18+ | Spil med omtanke | Stopspillet.dk | ROFUS.nu
Annonce

Odds på bjergtrøjen ved Tour de France: Vinder Vingegaard igen i år?

Opdateret
Anders MaiEkspert Anders Mai
Vis mere
Vis mindre
Annonce - Denne side indeholder reklamelinks*. Spillemyndighedens hjælpelinje: stopspillet.dk
Selvudelukkelse: rofus.nu | Spil ansvarligt | 18+

Vinderen af bjergtrøjen er traditionelt svær at spå om. Det skyldes, at man ting kan spille ind undervejs, som helt kan ændre markedet for odds på bjergtrøjen i Tour de France. De sidste tre år er den dog blevet vundet af løbets samlede vinder. Det kan også meget vel blive tilfældet i år, hvor Jonas Vingegaard og Tadej Pogačar er blandt favoritterne, når vi snakker bjergtrøje-odds

Odds på bjergtrøjen hos Bet365
 

Bjergtrøjen odds i Tour de France 2023

Nedenfor finder du de bedste odds på bjergtrøjen Tour de France 2023. 

Oversigt: Sådan uddeles bjergpointene på de forskellige stigninger  

Kategori 1 2 3 4 5 6 7 8
HC 20 15 12 10 8 6 4 2
Kat. 1 10 8 6 4 2 1 - -
Kat. 2 5 3 2 1 - - - -
Kat. 3 2 1 - - - - - -
Kat. 4 1 - - - - - - -


Nedenfor kan du se det antal point, én rytter maksimalt kan få på pointkontoen pr. etape i Tour de France 2023. 

Før i tiden så man tit ryttere uden ambitioner i klassementet gå på store togter i bjergene for at hente point til bjergtrøjen. Et klassisk eksempel fra 90'erne er Richard Virenque. Franskmanden har rekorden for sejre i bjergkonkurrencen med hele syv.

Det er dog værd at bemærke, at reglerne siden da er blevet ændret betragteligt. Det skyldes, at trøjen i en årrække blev vundet af folk, som hentede pointene på de mindre bjerge fremfor de store bjergetaper. Derfor er der nu meget få point at hente på kategori 3 og 4-bjerge.

I en periode gav det sågar dobbeltpoint, hvis en etape sluttede på toppen af et bjerg. Det gav dog naturligt klassementsrytterne en stor fordel, så det har man ændret for at tilgodese angriberne. Det er værd at bemærke, at Tourens højeste punkt giver dobbelt antal point. Det vil i år være Col de la Loze på 17. etape. Her vil der altså være 40 point til første mand.

Vinderkandidater

Vi har set de sidste to år, at når Tadej Pogačar og Jonas Vingegaard har angrebet, så er de i en liga for sig. Derfor er det også naturligt at tro, at det er de to, som kommer over bjergene som nogle af de første.

De store etaper for bjergkonkurrencen er 6. 14. og især 17. etape, hvor er der er 65 point at hente. Sidste år sikrede Jonas Vingegaard sig sejren med 72 point, hvilket var syv mere en tyske Simon Geschke.

Det er primært de 40 point på 17. etapes Col de la Loze, som gør, at det ligger godt til Pogačar og Vingegaard, da der er gode chancer for, at det bliver en af dem, som runder toppen først.

Col de la Loze er umiddelbart med sine mange højdemeter mere en stigning for Jonas Vingegaard end Pogačar. Det må også være en etape, hvor Jumbo-Visma har store planer, så det giver det danskeren gode chancer for at tage de mange point på toppen.

Meget afhænger dog af, om der er en bjergrytter i verdensklasse, som går efter trøjen. Derfor ser vi her inden Touren Giulio Ciccone som værende en af topkandidaterne. Italieneren køre stort set aldrig klassement og plejer i stedet at gå efter etapesejre og netop bjergtrøjer. Han vandt Giroens bjergtrøje i 2019, og sidste år blev han nummer tre i kampen om den prikkede trøje - 11 point bag Vingegaard. Han vandt desuden bjergtrøjen i dette års Critérium du Dauphiné.

Ciccone er med andre ord, hvad man kan kalde lidt af en specialist, når det gælder bjergtrøjer. Han går desuden ind til Touren i god form. Foruden bjergtrøjen tog han også en fornem etapesejr på 8. etape i Dauphiné. En ting, som kan spænde ben for ham i år, er holdkammeraten Mattias Skjelmose. Hvis Skjelmose gør det godt i klassementet, kan det begrænse Ciccones muligheder for at jagte bjergpoint.

Vi har også den franske darling Thibaut Pinot til start. Dette er sidste sæson for franskmanden, som allerede har gjort det flot i Giroen, hvor han vandt løbets bjergtrøje og blev nummer fem. Pinot kan undervejs få en rolle, som går ud på at hjælpe FDJ-kaptajnen David Gaudu, men den franske stjerne vil uden tvivl få sine chancer undervejs. Kan han komme afsted på et par af de store bjergetaper, så ser chancerne fornuftige ud.

Den olympiske mester Richard Carapaz er også en mand, som tidligere har forsøgt sig med at vinde Tourens bjergtrøje. Dermed er han også med helt fremme, når det gælder odds på bjergkonkurrencen. Ecuadorianeren er skiftet til EF, hvor han i første omgang skal køre klassement. Skulle det glippe, så mestrer han om nogen at sadle om.

Det så vi i Tour de France 2020, hvor Carapaz efter at være røget ud af klassementet var afsted i flere udbrud. Det resulterede i to andenpladser samt en andenplads i bjergkonkurrencen. Sidste år skete det samme i Vuetlaen, hvor Carapaz vandt tre etaper samt bjergtrøjen efter at være røget ud af klassement.

Carapaz viste i 2021, at han på topniveauet er tæt på Vingegaard og Pogačar. Desværre er bundniveauet også lavt, hvilket gør Carapaz til lidt af en lottokupon. Hvis Carapaz kører efter bjergtrøjen, så kan han dog regne med fuld støtte fra EF.

Blandt boblerne til bjergtrøjen finder vi folk som: Michael Woods, Felix Gall, Simon Geschke, Simon Yates, Julian Alaphilippe, Jai Hindley, Romain Bardet og Tom Pidcock.

Oddsene kan og vil dog ændre sig undervejs i takt med, at favoritter ryger ud af klassementet. Hvis en mand som Jai Hindley eksempelvis på grund af uheld pludselig er flere minutter bag de øvrige favoritter, vil hans odds formentlig falde. Oddset på bjergtrøjen er med andre ord i konstant udvikling fra etape til etape.

Kommentarer

Feedback