Det helt nye tiltag på ATP-touren, Next Gen ATP Finals, spilles i Milano i den kommende uge. Turneringen består af årets bedste unge spillere, og det eneste krav til spillerne for at komme i betragtning til en plads i feltet er, at de højest må være 21 år. 

Next Gen ATP Finals 2017

Sted: Milano, Italien

Deltagerantal: 8

Underlag: Indendørs hard

Kvalificerede spillere*:
1. Andrey Rublev

2. Karen Khachanov

3. Denis Shapovalov

4. Borna Coric

5. Jared Donaldson

6. Hyeon Chung

7. Daniil Medvedev

8. Gianluigi Quinzi**

* Afbud fra Alexander Zverev, som ellers topper Next Gen-listen yderst komfortabelt, men da han også har kvalificeret sig til den "rigtige" sæsonfinale i London om en uge, har han forståeligt nok valgt turneringen i Milano fra.

** Quinzi har i den forgangne weekend vundet en lokal italiensk kvalifikationsturnering om den sidste plads i feltet.

Formatet

De unges sæsonfinale er et helt nyt tiltag på ATP-touren, og der er mange ting, der skal prøves af med muligt henblik på måske at få implementeret i nogle flere "rigtige" turneringer senere. 

Først og fremmest spilles der kun til fire vundne partier i hvert sæt (tiebreak ved 3-3). Der spilles med No ad, hvilket betyder, at der ved 40-40 spilles ét afgørende point om, hvem der vinder det pågældende parti. Kampene spilles også bedst á fem sæt, så man i princippet skal vinde 12 partier for at vinde en kamp.

Opvarmningen er kortere, der vil være større fokus på overholdelse af 25 sekundersreglen mellem pointene, der må coaches, og for fansene vil der være en anderledes lethed som tilskuer end normalt, eftersom man under denne turnering må bevæge sig frit rundt mellem pointene, hvis man vel at mærke opholder sig på langsiden af banen.

Det måske mest interessante tiltag på banen ligger efter min mening i den såkaldte "No let-rule", hvor der ikke dømmes let ved de server, der rammer netkanten og ryger ind i feltet. I stedet spilles pointet blot videre, uanset om bolden kun strejfer netkanten, eller om den rammer nettet tungt og kun lige akkurat sniger sig over i modstanderens servefelt.

Spillerne

Andrey Rublev (seedet 1)

1219 ATP-point på race-listen
ATP-rangering: 37
Højeste placering på juniorlisten: 1

  

Karen Khachanov (seedet 2)

1045 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 45
Højeste placering på juniorlisten: 16

Denis Shapovalov (seedet 3)

971 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 51
Højeste placering på juniorlisten: 2

Borna Coric (seedet 4)

931 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 48
Højeste placering på juniorlisten: 1

Jared Donaldson (seedet 5)

890 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 55
Højeste placering på juniorlisten: 115

Hyeon Chung (seedet 6)

805 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 54
Højeste placering på juniorlisten: 7 

Daniil Medvedev (seedet 7)

772 ATP-point på race-listen

ATP-rangering: 65
Højeste placering på juniorlisten: 13

Gianluigi Quinzi (seedet 8)

ATP-rangering: 306

Højeste placering på juniorlisten: 1

Puljerne

Gruppe A

Andrey Rublev

Denis Shapovalov

Hyeon Chung

Gianluigi Quinzi

Gruppe B

Karen Khachanov
Borna Coric

Jared Donaldson

Daniil Medvedev

Analyse og forventninger - gruppe A

Quinzi, der er kommet igennem nåleøjet til turneringen via en italiensk kvalifikationsturnering, er røget i pulje med Rublev, Shapovalov og Chung, hvilket umiddelbart taler til fordel for de nævnte tre, eftersom Quinzi må være den formodet svageste spiller i feltet med en rangering som nummer 306 i verden. Alligevel vil jeg være påpasselig med at dømme ham ude. Han er et stort talent, der tidligere har toppet juniorverdensranglisten, og i 2013 vandt han juniorudgaven af Wimbledon, hvor han slog Edmund og Chung i de to sidste kampe. Han har modsat feltets øvrige spillere haft svært ved at få sit talent forløst, men med hjemmebanefordel og masser af momentum fra kvalifikationsturneringen, hvor han kom fra 0-2 til 3-2 i finalen, så tror jeg, han kan skabe noget ravage i sin pulje.

I pulje A har jeg umiddelbart Rublev og Chung som favoritter. Jeg synes, det er de to, der kommer i bedst form - også selv om Rublev ikke har vundet meget siden US Open. Russeren er dog ikke faldet igennem, og det er rigtigt gode spillere, han har tabt til på det seneste. Derudover har han slået både Berdych, Sock og Dzumhur efter US Open, så det er ikke sådan, han er stået af for i år. 

Det synes jeg derimod lidt, jeg fornemmer, at Shapovalov er. Han bragede igennem i de nordamerikanske hard court-turneringer i sensommere, men efter Davis Cup i september, hvor han allerede så lidt middelmådig ud, så har han kun vundet ét af sine seneste seks opgør på touren. Jeg føler ikke, det ligger i kortene, at han skal snuppe titlen her i Milano, selv om han på sit bedste måske har det allerhøjeste topniveau af dem alle.

Chung har også spillet ret godt i efteråret, og han kommer ind til turneringen her i ok form, synes jeg. Han har slået flere gode spillere, men er så faldet lidt igennem mod bedre modstand i anden runde af de sidste fem turneringer, han har spillet. Han har et ret stort anlagt spil, og man kan ikke beskylde ham for ikke at gå efter det, men han har stadig lidt svært ved at sætte det hele sammen over en hel kamp, når der står en stærkere modstander på den anden side af nettet. Han kørte Rublev over 57 61 61 i Winston Salem tidligere i år, så på den konto kommer han ind til turneringen med en fin indbyrdes historik mod turneringens førsteseedede spiller.

Jeg spår Rublev og Chung til at gå videre fra puljen, og i det lys finder jeg odds 8,00 på Rublev som turneringsvinder hos Betfair Sportsbook* ganske interessant. Det er selvfølgelig altid rart at se spillerne an fra start, men Rublev har en god lodtrækning med Quinzi i sin første kamp, så vinder han den, som han er storfavorit til (selv om jeg ikke tror, det bliver SÅ let), så vil odds 8,00 formentlig allerede falde dér.

Analyse og forventninger - gruppe B

Khachanov er favorit i denne ganske jævne pulje, men jeg er bestemt ikke imponeret over russerens seneste præstationer på touren. Spillet er højt anlagt, topniveauet fremragende (eneste spiller fra feltet, der har været i top 30), og han har haft en fin sæson generelt, men i sine seneste ti kampe har han kun formået at slå Balasz og Wu - begge udenfor top 150 - og jeg kunne godt frygte for både ham og turneringen, at han ikke bringer sit bedste niveau denne uge. 

Khachanov møder Medvedev i sin første kamp, og dette interne russeropgør kan meget vel vise sig at blive afgørende for, hvem der booker én af billetterne til semifinalerne. Medvedev har siden Washington i august slet ikke fået det til at fungere, og da man endelig troede, at han begyndte at ramme niveau igen hjemme i Moskva, så fik han klø af upåagtede Basic. Efterfølgende har han både tabt til Maden og Mathieu, og jeg ser ikke rigtigt de store muligheder for ham her, hvis Coric og Khachanov toppræsterer i puljen.

Netop Coric har jeg lidt fidus til her. Han har været nede i en lille bølgedal, efter han bragede ind på touren som den helt store helt fra den kommende generation, men nu synes jeg, det begynder at lysne lidt for ham igen. Det er ikke fordi, han forløser sit uomtvistelige talent pt., men han slog Isner og Alexander Zverev i sensommeren, og de sidste par indendørsturneringer, han har spillet, er han også sluppet ganske fint fra med sejre over Laaksonen, Donskoy og Struff. Kommer Coric fint fra start mod Donaldson, så tror jeg nok, han skal slå én af russerne og dermed kvalificere sig til semifinalerne. Han er i mine øjne én af de mest stabile spillere i feltet, og samtidigt har han som regel god intensitet og motivation, hvilket man ikke altid kan sige om f.eks. Khachanov og Medvedev.

Donaldson fuldender denne gruppe, og ligesom mange af de andre fra feltet, så lider han også lidt under et lille formdyk og formentlig generel træthed efter en lang sæson og mange kampe. Han har tabt sine seneste fire kampe og er 0/5 indendørs i år, og jeg opfatter ham også mere som en klassisk hard court-spiller udendørs end en spiller, der ligger naturligt til de lidt hurtige underlag og forhold indendørs. Jeg tror, han får kam til sit hår mod Coric, og derefter vil det være op ad bakke ift. at kunne tilspille sig én af gruppens to semifinalegivende placeringer.

Coric og Khachanov er mine favoritter til at gå videre fra puljen, og selv om jeg ikke er lige så fristet af de 6,50 på Coric som turneringsvinder, som jeg er af de 8,00 på Rublev, så synes jeg ikke, det er noget tåbeligt spil. Jeg tror ikke, denne turnering bliver vundet på et ekstremt topniveau, fordi spillerne slet ikke ser ud til at ramme formen pt., men derimod tror jeg, at en stabil spiller som Coric eller Rublev står med gode kort på hånden.