Føler du dig forfulgt af uheld? Har du tjek på fodbold, tjek på at forudsige kampe og måske endda tjek på at hitte over-odds og værdi-spil - og har du alligevel underskud på din gambling? I så fald er det sandsynligvis dit money management, som er slået fejl.

Har du en betting-strategi? Hvad er dine mål med at sports-bette? Hvor meget søger du at vinde? -og hvordan? Uanset så er der i stedet for at sætte sig faste mål - ”om en måned skal jeg have vundet så og så meget, etc.” - god fornuft i at lade kapitalen og successen... eller fiaskoen... styre størrelsen af ens indskud.

De fleste rutinerede gamblere, der taber, taber ikke, fordi de ikke ved noget om betting. De taber, fordi de ikke ved noget om money management, eller betting-strategi, om man vil.
Det er manglende betting-strategi ligeså meget som uvidenhed om over-/under-odds, der holder bookmaker-branchen i live, men på BetXpert skulle vi helst ikke gerne kaste penge efter spiludbydere. De skulle i stedet gerne aflevere penge til os.
Det sker imidlertid ikke, hvis vi ikke har et godt money management - en god betting-strategi.

I sidste uge (http://www.betxpert.com/artikel/tns-hvem-fan-er-j-l-kelly ) her på BetXpert skrev jeg om det efter min mening bedste sportsbetting money management system, J.L. Kelly-systemet. I sin rene form er Kelly-systemet ikke særligt håndtérbart, og visse justeringer er fornuftige, men hvad angår grundprincipperne, er der ingen tvivl om, at den amerikanske professor havde fat i den lange ende med sin teori.

Jeg anbefaler, hvis man skal have fuldt udbytte af denne artikel, at man læser sidste uges feature samt forrige uges feature om money management (http://www.betxpert.com/artikel/tns-uden-mm-gar-det-ikke ).

Kelly-systemet tager sigte på, at man justerer sine indskuds-størrelser efter sin til rådighed stående kapital/bankroll.
Afhængig af den risiko (for endelig fallit), man er parat til at løbe, kan man vælge som udgangspunkt at satse måske enten én eller to procent af sin bankroll pr. væddemål. Dette som udgangspunkt for et minimum-bet.

Jeg lovede BetXpert-brugerne indsigt i, hvordan jeg og andre profesionelle gamblere håndterer Kelly-systemet i daglig praksis, og det er som følger.

Justerer en gang om måneden

Som udgangspunkt justerer jeg ikke løbende mine indskuds-størrelser fra væddemål til væddemål, som systemet i sin rene form ellers foreskriver, man bør gøre. Jeg foretager justeringerne én gang om måneden, en fremgangsmåde, der virker for mig, og er mindre tidskrævende.
Jeg har gjort det til en fast procedure én gang om måneden at gøre betting-status, studere mit regnskab og eventuelt justere indskuds-størrelser.
Jeg fastholder basis-procenterne, som Kelly-systemet foreskriver, og efter en måneds spil justeres indskuds-størrelsen op efter disse procenter... det med mindre der har været tale om underskud de seneste 30 dage, hvorved de ville blive justeret ned.
Jeg praktiserer personligt ikke ”flat-betting” (idet jeg dog gerne vil understrege, at der intet er i vejen med flat betting-metoden), men gearer mine indskud efter, hvor godt jeg mener, væddemålet er. Altså, hvor stort et over-odds, der er tale om. Jeg søger at differentiere efter hvor meget værdi, jeg finder i det pågældende væddemål.

Udregning af værdi

Jeg er her nødt til at gøre opmærksom på, at man i det følgende skal være klar over, at ”værdi”-henvisningerne i nedenstående sker på basis af blot den ene af to anerkendte metoder at udregne værdi eller over-odds på (udregningen af over-odds har været behandlet i en af undertegnedes tidligere betting-features denne sommer: http://www.betxpert.com/artikel/tns-den-grundlaggende-odds-matematik ). Denne metode tager udgangspunkt i værdien ”over indskuddet” eller ”over 1,00”, om man vil, og det er den metode, jeg føler, er mest velegnet for gambleren i søgningen på værdi-odds. Hvorvidt man er enig eller ej, varierer efter min erfaring fra gambler til gambler. Den anden anerkendte metode, er den, der benyttes generelt her på BetXpert, og den tager sigte på at finde over-oddset fra ”nul-udgangspunktet”. Den i denne artikel benyttede metode tager som sagt sigte på mer-værdien, efter at indskuddet er fraregnet (finder man, at den anden metode, BetXpert’s generelle metode, passer én bedre, skal værdi-størrelserne i det følgende nedjusteres).

Værdi-kategorier

Jeg opererer i min private betting med tre værdi-kategorier, som vi kan kalde ”marginal værdi”, ”klar værdi” og ”kæmpe-værdi”. Jeg kunne godt ønske mig lidt flere fund i sidstnævnte kategori, men sådan er virkeligheden ikke, og skal jeg sætte tal på fordelingen af væddemål indenfor hver af de tre kategorier, er 70-80 procent af væddemålene ”marginal værdi”, 20-30 procent ”klar værdi”, og desværre mindre end fem procent ”kæmpe-værdi”. Som gambler finder man hurtigt sit eget personlige leje, og det er vigtigt at holde grundprincippet for øje, at der aldrig må snige sig væddemål med minus-værdi ind. Gør man det, kan det ikke gå helt galt. For at sikre sig, at ens vurdering altid er på den rigtige side, bør man (i hvert fald hvis man ikke er en særlig rutineret gambler) tilstræbe ikke at spille væddemål med under 5 eller måske endda 10 procents mer-værdi. Jo mere rutineret man bliver, jo tættere kan man udnytte sin fundne marginal-værdi.

Væddemål på maksimalt 20 procents mer-værdi kan kategoriseres som ”marginal værdi”, væddemål i området 20 til 50 procents mer-værdi som ”klar værdi” og væddemål med mere end 50 procents mer-værdi som ”kæmpe-værdi”.

Disse tre kategorier kombinerer jeg med, hvor stor risikoen er.
Idet mit udgangspunkt for et væddemål er én procent af bankroll’en, er kombinationen med risiko som følger: Hvis risikoen er under én tredjedel (mindre end et fair odds på 1,50), kalder jeg det ”lav risiko” og ganger indskuddet med to. Hvis risikoen er mellem én tredjedel og to tredjedele (lig med et fair odds mellem 1,50 og 3,00), kalder jeg det ”middel risiko” og lader den oprindelige procentsats være, og hvis risikoen er over to tredjedele (over et fair odds på 3,00), kalder jeg den ”høj risiko” og halverer jeg indskuddet. Man kan justere på mange andre måder, men dette fungerer for mig.

Med ”fair odds” menes det odds som oddset ville være, hvis det svarede til en kompetent chancevurdering – med en teoretisk tilbagebetaling på 100%. Hvis chancevurderingen er 50%, er det fair odds altså 2,0.

Værdi/risiko

I praksis betyder det følgende indskudsstørrelser af samlet bankroll:

Kæmpe-værdi x lav risiko = 6 %
Kæmpe-værdi x middel risiko = 3 %
Kæmpe-værdi x høj risiko = 1,5 %

Klar værdi x lav risiko = 4 %
Klar værdi x middel risiko = 2 %
Klar værdi x høj risiko = 1 %

Marginal værdi x lav risiko = 2 %
Marginal værdi x middel risiko = 1 %
Marginal værdi x høj risiko = 0,5 %

Det er klart, at man i praksis kan justere yderligere. Er risikoen for, at et væddemål kikser, over 90 procent (er det ”fair” odds for bettet over 10 gange pengene), bør man overveje at sætte indskuddet yderligere ned. Måske halvere det endnu en gang i forhold til hvis der havde været tale om et almindeligt ”høj risiko”-bet. Det høje odds vil gøre væddemålet interessant nok at tage med i betting-porteføljen uanset.

Hav tålmodighed

Denne feature er den sidste fra min side i denne omgang om money management. Jeg håber, jeg gennem de seneste par uger har givet i det mindste lidt inspiration til, hvordan du kan køre en betting-strategi ”på den lange bane”.
Selvom det kan lyde kedeligt, så er første mål som profgambler-wannabe at undgå fallit. Derefter er det at komme på plus og akkumulere et overskud. Næste skridt er at vise stabilt overskud - og så først da tilføje det stabile overskud dimensionen af, at det også helst skal blive så stort som muligt.
For at blive en succesfuldt sports-better er man nødt til at have tålmodighed nok til at operere på lang sigt og til at indse, at der uanset momentvise perioder, hvor man næsten kan gå på vandet, så kommer der også perioder, hvor det vælter ind med uheld i rigelige mængder.
For at imødegå sidstnævnte, er det vigtigt, man har et godt money management system at stå imod med, og med den ene eller anden modificering så kender jeg ingen bedre systemer end J.L. Kellys.
Og her igen til sidst, uanset jeg måtte gentage mig selv: Til alle tider, så lad være med på ét enkelt væddemål at risikere mere end en på forhånd max.bestemt procentdel af din bankroll.


Læs Torben N. Sørensens øvrige artikler: http://www.betxpert.com/articles/main.asp?cat=spil

Og se hans spilforslag: http://www.betxpert.com/ekspert/torben/