18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Odds på pointtrøjen i Tour de France:

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+

Vil Jasper Philipsen vinde den grønne trøje i Tour de France to år i træk? Philipsen var Tourens sprinterkonge i sidste sæson og vandt den grønne trøje med et solidt forspring til Mads Pedersen på andenpladsen. Belgieren har igen sat næsen op efter trøjen i denne sæson, men han vil uden tvivl få kamp til stregen af Biniam Girmay og Mads Pedersen igen i år. 

Odds på den grønne pointtrøje i Tour de France 2024

Herunder finder du de bedste odds på et udvalg af de største favoritter og outsidere til pointtrøjen 2024. 

Favoritterne til at vinde den grønne pointtrøje i Tour de France 2024

Her gennemgår vi nogle af favoritterne til at vinde den grønne pointtrøje i Tour de France 2024, der som nævnt blandt andre inkluderer Danmarks sprinterkonge, Mads Pedersen.

Jasper Philipsen i den grønne pointtrøje i Tour de France

Foto: Alpecin-Deceunincks Jasper Philipsen vandt den grønne pointtrøje i sidste års Tour de France. Han er også favorit til at vinde den i år. Copyright: ANNE-CHRISTINE POUJOULAT / AFP

Jasper Philipsen

Jasper Philipsen vandt den grønne pointtrøje i sidste års Tour de France foran Mads Pedersen, og det er der god chance for, at han gør igen i år.Philipsen er kendt som en af feltets absolut hurtigste sprinte re. Derudover er han også ganske god, når terrænet bliver hårdt.

I forhold til eksempelvis Wout van Aert og Mads Pedersen, så har Philipsen også den fordel, at Alpecin Deceuninck-holdet ikke har en klassementsrytter. Belgierne vil formentlig køre for Philipsen på alle de etaper, hvor han er med hjem. Skulle det ikke være tilfældet, vil man køre for van der Poel, hvilket også kan være en fordel for Philipsen, da hollænderen kan sørge for at eventuelle konkurrenter får færre point.

Netop Mathieu van der Poel bliver også vigitg for Philipsen i spurterne. Superstjernen har allerede gennem sæsonen kørt nogle flotte leadouts for Philipsen. Det vil vi formentlig også se under Touren. Ramon Sinkeldam er også en dygtig man på det felt.

En vigitg del af kampen om den grønne trøje er, at komme godt gennem bjergene. Det er normalt intet problem for Philipsen, hvilket hans placering som nummer 91 i sidste års Tour vidner om. 

Wout van Aert

Der er flere grunde til, at Wout van Aert allerede inden årets Tour de France har meldt sig ud af kampen om den grønne trøje.

En indlysende årsag er naturligvis, at han har en vigtig rolle, hvor han skal støtte Jonas Vingegaard. Vi så sidste år, at van Aert var i stand til at have flere bolde i luften, da han kørte efter etapesejre, grøn trøje og var der for Vingegaard, når det var påkrævet.

En anden årsag er, at der kort efter Tour de France venter OL i Paris. Det er et stort sæsonmål for van Aert, som kan betyde, at han vil forsøge ikke at brænde alt for meget krudt af i Touren. Han vil naturligvis stadig være der for Vingegaard, men det kan være en del af hans beslutning omkring pointkonkurrencen.

Det er dog langt fra utænkeligt, at van Aert alligevel er i den grønne trøje, når vi rammer Pyrenæerne. Så er spørgsmålet, om han alligevel lader være med at køre efter den, hvis det er tilfældet. Som nævnt kan han også få flere muligheder, hvis Jonas Vingegaard skulle udgå (det håber vi naturligvis ikke). Det er årsagerne til, at oddset trods van Aerts udmeldinger stadig er relativt lavt.

Mads Pedersen

Mads Pedersen endte på andenpladsen i point-klassementet bag Jasper Philipsen i sidste års Tour de France,  Nu gælder det Tour de France 2024, hvor der bør komme godt med muligheder for den hurtige dansker.

Med hensyn til pointtrøjen, så står Mads Pedersen lidt i samme situation som van Aert. Pedersen vil undervejs skulle hjælpe Skjelmose, hvilket selv sagt kræver lidt af ham. Derudover har han også som van Aert et godt øje til OL i Paris. Det kan være med til, at han ikke vil køre sig helt i hegnet i jagten på den grønne trøje.

Mads Pedersen får gode forudsætninger i spurterne med dygtige folk som Alex Kirsch og Jasper Stuyven. De tre har kørt mange løb sammen og kender hinanden ud og ind.

Biniam Girmay

Biniam Girmay gør sin Tour-debut. Det betyder, at eritrianske fans vil komme til at fylde en del i billedet. Det er da også med god grund. Girmay er nemlig allerede den største rytter det østafriskanske land har fostret.

Landets største Tour-præstation til dato kom i 2015, da Daniel Teklehaimanot havde bjergtrøjen i tre dage. Det bør der blive ændret på i år.

Girmay har nemlig trods en alder af 23 år en sejrsliste, der siger sparto. Hans topresulater er sejr i Gent-Wevelgem, etapesejr i Giro d'Italia og senest også en etapesejr i Schweiz Rundt.

Etapesejren i Schweiz Rundt vidnede om, at Tour-formen er på plads. Her bankede Girmay Wout van Aert i spurten, da belgieren åbnede en lang spurt.

Girmay kan bestemt ikke klage over opbakningen på Wanty-holdet. De sender Adrien Petit, Mike Teunissen og Dion Smith med for at hjælpe til i spurterne. Girmays udfordring kan blive at hente nok point på de helt flade sprinteretaper, hvor der er stor forskel på at vinde og blive nummer to.

Sådan fordeles pointene 

I Tour de France 2023 fordeles pointene ud fra seks kategorier, eller koefficienter, som de helt præcist kaldes. Der er seks af disse koeffecienter, og de er afgørende for, hvor mange point der er på spil i den enkelte afslutning.

  • Koefficient 1 og 2: Etaper uden de store forhindringer.
  • Koefficient 3: De kuperede etaper.
  • Koefficient 4 og 5: Bjergetaperne.
  • Koefficient 6: Enkeltstarterne.

Således tager pointsystemet sig ud:

Etapetype

01

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12

13

14

15

Flad afslutning

50

30

20

18

16

14

12

10

8

7

6

5

4

3

2

Kuperet etape

30

25

22

19

17

15

13

11

9

7

6

5

4

3

2

Bjergafslutning

20

17

15

13

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Enkeltstart

20

17

15

13

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1

Indlagt spurt

20

17

15

13

11

10

9

8

7

6

5

4

3

2

1


Altså er der 50 point til vinderen af en flad etape, mens nummer to får 30 point, nummer tre får 20 point og så fremdeles. 

Historien om den grønne pointtrøje

Intet Tour de France uden den grønne og karismatiske pointtrøje. Således heller ikke i år. Eller hvad? Faktisk har der været adskillige Tour de Frances uden den grønne pointtrøje. Historien om trøjen begyndte sådan set at tage tilløb allerede 1905, men det er først fra 1953-udgaven af verdens hårdeste cykelløb, at den blev introduceret, som vi kender den i dag. Vinderen det år blev schweiziske Fritz Schär. 

En sjov fun fact er, at farven grøn blev valgt, fordi at sponsoren af pointklassementet dengang var en græsslåmaskinefabrikant. 

Gennem årene har reglerne vedrørende trøjen og pointsystemet ændret sig til det system, som vi kender i dag. 

Ligeledes har mange store sprintere ført sig frem i trøjen. Man kan i den sammenhæng tale om, at der nærmest har være flere ”dynastier” af den grønne trøje. Det vil sige en årrække, hvor én eller flere bestemte ryttere har taget sig kærligt af den eftertragtede trøje, som indikerer, at du er feltets sprinterkonge. 

Dynastier og enevælde

Fra 1969 til og med 1981 kan man tale om et belgisk dynasti bestående af ryttere som Eddie Merckx og Freddy Maertens. Begge vandt de trøjen tre gange hver. Herudover var der fem forskellige ryttere fra Belgien, som hver vandt én gang. I de 13 Tour de Frances i den nævnte periode skete det kun to gange, at en belgier ikke vandt pointtrøjen. Én af gangene var i 1979, hvor franske Bernard Hinault vandt. 

Ireren Sean Kylly vandt tre ud af fire år fra 1982 til 1985. 

I 1990’erne og start-00’erne kom så det første rigtige enevælde. Tyske Erik Zabel tog sig således af trøjen i alle årene fra 1996 til 2001. Han var ikke altid den hurtigste i feltet, men han var kontinuerligt god. Ikke mindst italieneren Mario Cippolini havde han svært ved at slå. 

Et nyt dynasti eller enevælde blev grundlagt i 2012, da slovakken Peter Sagan vandt pointtrøjen for første gang i karrieren. Det skulle vise sig blot at være startskuddet til en lang årrække med Sagan-dominans. TotalEnergies-rytteren har nemlig vundet næsten alle årene lige siden. I 2017 blev han smidt ud af løbet efter 4. etape. I 2018 og 2019 var Sagan imidlertid tilbage på pinden som feltets ”grønne mand”. Det sluttede i 2020, da Sam Bennett vandt pointkonkurrencen.

Kommentarer

Feedback