Bookmaking fra A til Z – eller rettere fra A til Å: Alkymi til Åbenbare fejl. Vi har forfattet en ordbog over en række udtryk og fænomener, som man støder på i bookmaking-verdenen. Ordbogen er bestemt ikke udtømmende (det er ikke en encyclopædi), og det er i høj grad meningen, at den skal udbygges hen ad vejen, blandt andet ved BetXpert-brugernes hjælp. Men det er en solid start. Værsgo at slå op.

Her kan du læse om oddssætning, teoretisk tilbagebetaling, Greenwood-systemet, Money Line, surebetting, valuebetting, og meget mere.

Husk: BetXpert er ikke et orakel, vi er ikke ufejlbarlige. Man er velkommen til at kontakte os, hvis der er fejl i et opslag. Forslag til nye opslag er også yderst velkomne. Man kan benytte kommentar-funktionen forneden i ordbogen, eller sende en mail til: [email protected]

Ordbog: Klik på et bogstav eller scroll

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z Æ Ø Å

A

Alkymi

Amerikanske odds

Analyse Arbitrage

Asian handicap

Alfabet

Alkymi

Kunsten at lave guld. I Middelalderen florerede i visse flyvske kredse den teori, at man kunne producere guld med den rette formel og det rette apperatur. Ren overtro – ganske som det er naivt at tro, at der findes et skudsikkert system, hvormed man skulle være garanteret overskud i bookmaking. Det er der ikke. Kun de meget dygtige og meget disciplinerede kan gøre sig reelt håb om overskud på længere sigt. Se også Guide til Greenwood: http://www.betxpert.com/artikel/guide-til-greenwood

A

Alfabet

Amerikanske odds

Odds kan være amerikanske, engelske (fraktioner/brøker) eller europæiske (decimaler) Amerikanske odds bruger 100 (dollars) som omdrejningspunkt. Hvis der står + foran, fortæller tallet hvor meget man får i netto-gevinst, hvis man satser 100. Hvis der står – foran, fortæller tallet hvor meget man skal satse for at få en netto-gevinst på 100. Eksempler: +300 på amerikansk svarer til odds 4,0 -300 svarer til odds 1,33 +137 svarer til odds 2,37 -137 svarer til odds 1,73 Redskab til konvertering af odds: http://www.betxpert.com/odds-tools/odds-tabel

A Alfabet

Analyse

Hos BetXpert kan man dagligt læse kamp-analyser skrevet af eksperter, dvs. folk, der beskæftiger sig indgående med et specifikt område. En analyse er et redskab man bruger til at finde ud af, om et konkret odds er værd at spille på. Derfor kan en analyse hos BetXpert enten munde ud i et tip (tip-analyse) eller en advarsel (info-analyse). En analyse kan udarbejdes på mange måder, men her listes (i vilkårlig rækkefølge) nogle ting, man nok bør have med i sine overvejelser, før man spiller på en kamp. En ideel skriftlig analyse vil da også indeholde alle disse ting, men i praksis kan det ikke altid lade sig gøre, da det tager tid at skrive (eksperten bør dog have tjek på disse ting; researchen og indsigten skal være på plads):

Generel styrke

Holdets styrker og svagheder. Spillestil. Markante spillere, etc.

Form

Hvordan går det pt. med det pågældende hold (eller spiller/hest/etc, hvis der er tale om h2h)? Og HVORFOR går det som det går? Dvs man bør kigge indgående på forløbet af de seneste kampe.

Trupsituation

Skades- og karantæneoverblik er vigtigt. Hvem mangler – og hvad betyder fraværet? Og hvem vender tilbage på holdet efter en skadespause? En fraværende topscorer er fx nok mere betydningsfuld end en anonym midtbanemand. Ideelt set har man overblik over en sandsynlig startopstilling – og et bud på forløbet af diverse ”kampe i kampen” – fx mellem det ene holds højreback og det andet holds venstrewing.

Generel statistik

I fodbold er det fx relevant at se på hjemmeholdets hjemmebane-statistik. Spiller holdet mange uafgjorte, kniber det med at score mål, etc...?

Motivation

Spiller det ene hold fx for oprykning, mens det andet hold praktisk talt er gået på sommmerferie?

Interne ting

Er der uro i klubben, har spillerne været oppe at slås til træning eller hader de træneren/præsidenten/massøren?

Indbyrdes mellem de to hold

Her tænkes ikke så meget på, hvordan det gik, da de to hold mødte hinanden for 10 år siden – for der er næppe nogle spillere tilbage fra dengang (gamle indbyrdes kampe er mest et kuriosum; det KAN dog være relevant, hvis en klub aldrig har vundet på en specifik bane – spørgsmålet er blot, om en sådan statistik vil hæmme eller motivere...?). Men det er interessant at se på hvordan det er gået i de seneste indbyrdes kampe – og endelig også at se på, om der er spillere (og trænere), der har en fortid i modstanderklubben.

Andre ting

Fx risiko for aftalt spil. Går der (troværdige) rygter om at kampen er fikset, dvs. at resultatet er afgjort på forhånd?

Eksempel på kort, men nogenlunde fyldestgørende analyse

Nantes – Le Havre X2

Odds: 1,87

Chance: 43 - 34 - 23

Fransk League 2. Topbrag. Nantes er ubesejret på hjemmebane, men mangler to stamspillere, og holdets bedste angriber er ikke i form. Kontrastærke Le Havre, rækkens bedste udehold, har alle mand klar.

Nantes. Nr 1, 42 point for 21 kampe. Hjemme: 7-3-0 (22-7).

2008: Pokalsejr over et sekundahold. Så 2-1 hjemme over Chateauroux (nr 15). Senest 2-1-tab i Clermont (nr 5). Problemet var især hjemmeholdets speed; interessant fordi Le Havre også har hurtige spillere.

Trupnyt for Nantes

Mangler: Dossevi (offensivmand; fast), Poulard (forsvar; fast), Faty (ny midtbanemand), Das Neves (forsvar; reserve)

Klasse-angriber Bagayoko der for nyligt vendte tilbage efter en skadespause, er ikke i topform.

Le Havre. Nr 2, 40 point for 20 kampe. Ude: 7-1-2 (22-11).

I 2008: 1-1 i pokalen hos L1-klubben Nice (Le Havre tabte i forlænget spilletid) og 2-0-sejr i Brest (nr 12). Senest 1-1 hjemme mod Libourne (tredjesidst), trods spilovervægt.

Le Havre er farligst på udebane, pga en imponerende kontrafase.

Trupnyt for Le Havre

Alle mand klar. Inklusive ligatopscorer Hoarau og Lesage, rutineret angrebsmakker.

A

Alfabet

Arbitrage

Se: Surebetting

A

Alfabet

Asian handicap

Et handicap-system (se: Handicap), der groft sagt går ud på at at eliminere uafgjort som spil-mulighed. Læs vores guide til Asian handicap: http://www.betxpert.com/artikel/asian-handicap Asian handicaps kan være singulære: fx 0, også kaldet pk ("pick'em") hvor man får indsatsen tilbage ved uafgjort. Eller fx 1 (indsats tilbage ved sejr/nederlag på netop 1 mål). Eller 0,5 (som et lig med et almindeligt ettal eller 2tal). Men Asian handicaps kan også være split balls, dvs delte væddemål. 50% af indsatsen sættes på eet handicap, 50% sættes på et andet handicap: Fx 0,25 (1/4) som er det samme som 0 & 0,5. Eller fx 0,75 (3/4) som er det samme som 0,5 & 1.

Se Delt væddemål/Split ball

A

Alfabet

B

Banker

Bankroll

Bet

Betalingsformer

Betting slip

BetXpert

Betvalue

BIC

Bonus

Bookmaker

Alfabet

Banker

Et norsk udtryk, der kan oversættes med ”sikker” – én man kan ”banke på” – dvs. regne med. Det vil typisk være et storhold på hjemmebane. Chelsea, Barcelona, etc. Til meget lave odds. Ved multispil hos en bookmaker, kan man nogle steder vælge en ”banker” – en kamp der går igen på alle kuponer og dermed booster oddset. Fx kan man spille 3 kampe i et system, der kombinerer i doubler: Det giver 3 rækker. Hvis man putter en banker på, er der stadig 3 rækker – men nu er doublerne blevet til tripler (trebles). Problemet er naturligvis, at INTET er SIKKERT, ej hellere ”bankere”. De kan gå galt, og vupti, med ét slag ryger alle de dejlige kuponer. I øvrigt bør selv bankere altid være valuebets.

B

Alfabet

Bankroll

Det beløb, man som spiller har afsat til at spille for. Bemærk at det er en god idé at sætte en månedlig grænse: ”Så meget vil jeg højst tabe.” Og så skal beløbet naturligvis være så tilpas lavt, at man kan leve med udgiften. Dermed har man et hobby-forhold til spil. Hobbies koster penge – men hvis man har et sundt forhold til sin hobby, koster den ikke FOR mange penge. Husk: Spil aldrig for mere, end du har råd til at tabe. Spørgsmålet er, om man vil have sin fulde bankroll liggende på sine bookmaker-konti – eller om man vil have den liggende som udgangspunkt på sin almindelige bankkonto eller evt sin NETeller-konto – hvorfra man så kan sende beløb til den bookie-konto, hvor man bruge penge til en indsats. Det første kan anbefales, hvis man kun har én bookie-konto eller evt. et par stykker. Hvis man har mange, vil man næppe have mange penge stående på dem alle.

Se også: Indsats.

B

Alfabet

Bet

Det samme som: Væddemål. B Alfabet

Betalingsformer

For at kunne spille hos en bookmaker eller en spillebørs, skal man først åbne en konto og overføre penge til den. Det kan man normalt gøre ved bankoverførsel, med betalingskort og ved brug af NETeller eller Moneybookers, etc. – men det er forskelligt fra sted til sted.

Betalingskort

Langt de fleste bookies/spillebørser tager VISA og MasterCard. Nogle, men langt fra alle, tager desuden andre kort. Som fx VISA Electron, Eurocard, Delta, Switch, Diners, Solo, Laser... Maestro tages derimod ikke af nogle af steder, der er på vores oversigt. For at se hvilke betalingsformer de forskellige bookmakere har, kan man kigge i vores bookmaker-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/

B

Alfabet

Betting slip

Betslip, Bet slip Det samme som: Spillekupon

B

Alfabet

BetXpert

BetXpert er et internetsite der informerer om sport, bookmaking og poker. Her kan man få gode råd til, hvad man skal spille på – og hvad man IKKE skal spille på. Læs mere om BetXpert: http://www.betxpert.com/about/default.asp

Se også: Forum

B

Alfabet

Betvalue

Bet value Væddemåls-værdi Udtryk for forholdet mellem odds og chancen for et udfald. Det fortæller, om det, rent matematisk/sandsynlighedsmæssigt, kan betale sig at spille på det. Fx: Oddset er 1,7. Chancen for udfaldet vurderes at være cirka 50%. Det giver en betvalue på 85 (1,7 x 50). Valuebettere vil kun spille væddemål med betvalues over 100. Er betvaluen under 100, er oddset for lavt i forhold til risikoen.

Se: Valuebetting

Se: Chancevurdering

B

Alfabet

BIC

”Bank Identifier Code” En international bank-identifikationskode på 8 eller 11 bogstaver og tal. Også kaldet Swift. Læs artiklen om BIC/SWIFT og IBAN: http://www.betxpert.com/artikel/bankoverforsler-iban-og-swift-bic

B

Alfabet

Bonus

Bonus er en strategi, mange bookmakere (og pokerrum) bruger for at lokke nye kunder til – eller for at lokke gamle kunder til at spille igen/mere. Typisk vil man som ny kunde blive tilbudt en startbonus – oftest en såkaldt Deposit bonus. Til gengæld for, at man indsætter penge på sin nyåbnede konto, får man et beløb i bonus. Det kan være 100% eller 50% af indskuddet (op til et vist beløb) eller et fast beløb. Betingelserne vil typisk være, at man skal spille for et bestemt beløb, før man kan hæve penge. Det er (normalt) ikke sådan, at man efter at have indsat penge og fået bonus, må hæve sit indskud igen med det samme. I så fald ville man reelt ikke løbe en risiko – og bookmakeren giver jo ikke bonus for kundernes blå øjnes skyld, men for at få dem til at spille for egne penge. For at se, hvilke bookies der tilbyder bonus pt. – og for at se de medfølgende betingelser, kan man læse vores bonus-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/bonus.asp Man kan også se i hver enkelt booke-anmeldelse (http://www.betxpert.com/bookmakere ), om vedkommende har bonus.

Bonus-jagt

Hvad er den rigtige måde at behandle sin bonus på? Det kan diskuteres. Skal man bare sørge for at få omsat det krævede beløb hurtigst muligt, så man kan hæve pengene? Det kommer an på, om der er tale om en bookmaker, man har tænkt sig at bruge eller ej. Hvis man UDELUKKENDE har åbnet konto for at score bonus, så vil man sikkert gerne omsætte pengene, så man kan komme ud. Men selv i den situation vil vi anbefale, at man behandler sine penge ansvarligt. Dvs. kun spiller bets, hvor der er fornuftigt forhold mellem odds og chance (se: Valuebetting). Man giver sig selv dårlige vilkår, hvis man spiller bets med dårlig værdi. Spil gerne meget lave odds, hvis en relativt høj sikkerhed er ønsket, men husk, at der altid er en risiko. Så klap hesten og spil med omtanke. Hvis der er tale om en bookmaker, man også har tænkt sig at bruge efterfølgende, anbefaler vi, at man spiller som om man ikke har fået bonus. Dvs. spiller helt almindeligt og (forhåbentligt) fornuftigt. Generelt vil vi anbefale, at man kun åbner konto hos bookmakere, man også har tænkt sig at benytte på længere sigt.

B

Alfabet

Bookmaker

En bookmaker lever af at udbyde væddemål, ved at sætte odds på især sportsbegivenheder (men også fx politik, melodigrandprix, kongelige begivenheder...). Bemærk, at man normalt skal være 18 år for at kunne blive kunde hos en bookmaker. Før man åbner konto hos en bookmaker, bør man undersøge tingene. Sidens kvalitet og selskabets soliditet. Er bookmakeren troværdig – eller risikerer man, at han snupper alle pengene og rejser til Bahamas? BetXpert har en guide, hvor vi lister en række bookmakere, som vi finder basalt troværdige og anbefalelsesværdige - ikke 100% fejlfrie, men generelt værd at have konto hos. Da vi i sagens natur ikke kan liste ALLE brugbare bookies, kan man evt supplere vores guide med SBR: www.sportsbookreview.com Denne amerikanske bookmaker-vagthund har ikke ALTID ret, men ofte, og det er altid værd at tjekke hvad der står. Hvis karakteren er meget lav, eller hvis der slet ingenting står, bør man måske være forsigtig og holde sig væk fra dén bookmaker.

De fleste kunder taber

En kunde vædder med bookmakeren (i modsætning til spillebørser, hvor man som kunde vædder med andre kunder). Taberen i det spil vil som oftest være kunden, i længden i hvert fald. Dels fordi bookmakeren er professionel og har indsigt i de ting, han udbyder odds på. Dels fordi oddsene er sat, så den teoretiske tilbagebetaling er under 100%. Hvis tingene ikke hang sådan sammen, ville den pågældende bookmaker gå rabundus, så simpelt er det. Hvilket i øvrigt sætter fingeren på et lille paradoks: Her på BetXpert forsøger vi at gøre vores læsere i stand til at vinde over bookmakeren. Men vi er ikke interesserede i at ALLE oddsere kan vinde over bookmakerne – for så forsvinder bookmakerne naturligvis, og så er der kun spillebørser tilbage. I den virkelige verden er dette paradoks dog uden reel betydning: BetXperts læserskare er, om end stor i Danmark, forsvindende lille i forhold til det samlede antal oddsere i hele verden. Vi kan derfor trygt fortsætte vores uddannelses-mission – uden frygt for at vi underminerer bookierne for meget...:-)

Udregning af bookmakerens odds

Se: Odds Se BetXperts liste over anbefalelsesværdige bookmakere: http://www.betxpert.com/bookmakere

B

Alfabet

C

Canadian

Chancevurdering

Alfabet

Canadian

En væddemålskombination. Ud fra fem kampe skabes i alt 25 kuponer: 1 femling, 4 firlinger, 10 tripler (trebles) og 10 doubler.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

C

Alfabet

Chancevurdering

Bookmakerens chancevurdering

Bookmakeren har oddssættere ansat til at analysere sportsbegivenheder, lave chancevurderinger og sætte odds ud fra disse vurderinger. En chancevurdering er en procentangivelse af chancen for de mulige udfald i en kamp.

Sådan gennemskues bookmakerens chancevurdering?

Man kan bruge vores oddsværktøjer: http://www.betxpert.com/tools/payback.asp Eller, hvis man selv vil sidde med kalkulationerne: Først skal man udregne bookmakerens teoretiske tilbagebetaling. Her skal man gå ud fra, det man har: Nemlig udfaldenes odds (u1, u2 og evt u3). Man kan gøre således: Dividér 100 med hvert odds. Læg disse delsummer sammen - og dividér 100 med totalsummen. Fx: (100/1,8=55,56)+(100/3,0=33,33)+(100/4,5=22,22). I alt: 111,11. 100/111,11 = 0,9 = En tilbagebetaling på 90%. Og NU - hvor du har både odds og teoretisk tilbagebetaling - kan du udregne bookmakerens chancevurdering: Dividér tb´en med oddset: 90/1,8 = 50%.

Spillerens chancevurdering

Hvis man vil have en chance for at få overskud hos bookmakeren, skal man gribe ham i de fejl, han begår. Og fejl begår han – blot ikke særligt mange. Man kan lave sin egen chancevurdering (hvis man altså er kompetent, dvs har indsigt i den pågældende sport/liga) og sammenligne den med oddssætterens. Hvis de er tilstrækkeligt forskellige, er der to muligheder. Enten tager du fejl, eller også tager oddssætteren fejl. Hvis det sidste er tilfældet, er der tale om et valuebet – og det bør spilles.

Læs om valuebets.

Hvordan laver man sin egen chancevurdering?

Læs denne artikel: http://www.betxpert.com/artikel/lav-din-egen-chancevurdering

C

Alfabet

D

Dagens Fidus

Dankort

Danske Spil

Dansk Tipstjeneste

Decimal-odds

Delt væddemål

Dokumentation

Double

Draw - No Bet

Alfabet

Dagens Fidus

Hver dag serverer vi Dagens fidus, som det bedste af det bedste udvalg fra eksperterne i vores panel, og du kan modtage Dagens Fidus via email lige så snart den er klar. Dagens Fidus: http://www.betxpert.com/ekspert/fidus/ Dagens Fidus er altså dagens bedste tip, udvalgt af et lille team, der dagligt vurderer BetXperts ekspertanalyser. Bemærk, at Dagens Fidus ikke er et "sikkert" tip. Her på siden kører vi efter valuebetting-princippet, og Dagens Fidus vil altså være et valuebet. Det kan være et spil på en favorit, men det kan også være et spil på en underhund. I ingen af tilfældene er tippet "sikkert". Vi har helt bevidst ikke et koncept, der hedder "Dagens Oplagte" eller "Dagens Sikre". Vi afviser skråsikkerhed, vi afviser tanken om, at noget skulle være sikkert. Vi tror, at man får det bedste resultat ved at spille fornuftigt, ved at sætte oddset i forhold til risikoen/chancen. Dette er vores analyser udtryk for, og dette er Dagens Fidus udtryk for. Hvis man følger Dagens Fidus, vil man have en pæn chance for overskud. Men lad være med at forvente, at lige præcis den fidus der kommer i dag, går hjem. Sådan fungerer sport og bookmaking ikke. Det er et langdistance-løb, ikke en sprint.

Se Valuebetting

Se Skråsikkerhed

D

Alfabet

Dankort

Betalingskort, der kan bruges meget få steder blandt bookmakere og pokerrum. Faktisk er det på vores liste over anbefalelsesværdige bookmakere kun Sportingbet, der tæller Dankort blandt sine betalingsformer (via eWIRE). Derimod kan VISA/Dankort bruges alle steder. For at se hvilke betalingsformer de forskellige bookmakere har, kan man kigge i vores bookmaker-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/

D

Alfabet

Danske Spil

Se Dansk Tipstjeneste

D

Alfabet

Dansk Tipstjeneste

(DTT) (Danske Spil*) Dansk spiludbyder, stiftet i 1949, med monopol i Danmark på at udbyde spil på sport. Selskabet genererer via sin omsætning (i 2005: 8,7 milliarder kr.) de såkaldte Tipsmidler, der går til almennyttige kultur-formål (alskens foreninger). I 2005 lød Tipsmidlerne på 1,6 milliarder kr. Af samme grund kører DTT med en lav teoretisk tilbagebetaling på Oddset, dvs selskabets spiludbud. På ”Den Lange”-kuponen er tilbagebetalingen 87% - foruden at man ikke må spille singler; mindstekravet er doubler.

D

Alfabet

Decimal-odds

Europæiske odds

Se: Odds

D

Alfabet

Delt væddemål

Se: Split ball

D

Alfabet

Dokumentation

Det hænder oftere og oftere, at man skal sende diverse former for ID-dokumentation til bookmakere og pokerrum. Nogle forlanger at se det, når man åbner en konto, andre når man foretager den første indbetaling, atter andre når man vil foretage en udbetaling. Nogle gør det som stikprøver, andre gør det som fast procedure. Der kan være tale om kopi af pas, af betalingskort, af bankudskrift, etc. Fælles for det hele er, at det kan virke besværligt – om end det næppe tager mere end fem minutter, hvis man har en scanner (det lokale bibliotekt råder normalt over en scanner). Normalt kan man enten sende dokumentationen med posten eller scanne og sende via email. Men selv om det kan virke som om, bookmakeren bare vil plage kunden – især i en udbetalingssituation – så er det ikke det der ligger bag. Årsagen er: Sikkerhed. Dels for at beskytte kunden, dels for at beskytte sig selv, har en bookmaker en interesse i at sikre sig, at en bookmaker-konto ikke misbruges. Fx via stjålne kreditkort eller bankoplysninger. Når en bookmaker beder om ID-dokumentation i forbindelse med en udbetaling, skyldes det et ønske om at forvisse sig om, at den person der udbetaler, nu også er den person, der i sin tid åbnede konto og indsatte penge. Bemærk, at når man fx sender en bankudskrift, så kan man sørge for at dække af, så det kun er kundens navn og adresse og bankens navn og adresse, der er synligt. De øvrige oplysninger vedkommer ikke andre. Tilsvarende med betalingskortet: Når man kopierer/Scanner, kan man tildække en del af kortnummeret. Faktisk skal bookmakeren normalt kun bruge de første 4 og de sidste 4 cifre. Og på bagsiden kan man tildække de tre kontrolcifre. Hør dog hos den pågældende support-afdeling først.

Er det sikkert at give disse oplysninger?

Det bør det være. Hvis du sørger for at benytte troværdige steder, er der en meget lille risiko for, at dine oplysninger vil blive misbrugt. Bookmakere lever i vid udstrækning af deres goodwill, deres gode navn og rygte – og vil næppe misbruge fx dit betalingskort.

D

Alfabet

Double

Når en spillekupon består af 2 spil, hvis odds ganges med hinanden. Begge spil skal altså gå hjem.

Modsætning til: Single.

Se også: Multispil.

D

Alfabet

Draw - No Bet

Det samme som Asian handicap 0 (eller pk). Man kan kun spille 1 eller 2. Indsatsen betalets tilbage (odds 1,0) ved uafgjort.

D

Alfabet

E

Ekspert

Electron

Engelske odds

EU

Europæiske odds

eWIRE

Alfabet

Ekspert

Folk, der beskæftiger sig indgående med et specifikt område. BetXpert har tilknyttet en lang række eksperter til at dække forskellige sportsgrene og ligaer. Hovedfokus ligger på fodbold, hvor vi dækker cirka 25 ligaer, fra Europa til Amerika - foruden Champions League, UEFA Cup, Royal League og diverse pokalturneringer. Men vi dækker også en række andre sportsgrene: Trav, ishockey, NBA, håndbold, snooker, boksning, cykling, vintersport... En oversigt over vores eksperter: http://www.betxpert.com/ekspert/ En oversigt over de aktuelle kamp-analyser (tip/spilforslag og -advarsler): http://www.betxpert.com/ekspert/analyser.asp

Ekspert-statistik

Man kan til enhver tid se, hvordan det går med den enkelte ekspert på den specifikke ekspertside, der foruden aktuelle tip indeholder en statistik med tilbagebetaling og hitrate – samt en oversigt over gamle tip. Her er en statistik for alle eksperter: http://www.betxpert.com/ekspert/stat.asp For at se, hvordan det samlet set går for BetXpert: http://www.betxpert.com/ekspert/

E

Alfabet

Electron

Se: VISA Electron

E

Alfabet

Engelske odds

Odds kan være amerikanske, engelske (fraktioner/brøker) eller europæiske (decimaler) Engelske odds er brøker/fraktioner der fortæller størrelsen på nettogevinsten. Eksempler: Engelsk odds: 3/1. 3 hele. Det vil sige, at hvis man satser 1, så får man en nettogevinst på 3. Svarer til odds 4,0. Engelsk odds: 8/11. Otte ellevtedele. Hvis man satser 11, får man en gevinst på 8. Svarer til odds 1,73. Redskab (oversigt) til konvertering af odds: http://www.betxpert.com/tools/odds.asp Regn selv ud, hvad det engelske odds svarer til i "normalt" odds: Eftersom der er tale om en brøk, der viser nettogevinsten, kan man simpelthen dividere tal1 med tal2 - og derefter lægge 1 til. 8/11: 8 divideret med 11 er 0,73. Læg 1 til: 1,73.

E

Alfabet

EU

Den Europæiske Union I forhold til dansk skat er det vigtigt at vide, om en bookmaker/et pokerrum har licens i og betaler skat i et EU-land. Denne oplysning vil fremgå af hver enkelt anmeldelse i henholdsvis vores bookie-guide (http://www.betxpert.com/bookmakere/ ) og vores poker-guide (http://www.betxpert.com/poker ) Læs vores skatte-artikel: http://www.betxpert.com/artikel/skat-af-gevinster

E

Alfabet

Europæiske odds

Odds kan være amerikanske, engelske (fraktioner/brøker) eller europæiske (decimaler) Europæiske odds bruger decimaler og fortæller størrelsen på brutto-gevinsten. Odds 4 betyder, at hvis man satser 100 og vinder, så får man 400 kr (inklusive indsatsen). Nettogevinst er altså 300. Odds 1,2: Nettogevinsten ved en indsats på 100 kr er 20 kr. Redskab til konvertering af odds: http://www.betxpert.com/tools/odds.asp

E

Alfabet

eWIRE

En elektronisk pung. Man kan have en konto hos eWIRE og derfra kanalisere penge videre til forskellige netsider (forudsat at disse har en aftale med eWIRE). I bookmaking-sammenhæng er det mest relevant for dem der ikke har et VISA/Dankort, men kun et Dankort. I modsætning til langt de fleste bookmakere, tager eWIRE nemlig Dankort. Der er dog pt kun én bookie, der har aftale med eWIRE: Sportingbet. Tjek: www.ewire.dk

Se også: NETeller og Moneybookers

E

Alfabet

F

Flatbetting

Forum

Alfabet

Flatbetting

Det at man sætter den samme indsats, fx 3% af ens bankroll/spilbeløb, på hvert spil - uanset spillets odds. Fidusen ved flatbetting er, at det er simpelt. Hvis man har fundet et passende niveau, så satser man simpelthen bare det beløb hver gang man spiller. Så behøver man ikke sidde og udregne langhårede formler for, hvordan indsatserne skal gradueres ud fra faktorer som odds, risiko og betvalue... En forudsætning for velfungerende flatbetting er – ud over at indsatsniveauet skal være fornuftigt (dvs. endelig ikke for højt) - at man bedriver valuebetting og har forstand på det. Det vil sige, at man KAN finde væddemål med fornuftigt forhold mellem chance og odds – og KUN spiller dem. I så fald (hvis man altså både har stor viden og stor selvdisciplin) bør man i længden få overskud på sine spil. Og hvis man har overskud på de spil der har 110% i betvalue, hvorfor så ikke satse det samme som man gør på spil med 120% i betvalue? Problemet med flatbetting er, hvis man flatbetter med for stor en del af sin bankroll. Så risikerer man jo at miste sin bankroll hurtigt, især hvis man spiller væddemål med stor risiko (og høje odds). Flatbetting står i modsætning til graduerede indsatser.

F

Alfabet

Forum

BetXperts forum bruges flittigt af spillere, der ønsker at udveksle erfaringer og tip. Der er mange dygtige folk iblandt, men der er også plads til uerfarne spillere, der ønsker gode råd.

Forum-retningslinjer

BetXperts retningslinjer: http://www.betxpert.com/forum/terms.asp Forum-retningslinjerne skal følges. Forum modereres med relativt hård hånd, og generelt er der en ret stram linje. Vi tolererer således ikke helt irrelevante indlæg, personlige skænderier, overdrevent usobert sprog eller useriøs kritik af andres tip. Overdreven skråsikkerhed (”X vinder helt sikkert”) accepteres heller ikke. Den hårde linje skyldes et ønske om en tålelig og konstruktiv atmosfære samt et ønske om at tage hensyn til dem, der bruger tid på at udarbejde spilforslag – de fortjener nemlig en høflig behandling og saglig kritik. Man bedes tænke over, hvor man lægger sit indlæg. Vi har flere forskellige fora, og et indlæg skal så vidt muligt være relevant for dels det pågældende forum, dels den pågældende tråd. Især i det forum, der hedder Spilforslag, er der krav om, at man skriver relevante og brugbare indlæg, hvilket blandt andet vil sige, at man skal forsyne sine tip med reel argumentation. Mht skråsikkerhed: Vi ønsker, at man hos BetXpert, også i forum, får en seriøs og ansvarlig rådgivning. Og vi anser overdreven skråsikkerhed – der risikerer at påvirke især uerfarne spillere - for at være ufornuftigt og uansvarligt. Hos os skal man lade sig påvirke af rationelle og saglige argumenter, ikke af storskryden og useriøse garantier.

Reklame forbudt

Reklame, uanset om det er for en konkurrerende spilleside eller for sig selv (hvis man fx vil sælge egne tip eller score referral-penge), er ikke tilladt i vores forum. Det skyldes – ud over et ønske om et forum der ikke oversvømmes med reklamer og andet spam - hensynet til vores egne økonomiske interesser. Uden de indtægter, vi får fra annoncer og referral, ville der ikke være en BetXpert-side. Det er den simple årsag til, at vi ikke ønsker at se vores forum blive brugt i direkte modstrid med vores interesser. Det er naturligvis en balance, for samtidig vil vi gerne oplyse vores brugere. Henvisninger (med navn, ikke med link) til andre spillesider, fx, kan derfor accepteres, hvis henviseren ikke har personlig interesse i den pågældende side, og hvis der er tale om indhold, som vi ikke selv kan byde på. Der er i visse tilfælde mulighed for dispensation fra vores regler. Send os en mail på [email protected]

Ytringsfrihed

Det burde være selv-indlysende, men: Vores stramme retningslinjer har intet med knægtelse af ytringsfrihed at gøre. Vi driver et privat forum, og vi har følgelig ret til at have regler for adfærden. Ganske som en avis ikke er forpligtet til at bringe læserbreve, der ikke lever op til avisens retningslinjer.

F

Alfabet

G

Goliath

Graduerede indsatser

Greenwood-systemet

Alfabet

Goliath

En væddemålskombination. 8 kampe kombineres til i alt 247 væddemål: 28 doubler 56 tripler 70 firdobbelte 56 femdobbelte 28 seksdobbelte 8 syvdobbelte 1 ottedobbelt Man skal altså ramme 2 af kampene for at få en gevinstgivende række.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

G

Alfabet

Graduerede indsatser

Varierede indsatser Unitbetting Det at man varierer sine indsatser – ud fra enten betvalue eller odds. Man vil typisk lave et enheds-/unit-system med 3, 5 eller 10 niveauer. ”Odds-betteren” vil så satse lavt på de ”usikre” bets, dvs dem med høje odds, og satse mere på ”sikre” bet, dvs med lave odds. Det skal understreges, at BetXpert ikke kan anbefale denne tilgang, simpelthen fordi odds-faktoren ikke er tilstrækkeligt for at kunne afgøre, om et bet er godt eller dårligt. Man skal også have fat i chancen/risikoen – og dermed i betvaluen. ”Betvalue-betteren” vil graduere ud fra betvalue – høj betvalue giver høj indsats; lav betvalue giver lav indsats. En tredje mulighed er at kombinere de to, fx ved at satse stort på bets med høj betvalue men ikke alt for høje odds (dvs. sandsynligvis større chance for, at det går hjem), og mindre på høj betvalue/høje odds.

Graduerede indsatser står i modsætning til Flatbetting .

G

Alfabet

Greenwood-systemet

Kort sagt går det ud på, at man i sit bet sørger for at satse så meget, at hvis man vinder, så dækker man det tab, der er kommet ved tidligere bet. Et spændende, men også farligt system... Læs om Greenwood hér: http://www.betxpert.com/artikel/guide-til-greenwood Læs denne artikel om systemer kontra strategier: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-systemer-og-strategier

G

Alfabet

H

Halvleg/Fuldtid

Halvlegs-væddemål

Handicap

Heinz

H/F H2H

Hitrate

Alfabet

Halvleg/Fuldtid

Et væddemål, hvor man både skal ramme stillingen efter første halvleg, og efter endt kamp. Fx: 1/X i FCK-BIF H/F. Her skal FCK altså føre efter første halvleg – og kampen skal ende med uafgjort.

H

Alfabet

Halvlegs-væddemål

Væddemål, hvor man kun spiller på resultatet af én halvleg, typisk den første.

H

Alfabet

Handicap

Et redskab bookmakeren bruger til at udligne eller formindske den styrkeforskel der måtte være mellem to modstandere, på papiret – mhp at få oddsene til at være ens, næsten ens eller i hvert fald mindre forskellige. I en kamp mellem Chelsea og WBA, kan hjemmeholdet blive tildelt et handicap på 1 mål, som jo så er udeholdets fordel (i væddemålet, ikke på banen). Oddset på Chelsea-sejr vil derfor naturligvis være højere, end hvis man spillede på ”ren” sejr, for nu skal Chelsea vinde med 2 mål, før væddemålet går hjem. Fx: Chelsea- WBA (0-1) 1X2 1,45 - 4,0 - 5,75 I sådan et væddemål vil man tale om ” handicap-ettal, handicap-kryds, handicap-2-total.”

Se også: Asian handicap

H

Alfabet

Heinz

En væddemålskombination. 6 kampe kombineres til i alt 57 væddemål. 15 doubler 20 tripler 15 firlinger 6 femlinger 1 seksdobbelte Man skal altså ramme 2 kampe for at få en gevinstgivende række.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

H

Alfabet

H/F

Se: Halvleg/Fuldtid

H

Alfabet

H2H

Head to head. Når to personer, to heste, to hunde, etc sættes op mod hinanden i et væddemål.

H

Alfabet

Hitrate

Hitraten er et udtryk for, hvor mange tip man har ramt – i forhold til hvor mange man har fremlagt. Ved 5/10 eller 50% har man således ramt halvdelen af sine tip. Man skal huske, at hitrate ikke fortæller det helt store om ens evner som oddser (succes-kriteriet, rent økonomisk, er og bliver, om man kan få overskud). Man kan nemlig sagtens have en høj hitrate og samtidig have underskud. Det afhænger af, hvor højt oddset er på de kampe, man spiller.

Se også: Tilbagebetaling

H

Alfabet

I

IBAN

ID-dokumentation

Indsats

Info-analyse

Investor

Issue number

Alfabet

IBAN

IBAN (”International Bank Account Number”) er den internationale udgave af dit bankkontonummer. Læs artiklen om BIC/SWIFT og IBAN: http://www.betxpert.com/artikel/bankoverforsler-iban-og-swift-bic

I

Alfabet

ID-dokumentation

Se dokumentation.

I

Alfabet

Indsats

Det beløb, man satser på et væddemål/spil. Man bør aldrig satse mere, end man har råd til at tabe. Vi anbefaler, at man i hver måned simpelthen afsætter et bestemt beløb til spil. Taber man dette beløb, bør man ikke spille mere dén måned. Så er der hånd i hanke med, hvor meget man kan tabe; så er spil som enhver anden hobby. Man skal huske, at ALT – selv den sikreste kamp – kan gå galt. Intet er sikkert. Og losing streaks – x antal forkerte i træk - kommer alle ud for. Derfor skal man passe på, at man ikke bruger for meget af ens samlede spillebeløb (se: Bankroll) på eet spil. Vi anbefaler, at man højst satser 3%, evt. 5%, af ens bankroll per spil. Ved flatbetting: Hvis man spiller mange højrisiko-spil (stor risiko, højt odds – normalt), så skal indsatsbeløbet nok være endnu lavere. Det er en god idé at føre regnskab, så man kan se, hvordan det går med ens spil.

Se også: Flatbetting og Graduerede indsatser.

I

Alfabet

Info-analyse

En analyse der – i modsætning til en tip-analyse – reelt indeholder en advarsel mod at spille på den pågældende kamp, fordi oddsene er for lave. Odds vil i langt de fleste tilfælde være sat korrekt af bookmakerens oddssætter. Fordi han er professionel og har indsigt i de ting, han laver chancevurdering og sætter odds på. Og når odds er sat korrekt, betyder det, at de er for lave. Oddsene sættes nemlig, så den teoretiske tilbagebetaling er under 100% - så bookmakeren har en profit-margin. Med andre ord vil de langt de fleste odds være ikke-valuebets. Som spiller handler det om at finde de spil der er valuebets – og gå uden om de spil, der er ikke-valuebets. Til det formål har vi her hos BetXpert dels tip-analyser, dels info-analyser. I sidstnævnte bringes information om en kamp – og eksperten gør opmærksom på, at oddsene ifølge hans vurdering er for lave. Eller at kampen er så svær, at han ikke selv vil vove sig ud i en chancevurdering – og uden en chancevurdering kan man ikke vurdere, om der er tale om et valuebet. Og så er det bedste at undgå kampen.

Se: Valuebetting

I

Alfabet

Investor

Forfatter af en ugentlig (torsdag) klumme her på siden: Odds Med Omtanke. Investor er professionel investor og lever – blandt andet – af at oddse. Hans klummer beskriver hans erfaringer og er fyldt med gode råd, advarsler og tommelfingerregler. Brugbare for enhver – hobby-spillere såvel som deltidsproffer og fuldtidsspillere. Man skal huske, at selv om det KAN lade sig gøre for nogle at få overskud af at spille, og måske endda leve af det, så er det i praksis kun beskåret meget få at gøre det til virkelighed. Én ting er at man kan forbedre sin spilstrategi og fx følge en række af Investors gode råd, men det er ikke nok i sig selv. Ud over stor dygtighed og stor indsigt skal man besidde ekstrem selvdisciplin. Så tænk dig godt om og sæt dig ind i tingene, før du evt. tager springet. Det lyder barskt, men sandsynligheden taler for, at lige præcis DU ikke har det der skal til. Betragt det hellere som en hobby. Læs Investors klummer: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=lex

Se også: Keld, hankatten

I

Alfabet

Issue number

Et nummer der står på nogle, men ikke alle, betalingskort. Hvis det står der, er det normalt på bagsiden af kortet, og der vil normalt stå ”Iss” eller Issue” ved nummeret. Relevant, hvis man skal udfylde en betalingskort-formular hos fx en bookmaker. Hvis kortet ikke har et sådant nummer, skal man normalt ikke udfylde Issue Number-feltet. Issue Date-feltet, dvs. udstedelsesdato, skal til gengæld udfyldes.

I

Alfabet

J

Alfabet

K

Kasino-systemet

Keld, hankatten

Købespil

Alfabet

Kasino-systemet

(Det samme som Martingale-systemet)

Se: Greenwood-systemet

K

Alfabet

Keld, hankatten

En kat der ofte sniger sig ind i Investors klummer om spil. Deler Investors svaghed for baseball. Se også: Investor.

K

Alfabet

Købespil

Læs denne artikel: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-kobespil

K

Alfabet

L

Limit

Line

Linje

Livebetting

Lucky 15

Ludomani

Luring

Alfabet

Limit

Grænse Når man spiller hos bookmakeren, kan man ind i mellem opleve, at man støder ind i en grænse for, hvor meget man må satse på et spil. Og her tænkes ikke på den normal meget høje generelle max-grænse, enhver bookmaker har for spil, men på de grænser der enten er knyttet til konkrete spil – eller til konkrete spillere.

Limits knyttet til konkrete spil

En bookmaker vil, hvis mange satser på et spil, normalt sænke oddset. Men bookmakeren kan også vælge at give spillet en generel indsatsgrænse. Simpelthen for at holde snor i hvor mange penge der spilles – og dermed i risikoen. Dette sker oftere hos nogle bookies end andre – og nogle sportsgrene rammes oftere end andre (ofte relativt små sportsgrene). Stort set alle bookies har limits, i et eller andet omfang.

Personlige limits

Så er der noget der hedder personlige limits – noget som ikke alle, men mange bookmakere har. Disse limits rammer sædvanligvis folk, der har vundet meget. Man kan diskutere det retfærdige i dette, for hvis man tabe til en bookmaker, skal man vel også have mulighed for at vinde? Men det er nu engang bookmakerens ret at beskytte sin forretning. Ligesom man som spiller har ret til at stemme med fødderne og undlade at benyttte en bookmaker, hvis man er utilfreds med limit-vilkårene. Problemet er dog, hvis disse personlige limits bliver meget lave – og rammer vilkårligt, i stedet for primært at ramme såkaldte syndikatspillere, spillere der har udvist mistænkelig adfærd eller ekstremt succesfulde kunder. Og det er et problem, hvis man ikke kan få en ordentlig forklaring fra bookmakeren. Én ting er at man får en personlig limit, men man har krav på en konkret forklaring på denne limit. Det vil sædvanligvis fremgå af vores bookie-anmeldelser, hvis den pågældende bookie har stor tendens til indsats-limits. Bookmaker-anmeldelser: http://www.betxpert.com/bookmakere/

L

Alfabet

Line

Reelt det samme som ”point spread”. Angiver den styrkeforskel (i point/mål), bookmakeren anslår, der er mellem to hold. Bruges til at udligne oddsene, så man får det samme eller stort set det samme igen, uanset om man spiller på det ene eller det andet hold. Hvis Detroit skal møde Milwaukee Bucks (NBA), kan linjen således være 11 (-11 for Detroits vedkommende, +11 for Bucks) og oddsene være 1,9 og 1,9. Hvis Bucks taber kampen med 5 point, har man vundet, hvis man har spillet på Bucks +11. Således kan ”Line” oversættes nogenlunde med: Handicap.

En modsætning til Line-spil kan være: Money Line-spil.

L

Alfabet

Linje

Se: Line L Alfabet

Livebetting

Det at man kan spille på en sportsbegivenhed, mens den foregår. Også her bør man spille valubets. Der bør være fornuftigt forhold mellem risiko/chance og odds.

L

Alfabet

Lucky 15

En væddemålskombination. 4 kampe kombineres til i alt 15 væddemål Der findes også: Lucky 31 og Lucky 63.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

L

Alfabet

Ludomani

Afhængighed af spil. Det er vigtigt, at man forstår at finde balancen, når man spiller hos bookmakere eller spiller poker på nettet. Brug ikke for meget tid og brug ikke for mange penge. Læs denne artikel om ludomani: http://www.betxpert.com/artikel/ludomaner-med-pokerfeber

L

Alfabet

Luring

Luring er norsk og kan oversættes til ”overraskelse”. Typisk et højoddset spil på en underhund.

L

Alfabet

M

Maestro

Martingale-systemet

MasterCard

Moneybookers

Money Line

Money Management

Multispil

Alfabet

Maestro

Et internationalt betalingskort. Man skal kun være 15 år for at få kortet. Bemærk, at man normalt skal være 18 år for at kunne blive kunde hos en bookmaker. Og bemærk, at Maestro ikke kan bruges hos nogen af de bookmakere/spillebørser, der er på vores liste over anbefalelsesværdige steder: http://www.betxpert.com/bookmakere/

M

Alfabet

Martingale-systemet

(Det samme som Kasino-systemet)

Se også: Greenwood-systemet

M

Alfabet

MasterCard

Betalingskort der kan bruges både i Danmark og i udlandet – og hos stort set alle bookmakere og pokerrum. For at se hvilke betalingsformer de forskellige bookmakere har, kan man kigge i vores bookmaker-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/

M

Alfabet

Moneybookers

En elektronisk pung. Man kan have en konto hos Moneybookers og derfra kanalisere penge videre til forskellige netsider (forudsat at disse har en aftale med Moneybookers). Se: www.moneybookers.com

Se også: NETeller M Alfabet

Money Line

Kan betyde to forskellige ting, afhængigt af hvilken bookmaker det drejer sig om: 1)Handicapløst spil, dvs. ganske almindeligt 1X2- eller 12-spil eller 2)Spil på kampens resultat inkl. forlænget spilletid, uden kryds som mulighed (som oftest det samme som asian handicap 0:0)

Egentlig betydning

Den egentlige betydning af Money Line er et handicapløst spil. Hos den amerikanske bookmaker Pinnacle vil du fx på NBA-siden se følgende: Milwaukee Bucks Spread: +11 1,92 Money Line: 11,0 Detroit Pistons Spread: -11,5 1,99 Money Line: 1,07 Under Spread får man odds 1,92 på Bucks, hvor holdet har et forspring på 11 point. Under Money Line kan man spille på "ren" Bucks-sejr. Det vil altså sige, at Money Line, i hvert fald på amerikansk, er det modsatte af handicap-spil; det er "rene" væddemål.

Anden betydning

Men... som med så mange andre ting, så er Money Line et udtryk der hen ad vejen har fået en anden betydning. Hos nogle (skandinaviske) bookmakere betyder Money Line: Spil på kampens resultat INKLUSIVE eventuelt forlænget spilletid (og straffe-konkurrence). Dvs, uafgjort er ikke en spil-mulighed. Hvis det bliver uafgjort, betales indsatsen tilbage. Denne betydning er for så vidt logisk nok, når man kigger på de amerikanske bookmakeres NBA- og NHL-spil. Her vil Money Line-spillet nemlig typisk være inklusive forlænget spilletid, etc. Altså det samme som ved de skandinaviske bookies. Men ved fodbold bliver betydningen en ganske anden. Money Line i fodbold vil hos Pinnacle simpelthen betyde normalt 1X2-spil. Hos Nordicbet* vil det betyde 12-spil, med pengene tilbage ved uafgjort. Når man taler om Money Line i fodbold, er det derfor vigtigt at gøre sig klart, om man kigger på en amerikansk eller en skandinavisk bookie. Hvis der er tale om en ganske almindelig fodboldkamp, uden mulighed for forlænget spilletid, vil Money Line altså hos Nordicbet* være det samme som asian handicap 0 (også kaldet pk. eller 0:0)

Se: Handicap

Se: Asian handicap

M

Alfabet

Money Management

Hvis dit spil har antaget et større omfang end en enkelt hund, når Danmark spiller landskamp, så er det en god idé at tænke over, hvordan du rent faktisk spiller. Hvor meget skal man satse – og hvordan går det egentlig? Det er Money Management. Læs også denne artikel: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-money-management

Se også: Indsats; Flatbetting; Graduerede Indsatser.

M

Alfabet

Multispil

Når der er flere end 1 kamp (single) på kuponen. Det kan være en double (2 kampe), treble/trippel (3 kampe), firling (4 kampe), etc. Multispil øger oddset, men øger naturligvis også risikoen. Ved et multispil ganges oddsene med hinanden. Fx: Chelsea-Wigan 1 1,15 Betis-Osasuna 2 3,1 Total-odds (1,15 x 3,1) = 3,41

Valuebetting og multispil

Multispil kan have både positiv og negativ indflydelse på betvaluen. Hvis der er tale om ikke-valuebets, vil det underminere betvaluen. Hvis der derimod er tale om valuebets, vil betvaluen blive højere. Det kan man konstatere med et simpelt regnestykke: Chelsea-Wigan har (dette er helt hypotetisk) en betvalue på 90% Betis-Osasuna har en betvalue på 105%. Samlet betvalue: 90% x 105% = 94,5%. Spillede man altså Betis-Osasuna alene, havde man en positiv betvalue, dvs et valuebet, men sammen med Chelse-Wigan giver det en betragteligt lavere betvalue – faktisk er der ikke længere tale om et valuebet. Spiller man derimod Betis-kampen sammen med et andet valuebet, så forøges betvaluen: 105% x 102% = 107%. Ud fra et valuebetting-synspunkt kan multispil altså godt forsvares. Forudsætningen er naturligvis, at alle enkelt-elementerne i multispillet er valuebets. Ellers risikerer man jo med en double, etc, at ødelægge et ellers godt valuebet. Og man skal være opmærksom på, at det på en given dag hos en given bookmaker kan være svært at finde tilstrækkeligt med valuebets, til at konstruere sunde multier.

Se også: Valuebetting.

Se også: System (multispil).

M

Alfabet

N

NETeller

Alfabet

NETeller

En elektronisk pung. Man kan have en konto hos NETeller og derfra kanalisere penge videre til forskellige netsider (forudsat at disse har en aftale med NETeller). Se vores NETeller-guide: http://www.betxpert.com/artikel/neteller-guide-1

Se også: Moneybookers.

N

Alfabet

O

Odds

Odds-slashing

Oscar-systemet

Over/Under

Overskud

Alfabet

Odds

Oddset fortæller, hvor mange gange man får pengene igen, hvis man satser på et udfald, og det går hjem. Odds er således et nogenlunde udtryk for sandsynligheden for et bestemt udfald, sådan som oddssætteren ser det. Ved odds 2,0 (Se: Europæiske odds) er chancen (cirka) fifty-fifty, og man får pengene to gange igen, hvis man vinder. Det vil sige, at hvis man satser 100 kr, forvandles de til 200 kr – man får altså en nettogevinst på 100 kr. Odds kan være høje og lave. Odds 1,2 indikerer en storfavorit, mens odds 10 indikerer, at oddssætteren ikke tror så meget på dét udfald.

Oddsættere

Bookmakeren har oddssættere ansat til at analysere sportsbegivenheder, lave chancevurderinger og sætte odds. En oddssætter skal have stor indsigt og følge sporten tæt.

Eksempel på oddssætning

En oddssætter vurderer chancerne i en tenniskamp til at være fify-fifty. Hvis den teoretiske tilbagebetaling var på 100%, ville han derfor sætte oddsene til 2,0 – 2,0. Oddssætteren dividerer nemlig den teoretiske tilbagebetaling med sin chancevurdering, for at finde frem til oddset: 100/50=2,0. Det vil sige, at man ville få 200 kr for en indsats på 100 kr, hvis man ramte rigtigt. Men bookmakeren skal jo tjene penge og sætter derfor den teoretiske tilbagebetaling lavere – fx 90%. I så fald vil oddsene lyde som følger: 1,8 – 1,8. 180 kr igen for en indsats på 100. Hvis oddssætteren vurderer chancerne til at være 70-30, vil oddsene se sådan ud: 1,29 – 3,0.

Odds-niveau

Bookmakernes odds sættes ud fra oddssætterens chancevurderinger. Sådan er det (også når bookmakeren, på områder, hvor han ikke selv er så indsigtsfuld, stjæler odds fra andre bookies; i så fald er det deres vurderinger der ligger til grund). Men oddsene påvirkes også af en anden ting: Markedet. Jo mere, der spilles på et udfald, jo mere vil oddset for dette udfald falde. Og oddset for det eller de øvrige udfald vil stige tilsvarende og vil dermed lokke til spil. Dette er bookmakernes måde at forsikre sig på – dermed vil der nemlig blive spillet mindre på det første udfald og mere på de øvrige. Allerhelst vil en bookmaker jo have det sådan, at han vinder på en kamp, uanset hvad resultatet bliver, og han forsøger derfor at styre indsatserne så godt som muligt – ved skiftevist at lokke og afskrække. Markedets indflydelse betyder naturligvis, at et odds ikke altid afspejler den reelle chancevurdering, det reelle styrkeforhold mellem holdene. Masser af mennesker tror således, at Chelsea er uovervindelig, og de spiller derfor på holdet, uanset oddsets størrelse. Jo flere, der spiller på Chelsea, jo mere vil oddset dale. Og ind i mellem vil man så kunne få odds på modstanderen der er større end de burde være, rent sandsynlighedsmæssigt.

Se også: Valuebetting

O

Alfabet

Odds-slashing

Det at et odds sænkes. Markedets indflydelse på oddset antager forskellige former, fra bookmaker til bookmaker. Nogle er temmelig hysteriske og lader oddset falde drastisk meget hurtigt, andre bookies er mere sindige. Nogle sportsgrene er mere udsatte end andre for slashing. Bemærk, at hvis et odds slashes for meget, kan et bet, der ellers er et valuebet, blive til et ikke-valuebet – og så bør det ikke spilles.

O

Alfabet

Oscar-systemet

En måde at sætte sine indsatser og sine spil i system på. Forudsætningen er, at man konsekvent spiller odds 2: Man satser som udgangspunkt 1 unit, og formålet er hele tiden at vinde netop 1 unit. Hver gang man har vundet 1 unit, starter man forfra på en ny spillesekvens. Man må ikke gå efter at vinde mere end 1 unit eller mere per spille-sekvens. Hver gang man taber, skal man i sit næste bet satse samme beløb, som blev satset på det tabte bet. Hver gang man vinder, skal den næste indsats forhøjes med 1 unit. Medmindre nettogevinsten, hvis man vinder dét bet, overstiger 1 unit. Ex: 1) Bet 1 unit. Tab: Netto: -1 unit 2) Bet 1 unit. Vind. Netto: 0 units 3) Bet 1 unit. Tab. Netto: -1 unit 4) Bet 1 unit. Tab. Netto: -2 units 5) Bet 1 unit. Tab. Netto: -3 units 6) Bet 1 unit. Vind. Netto: -2 units 7) Bet 2 units. Vind. Netto: +0 units 8) Bet 1 unit. Tab. Netto: -1 unit 9) Bet 1 unit. Vind. Netto: +0 units 10) Bet 1 unit. Vind. Netto: +1 unit Start forfra. Læs i øvrigt denne artikel om systemer kontra strategier: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-systemer-og-strategier

Se også: Greenwood-systemet

Se: Valuebetting

O Alfabet

Over/Under

En væddemålsform, hvor man ikke spiller på, hvem der vinder en kamp, men på, hvor mange point/mål der vil blive scoret. I fodbold vil grænsen typisk være 2,5 mål, for visse – målrige ligaer – 3,5. Den kan dog også ligge på 2 (eller 3) f.eks. I givet fald vil det normalt være sådan, at man får indsatsen tilbage (odds 1), hvis der scores netop 2 mål. Hvis væddemålet hedder 2 & 2,5, er der tale om en ”split ball” – et delt væddemål.

O

Alfabet

Overskud

Lad os være ærlige: Overskud i bookmaking er kun for de få. Langt de fleste spillere vil tabe på at bookmake. Sådan er det. For at få overskud skal man have virkelig meget indsigt i sport (eller følge folk, der har det), have sans for matematik/sandsynlighed OG have en ekstrem selv-disciplin. Har man overskud uden at besidde disse evner/dyder, er man ganske simpelthen heldig. Og det holder næppe i længden... Der er masser af ting, man skal have på plads, hvis man skal kunne drømme om at få overskud. Her er nogle af dem: Money management: Hav styr på og en strategi med dine indsatser. Regnskab: Hav overblik over, hvad der vindes på, og hvad der tabes på. Og hvorfor. Valuebetting: Der ER ingen vej udenom. Man kan kun få overskud, hvis man husker, at der altid er en risiko, at alting kan gå galt. Og derfor skal man kigge på oddset: Er det højt nok i forhold til chancen/risikoen? Dette er ikke hokus-pokus, men almindelig sund fornuft: Man vurderer risikoen. Læs desuden Investors Odds Med Omtanke-klummer: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=lex

O

Alfabet

P

Pk

Poker

Alfabet

Pk

Pk står for "pick'em" - dvs "vælg side". Et andet navn for asian handicap 0 (hvor man får indsatsen tilbage ved uafgjort).

Se: Asian handicap

P

Alfabet

Poker

Et kortspil, der ligesom sportsbetting involverer både viden og held. Se vores poker-guide: http://www.betxpert.com/poker/default.asp

P

Alfabet

Q

Alfabet

R

Regnskab

Alfabet

Regnskab

Det er en god idé at føre nøje regnskab over sine spil. Brug fx et regneark til at have overblik over hvad du har spillet på, hvad de forskellige spil har givet – og hvad det samlede resultat er. Så kan du se, sort på hvidt om du fx altid taber på tennis, men vinder på fodbold. Vi har et webbaseret regnskab, gratis, der dækker de fleste behov. Læs om det her.

Se: Indsats

Se: Valuebetting

R

Alfabet

S

Sikker kamp

Single

Skat

Skråsikkerhed

Slashing

Sort code

Spillebørs

Spil-system

Split ball

Spread

Spread Betting

Statistik

Strategi

Super-Heinz

Surebet

Surebetting

Swift

Syndikatspiller

System

System (multispil)

Alfabet

Sikker kamp

Et ulogisk og ukonstruktivt udtryk. Sikkerhed findes ikke i bookmaking. Bolden er rund, etc – og alt kan ske. Spis derfor brød til, hvis nogen begynder at skryde om ”en sikker kamp” og ”sikre penge”... Lyt til konkrete argumenter for, at spillet er godt i forhold til oddset. Hvis disse argumenter ikke holder vand eller helt mangler, så luk ørerne og øjnene og spring over. Der kommer andre, bedre researchede og bedre funderede spil.

Se også: Skråsikkerhed

Se også: Forum

Se også: Analyse

S

Alfabet

Single

En kupon, der består af ét væddemål. I modsætning til fx en double, hvor to væddemål skal gå hjem, før man har vundet.

Se også: Multi-spil

S

Alfabet

Skat

Skal man betale skat, hvis man vinder hos bookmakerne? Måske/måske ikke – det afhænger af diverse ting. Læs vores skatte-artikel: http://www.betxpert.com/artikel/skat-af-gevinster

S

Alfabet

Skråsikkerhed

Overdreven skråsikkerhed (”X vinder helt sikkert”, ”Dette bet er penge i banken”, etc...) accepteres ikke hos BetXpert. Vi ønsker, at man hos BetXpert, også i forum, får en seriøs og ansvarlig rådgivning. Og vi anser overdreven skråsikkerhed – der risikerer at påvirke især uerfarne spillere - for at være ufornuftigt og uansvarligt. Hos os skal man lade sig påvirke af rationelle og saglige argumenter, ikke af storskryden og useriøse garantier. Se også: Sikker kamp

Se også: Forum

Se også: Analyse

Slashing

Se: Odds-slashing

S

Alfabet

Sort code

Engelsk navn for bankens firecifrede registreringsnummer (det der står foran kontonummeret)

S

Alfabet

Spillebørs

Et sted, hvor man som spiller selv kan agere bookmaker og udbyde odds til andre spillere. Man vædder altså med andre spillere, ikke med en bookmaker. Den største spillebørs hedder Betfair* (http://www.betxpert.com/bookmakere/details.asp?id=10 ) For at lære, hvordan man køber (tager imod et væddemål) og sælger (udbyder væddemål) odds, kan man læse vores spillebørs-guide, der trin for trin viser hvordan det foregår: http://www.betxpert.com/artikel/spillebors-guide

S

Alfabet

Spil-system

Se: System

S

Alfabet

Split ball

Et delt væddemål. Det at indsatsen deles i to, den ene halvdel sættes på én ting, den anden på noget andet. Bruges typisk i asian handicap og i Over/Under-spil.

Fx: Under 2 & 2,5 mål til odds 2,0

Her satser man halvdelen af indsatsen på, at der scores under 2 mål (hvis der scores netop 2 mål, får man odds 1). Den anden halvdel af indsatsen sættes på, at der scores under 2,5 mål. Hvis der scores 0-1 mål, går begge del-væddemål hjem, og man får fuldt odds for hele indsatsen: Odds 2,0 Hvis der scores 2 mål, får man odds 1 for det ene del-væddemål, odds 2,0 for det andet. Samlet odds: 1,5 Hvis der scores 3 eller flere mål, får man odds 0 for begge del-væddemål. Hele indsatsen er tabt.

Forskellige noteringer

Bemærk, at bookmakerne bruger forskellige noteringer. Nogle skriver et split ball-væddemål ud – fx ”Under 2 & 2,5 mål”. Andre skriver sådan: ”Under 2,25”. ”Under 2,75” er lig med ”Under 2,5 & 3”. Det gælder også i asian handicap: 1/4 = 0,25 = 0 & 0,5 3/4 = 0,75 = 0,5 & 1 1 1/4 = 1,25 = 1 & 1,5 1 13/4 = 1,75 = 1,5 & 2 Etc

Se også: Handicap

S

Alfabet

Spread

Point spread

Det samme som Handicap

S

Alfabet

Spread Betting

(Bemærk, at "spread betting" også simpelthen kan betyde: "handicap-spil") Spread Betting er en speciel form for væddemål, hvor oddset ikke ligger fast, men påvirkes af resultatet. Indsatsen påvirkes også. Man vinder mere, jo mere ret man har – og taber mere, jo mere fejl man tager. Har man fx spillet på, at en kamp ender med færre end 2,5 mål, og den ender 7-5, så står man med håret i postkassen. Har man derimod spillet på Over 2,5 mål i samme kamp, så får man en meget fin ekstra gevinst i forhold til udgangspunktet.

S

Alfabet

Statistik

Statistik – for fodbolds vedkommende tabelplacering, målscore, spillede kampe, form, målscorere, etc; for tennis: form, underflade-evner, etc - er en vigtig faktor, når man skal bedømme et hold/en spiller i forhold til en modstander. Man bør dog huske, at der er andre faktorer, der gør sig gældende. Og hvis der er noget, bookmakerens oddssætter normalt (ikke altid, men for det meste) har styr på, er det netop statistikken... På de fleste af vores ekspertsider kan man tilgå diverse statistikker. På en fodboldekspertside: Tryk på et holdnavn i tabellen til venstre; så fremkommer holdets statistik. Man kan også trykke på ”Statistik” i menuen foroven.

Mht. ekspertstatistik: Se Ekspert

S

Alfabet

Strategi

Når man opstiller en række regler for sit spil. Fx at man kun vil valuebette. Kun vil spille på sportsgrene, man har forstand på. Kun vil spille singler. Eller doubler. Etc. Læs denne artikel om systemer kontra strategier: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-systemer-og-strategier

Super-Heinz

En væddemålskombination. 7 kampe kombineres til i alt 120 væddemål: 21 doubler, 35 trebler og 35 firlinger, 21 femlinger, 6 sekslinger og 1 lige på. For at få en gevinstgivende række skal man altså ramme mindst 2 kampe.

Se: Multi-spil

Se: System (multispil)

S

Alfabet

Surebet

Se: Surebetting.

S

Alfabet

Surebetting

Sure betting. Også kaldet arbitrage eller safebetting Surebets er væddemål, hvor man pga gunstige odds er sikker på overskud. Hvis man fx i en tenniskamp kan få den ene spiller til odds 2 og den anden til odds 2,05 – så kan man spille på begge og være sikker på overskud, uanset hvem der vinder (For at beregne surebets, se BetXperts oddsværktøjer: http://www.betxpert.com/tools/surebet.asp ) Der er to former for surebetting

1)Når bookmakerne er meget uenige

Når der kommer odds på en begivenhed, hænder det, at nogle bookmakere er så langt fra hinanden i deres vurderinger, at man kan surebette ved at tage 1-tallet det ene sted, 2-tallet det andet (i en h2h). Eller 1X det ene sted, 2 det andet (i en 1X2-match). Her skal man dog være opmærksom på, at der kan være tale om en decideret oddsfejl fra den ene bookmakers side (se: Åbenbare fejl). I givet fald risikerer man at få annulleret dét bet. Og hvis det andet så ikke går hjem, så står man med håret i postkassen Fx: I en tenniskamp mellem Carlsen og Federer har Bookmaker A Federer til 1,5 – mens Bookmaker B har Carlsen til 6,0. Det giver et stort surebet på 120%. Men sagen er, at Bookmaker A har lavet en tastefejl – i stedet for 1,5 skulle der måske have stået 1,15. Men inden du selv har regnet ud, at der nok var tale om en fejl, og før bookmakeren har annulleret spillet – så har du spillet hos begge bookies. Hvorefter Federer vinder, og du står med et underskud, pga det beløb du satsede på Carlsen.

Tjek reglerne

Apropos tennis: Det er vigtigt at være opmærksom på bookmakerens regler, hvis en kamp afbrydes før tid (fx pga en skade). Også i dét tilfælde kan du få en ubehagelig overraskelse, hvis den ene annullerer, mens den anden godkender spillet. (Se vores artikel om bookmakernes tennis-regler: http://www.betxpert.com/artikel/tennis-regler-bookie-liste )

Limit

En faktor som indsats-limit kan også bremse surebetting-successen. Fx: Man opdager nogle gunstige odds, der medfører et surebet. Man udregner (via vores oddsværktøjer) hvad der skal placeres på hvert udfald for at få samlet overskud. Hvorefter man placerer et væddemål for et stort beløb hos den første bookie – for så at finde ud af, at den anden bookmaker har en lav indsats-limit på det pågældende spil... Man skal også være opmærksom på, at surebettere risikerer at blive ramt af personlige limits. Bookmakere er ikke interesserede i at blive brugt som surebet-malkekøer.

Lille avance

Endelig skal man huske, at langt de fleste surebets er temmelig små. Bookmakerne holder også øje med markedet og forsøger bevidst at undgå at ligge for langt fra det øvrige marked – netop for at undgå at blive stormet af surebet-jægerne. Og når det alligevel sker, at oddsene bevirker et surebet, vil det sædvanligvis være temmelig lille. 102% fx Så skal man altså satse mange penge, før fortjenesten er værd at snakke om. Disse penge skal man have stående hos bookmakeren eller – for hvis man virkelig vil surebette, skal man have konto hos MANGE bookies, og så kan man ikke have så mange penge stående hvert sted – have sine penge i en virtuel/elektronisk pung (som fx NETeller), hvorfra man hurtigt kan flytte dem det rigtige sted hen. Surebet-websider Der findes en række websites og/eller webtjenester der tilbyder at levere surebet-info. De holder øje med markedet og sender besked til medlemmerne, når der er bid. Hvorefter man bare skal gå ind og placere væddemålene. Man skal dog være opmærksom på ovennævnte risici. Det gælder for surebetting som for alle andre bookmaking-fænomener: Uanset hvad begejstrede folk (som ofte har en eller anden form for økonomisk interesse i at hverve medlemmer til dette eller hint) siger, så er der ingen genveje til guld og grønne skove. Surebetting kræver hårdt arbejde og stor omhyggelighed, hvis man vil have noget ud af det.

2)Markedsudviklings-surebet

Denne form for surebetting kræver at man har indsigt i den pågældende sport samt fornemmelse for odds og markedets udvikling. Et typisk eksempel: En bookmaker lægger odds ud på en fodboldkamp. Du kan med det samme se, at oddset er urealistisk højt (fordi oddssætteren har misset en vigtig detalje, fx en række skader hos det ene hold) og placerer straks et væddemål. Derefter venter du på, at markedet går sin gang. Der vil blive spillet meget på de odds der er for høje – og de vil gradvist falde. Odds på de øvrige udfald vil derimod stige. Når du anser tidspunktet for at være modent, kan du nu placere væddemål på de øvrige odds – og uanset resultatet score en gevinst. Evt kan du tage en spillebørs i brug. Placere et væddemål på et udfald hos en bookmaker/en spillebørs – og senere sælge samme udfald til et lavere odds hos en spillebørs. Hvis du nu fx spiller på Brøndby-sejr for 1000 kr til odds 2 og senere, pga odds-udviklingen, er i stand til at sælge Brøndby-sejr til odds 1,5, for 1333 kr, så får du et overskud på 333 kr (minus kommission) uanset udfaldet.

S

Alfabet

Swift

Det samme som BIC: ”Bank Identifier Code”. En international bank-identifikationskode på 8 eller 11 bogstaver og tal. Læs artiklen om BIC/SWIFT og IBAN: http://www.betxpert.com/artikel/bankoverforsler-iban-og-swift-bic

S

Alfabet

Syndikatspiller

Hos mange bookmakere står der i reglerne: Syndikatspil er forbudt. Får en bookie mistanke om, at man er syndikatspiller, risikerer man at få annulleret sit spil og lukket sin konto. Et spille-syndikat er i denne sammenhæng en gruppe mennesker der udveksler oplysninger om en kamp og går sammen om at spille meget tungt på et givent odds hos en given bookmaker. Jamen, er BetXperts brugere så ikke syndikatspillere? Er der ikke tale om en masse mennesker, der får et tip og derefter spiller mere eller mindre tungt hos den bookie, som BetXpert peger på? Nej. Bookmakerne – i hvert fald dem på vores liste - betragter ikke spilleside-tip i sig selv som syndikatspil.

S

Alfabet

System

Spil-systemer/system-spil (ikke at forveksle med multispil-system) Fx: Greenwood-systemet, Kasino-systemet, Martingale-systemet, etc. Læs denne artikel om systemer kontra strategier: http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-systemer-og-strategier

S

Alfabet

System (multispil)

(Ikke at forveksle med spil-systemer) Det at man sætter sine multispil i system – så de forskellige kampe kombineres. Man kan fx spille 2/4: Det første tal indikerer, hvor mange kampe der skal gå hjem, før man vinder noget. Det andet tal, hvor mange kampe, der indgår i systemet: Her kombineres altså 4 kampe i doubler. Det giver i alt 6 doubler (AB, AC, AD, BC, BD, CD) Eller 3/4: 4 kampe kombineres i tripler (trebles): Det bliver til 4 tripler (ABC, ABD, ACD, BCD). Eller 2/3: 3 kampe kombineres i doubler: 3 styk (AB, AC, BC). Der er et utal af kombinationsformer. Man kan også vælge – foruden kombinationerne – at spille alle kampene lige på. Gør man det med en 2/3, der jo ellers består af 3 væddemål, får man 4 væddemål, der består af 3 doubler og 1 trippel (alle 3 kampe lige på). En sådan løsning kaldes en: Trixie. Andre eksempler på tal-systemer med kælenavne: Yankee, Goliath, Heinz, Super-Heinz,... Hos de fleste bookmakere vil man, hvis man har flere end 2 kampe på sin betting slip/spillekupon, få muligheden for at vælge et system – så man ikke selv skal sidde og kombinere og indtaste kupon efter kupon...

Se også: Banker

S

Alfabet

T

Teoretisk tilbagebetaling

Tilbagebetaling

Tip

Tipsmidler

Trixie

Alfabet

Teoretisk tilbagebetaling

Et udtryk for hvor meget bookmakeren som udgangspunkt er indstillet på at betale tilbage til sine kunder i et konkret væddemål. En standard-bookmaker vil have en teoretisk tilbagebetaling på 89-96% - varierende fra sportsgren til sportsgren. Nogle ligger endda endnu højere, på visse sportsgrene, andre endnu lavere. Hvis bookien sætter den teoretiske tilbagebetaling til 90%, vil han i en tenniskamp, hvor de to spillere er lige gode, sætte oddsene til 1,8 – 1,8. Ved en tb på 100%, ville oddsene være 2,0 – 2,0. Når bookmakeren sætter odds, er hans ideal, at der placeres så tilpas meget på hvert udfald, at han får overskud, uanset resultatet. I førnævnte kamp skal der helst sættes lige så meget på ettallet som på 2-tallet. Derved vil bookien stryge en gevinst på 10% af den samlede indsats. Det er naturligvis sådan, at markedet ganske vist kan styres til en vis grad, men dikteres kan det ikke. I princippet kan bookien opleve, at ALLE indsatser sættes på det ene udfald. Og hvis det udfald bliver til virkelighed, er bookmakerens tilbagebetaling på dén kamp 100%. Omvendt kan han også have en tilbagebetaling på 0% på en kamp. Det er derfor, man taler om den TEORETISKE tilbagebetaling. I længden vil bookmakeren – hvis han har forstand på det han laver - have et overskud, der svarer til forskellen på 100% og hans teoretiske tilbagebetaling. Du kan udregne bookmakerens teoretiske tilbagebetaling ved at bruge vores kalkulator (prop oddsene i - og ud kommer svaret): http://www.betxpert.com/tools/payback.asp Eller, hvis du selv vil sidde med kalkulationerne: Her skal du gå ud fra, det du har: Nemlig udfaldenes odds (u1, u2 og evt u3). Eksempel: odds 1,8 - 3,0 - 4,5: Man kan gøre således: Dividér 100 med hvert odds. Læg disse delsummer sammen - og dividér 100 med totalsummen. (100/1,8=55,56)+(100/3,0=33,33)+(100/4,5=22,22). I alt: 111,11. 100/111,11 = 0,9 = En tilbagebetaling på 90%.

Se også: Tilbagebetaling

T

Alfabet

Tilbagebetaling

Tb Udtryk for hvordan det går for en spiller. Har han overskud eller underskud – og hvor meget? Tilbagebetalingsprocent = gevinst/(indsats/100) Har man fx spillet for 100 kr og vundet 150, dvs. har en nettogevinst på 50 kr, har man en tilbagebetaling på 150%. Her på BetXpert kan man se tilbagebetalingen for hver enkelt ekspert på vedkommendes ekspertside. En oversigt over alle eksperters tilbagebetaling: http://www.betxpert.com/ekspert/stat.asp

Se også: Teoretisk tilbagebetaling

T

Alfabet

Tip

Spilforslag BetXperts eksperter leverer dagligt en række tip, baseret på grundige analyser. Man kan også benytte sig af forum, hvor BetXperts læsere udveksler informationer og tip. Bemærk, at et eksperttip ikke er et bud på resultatet. Et tip er et bud på, hvad det bedst kan betale sig at spille på i den pågældende kamp. Det kan være favoritten, men det kan også – hvis oddset er gunstigt – være underhunden. Spørgsmålet er, hvor værdien ligger. Husk: Alle tip kan umuligt gå hjem.

Se: Valuebetting

T

Alfabet

Tipsmidler

Se Dansk Tipstjeneste

T

Alfabet

Trixie

En væddemålskombination. 3 kampe spilles både som doubler og lige på. I alt 4 væddemål: 3 doubler og 1 treble.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

T

Alfabet

U

Unitbetting

Alfabet

Unitbetting

Se: Graduerede indsatser

U

Alfabet

V

Valuebet

Valuebetting

Varierede indsatser

VISA

VISA Electron

Alfabet

Valuebet

Value bet

Se: Valuebetting

V

Alfabet

Valuebetting

Value betting Ved valuebetting vurderer man om et bet er spilbart ved sætte oddset i forhold til den formodede chance for at bettet går hjem. Og man spiller kun de bets, hvor forholdet er fornuftigt – de såkaldte valuebets (værdispil). Forholdet mellem odds og chance kaldes betvalue. Fx: Bookmakeren har sat odds 2,1 på Brøndby-sejr. DU mener, at holdet har en sejrs-chance på cirka 40%: Betvalue: 40% x 2,1 = 84%. Alt under 100% er ikke-valuebets. En valuebetter vil kun spille valuebets, dvs over 100%. Bemærk: Valuebets er ikke nødvendigvist spil på høje odds/underhunde. Valuebets kan godt være spil på favoritter.

Filosofi

Filosofien bag valuebetting er, at INTET er sikkert i sport. Bookmaking/spil er ikke astrologi, det er ikke spådomskunst. Bookmaking/spil er blot (forhåbentligt kvalificeret) vurdering af muligheder og risici. Der er fx altid en risiko for, at favoritten snubler – uanset hvor ”sikker” kampen umiddelbart forekommer at være... Det kan godt være, at Chelsea vinder cirka 9 ud af 10 hjemmekampe, men hvis oddset kun er 1,05, kan det ikke betale sig at spille på skidtet. Hvis Chelsea vinder lige dér, hvor man har spillet 100 kr på det, har man vundet 5 kr. Men der er 10 procents chance for, at det går galt, og dén risiko skal man tage med i overvejelserne. Hvad nytter det, at man har vundet 5 kr 9 gange i træk, hvis man taber 100 kr i bet nr 10?

Chancevurdering nødvendig

Man skal altså lave en chancevurdering. Det er det, bookmakerens oddssætter gør, når han laver oddset – og det er man som oddser må gøre, hvis man vil vinde over bookien. Om man så vil lave den med konkrete procenttal eller som cirka-overslag, det er op til ens eget temperament. Men man komme ikke udenom at tage hensyn til, at der altid er risiko i sport og spil.

Indsigt er en forudsætning

En forudsætning for fungerende valuebetting er, at man virkelig har indsigt i det man spiller på: Ellers kan man ikke lave nogenlunde realistiske chancevurderinger, og så kan man ikke stole på de betvalues, man regner sig frem til. Så kan valuebets være ikke-valuebets i forklædning – og så får man underskud. Måske ikke på ét bet (men også det er der for stor risiko for), men i længden.

Valuebetting hos BetXpert

Hos BetXpert følger vi denne filosofi, og vores ekspert-tip vil kun være valuebets. FORSØG på valuebets. Husk, at det er pokkers svært at konstruere realistiske chancevurderinger (ligesom det er svært at skrive en realistisk og nuanceret analyse). Se: Chancevurdering Læs også disse uddybende artikler om valuebetting: http://www.betxpert.com/artikel/valuebetting http://www.betxpert.com/artikel/odds-med-omtanke-valuebetting

V

Alfabet

Varierede indsatser

Se: Graduerede indsatser

V

Alfabet

VISA

VISA/Dankort Betalingskort der kan bruges både i Danmark og i udlandet – og hos stort set alle bookmakere og pokerrum. For at se hvilke betalingsformer de forskellige bookmakere har, kan man kigge i vores bookmaker-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/

V

Alfabet

VISA Electron

Betalingskort der kan bruges både i Danmark og i udlandet. Men det er ikke alle bookmakere/spillebørser og pokerrum der tager VISA Electron. For at se hvilke betalingsformer de forskellige steder har, kan man kigge i vores bookmaker-oversigt: http://www.betxpert.com/bookmakere/ Poker-oversigt: http://www.betxpert.com/poker

Se: VISA

V

Alfabet

W

Wager

Alfabet

Wager

Det samme som: Bet.

W

Alfabet

X

Alfabet

Y

Yankee

Ytringsfrihed

Alfabet

Yankee

En væddemålskombination. 4 kampe spilles som doubler, trebler og lige på. I alt 11 væddemål: 6 doubler, 4 trebler og 1 firedobbelt. Man skal altså ramme mindst 2 kampe for at få en gevinstgivende række.

Se: System (multispil)

Se: Multi-spil

Y

Alfabet

Ytringsfrihed

Vi har nogle relativt stramme retningslinjer for vores forum her på BetXpert. Man bedes dog være opmærksom på, at det intet har med knægtelse af ytringsfrihed at gøre. Vi driver et privat forum, og vi har følgelig ret til at have regler for adfærden. Ganske som en avis ikke er forpligtet til at bringe læserbreve, der ikke lever op til avisens retningslinjer.

Y

Alfabet

Z

Alfabet

Æ

Alfabet

Ø

Alfabet

Å

Åbenbare fejl

Alfabet

Åbenbare fejl

Åbenlyse fejl Langt de fleste, om ikke rent faktisk ALLE, bookmakere har en regel, der tager forbehold for deciderede fejl, dvs. trykfejl og lignende. Ifølge denne regel kan bookmakeren annullere et bet – endda efter at resultatet foreligger. Men altså kun hvis der har været tale om ”åbenbare fejl” – dvs fejl, hvor en med nogenlunde kendskab til den pågældende sport burde kunne se, at noget er galt. Eksempler på åbenbare fejl: Tastefejl i odds: 1,5 bliver til 15. Eller 1,05 bliver til 1,5. Oversættelsesfejl: ”Belarus" ("Hviderusland”) bliver til ”Rusland”. Der er forskel på ganske almindelige oddssætter-fejlvurderinger – det er jo dem, man som valuebetter forsøger at finde – og åbenbare fejl. Hvis man forsøger at udnytte de sidste, skal man være opmærksom på, at man kan få spillet annulleret. Og hvis bookmakeren vurderer, at man har gjort det i decideret ond tro – utvivlsomt har vidst, at der var tale om en åbenbar fejl – så KAN man få et ”dårligt navn” hos pågældende bookie, med hvad dertil hører af limits. Der skal dog nok mere end en enkelt forseelse til...

Å

Alfabet