Et godt tennis-tip førte til en oddsgevinst på 32.000 kr for et heldigt kærestepar, der var på indkøbstur i Føtex. Men Danske Spil konfiskerede efterfølgende gevinsten efter mistanke om misbrug af Spil-ID. "De har ret til at klage, hvis de er uenige i beslutningen", lyder det fra Danske Spil.
Det var egentlig ikke gået videre godt med oddskuponerne for et kærestepar fra Aarhus. Så der var opbygget et underskud på omkring 35.000 kroner på Danske Spil-kuponer i løbet af januar og februar.
Men så vendte heldet endelig og det lykkedes det at ramme plet med et indskud på 8000 kr på et livespil på tenniskampen den 2. marts mellem D. Palan - C. H. Tseng i Challenger-turneringen i Pune.
Det væddemål gav en gevinst på omkring 32.000 kroner, men da den lykkelige spiller ville indløse gevinsten dagen efter i Føtex i Aarhus lød beskeden, at hun skulle kontakte Danske Spil.
Her oplyste Danske Spil, at de mistænker hendes Spil-ID for at være blevet misbrugt. Hun ville selvfølgelig meget gerne hjælpe med at opklare, hvad der kunne være sket. Hun bliver bl.a spurgt ind til de seneste spil og svarer beredvilligt på alle spørgsmål, da hun intet havde at skjule og i første omgang tror, nogen har fået adgang til hendes gevinster.
Først sent i samtalen går det op for hende, at Danske Spil rent faktisk mistænker hende for have misbrugt Spil-ID´et.
Danske Spil fortæller så, at de har henvendt sig til Føtex, hvor seneste spil er placeret. De oplyser, at det er en mand, som har købt kuponerne. Af den årsag vil de suspendere Spil-ID samt konfiskere gevinsten.
- Besked fra Danske Spil, der konfiskerede gevinsten på 32.000 kr og refunderer indskuddet på 8000 kr.
Kæresteparret forstår ikke Danske Spils beslutning og undrer sig over forløbet. For dem lader det til, at Danske Spil udelukkende har fået denne mistanke om misbrug for at finde en vej til at undgå at udbetale gevinsten. Var spillet tabt, så ville Danske Spil sandsynligvis ikke have reageret.
- Vi var ude at handle sammen og de kunne lige så godt have påstået, at kuponen blev spillet af en 1-årig dreng, da vi også havde vores søn med i Føtex. Spil-ID er ikke blevet delt. Danske Spil handler på en udokumenteret påstand og formodning.
Men Danske Spil holder fast i deres afgørelse, der bl.a er baseret på deres samtale med kasseekspedienten. De oplyser således til spilleren:
"Vi forholder os kun til de spil som i dag er lavet i Føtex af en mand. Det kan godt være, du har 'udfyldt' de kuponer, men det er betalingen og indleveringen ved kassen som betyder noget i den sammenhæng".
Frustreret oddser: Hvad fanden foregår der?
Parret er utilfredse med at miste gevinsten og har anmodet om at få beviser fra Danske Spil på deres påstand om at kuponen blev indleveret af en anden:
- Jeg har lidt svært ved at gennemskue, hvad fanden der foregår, om man skal grine eller græde. Jeg antager, det er ud fra fri hukommelse fra medarbejderen. Selvfølgelig talte vi om spillet og diskuterede, hvorvidt det var et godt bet eller ej, da vi stod nede i Føtex.
- Det er tilfældigt, at det er hende, ‘der ordner sagerne’ og ikke mig. Jeg kan sagtens spille fra mit eget Spil-ID;, der er ingen limitering, men det var altså min kæreste, der spillede fra hendes Spil-ID og hun betalte med sit dankort.
Der har også været tråde på BetXpert, der har været i samme situation med konfiskering af gevinst grundet mistanke om misbrug af Spil-ID.
Danske Spil: Beslutningen er baseret på flere kilder
Vi har kontaktet Danske Spil, der oplyser, at de ikke udtale sig om konkrete sager, men de kan dog meddele, at de er stolte over, at være gået forrest i branchen og har indført krav om Spil-ID ved køb af væddemål hos alle forhandlere.
- Spil-ID’et hjælper os i vores arbejde med at bekæmpe spilafhængighed, beskytte børn og unge samt forhindre hvidvask og matchfixing, da vi ud fra data fra et Spil-id kan se hvor, hvornår og hvem, der spiller samt kundens spilomfang.
- En registrering i ROFUS omfatter på nuværende tidspunkt ifølge lovgivningen desværre endnu kun onlinespil, og oplysning herom må således ikke bruges til at udelukke kunder fra at spille hos forhandlere.
Danske Spil er ved udbud af væddemål hos forhandlere forpligtet til at indhente oplysninger om kunders identitet eksempelvis i tilfælde af højt spilomfang. Det er derfor nødvendigt at vide, hvem der spiller. Spil-ID’et hjælper os med dette arbejde sammen med vores forhandlere.
- I tilfælde af mistanke om misbrug af et Spil-ID, undersøger vi den givne kundes spil baseret på flere kilder. Hvis det på baggrund af undersøgelsen vurderes, at der er tale om misbrug, bliver Spil-id’et suspenderet eller lukket.
Men må et kærestepar lave en kupon sammen i en kiosk og må et vennepar på vej til stadion lave en tipskupon, der så køres igennem på den enes Spil-ID? Og hvad skal være opmærksom på i den forbindelse for at undgå at risikere at få konfiskeret evt. gevinster?
Til det oplyser Danske Spil:
- Det er fint, at man taler med sine venner og bekendte om spil og sport og har et fællesskab omkring det, men køb af spil og dermed brug af et Spil-id er personligt, og må kun bruges af vedkommende, der ejer det. Det er således tilladt at få hjælp til at udfylde en kupon, men ejeren af Spil-ID’et skal aflevere og spille kuponen hos forhandleren.
- Danske Spil udelukker aldrig vindende spillere, bare fordi de vinder, og vi sætter ikke grænser for dem af den årsag.
- Generelt kan vi oplyse, at misbrug af Spil-ID kan føre til, at gevinster tilbageholdes, og konti suspenderes og lukkes. Det fremgår også af vilkårene for brug af Spil-id. Vi kan også suspendere eller lukke konti, hvis der i spildata er tegn på spilafhængighed, og vi for eksempel ikke ser en forbedring i spiladfærd på baggrund af dialog.
Vores kunder har ret til at klage, hvis de er uenige i en beslutning, som vi har truffet.
Danske Spil henviser til Center for Klageløsning via Nævnenes Hus.