Årets udgave af det traditionsrige etape-cykelløb Vuelta a España begynder denne lørdag. Læs Jacob Nordestgaards optaktsartikel der gennemgår favoritterne og outsiderne...

Læs den nye optakt til Vuelta a España 2017 her

Siden det i februar stod klart, at Alberto Contador blev udelukket fra at deltage i løb indtil d. 4. august, har cykelfans set frem til årets Vuelta a Espana, hvor verdens bedste etapeløbsrytter gør comeback. Bjarne Riis’ kaptajn er naturligvis storfavorit til sejren. Denne kommer dog ikke i hus af sig selv.

Startlisten til løbet rummer nemlig en række prominente navne som anden- og fjerdepladsen i årets Tour de France i form af henholdsvis Chris Froome og Jurgen Van Den Broeck. Den forsvarende Vuelta a Espana-vinder Juan José Cobo stiller også til start, og ikke mindst nr 2 i årets Giro d’Italia Joaquin Rodriguez vil også være til stede. Derudover er der mange stærke klatrere og store navne, som gennemgås nedenfor.

Optakt til Vueltaen 2012

Tips

Odds

Ruten

Klassement: favoritter og outsidere

Pointtrøje: favoritter

Holdene

Tips

Hold øje med tips fra BetXperts dygtige cykeleksperter (i skrivende stund er der flere vuelta-tips på bordet):

Jesper Sørensen

Jacob Nordestgaard

feltet.dk

Odds

(Hentet fra Betsafe)

Vinder

Contador: 1,55

Froome: 4,5

J. Rodriguez: 9,0

Cobo: 15,0

Anton: 17,0

Gesink: 24,0

Van Den Broeck: 30,0

Henao: 30,0

Quintana: 40,0

Bjergtrøje

Moncoutié: 2,95

Contador: 2,95

J. Rodriguez: 9,5

Anton: 15,5

Froome: 20,0

De La Fuente: 25,0

Cobo: 28,0

Gesink: 30,0

Pointtrøje

Contador: 2,6

J. Rodriguez: 3,0

Froome: 10,5

Swift: 10,5

Valverde: 28,0

Anton: 28,0

Bennati: 28,0

Degenkolb: 28,0

Mollema: 28,0

Cobo: 28,0

Ruten

Vuelta a Espana 2012 indledes med en 16,5 km holdtidskørsel i Pamplona i det nordlige spanien. Netop det nordlige Spanien vil være omdrejningspunktet i dette års løb, hvor 21. etape i Madrid er det sydligste punkt i dette års Vuelta a Espana, hvor rytterne i alt skal tilbagelægge 3360 km.

Årets Vuelta a Espana står i bjergrytternes tegn. Med syv kategoriserede bjergetaper og alle syv med mål på toppen af et bjerg (en af afslutningerne afsluttes med en meget lille nedkørsel) er der mere end nogensinde dækket op til et brag af en kamp mellem de lette bjergryttere. Oven i købet er der kun 40 enkeltstartskilometer tilsat med en kort holdtidskørsel på 16,5 km. Ruten påkræver klassementsrytterne at være tæt på topformen allerede i løbets spæde start, hvor der allerede på 3. og 4. etaper venter bjerge.

Rytterne

Kampen om den røde førertrøje

Vuelta a Espana er efter min mening den sværeste af de tre Grand Tours, når det gælder om at vurdere styrkeforholdet mellem favoritterne. Vi er sidst på sæsonen, hvorfor rytterne er ved at være trætte efter en hård og lang sæson. Derudover har en del af feltets ryttere deltaget i et hårdt Tour de France for en lille måned siden, mens andre har fokuseret benhårdt på at komme i optimal form til Vueltaen. Her er det, at man skal holde tungen lige i munden med vurderinger af de forskellige faktorers betydning.

Sværheden ved Vuelta a Espana kom også til udtryk i optakten til sidste års løb, hvor ingen af rytterne, der endte i top3 i det samlede klassement (Cobo, Froome og Wiggins) var nævnt hverken som storfavorit, favorit eller outsider. Dette siger noget om den uforudsigelighed, løbet indeholder. Jeg vil dog alligevel begive mig ud i en vurdering af favoritterne herunder.

De største favoritter

Alberto Contador (Saxo Bank Tinkoff Bank)

Sidste gang Alberto Contador kørte en Grand Tour, endte det med en skuffende femteplads. Der er naturligvis tale om sidste års Tour de France, hvor vi så en menneskelig Contador, der viste store svagheds- og i særdeleshed træthedstegn efter Giro d’Italia-sejren kort forinden. Træthed bliver sandsynligvis ikke et tema for spanieren i årets Vuelta a Espana, da han som bekendt har siddet ude det meste af året med karantæne.

I stedet bliver det et spørgsmål om formen. Uden løb i benene er det altid et spørgsmål om, hvordan man har trænet. Meldingerne går på, at spanieren har trænet benhårdt, hvilket naturligvis bør udmønte sig i en samlet sejr. Hvis man kender Contador ret, så vil han være første mand over første bjergetape på 3. etape for at vise konkurrenterne, hvor skabet skal stå.

Spændende bliver det, når man ser tilbage på år 2008, hvor Contador var Astana-rytter. Det var året, hvor mandskabet var udelukket fra Tour de France. Contador var derfor nødsaget til at satse på Giro d’Italia og derefter Vueltaen. Som forberedelse til sidstnævnte kørte han, foruden OL i Beijing, kun endagsløbet San Sebastian. Han havde altså ikke særlig mange løb i benene inden Vueltaen, som han gik hen og vandt uden problemer.

Det samme scenarie står han i fire år efter, hvor han igen skal prøve at vinde Vueltaen uden de mange løb i benene. Han har som forberedelse kørt Eneco Tour (blev nr 4), og han kalder selv forberedelsen til Vueltaen for ideel. Han viste i hvert fald også fine takter på de stejle bakker, man kender fra Flandern Rundt.

Af støtte har Contador sine spanske venner med sig i form af Daniel Navarro, Jesus Hernandez og Benjamin Noval, der nok skal give Contador den tryghed, han behøver. Så det ligner en Contador, der er frisk og sandsynligvis i form og motiveret mere end nogensinde. Og dette er en svær cocktail at slå for konkurrenterne.

Chris Froome (Team Sky)

13 sekunder. Det var, hvad Chris Froome manglede for at vinde Vueltaen i fjor. Alene dette faktum, at han har været så tæt på sejr, må betyde en stor del for briten i bestræbelserne på at tage det sidste skridt op podiet. Konkurrencen bliver dog hårdere i år med Contadors tilstedeværelse.

Ruten passer som sådan Froome godt. Han viste sig at være den ubestridt bedste klatrer i årets Tour de France, og han kunne måske være løbet med Tour-sejren, hvis det ikke havde været for hans kaptajn, Bradley Wiggins. Når jeg skriver, at ruten som sådan passer Froome godt, er det fordi, at han også mestrer enekampen mod uret, og det er der altså ikke meget af i årets Vuelta. Kun 40 km enkeltstart, hvor Froome vil kunne hente tid på samtlige konkurrenter, måske med undtagelse af Contador.

Det helt store spørgsmål er, om Chris Froome har restitueret sig tilstrækkeligt efter et hårdt Tour de France og herefter OL. Selv har briten udtalt, at han vil holde pause helt indtil starten af Vueltaen, hvilket måske er et tegn på, at trætheden har indfundet sig efter andenpladsen i årets Tour. Vi har dog på Froomes Sky-mandskab set, hvordan holdkammeraten Bradley Wiggins har kunnet holde topform over hele sæsonen og har vundet alle etapeløb, han har stillet op i.

Det er en helt ny satsning, Sky-mandskabet har lavet, hvorfor det bliver spændende at se, om Froome kan holde samme niveau, som vi så i Touren. Det er en meget hård rute i årets Vuelta, og Froome kan ikke sidde og slappe af i starten af løbet med en bjergetape allerede på 3. etape.

Med sig i årets Tour har Froome blandt andet bjergrytteren Sergio Henao, som skal hjælpe Froome men formentlig også får lov til at køre egen chance. Derudover vil briten have Richie Porte som loyal hjælper ligesom i Touren og en Rigoberto Uran, der tidligere har vist stor kørsel i blandt andet dette års Giro d’Italia. Sidstnævnte kan dog også få lov til at køre egen chance. Men generelt har Froome nok det stærkeste mandskab af alle i årets Vuelta.

Øvrige favoritter

Joaquin Rodriguez (Team Katusha)

Joaquin Rodriguez er stadig på jagt efter sin første Grand Tour-titel. I denne sæson var det ellers så tæt på, som det næsten kan blive. Spanieren blev nemlig slået med sølle 16 sekunder og måtte tage til takke med den samlede andenplads i et løb, hvor han var fremragende kørende.

Nu sigter ’Purito’ efter at vinde Vueltaen på en rute, der simpelthen ikke kunne passe ham bedre. Så enkelt kan det siges, og han roser da også selv arrangørerne for de mange afslutninger opad og de få enkeltstartskilometer. Sidstnævnte har nemlig aldrig været hans livret og har altid været hvor han har tabt dyrbar tid.

Udover en fin placering i klassementet er ’Purito’ typisk garant for en eller flere etapesejre. Hans afslutning på de høje stigningsprocenter er ofte uimodståelig, hvilket baner vejen for etapesejre. I år ligner det igen en del etapesejre til Spanieren og Katusha-mandskabet, der også har Daniel Moreno, der ligeledes besidder en eksplosivitet, få kan måle sig med.

Der er 10 afslutninger op ad bakke, hvoraf tre af dem er på korte stigninger. På disse tre vil Rodriguez og Moreno nok være med helt fremme, mens førstnævnte også kan blande sig på de syv andre – gerne så stejlt som muligt. Udover Moreno vil tidligere dobbelte Vuelta-vinder Denis Menchov, som faldt fuldstændig igennem i dette års Tour, være med til at hjælpe sin holdkaptajn.

Igor Anton (Euskaltel)

Ligesom med Joaquin Rodriguez kunne ruten ikke være bedre for Igor Anton. Baskeren elsker afslutningerne på et bjerg – og gerne så stejlt som muligt. Han var for to år siden tæt på en Vuelta-sejr, men han måtte udgå på grund af et styrt.

Hele hans sæson har handlet om Vueltaen, og derfor bliver han en farlig spiller i år. Alle ved, at en Anton i topform er en af de bedste ryttere opad. Dette så vi blandt andet prøver på i Giroen i fjor, hvor han op ad Monte Zoncolan satte alle inklusive Alberto Contador.

Han vil i bestræbelserne på en topplacering blandt andet have det spændende talent Mikel Landa med sig. Derudover er det baskiske Euskaltel-hold altid med fremme i Vueltaen, hvorfor Anton kan forvente fin opbakning fra sit mandskab.

Juan José Cobo (Movistar)

At den forsvarende mester ikke er længere oppe på favoritlisten har noget at gøre med, at feltet simpelthen ser stærkere ud i år, samt at Juanjo Cobo ikke længere vil blive undervurderet af konkurrenterne.

Sidste år vandt Cobo Vueltaen med 13 sekunder ned til Chris Froome. Han er blevet kaldt den dårligste Vuelta-vinder i historien. En sejr er dog en sejr, også selvom at den kom hjem på grund af bonussekunderne, som gives på alle etaper. Han fik således 32 bonussekunders i forhold til Froome – uden dem havde han ikke vundet.

Hans forberedelser til årets udgave er meget spændende. Han deltog nemlig i Tour de France med det formål at komme i form til Vueltaen. Det var således også mest i sidste del af løbet, man så prøver på Cobos kunnen. Det bliver meget interessant at se, om denne type forberedelse, hvor Cobo ikke har brugt synderligt mange kræfter på at æde sig selv undervejs, men samtidig har fået en masse løbsdage i benene, bærer frugt. Ved sin side har han blandt andre Alejandro Valverde og den yderst talentfulde Nairo Quintana i det, der ligner et yderst kompetent mandskab.

Outsidere

Sergio Luis Henao (Team Sky)

Serigo Henao ender generelt langt fremme i klassementet og viser tegn på at være i besiddelse af den stabilitet, man behøver i etapeløb. Vueltaen bliver hans anden Grand Tour i denne sæson og ligeledes i Henaos korte karriere. Han kørte nemlig sin første Grand Tour i år i form af Giro d’Italia, hvor han havde succes og vel egentlig fik sit gennembrud. Det blev til en niendeplads i et løb, hvor han egentlig bare var med for at lære.

Sergio Henao viste for kort tid siden, at formen er, hvor den skal være, med en andenplads i Burgos. Han holdt efter Giroen en lang pause for at restituere og er først begyndt at deltage i løb for en måned siden.

Han kører på det stærke Team Sky, hvor han er på hold med Rigobero Uran og holdkaptajn Chris Froome. Personligt regner jeg med at se Henao i en fri rolle, hvilket bliver meget spændende. Spørgsmålet er dog, om han kan holde niveauet over 21 dage.

Robert Gesink (Rabobank)

Selvom Både Rolf og Ritter har talt Robert Gesink ned til ikke at være en god Grand Tour-rytter, mener jeg stadig, at en Gesink uden styrt undervejs kan blande sig i toppen af enhver Grand Tour.

Senest så vi i Touren, hvordan et slemt styrt i den første uge af Touren påvirkede hollænderen så meget, at han senere måtte udgå og i stedet forberede sig til Vueltaen. Han virker til at være kommet sig nogenlunde, hvilket vi så prøver på ved OL i London, hvor han prøvede sig selv af i et udbrud, og efterfølgende i Burgos.

Rabobank-mandskabet tilføjer dog, at Gesinks ribben stadig er ømme efter styrtet i Touren. Hvor meget man skal lægge i dette, er naturligvis svært at sige. Der er forskel på at køre et 21 dages langt løb og et uges langt løb, hvorfor en vedvarende irritation kan vise sig at være en stor ulempe.

Nairo Quintana (Movistar)

For to år siden vandt Nairo Quintana Tour de l’Avenir, hvilket er en god indikator for ryttere, vi i fremtiden kan forvente noget af. Her to år efter har Quintana udviklet sig, og det virker som om, at Vueltaen bliver hans helt store gennembrud.

Quintana kører på det stærke Movistar, hvor man har den forsvarende mester, Juanjo Cobo, og den tidligere Vuelta-vinder, Alejandro Valverde, på holdet. Jeg kunne dog, ligesom med Sergio Henao, godt se en Quintana få en fri rolle til at prøve sig af i sin første Grand Tour. Måske med det formål at få etapesejre, og så efterfølgende se an, om der er en god placering i klassementet i sigte. Vi så i hvert fald prøver på Quintanas talent opad i Dauphiné, hvor han vandt en etape foran et meget kompetent felt.

Spørgsmålet er dog, om Quintana kan holde et nogenlunde højt niveau i 21 dage, som det altså kræves i Grand Tours. Han er stadig ung, men en spændende rytter bliver han helt sikkert at følge i årets Vuelta.

Andre nævneværdige ryttere

Er Jurgen Van Den Broeck (Lotto-Belisol) træt efter Touren? Muligvis. Han stiller dog stadigvæk til start i årets Vuelta, hvor han giver sig selv mulighed for at præstere uden pres. Dette betyder altså, at han vil se, hvordan det går hen ad vejen og herefter sætte en målsætning.

Tredjepladsen i årets Giro d’Italia, Thomas De Gendt (Vacansoleil), stiller også til start i årets Vuelta. Han overraskede alt og alle med sin kørsel i Giroen, hvor han på bjergetapen på 20. etape fik lov til at vinde etape med over 3 minutter ned til de nærmeste konkurrenter i klassementet. Jeg tror ikke, at belgieren vil blive undervurderet igen, hvorfor han nok får det svært i årets Vuelta. Det bliver dog spændende at se, om han kan gentage den fremragende kørsel, som vi så i Giroen.

Daniel Moreno (Katusha) vandt nærmest alt i Burgos, hvorfor det måske virker underligt ikke at placere spanieren længere oppe på listen. Jeg tror dog allerbedste fald, at Moreno kan placere sig i top10 i årets Vuelta. Dette på grund af holdkaptajnen Joaquin Rodriguez, som har hele holdets fokus – også Morenos.

En stærk Rigoberto Uran Uran (Team Sky) skal også nævnes. Colombianeren ville nok have været placeret længere oppe på listen, såfremt han havde været kaptajn. Dette er langt fra tilfældet, og han kan måske se sig selv degraderet til hjælper for Chris Froome og måske endda også for Sergio Henao. Han viste dog under Giroen i år for første gang i en Grand Tour nogenlunde stabilitet og endte således på en syvendeplads.

Sidste års fjerdeplads i Vueltaen, Bauke Mollema (Rabobank), er naturligvis også spalteplads værdig. Han kan dog ikke komme ind blandt favoritterne i denne omgang. Hans resultater i år har nemlig været langt under sidste års fremragende sæson. Han kunne ligeledes heller ikke gøre nogen figur i Burgos.

Arnold Jeannesson (FDJ-BigMat) måtte med en skade melde fra til Tour de France for i stedet at fokusere på Vueltaen. Vi har tidligere set prøver på den unge franskmands egenskaber op ad bakke, og han vil helt sikkert være en joker. Spørgsmålet er dog, om det ikke bliver en tand for hårdt for franskmanden med de mange stærke klatrere i årets felt.

Alejandro Valverde (Movistar)deltager også i årets Vuelta. Personligt forventer jeg ikke meget af spanieren i det samlede klassement. Vi vil formentlig se en Valverde, der dedikerer sig 100 procent til holdkaptajn Juanjo Cobo på bjergetaperne for derefter at lade sig falde fra og slappe af for at fokusere på etapesejre på de eksplosive stigninger, hvor han med sin gode spurt kan true de to stærke Katusha-ryttere, Joaquin Rodriguez og Daniel Moreno.

Danskerne

Der stiller kun to danskere til start i årets Vuelta Espana. Her er der tale om Matti Breschel (Rabobank) og Nicki Sørensen (Saxo Bank-Tinkoff Bank). Førstnævnte får sandsynligvis en fri rolle og chancen for at vinde en etape. Nicki Sørensen kan derimod godt risikere at få en bundet rolle specielt i starten af løbet.

Sprinterne

Mens Cavendish, Greipel, Boonen, Freire med flere kæmper om etapesejre i Danmark, er sprinterfeltet i Spanien måske ikke så stærkt, som det normalt er tilfældet. De bedste har valgt Post Danmark Rundt over Vueltaen. Dette hænger måske sammen med, at man som sprinter normalt kan bruge Vueltaen som forberedelse til VM. VM egner sig ikke for sprintere i år.

Ud af de 21 etaper er der er syv etaper, der er til en massespurt. Det er ikke så meget, og nok ikke tilstrækkeligt til, at pointtrøjen er for sprinterne. Der gives nemlig samme antal point til trøjen på en flad etape som på en bjergetape.

Den franske mester Nacer Bouhanni (FDJ-BigMat) deltager i sin første Grand Tour. Den kun 22-årige franskmand virker dog til at være klar, hvilket denne sæsons resultater ligeledes indikerer blandt andet med det franske mesterskab.

Britiske Ben Swift (Team Sky) Hvor han viste stor stabilitet i Polen Rundt, hvor han til sidst endte med at vinde pointtrøjen. Hvis han kan vise samme stabile kørsel under Vueltaen, bliver han farlig. Han deltager i sin tredje Grand Tour, og det virker som om, at han er ved at være klar. Og så kører han på Team Sky, hvilket på det seneste har været vejen til at køre godt.

José Joaquin Rojas (Movistar) er Movistars bud på en sprinter i årets Vuelta. Han styrtede ud af årets Tour, men spanieren skulle dog efter sigende være i fin form. Han er en af de bedste sprintere på kuperet terræn.

Elia Viviani (Liquigas-Cannondale) deltog i omnium ved OL, hvor vi havde dansk vinder. Italieneren var tæt på medalje og må således være opsat på at tage etapesejre i det spanske. Han er hamrende hurtig på stregen, og dette har man tidligere set specielt i italienske løb. Han vil være Liquigas’ bud på en sprinter, hvor han vil have hurtige Daniele Ratto til lead-out.

For Argos-Shimano-mandskabet får John Degenkolb (Team Argos-Shimano) ved fraværet af topsprinteren Marcel Kittel muligheden for at køre egen chance. Udover en god afslutning er han ligeledes en habil rytter på kuperet terræn, hvilket altid er godt i Spanien, hvor det går op og ned hele tiden. I denne sæson har der været lidt længere mellem sejrene, men det er blevet til en del top-placeringer.

Australske Allan Davis (Orica Greenedge) har altid været en hårdfør sprinter. Dette har han ligeledes vist i denne sæson, hvor han har spurtet med på kuperede etaper. Han har måske mistet lidt af den topfart, han engang havde, men han skal bestemt ikke undervurderes i dette felt.

Det er endnu ikke blevet til nogen sejre i denne sæson for Daniele Bennati (Radioshack-Nissan). Engang hørte han til blandt de bedste sprintere, men de tider er ved at være ovre. Italieneren placerer sig som regel fint i spurterne, men farten er der bare ikke. Hans force er, at han kører fint opad og kan således vinde i decimerede felter. Han vandt en etape i sidste års Vuelta i slutningen af løbet, hvor konkurrencen var minimal.

Holdene

Ag2r La Mondiale

AG2R stiller som sædvanligt stærkt til start i Vueltaen. Man har til klassementet Nicolas Roche og John Gadret, der begge har markeret sig i Grand Tours i år. Førstnævnte endte lige uden for top10 i Touren, mens at sidstnævnte gjorde det samme blot i Giroen. Ruten ligger nok bedst til lille John Gadret, der klatrer rigtig godt på de stejle procenter. Spørgsmålet er, om franskmanden er i form. Til spurterne er Lloyd Mondory klar til at tage kampen op, mens at resten er meget stærke ryttere til udbrud, hvor man kan glæde sig til at se aggressiv kørsel fra Blel Kadrii og Christophe Riblon.

Målsætning: Top10 samlet og etapesejre

Andalucia

På Andalucia er der ét ord, der dækker over holdets dagsorden: Angrib. Angrib for at vise farverne for det lille mandskab, der kun har vundet én etape i Vueltaen. Udover et angrebsivrigt mandskab har man også en kompetent rytter til de kuperede spurter i form af Juan José Lobato.

Målsætning: Etapesejre

Astana

Der er lagt op til aggressiv kørsel hos Astana-mandskabet, der har haft en flot sæson med to etapesejre i Giroen og to sejre i Ardennerne. Med ryttere som Fredrik Kessiakoff, som markerede sig under Touren, Kevin Seeldrayers og Andrey Kashechkin kan man godt forvente, at de vil markere sig i udbrud. Holdet har også en hurtig mand i form af Enrico Gasparotto, der er meget stærk på de kuperede spurter, hvilket vi så i Amstel Gold Race, som han vandt. På bjergetaperne vil Paolo Tiranlongo, der vandt en etape i årets Giro, prøve at køre med om etapesejre.

Målsætning: Etapesejre

BMC

Til det samlede klassement vil Steve Morabito prøve at se, hvor langt det rækker, efter at have haft succes som kaptajn i Østrig rundt, hvor han endte på podiet. Ellers er det etapesejre, der tæller. Man stiller til start med Alessandro Ballan og Philippe Gilbert, der tidligere har vundet etaper i Vueltaen. Derudover forventer mandskabet sig meget af Brent Bookwalter, der skulle være i god form.

Målsætning: Top15 samlet og etapesejre

Caja Rural

Hos spanske Caja Rural har man en del kendte ansigter. Til spurterne har man Manuel Cardoso, mens man til de kuperede spurter har Aitor Galdos. Det er ikke sandsynligt, at holdet bliver en faktor i det samlede klassement, men Hernani Broco har kørt fine klassementer i løb på den iberiske halvø. Ellers har man et hold bestående af lykkeridder med David De La Fuente som den mest fremtrædende rytter. Spanieren er kendt for aggressiv kørsel i blandt andet Tour de France.

Målsætning: Etapesejre

Cofidis

David Moncoutie har vundet bjergtrøjen i de sidste fire udgaver af Vuelta a Espana. En imponerende bedrift, som sagtens kan blive for femte gang i træk i år. Han stopper karrieren efter Vueltaen, hvorfor han vil være opsat på at få en god afsked. Derudover har Cofidis-mandskabet den stærke angriber Luis Angel Mate og sprinteren Leonardo Duque, som tidligere har vist sig at være en hurtig mand.

Målsætning: Bjergtrøjen og etapesejre

FDJ-BigMat

FDJ-BigMat er til Vueltaen med en masse angrebsivrige ryttere samt Arnold Jeannesson, der skal prøve at køre klassement. Derudover er den franske mester, Nacer Bouhanni, klar til at jagte etapesejre.

Målsætning: Etapesejre og top20

Euskaltel-Euskadi

Euskaltel-mandskabet spiller altid en stor rolle i hjemlandets etapeløb. I år er holdets strategi meget klar: Igor Anton skal gå efter podiet, mens at resten skal være aggressive og jagte etapesejre. Blandt andet Amets Txurruka er altid en angrebsivrig rytter. Derudover bliver det meget spændende at se den unge Mikel Landa i aktion, der har et stort potentiale som bjergrytter.

Målsætning: Top3 samlet og etapesejre

Garmin-Sharp

På amerikanske Garmin-Sharp er det en amerikaner, der skal lede holdet til en god placering i klassementet. Vinderen af Tour de l’Ain, Andy Talansky, bliver holdets kaptajn. Til at hjælpe sig vil kompetente ryttere som Thomas Dekker og Christophe Le Mevel være der. Tom Peterson, som hjalp Ryder Hesjedal til Giro-sejr, er ligeledes klar til at hjælpe Talansky.

Målsætning: Top15 samlet og etapesejre

Katusha

Katushas store mål er en samlet sejr til Joaquin Rodriguez. Til det har man blandt andet Denis Menchov og Daniel Moreno. Meget kapable folk til support i bjergene. Etapesejre jagter man ligeledes hos det russiske mandskab, hvor både Daniel Moreno og Joaquin Rodriguez er hurtige på stregen.

Målsætning: Samlet sejr og etapesejre

Lampre-ISD

Lampre stiller til start ed Damiano Cunego, der tidligere har vundet to etaper i Vueltaen. Til at hjælpe sig i bjergene er der blandt andet Przemyslaw Niemiec og Winner Anacona Anrew. Davide Vigano og Davide Cimolai får lov til at køre egen chance i massespurterne. Det ligner et hold, der er på jagt efter etapesejre.

Målsætning: Etapesejre

Liquigas-Cannondale

Normalt er Liquigas-mandskabet altid stærkt besat i store etapeløb. I år er det dog ikke tilfældet. Der fokuseres udelukkende på etapesejre i årets Vuelta, hvor man med Elia Viviani håber på sejre på de flade etaper, og med Eros Capecchi på de lidt mere kuperede etaper.

Målsætning: Etapesejre

Lotto-Belisol

Et hold på det jævne er hvad Lotto-Belisol stiller til start med. Det helt store navn er naturligvis Jurgen Van Den Broeck, som efter sin fjerdeplads i Touren får en fri rolle i Vueltaen. Derudover ser det ud til, at Gianni Meersman er ved at være i form igen. Ham får vi at se på kuperede afslutninger, hvor han med sin acceleration er en farlig mand.

Målsætning: Etapesejre og top10 samlet

Movistar

Et af de stærkeste hold i årets Vuelta stiller Movistar til start med. Til klassementet har man den forsvarende mester Juan José Cobo, mens at bjergrytteren Nairo Quintana får en fri rolle. Ellers jagtes der etapesejre, hvor Alejandro Valverde nok skal være at finde med fremme på de eksplosive afslutninger. Sprinteren José Joaquin Rojas er også mand for en topplacering på de fladere etaper – gerne med lidt kuperet terræn.

Målsætning: Samlet sejr og etapesejre

Omega Pharma-Quickstep Cycling Team

Tony Martin er altid spændende til udbrud og især enkeltstarten. Til spurterne har man Gert Steegmans, som fra tid til anden stadig rammer det niveau, han engang har haft. Til klassementet ser man an, hvem der er bedst kørende af Dario Cataldo, Kevin de Weert og Serge Pauwels. Umiddelbart må førstnævnte være det bedste bud efter 12.-pladsen i Giroen i år.

Målsætning: Etapesejre og top20 samlet

Orica-Greenedge

Efter sigende er det Cameron Meyer, de kører for i det samlede klassement. Dette udtaler sportsdirektør Neil Stephens i hvert fald. Selvom Meyer aldrig har gjort sig bemærket som en klatrer på de helt store bjerge, skulle canadieren dog alligevel besidde fine egenskaber netop her. Han viste små eksempler på det i Burgos, men intet specielt. Jeg vil således gerne se det, før jeg tror på en placering i top30 til Meyer. Derudover har man Allan Davis for de flade etaper og de lidt mere kuperede, hvor australieren tidligere har vist, at han kan sidde med.

Målsætning: Etapesejre

Rabobank Cycling Team

Rabobank stiller med et meget stærkt mandskab. Man har blandt andet danske Matti Breschel, som med sin afslutning kan vinde kuperede etaper, hvilket vi senest så i Burgos. Man har også bomstærke Lars Boom og Juan Garate, som kan jagte etapesejre i udbrud. Til klassementet har man Robert Gesink og Bauke Mollema.

Målsætning: Top5 og etapesejre

Radioshack-Nissan

På Radioshack-Nissan er det et spørgsmål om etapesejre. De stiller til start med sprinteren Daniele Bennati, der vandt en etape sidste år, og en masse stærke bud på ryttere i udbrud. Ellers har man en Tiago Machado, der har en del top10-placeringer i år i mindre etapeløb. Hans bedste placering i en Grand Tour samlet er en placering som nr. 19. Jeg kunne godt se ham gå efter en top20-placering i år.

Målsætning: Etapesejre

Sky Procycling

Vueltaens stærkeste mandskab stiller Team Sky til start med. Ligesom i Touren er mandskabet virkelig slagkraftigt. Med nr. 2 i Touren, Chris Froome, er der forhåbninger om en plads på podiet. Dette er dog sjældent nok for Team Sky, hvorfor de ligeledes stiller til start med stærke ryttere som Sergio Henao og Rigoberto Uran, der begge er blandt Vueltaens bedre klatrere. Til massespurterne har man et af de formentlig stærkeste kort i form af Ben Swift.

Målsætning: Samlet sejr og etapesejre

Team Argos-Shimano

Ligesom i Touren stiller Argos-Shimano til start med en sprinter, som holdet skal sørge for at aflevere til massespurterne. Ellers kan mandskabet koncentrere sig om udbrud. Sprinteren er naturligvis John Degenkolb, mens at Simon Geschke er stærk på bakkerne. Ellers er Tom Dumoulin og Johannes Fröhlinger spændende kort for udbrud.

Målsætning: Etapesejre

Team Saxo Bank-Tinkoff Bank

På vores danske hold stiller kun én dansker til start. Veteranen Nicki Sørensen stiller til start i det løb, han i 2005 vandt en etapesejr i. Og hvis man kender danskeren, vil han helt sikkert være sulten efter at forsøge sig på endnu et udbrud eller to. Hvis vi tager de danske briller af, så handler det hele i sidste ende om Contador.

Målsætning: Samlet sejr

Vacansoleil-DCM Pro Cycling Team

Vacansoleil stiller til start med tredjepladsen i årets Giro, Thomas De Gendt. Han skal prøve at gentage succesen i årets Vuelta. Her er forhåbningerne er dog lidt mindre hos mandskabet, der kører efter en top10-placering. De var et af de mest aggressivt kørende mandskaber i Giroen, hvilket vi også kan forvente dem at være her i Vueltaen med stærke folk som Sergey Lagutin, Rob Ruijgh og Valls Ferri. Ellers vil sprinteren Pim Ligthart, der er tidligere hollandsk mester, deltage i spurterne.

Målsætning: Etapesejre og top10 samlet