18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Danskere i Vuelta a España

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+

Vueltaen nærmer sig med hastige skridt, og vi tager et kig på danskere i Vuelta a España 2024.

Der er traditionen tro færre danskere til start i Vuelta a España sammenlignet med Tour de France. I skrivende stund er fire danskere udtaget til i Vueltaen 2024. Der kan komme flere, men det bliver formentlig ikke mere end end en eller to.

Sidste år var tre danskere til start. Det var Mathias Norsgaard, Julius Johansen og Mads Pedersen. Mads Pedersen vandt tre Vuelta-etaper samt pointkonkurrencen.

Det betyder dog på ingen måde, at vi ikke får danskere at se helt fremme i feltet. I skrivende stundt ventes Jonas Vingegaard, Andreas Kron, Casper Pedersen og Julius Johansen nemlig begge at stille til start.

Danskere i Vuelta a España 2024

Hvis alt går efter planen, kan vi som nævnt regne med at få minimum fire danskere til start i Vuelta a España 2024. Det bliver i så fald i form af Jonas Vingegaard, Casper Pedersen, Julius Johansen og Andreas Kron.

Vingegaard kører på Jumbo-Visma. Den 26-årige dasker har vundet Tour de France de sidste to år og går nu efter Tour/Vuelta-doublen. Han har kørt den spanske rundtur én gang tidligere i karrieren tilbage i 2020. Det var hans Grand Tour-debut.

Andreas Kron fik også Grand Tour-debut i Vueltaen. Den kom et år efter Vingegaardsl. Lotto Dstny-profilen leverede en solid indsats med tre top ti-placeringer undervejs.

Casper Pedersen har som sine to landsmænd også deltaget i Vueltaen en enkelt gang tidligere. Det var i 2019 for det nuværende DSM-hold. Pedersen var hjælperytter for folk som Nikias Arndt og Wilco Kelderman og gennemførte på en 103. plads. I år skal han primært hjælpe Remco Evenepoel. Der kan dog komme etaper, hvor han selv eller Andrea Bagioli kan jagte personlig succes.

Julius Johansen skal køre Vueltaen for andet i træk. Sidste år gjorde han Grand Tour-debut i løbet. Johansen gennemførte løbet på en 129. plads. Han var primært ved for at hjælpe holdets hurtige folk Gerben Thijssen og Boy van Poppel, som begge udgik halvvejs inde i løbet. I år skal han igen hjælpe Thijssen, mens Hugo Page også vil få sine muligheder i spurterne.

Det kan meget vel tænkes, at der ikke kommer yderligere danske deltagere. Som nævnt er fire dog pænt antal, når man ser på de sidste par år.

Jonas Vingegaard

Jonas Vingegaard kører som nævnt karrierens andet Vuelta a España. Tilbage i 2020 imponerede danskeren stort som hjælperytter for Primož Roglič.

Vingegaard satte tempo på flere af bjergetaperne. Han imponerede især på 12. etape til legendariske Angliru. Her fik Vingegaard på Angliru barberet favoritgruppen ned til omkring ti mand, inden han måtte slippe med 3,5 kilometer igen. Efter et veludført stykke arbejde kunne kan køre ind på en flot 14. plads.

Det var et vidnesbyrd om danskerens evner i de helt høje bjerge i en Grand Tour. Dem vister han prøver på i det efterfølgende Tour de France, hvor han fik sit helt store gennembrud med en samlet andenplads.

Det er efterfølgende fortsat med at gå kun én vej for Jonas Vingegaard, og det er op! I år kunne superstjernen fra Hillerslev fejre sin anden Tour-sejre, da han for andet år i tæk slog Tadej Pogačar i kampen om den gule trøje.

Den første danske Vuelta-vinder?

Det er endnu ikke lykkes for en dansk cykelrytter at vinde Vuelta a España. Det tættest vi kommer er Jørgen Marcussens fjerdeplads fra 1981. Marcussen sluttede dengagn 3.33 efter løbets vinder - italienske Giovanni Battaglin og 1.02 efter Vicente Belda, som indtog det nederste trin på podiet.

I år synes chancerne for en dansk vinder dog større end nogensinde. Efter præstationerne i de sidste to udgaver af Tour de France hersker der ikke den store tvivl om, at Jonas Vingegaard er verdens bedste Grand Tour-rytter.

Det til trods er det nyt territorie for Jumbo Visma-stjernen at skulle køre to Grand Tours i træk. Man så dog så sent som i 2017, at det kan lade sig gøre at vinde både Touren og Vueltaen, da Chris Froome gjorde netop dette. Vingegaards medkaptajn Primož Roglič var også tæt på i 2020, da han tabte Touren på næstsidste dag men senere vandt Vueltaen.

Jonas Vingegaards vel nok største force i Grand Tours er hans uovertrufne evne til at restituere. Han har selv flere gange udtalt, at han i tredje uge af en Grand Tour ikke føler sig lige så mærket som konkurrenterne. Det har vi set eksempler på i de seneste to udgaver af Tour de France.

Danskerens rivaler

Jonas Vingegaards største rival i kampen om Vuelta-sejren kan meget vel blive danskerens egen holdkammerat - Primož Roglič.

Roglič har modsat Vingegaard ikke et Tour de France i benene. Sloveneren lader modsat tidligere år til at få en perfekt optakt til Vueltaen, som han naturligvis går benhårdt efter at vinde. Lykkes det, vil Primož Roglič tangere Roberto Herras' fire Vuelta-sejre.

Roglič' force i forhold til Vingegaard er, at han umiddelbart er hurtigere på stregen og kan vinde selv på nærmest flade afslutninger. Det kan give ham en del bonussekunder.

Jonas Vingegaards chance består i, at han kan blive spillet ud på bjergetaperne og så håbe, at ingen er i stand til at følge ham. Da vil Primož Roglič naturligvis være låst i det taktiske spil. Derudover er der også den flade enkeltstart på 10. etape. Her er begge Jumbo Visma-kaptajner fremragende. Det er deres på papiret største rival Remco Evenepoel dog bestemt også.

Jonas Vingegaard og Primož Roglič er eftersigende gode venner privat, så man skal ikke vente, at der vil opstå konflikt mellem de to Jumbo Visma-stjerner, som man tidligere har set det - eksempelvis i Tour de France 2012 mellem Bradley Wiggins og Chris Froome.

Andreas Kron

Andreas Kron imponerede mange ved at bede Lotto Dstny se bort fra ham til årets Tour de France. Danskeren mente ikke, at hans form rakte tre ugers strabadser i Frankrig. Kron havde netop deltaget i Schweiz Rundt, hvor hans bedste etaperplaceringer var to gange 69. Efterfølgende blev det dog til en flot bronzemedalje ved DM i linjeløb.

Kron har senest vist i Polen Rundt, at formen er på vej i den rigtige retning frem mod Vueltaen. Her blev danskeren nummer seks på den hårde 5. etape til Bielsko-Biala.

Målet for Lotto Dstny er som altid i Grand Tours etapesejre. Her er Andreas Kron qua sine egenskaber som puncheur et godt kort at kunne spille ud. Kron er god på de mindre stigninger og hurtig på stregen.

Han har etapesejre i WorldTour-etapeløbene Catalonien Rundt og Schweiz Rundt. Nu gælder det jagten på karrierens første etapesejr i en Grand Tour.

Andreas Krons Grand Tours

Andreas Kron kørte karrierens første Grand Tour, da han i 2021 stiftede bekendtskab med netop Vueltaen. Her var målet at jagte etapesejre.

Den gjorde han allerede på 7. etape, da han ramte dagens udbrud. Det resulterede i en ottendeplads bag stjerner som Sepp Kuss, Jack Haig og Romain Bardet.

Da 12. etape til Córdoba skulle afgøres i en spurt blev det til en fornem femtepads, mens landsmanden Magnus Cort tog sejren.

Der ventede endnu en dyst mod Cort på 19. etape, hvor de begge var med i udbruddet. Også her tral bornholmeren det længste strå, mens Kron blev nummer seks.

Året efter fik Andreas Kron debut i verdens største cykelløb - Tour de France. Her var det ubestridte højdepunkt fjerdepladsen på 8. etape. Den sluttede med en spurt på en kategori 3-stigning i Lausanne. Her sejrede Wout van Aert foran Michael Matthews, Tadej Pogačar og derefter altså Andreas Kron.

Casper Pedersen

Dette er Casper Pedersens fjerde Grand Tour og hans andet Vuelta a España. Han kørte som nævnt det første tilbage i 2019, og det var hans Grand Tour-debut.

Året efter var han til start i Tour de France på Team Sunweb. Her var højdepunktet en femteplads på 14. etape til Lyon, som blev vundet af Pedersens holdkammerart og landsmand Søren Kragh Andersen.

Året efter var Casper P igen med i Touren. Her viste han sig frem på 19. etape til Libourne, hvor han var en del af et stærkt udbrud. Mohoric vandt etapen med næsten et minut ned til Christophe Laporte og Casper Pedersen, der var de nærmeste forfølgere.

Casper Pedersens største sejr i karrieren er den franske klassiker Paris - Tours, som han vandt i 2019 foran Benoît Cosnefroy.

Casper Pedersen har i år vundet det portugisiske endagsløb Figueira Champions Classic. Her slog han folk som Magnus Cort, Rui Costa, Rune Herregodts og Marijn van den Berg.

Casper Pedersens rolle i Vueltaen

Casper Pedersen bliver en del af et Soudal Quick-Step-hold hvis mål er at genvinde Vueltaen med Remco Evenepoel. Dermed bliver en af Casper Pedersens vigtigste funktioner at holde Remco ude af problemer i fladt terræn.

Der kan dog også blive plads til, at Casper Pedersen kan jagte egen succes i Vueltaen. Det vrimler ikke med muligheder for sprintere i Vuelta a España 2024. Derfor har sprinterfletet heller ikke samme styrke som i Touren.

Quick Step har da heller ikke udtaget hverken Tim Merlier eller Fabio Jakobsen, da målet er at vinde løbet samlet med Remco Evenepoel.

Der bør dog være plads til, at holdets hurtige folk Casper Pedersen og italienske Andrea Bagioli kan forsøge sig på de massespurter, der måtte komme i løbet af Vueltaen.

Casper Pedersen hjalp Jakobsen til to etapesejre i PostNord Danmark rundt blev selv syver på løbets afsluttende enkeltstart, så formen er bestemt god.

Julius Johansen

Julius Johansen stiller for andet år i træk til start i Vuetla a España. Den 23-årige dansker viste i PostNord Danmark Rundt og BEMER Cyclassics, at formen rækker til at tre ugers strabadser i Spanien.

Julius Johansen kørte sig for alvor ind i de danske cykelfans bevidsthed, da han vandt junior-VM i linjeløb i Bergen i 2017. Samme år blev han også nummer to ved EM i enkeltstart i Herning.

Johansen blev sidenhen professionel hos norske UNO-X. I 2022 blev han med skiftet til Wanty WorldTour-rytter.

I år har hans største resultat været en tredjeplads på prologen i WorldTour-etapeløbet Tour Down Under.

Julius Johansens rolle i Vueltaen

Sidste år var han til start for støtte holdets sprinter Gerben Thijssen. Belgieren udgik dog allerede på løbets niende etaper.

I år for Thijssen endnu en chance for at spurte for Intermaché - Circus - Wanty-holdet. Det betyder førrigsarbejde til Johansen, der også kan indgå i leadouttoget, når det er påkrævet.

Wanty kommer også med den hurtige franskmand Hugo Page, der må ventes at få sine muligheder på udvalgte etaper. Rune Herregodts og Boy van Poppel er også klar til at hjælpe i spurterne.

Spørgsmål og svar om danskere i Vuelta a España

Hvor mange danskere er med i Vuelta a España 2024?

I skrivende stund er fire danskere udtaget: Jonas Vingegaard, Julius Johansen, Casper Pedersen og Andreas Kron.

Har en dansker vundet Vueltaen?

Vi har inden 2024-udgaven fortsat den første danske Vuelta-vinder til gode.

Hvem vandt den første danske etapesejr i Vueltaen?

Kim Andersen vandt den første danske etapesejr i Vueltaen på 10. etape i 1981.

Kommentarer

Feedback