Du kan have nok så meget tjek på værdispil, chancevurdering og informations-jagt. Hvis du ikke har styr på finanserne, så går det galt alligevel. Money Management, hedder det med et fint udtryk. Du skal vide hvor meget du kan satse på hvert væddemål – og du skal føre regnskab.

Spids blyanten, find lommeregneren frem og tag revisorkasketten på. Hvis du vil vinde på at oddse, er du nødt til at have styr på finanserne.

Det betyder at du skal have et budget, du skal regne ud hvor meget du kan og vil satse – og du skal føre regnskab.

Typisk sker der det at en tipper indsætter fx 500 kr på en bookmaker-konto. Han satser hele pibetøjet, og hvad sker der så? Hvis han taber, er han på bar bund. Hvis han vinder, vil han typisk være så overmodig, at han igen satser det hele på eet spil. Den taktik er dømt til at gå galt.

Bankroll

Først og fremmest skal du identificere din spille-formue, din bankroll. Dette beløb er udgangspunktet. Det er det beløb du har sat til side til spil. Et beløb, bevares, der gerne må vokse – men som du omvendt har råd til at tabe.

Det duer ikke at pantsætte huset eller tage et rockerlån for at gøre sin bankroll større. Start hellere i det små og gør din bankroll større på den fede måde, nemlig ved at vinde. Det kræver tålmodighed, men hen ad vejen kan du med disciplin opnå at få større beløb at jonglere med.

Virtuel pung?

Din bankroll kan du håndtere på forskellige måder. Du kan have hele beløbet stående hos en eller flere bookmakere. Men hvis der er tale om et pænt stort beløb, vil du nok foretrække at bruge enten en bankkonto eller en ”virtuel pung” som base for dine penge. Penge overføres så til bookmakeren – og hentes igen.

Problemet med dette er at det kan koste relativt meget i gebyrer – så det handler nok om at finde en balance, sådan at du faktisk har penge stående hos de bookmakere du benytter dig af, men når bookie-saldoen når en vis grænse, skimmer du toppen af og henter hjem til basen.

En virtuel pung kan være fx Moneybookers eller NETeller.

Læs mere om NETeller

Læs mere om Moneybookers

Indsatser

Når du har din bankroll på plads, skal du fastsætte din indsatsstørrelse. Grundreglen er: Sats ikke for meget på et enkelt spil! Men hvor meget skal man præcist satse? Tjah, du skal huske at i spil går det op og ned, somme tider går det ned i meget lang tid. Og dine indsatser skal være så små, at din bankroll stadig lever og ånder, selv efter en længere nedgangsperiode.

Du kan vælge mellem flatbetting eller varierede indsatser.

Flatbetting

Med flatbetting satser man det samme beløb på alle sine spil. Dette beløb bør være lavt; fx 2% af den samlede bankroll (bør ikke være højere end 2-3%, helt nye spillere bør endda nok nøjes med 1%). Med andre ord: Hvis man har en bankroll på 10.000 kr og besluttet at indsatsen skal være 2%, skal man altså satse 200 kr på hvert væddemål. Med en bankroll på 1.000 kr, er indsatsen 20 kr.

Man skal naturligvis være opmærksom på at ens bankroll vil ændre sig hen ad vejen. Forhåbentligt blive større, men ind i mellem kan den også blive mindre. Hvad gør man ved det?

Man fastsætter en tidshorisont; fx en måned. Og efter endt måned udregner man hvor meget den nye indsats skal være. Stadig 2% - men nu et nyt konkret beløb.

Fordelen ved flatbetting er at det er simpelt. Man fastsætter en indsats – og følger den så slavisk, indtil den fastsatte periode er til ende.

Varierede indsatser

Det at man varierer sine indsatser – ud fra enten betvalue eller odds, eller en blanding af de to.

Man vil typisk lave et enheds-/unit-system med 3, 5 eller 10 niveauer.

”Odds-betteren” vil så satse lavt på de ”usikre” bets, dvs dem med høje odds, og satse mere på ”sikre” bet, dvs med lave odds. Det skal understreges, at BetXpert ikke kan anbefale denne unuancerede tilgang, simpelthen fordi odds-faktoren ikke er tilstrækkeligt for at kunne afgøre, om et bet er godt eller dårligt. Man skal også have fat i chancen/risikoen – og dermed i betvaluen.

”Betvalue-betteren” vil graduere ud fra betvalue – høj betvalue giver høj indsats; lav betvalue giver lav indsats. Heller ikke denne tilgang vil vi anbefale.

En tredje - bedre - mulighed er at kombinere de to, fx ved at satse stort på bets med høj betvalue men ikke alt for høje odds (dvs. sandsynligvis større chance for, at det går hjem), og mindre på høj betvalue/høje odds.

Potentialet er større end ved flatbetting. Formår man at finde en formel der passer, så bør man kunne optimere sin indtjening i forhold til flatbetting.

Hvis man altså vil bruge den ekstra tid det tager at skulle udregne den varierede indsats.

Læs mere om indsatser: hér

Læs om varierede indsatser ifølge Kelly-systemet: hér

Læs hvordan du med et relativt snuptag kan variere dine indsatser og optimere din indtjening: her

Regnskab

Nu har du så styr på din bankroll og dine indsatser. Og du spiller kun valuebets. Ja, eller gør du?

Har du overblik over både karusseller og gynger? Du vinder måske på det ene, men taber på det andet. Stryger kassen på italiensk fodbold, mens dit spil på albansk curling er en synkende skude...

Løsningen er at føre nøje regnskab. Så du har styr på hvor mange penge du bruger på spil – og nøje tjek på bankroll- og indsatsstørrelse. Men også så du får overblik over spil-områderne og kan se om noget skal skæres bort.

Hvis du altid taber på engelsk fodbold, er det fordi du ikke er god nok til det – eller fordi de eksperter du lytter til, ikke er det. Og så må du enten blive bedre – researche mere flittigt – eller stoppe med at spille på skidtet.

Læs mere om regnskab: hér

Regnskab kan du enten føre i en gnidret notesbog eller du kan indsætte det i et excel-ark. Eller du kan benytte dig af et af de regnskaber de ligger til rådighed på nettet.

BetXpert har søsat et sådant regnskab - nok markedets bedste (og gratis), og det bør kunne dække de fleste behov. Find BetXperts regnskab her.

Flere gode råd mht organisering: hér

Læs mere om Money Management: Torben N. Sørensen: Uden MM går det ikke

Læs mere om Money Management: Investor (Odds Med Omtanke): Money Management

Basal betting-guide (om valuebetting, money management, single-spil, etc, etc): Betblafferens Guide Til Oddsuniverset