende lav. Ligeledes har danske banker typisk en øvre grænse for, hvor meget du kan hæve på dit kort pr. måned eller pr. 30 dage. Denne grænse er typisk 15.000 eller 20.000 kroner.
Selv med en relativ lille bankroll kan de danske bankers restriktioner vise sig problematiske. Hvis du spiller hos flere bookmakere, kan du ikke undgå at opleve, at du periodevis vil tabe hos nogle og vinde hos andre. Det vil afstedkomme behov for at ”flytte penge rundt” mellem de forskellige bookmaker-konti, og så er de danske bankers restriktioner en spændetrøje.
Er grænsen på dit Visa-kort nået (eller har du slet ikke et Visa-kort), kan du overføre penge til og fra bookmakerne via almindelige bank-overførsler. Det er besværligt, men ikke umuligt. Se andetsteds på BetXpert for gode råd omkring IBAN og SWIFT-bankoverførsler: http://www.betxpert.com/artikel/bankoverforsler-iban-og-swift-bic

Uanset vil jeg anbefale, at du som alternativ til din danske bank-konto og/eller Visakort-konto også opretter konto hos f.eks. NETeller eller Moneybookers for derved at råde over en alternativ måde at flytte penge rundt mellem dine forskellige bookmaker-konti. Uden at den følgende sætning skal misforstås, så kan det endvidere have fordele, at penge bliver indsat på dine internationale accounts fremfor hos din danske bank, der i princippet er forpligtet til at indberette bevægelser til ToldSkat.
Med f.eks. en NETeller-konto vil du have meget større handlefrihed til at flytte penge rundt mellem de forskellige bookmakere. For gode råd mht. oprettelse af Neteller-konto, se denne artikel på BetXpert: http://www.betxpert.com/artikel/neteller-guide-1

Én ting, du yderligere bør foretage, er at oprette en ”gambling-mappe” på din computer.
Den skal indeholde regnskab samt praktiske oplysninger (ikke mindst usernames og passwords på dine bookmaker-accounts - mere om dem om et øjeblik) samt scanninger af følgende:

- Dit pas
- For- og bagside af dit kreditkort.
- En bank-udskrift som viser dit bankkonto-nummer.
- En ”utility bill” (regning), som viser dit navn og bopæls-adresse.

Disse scanninger bør du have liggende på din computer, for du vil fra tid til anden få brug for dem (mange bookmakere, især ikke-europæiske, kræver dem).

Med dette overstået er den overordnede organisering tilendebragt.
Lad os bevæge os lidt tættere på den egentlige betting, over til dine bookmaker-konti.

Usernames & passwords

Er du en gennemsnitlig BetXpert-bruger, så har du ”desværre” allerede åbnet konti hos adskillige bookmakere.
Hvorfor ”desværre”? Af to årsager: Dels er der ofte bonus at score sig for nye kunder (og bonus er altid er en rar ting), og dels så er der stor sandsynlighed for, at du har oprettet dine konti sjusket, dvs. uden tanke for, at det senere ville blive nødvendigt at sætte din gambling i system.
Én ting, som måske umiddelbart forekommer pedantisk og uden den store betydning, er dine usernames og passwords (sidstnævnte kan du dog heldigvis ændre). Men tag blot mit ord for, at hvis du på et tidspunkt når op på 30-40 forskellige konti eller endnu flere, så ville du ønske, du fra start havde været mere systematisk i dit valg af usernames. Det er klart, at man med et sådant antal konti under alle omstændigheder er tvunget til at have dem alle noteret et sted (i din ”gambling-mappe” på computeren), men det ville gøre det lidt nemmere, hvis man ikke altid skulle tjekke. Derfor et godt råd: Sørg for i så vid udstrækning som muligt at koordinere dine usernames og passwords. I den ideelle verden ville du hos alle bookmakere have det samme username og det samme password, hvorved du senere - and trust me on this - vil spare megen tid og irritation. Under alle omstændigheder er det et godt råd at tænke grundigt over, hvordan du vil organisere dine usernames og passwords således, administrationen bliver nemmest mulig for dig.

Ligeledes bør du tænke over din valuta. De fleste danskere vil sandsynligvis føle sig bedst tilpas ved at benytte sig af kroner som bookmaker-valuta, men dette er ikke muligt hos alle bookmakere. Tidligere var der spiludbydere, som kun accepterede f.eks. engelske pund eller amerikanske dollar, men nu om dage accepterer praktisk taget alle også euro. Mit råd vil være at benytte euro, såfremt danske kroner ikke er en option hos den pågældende spiludbyder. Om ikke andet bliver omregningen nem (7,50 kroner til én euro), og kursen ligger relativt fast, da kronen er bundet op til euro’en.

Betting-begyndere tror typisk, at for at få overskud på betting, så drejer det sig om at finde gode væddemål. Jeg kan røbe, at det da er en væsentlig ingrediens, men dette at være i stand til at finde gode bets, udgør efter mine erfaringer mindre end 50 procent af en succesfuld sportsbetter’s kompetancer. Det, der adskiller den succesfulde gambler fra den mindre succesfulde, er et godt money management system samt, at han systematisk organiserer sin gambling og derfor er i stand til at optimere sit udbytte og score sig (set over en længere periode) et stabilt overskud.
Det kan betale sig at sætte tingene i system, uanset det indledningsvist er kedeligt. Jeg er med på, at betting helst skal være sjovt, men for mig er det sjoveste altså overskud, og helst så stort overskud som muligt. Og det får man ved først at gøre det kedelige organisations-arbejde. Når det så er overstået, så kan fokus vendes mod at finde gode værdi-væddemål.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/