18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Jonas Vingegaard

Opdateret

Danskernes interesse for cykelsporten nåede i løbet af sommeren 2022 nye højder. Det skyldtes til dels Tour-starten i Danmark, fire etapesejre men i særdeleshed også løbets danske vinder – Jonas Vingegaard. Dermed går de danske cykelfans og Jonas Vingegaard med rette ind til 2023 med store forventninger.   

Navn
Jonas Vingegaard Rasmussen

Alder
26 år

Højde
175 cm

Vægt
60 kg

Fødeby
Thy

Bopæl
Glyngøre

Hold
Jumbo-Visma (2019-)
ColoQuick (2016-2018)

Professionelle sejre
16 – heraf seks på WorldTouren

Om Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard blev født den 10. december 1996 i Thy. Elleve år senere begyndte han at cykle i Thy Cykle Ring og fortsatte sidenhen i Aalborg Cykle Ring. Tingene tog fart, da Vingegaard i 2014 kom til Odder CK. Det endte med at kaste en kontrakt hos det danske continentalhold ColoQick af sig. Vingegaard supplerede på det tidspunkt tilværelsen som cykelrytter med et deltidsjob på en lokal fiskefabrik.

Det stod hurtigt klart, at Jonas Vingegaard fra naturens side var skabt til at køre på cykel. Hans fysiologiske tal var nemlig i en liga for sig. Her refereres først og fremmest til Vingegaards iltoptagelse i forhold til den beskedne kropsvægt på omkring 60 kilo.

Han leverede i den første sæson på ColoQuick en andenplads i UCI-etapeløbet Tour of China I. Danskeren fortsatte med at levere fornuftige resultater de næste to år. Det kombineret med hans vanvittige fysiologiske potentiale gjorde, at WorldTour-holdet Jumbo-Visma kastede snøren ud og halede Vingegaard i land.

Jonas Vingegaard - Resultater

Allerede i sin første sæson på WorldTour-niveau bragede Vingegaard ind på scenen. Det skete, da han vandt 6. etape af WorldTour-etapeløbet Polen Rundt og kørte sig i førertrøjen. Den unge dansker kunne dog ikke stå for presset på sidste etape, hvor han endte med at tabe næsten et kvarter. Ikke desto mindre vidnede det om Vingegaards enorme potentiale. Kort efter blev han nummer to i PostNord Danmark Rundt.

Året 2020 bød på Grand Tour-debut til Vingegaard i Vueltaen. Her hjalp han Jumbo-Visma-kaptajnen Primoz Roglic til den samlede sejr. Vingegaard var ren hjælper og sluttede som nummer 46 i klassementet. Man siger, at en rytter bliver stærkere efter at have kørt sin første Grand Tour. Den påstand skulle vise sig at holde stik med hensyn til Jonas Vingegaard.

Han fik nemlig en forrygende start på 2021 med en etapesejr i WorldTour-etapeløbet UAE Tour. Derefter blev det til to etapesejre og samlet sejr i det italienske etapeløb Settimana Internazionale Coppi e Bartali. Næste opgave blev i hjælperens rolle, da Vingegaard hjalp Roglic til en samlet sejr i Baskerlandet Rundt og selv sluttede på andenpladsen.

Det var også som hjælperytter for Primoz Roglic, at Jonas Vingegaard gik ind til sit første Tour de France. Det ændrede sig dog hurtigt, da den slovenske superstjerne måtte trække på grund af skader fra et styrt. Det er værd at notere sig, at Vingegaard tabte et minut på 3. etape, hvor hele holdet forsøgte at bringe Roglic tilbage til feltet.

På 5. etape viste Vingegaard, at han var klar til at indtage en ny rolle på holdet, da blev treer på løbets enkeltstart kun slået af Tadej Pogacar og Stefan Küng. Det helt store gennembrud kom dog på 11. etape. Her sendte danskeren chokbølger gennem cykelverdenen, da han satte Tadej Pogacar på Mont Ventoux. Sloveneren kom tilbage på nedkørslen, men det skulle vise sig at blive et skelsættende øjeblik i Jonas Vingegaards karriere.

Vingegaard blev derefter toer på 17. og 18. etape bag den lynhurtige Pogacar. Dermed fik han kørt sig op på løbets andenplads. Han var dog mere end fem minutter efter sloveneren. Derfor fik det heller ikke den store betydning for løbet, at Vingegaard tog 25 sekunder på Pogacar på løbets afsluttende enkeltstart.

Andenpladsen i Tour de France 2021 var det bedste danske resultat siden Bjarne Riis’ sejr i 1996. Dermed var det også med en helt anden status i feltet, at Jonas Vingegaard gik ind til 2022-sæsonen.

Vingegaards Tour de France-triumf

Han leverede et godkendt forår, hvor det blev til en sejr i det franske endagsløb Drôme Classic. Derudover var der en samlet andenplads i Tirreno-Adriatico bag Pogacar, en sjetteplads i Baskerlandet Rundt og skuffelser i Ardennerklassikerne.

Vingegaard fik dog en glimrende optakt til Touren med en etapesejr i på den afsluttende bjergetape i Critérium du Dauphiné. Her kom han og Roglic sammen til målstregen. Danskeren vandt etapen og sloveneren løbet samlet.

Vingegaard og Roglic gik ind til Touren med den intention, at de skulle dele kaptajnrollen på Jumbo-Visma. Den plan gik dog hurtigt i vasken, da Primoz Roglic for andet år i træk styrtede voldsomt i starten af løbet. Han og Vingegaard var ellers kommet fornuftigt fra start på de første etaper i Danmark.

Roglic fik trods skaderne stor værdi for Jonas Vingegaard, da han på 11. etape til Col du Granon var med til at køre Pogacar i sænk. Vingegaard og Roglic angreb på skift, og til sidst lykkedes det danskeren at køre væk. Vingegaard tog næsten tre minutter på den gule trøje, som han dermed overtog.

Gense Vingegaards triumf i Tour de France 2022

Pogacar angreb i alle terræner gennem resten af løbet, men Vingegaard og Jumbo-Visma var ikke til at ryste. Danskeren cementerede sejren på 18. etape til Hautacam, hvor han vandt etapen og udbyggede sin føring til over tre minutter. Samtidig sikrede han sig også bjergtrøjen. Dermed var der råd til at forære Wout van Aert sejren på løbets sidste enkeltstart, inden Vingegaard kunne lade sig hylde i Paris.

Titelforsvaret

Nu gælder det så den svære toer for Jonas Vingegaard. Skulle det lykkes ham, vil det bringe ham op på siden af folk som Alberto Contador og naturligvis Tadej Pogacar. Netop Pogacar har dog et ord eller to at skulle have sagt i den sag.

Sloveneren er ikke vant til at tabe, så nederlaget til Vingegaard har uden tvivl været lidt at en øjenåbner for verdens bedste cykelrytter.

Jonas Vingegaard fik en glimrende start på sæsonen med tre etapesejre og en samlet sejr i det spanske etapeløb O Gran Camiño. Med til historien hører, at feltet af modstandere mildt sagt ikke var skræmmende.

Jonas VingegaardFoto:  ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Vingegaard viste dog efterfølgende i Paris-Nice, at han bestemt er i form. Her blev det til en samlet tredjeplads med Pogacar som vinder. Der er ikke noget nyt i, at sloveneren er Vingegaard overlegen på denne tid af året. Sidste år baskede Pogacar nemlig også Vingegaard i Tirreno-Adriatico. Der endte styrkeforholdet som bekendt med at være ganske anderledes over tre uger i juli.

Næste opgave for Jonas Vingegaard var Baskerlandet Rundt. Med hverken Pogacar eller Remco Evenepoel til start var Vingegaard storfavorit til at vinde det spanske etapeløb. Den favoritværdighed levede han bestemt også op til, da han vandt halvdelen af de seks etaper og naturligvis også løbet samlet. Det var Vingegaards første samlede sejr i et af de ugelange WorldTour-etapeløb.

Nu venter en løbspause med blandt andet højdetræning, inden det går løs i danskerens sidste opgave inden Touren - Critérium du Dauphiné. Det løb køres 4. juni. I Pogacars fravær vil Vingegaard atter være storfavorit til at vinde det løb.

Odds på Vingegaard

Vingegaard er på baggrund af sidste års overbevisende Tour-sejr blandt topfavoritterne i år. Odds på Tour de France er et af de få cykelodds, som er tilgængeligt stort set hele året. Derfor handler det i høj grad om at slå til på det rette tidspunkt. Oddsene kan og vil nemlig ændre sig i takt med at Tour-favoritterne kører i løbet af foråret.

Et godt eksempel er udfaldet af Paris-Nice. Inden løbet var Jonas Vingegaard bookmakernes favorit til at vinde Touren. Pogacars overlegne kørsel gjorde dog, at han efter løbet overtog favoritværdigheden hos diverse bookmakere. Det kunne med andre ord være et godt tidspunkt at slå til på, hvis man har et godt øje til Tour de France-odds på Jonas Vingegaard.

Et andet eksempel var, da Pogacar under Liège-Bastogne-Liège pådrog sig et brud på håndleddet. Han ventes stadig at stille til start i Touren, men det vil naturligvis påvirke hans forberedelser negativt. Det er unægteligt en fordel for Vingegaard.

Odds på Jonas Vingegaard som Tour de France vinder

I takt med at vi nærmer os Touren, vil der dukke flere og flere væddemål op, som omhandler Jonas Vingegaard. Det vil naturligvis først og fremmest være de danske bookmakere, som vil komme med diverse typer odds på Vingegaard. Her kan f.eks. være tale om odds på etapesejre til Vingegaard, odds på antal trøjer til Vingegaard, etc.

Det vil naturligvis også være muligt at foretage odds på Jonas Vingegaard forud for Dauphiné. Modsat odds på Touren vil disse dog først være tilgængelige få dage inden første etape.

Det taler for ny Vingegaard-sejr

Der er flere gode grunde til at tro, at Jumbo-Visma-kaptajnen atter kan få skovlen under Pogacar:

  1. Historikken

Jonas Vingegaard lader trods nederlaget i Paris-Nice langt fra til at være en mand i panik. Det har han som nævnt umiddelbart heller ingen grund til at være. Sidste år var sæsonbilledet meget lig det, som vi ser nu.

Vingegaard viste i Touren, at han er stærkt i de høje bjerge samt i varmen. Netop de to ting er to af meget få sprækker i Pogacars panser. Derudover har danskeren en nærmest overnaturlig evne til at restituere, hvilket i langt højere grad kommer til sin ret i en Grand Tour sammenlignet med et etapeløb på en uge. Pogacars føromtalte skade kan som nævnt også spille ind.

  1. Jumbo-Visma-holdet

Det er ingen hemmelighed, at Jonas Vingegaard nyder godt af, at han kører på det vel nok bedste hold på WorldTouren. Jumbo-Visma har et svimlende budget, hvilket gør dem i stand til at gå langt mere i dybden end de fleste andre hold på alle parametre.

Derudover har man naturligvis også kastet en del penge efter nogle verdensklasseryttere. Sidste år var folk som Wout van Aert, Nathan van Hooydonck og Sepp Kuss vitale for Vingegaard. Roglic ydede også sin del af arbejdet, inden han var tvunget til at trække sig. Sloveneren kører i år Giroen, men han ventes erstattet af den bomstærke all-rounder Dylan van Baarle i Touren.

  1. Vingegaards lærestreg

Der er ingen tvivl om, at Jonas Vingegaard havde som mål at vinde Paris-Nice. Her måtte han som nævnt sande, at han ikke kunne hamle op med Pogacar. Vingegaard forsøgte med et par angreb, men han var aldrig i stand til at ryste sloveneren.

Det var tydeligt, at Jonas Vingegaard var frustreret over, at han ikke kunne stille noget op mod rivalen. Dette vil uden tvivl være med til at motivere ham til at revanchere nederlaget, når han atter skal krydse klinger med Pogacar til sommer.

Det taler imod

Det er meget svært at forestille sig andet, end at Tadej Pogacar igen bliver den suverænt største rival til Jonas Vingegaard. David Gaudu var godt kørende i Paris-Nice, men franskmanden bør få det svært over tre uger til sommer. INEOS har et stærkt hold, men med stor usikkerhed om Egan Bernals form mangler de et es, som de kan spille ud. Det er desuden svært at se folk som Enric Mas, Jai Hindley eller Richard Carapaz slå Pogacar eller Vingegaard.

Derfor tager vi udgangspunkt i, at det er Pogacar, som Jonas Vingegaard først og fremmest skal kæmpe mod om sejren.

  1. Bonussekunder

Tadej Pogacar har gang på gang vist, at han ganske enkelt bare er hurtigere end Jonas Vingegaard på stregen. Det er ikke fordi, at danskeren er langsom i en spurt, men Pogacar er blandt de mest alsidige ryttere i verden. Derfor henter han også en del bonussekunder i løbet af tre uger.

  1. Viljen til at satse stort

Pogacar er trods sin dominans blandt de mest elskede ryttere blandt cykelfans – selv de danske. Det skyldes især slovenerens offensive kørestil, hvor han er villig til at sætte alt på et bræt i jagten på sejren. Hans føromtalte alsidighed gør, at han kan angribe i al terræn. Det vil sige, at Vingegaard og Jumbo-Visma skal være konstant på vagt.

  1. Uheld i 2022

Jonas Vingegaard var som nævnt stærkeste mand i Tour de France 2022. Det var Tadej Pogacar, da heller ikke sen til at erkende. Med til historien hører dog også, at slovenerens UAE-Team Emirates-hold var forfulgt at uheld. Blot fire af deres otte mand nåede Paris. Blandt dem var Marc Hirschi, som var med på et afbud og aldrig rigtigt fik kørt sig i form. Danske Mikkel Bjerg og amerikanske Brandon McNulty leverede på højt niveau, men de var reelt set på en mission impossible mod Jumbo-Visma-holdet.

Jonas Vingegaards løbsprogram i 2023

Hvis alt går efter planen, så resterer der som nævnt blot et løb for Vingegaard inden Touren. Her har Jumbo-Visma valgt at følge samme strategi som sidste år. Her kørte Vingegaard nemlig også Critérium du Dauphiné som sit sidste løb inden Touren. Det løb starter den 4. juni.

Tadej Pogacar stiller som nævnt ikke til start, da han i stedet kører Slovenien Rundt. Det er dog ikke ensbetydende med, at det bliver nogen walkover for Vingegaard. Han får nemlig kamp til stregen af stjerner som Jai Hindley, Enric Mas og Richard Carapaz.

Det er et løb, som Vingegaard har gode efterfaringer i. Sidste år kørte han som hjælper for Roglic, hvor det blev til en etapesejr og en samlet andenplads.

Derefter vil programmet afhænge af, hvordan Vingegaard har det efter Touren. Det kunne være interessant at se Vingegaard og Pogacar i en rematch i Vueltaen – eventuelt tilsat Primoz Roglic og Remco Evenepoel.

FAQ - Ofte stillede spørgsmål Jonas Vingegaard

  Hvem er Jonas Vingegaard?

Jonas Vingegaard er en dansk professionel cykelrytter født i Thy i 1996. Han er medlem af det hollandske hold Jumbo-Visma og har vundet 20 professionelle sejre, herunder ti på WorldTouren.

 Hvad er Jonas Vingegaards største sejr?

Jonas Vingegaards største sejr er selvsagt den samlede sejr i Tour de France fra 2022.

 Hvordan har Jonas Vingegaards karriere udviklet sig?

Jonas Vingegaard startede sin karriere som cykelrytter i den danske klub Team Herning CK. Han udviste tidligt prøver på sit store potentiale, og siden da har karrieren taget fart.

Feedback