Det er traditionen tro semifinaletid i Davis Cup-turneringen her i ugen efter US Open, men derudover spilles der også et hav af andre kvalifikationskampe til de forskellige niveauer. I denne ugeoptakt vil vi tage et større kig på de to semifinaler og et lidt mindre blik på de otte play off-kampe til World Group.

Semifinalerne

Belgien vs. Australien

Spillested: Bruxelles
Underlag: Indendørs grus
Belgien: David Goffin, Steve Darcis, Ruben Bemelmans, Joris De Loore.
Australien: Nick Kyrgios, Jordan Thompson, Thanasi Kokkinakis, John Peers.

Odds: Ikke tilgængelige, men der opdateres med odds løbende i tråden til denne artikel.

For anden gang på tre år står Belgien med ganske gode muligheder for at løbe med Davis Cup-trofæet. For to år siden nåede belgierne helt til finalen, hvor de tabte til familien Murray, og nu står de så med den samme stamme af spillere med fine muligheder for at spille sig frem til endnu en finale, når Australien kommer på besøg på en anlagt indendørs grusbane i Bruxelles.

Det er et meget smart og vel nok også ret oplagt træk af Belgien at lægge kampen på grus. Både Goffin og Darcis er gode grusspillere, mens ingen af de australske spillere foretrækker dét underlag. Det betyder dog ikke, at det her bliver en walk over for Belgien. Langtfra. Australien har det bedste hold på papiret efter min mening, HVIS - og det er et meget stort hvis - Kyrgios er helt klar. Han var skadesplaget og langt under niveau i US Open, efter han ellers havde spillet sig i form i optaktsturneringerne, og kommer han ind til Davis Cup med samme indstilling/fysik som ved US Open, så kan australierne lige så godt pakke taskerne og rejse hjem med det samme.

Kokkinakis og Thompson er bestemt gode Davis Cup-spillere, men der er formentlig ikke råd til, at Kyrgios på førstedagen, hvis han bliver valgt, lægger ud med at tabe til Darcis. Som jeg ser det, skal Kyrgios ramme noget form og vinde over Darcis som minimum. Darcis er formsvag, og selv om han har ganske flotte Davis Cup-meritter efterhånden, så kan man ikke bare sådan uden videre tilskrive ham en særlig favoritværdighed mod f.eks. Kokkinakis i femte og afgørende rubber.

Lleyton Hewitt, Australiens kaptajn, skal forsøge at spille kortene bedst muligt, og jeg er slet ikke et sekund i tvivl om, han vil strække sig langt for at få Kyrgios med i alle tre kampe. Thompson har været fremragende i turneringen i år med sejre over Vesely og Sock, og jeg kunne godt forestille mig, at han bliver sat ind fredag mod Goffin. Skulle vi komme ud i en femte og afgørende rubber, så har Hewitt muligheden at spille Kokkinakis ud i stedet for Thompson. Kokkinakis har tidligere vendt 0-2 til 3-2 mod Rosol i 2015, og han har måske lige et lidt højere topniveau end Thompson.

Belgien har derimod ikke helt så mange kort at spille ud her. Goffin spiller naturligvis begge sine singler, mens Bemelmans/De Loore med al sandsynlighed fortsætter deres succesrige makkerskab i doublen lørdag. Darcis er som nævnt formsvag, men jeg kan ikke på nogen måde forestille mig, at han bliver fravalgt til fordel for Bemelmans eller De Loore som med al respekt næppe har meget at gøre i single mod Thompson eller Kokkinakis. Darcis er dog SÅ formsvag, at belgierne kan blive presset ud i at vælge ham fra til femte rubber, hvilket vil være en mindre katastrofe i mine øjne.

Frankrig vs. Serbien
Spillested: Lille
Underlag: Grus
Frankrig: Jo-Wilfred Tsonga, Lucas Pouille, Pierre-Hugues Herbert, Nicolas Mahut.
Serbien: Dusan Lajovic, Laslo Djere, Filip Krajinovic, Nenad Zimonjic.

Odds: Ikke tilgængelige, men der opdateres med odds løbende i tråden til denne artikel.

Denne semifinale kan og bør blive en ensidig affære. Serbien har afbud fra Djokovic, Tipsarevic og Troicki, hvilket efterlader dem med et noget tamt mandskab i Lille. Frankrig stiller med meget stor sandsynlighed med Tsonga og Pouille i singlerne og Mahut/Herbert i doublen, hvilket bør være mere end rigeligt mod et serbisk hold, hvor Lajovic og Krajinovic forventes at få mandaterne i single, mens Zimonjic formentlig smides ind i doublen lørdag.

De franske spillere er ikke videre formstærke, og Tsonga har været et godt stykke under niveau, siden han blev far. Alligevel er det svært at se ham tabe hjemme på grus mod Lajovic og Krajinovic, og selv om Pouille måske heller ikke lige topper formbarometret pt., så gør det samme sig gældende i de dueller, han ender ud i.

Jeg forventer et ekstremt lavt odds på en samlet fransk sejr, og jeg tøver ikke med at give dem mindst 90% og nok nærmere 95% for et avancement til finalen.

Playoff-kampe til World Group

Kazakhstan vs. Argentina

Argentinerne må være favoritter. De er forsvarende mestre, og deres førstesingle, Diego Schwartzman, har netop bevist i US Open, at han kan spille på et meget højt niveau på hårdere underlag end grus. Kukushkin er dog heller ikke dårligt kørende, og Kazakhstan har tidligere leveret store Davis Cup-præstationer med både Kukushkin og Nedovyesov på holdet.

Argentinernes trup ser ikke imponerende ud, og hjemmebanefordelen + indendørsunderlaget kan meget vel vise sig at blive afgørende til fordel for Kazakhstan. Jeg tror, denne landskamp kan blive afgjort i femte rubber, og der kan meget vel være værdi i at spille på underdog'en i et opgør, der samlet set ligner noget nær 50/50.

Schweiz vs. Hviderusland
Federer og Wawrinka er som sædvanligt ikke med for alpelandet, men så er det jo godt, at Laaksonen og Chiudinelli er nogle af de mest loyale tennisspillere i verden. Det er et svagt landshold uden de to store stjerner, men de har været heldige med lodtrækningen, og indendørs på hjemmebane bør Laaksonen lede holdet til sejr, selv om det på ingen måde er en landskamp, de er storfavoritter i.

Portugal vs. Tyskland
Tyskerne kan også melde forfald fra deres stjernespillere. Hverken Zverev-brødrene eller Kohlschreiber har følt, at det var vigtigt nok at spille denne ellers ganske vigtige playoff-match mod Portugal, som nok må påtage sig favoritværdigheden på gruset i Lissabon.

Struff og Stebe er begge i ok form, men Sousa og Sousa er heller ikke dårligt kørende, og det kunne meget vel ligne endnu en tysk katastrofe med Kohlmann ved roret. Taber de her, kan vi nok forvente en fyreseddel til den tyske kaptajn. Tyskerne er måske nok favoritter i doublen, men spiller Joao Sousa sin bedste grustennis, så bør han vinde to kampe, og så er der lang vej for tyskerne.

Ungarn vs. Rusland
Ungarn er på en eller anden måde kommet med i det fine selskab uden at have en top 100-spiller på holdkortet, og det er ikke fordi, det ikke fortjent, når man har spillet sig til det, men det lugter bare ikke rigtigt af World Group, når man har Fucsovics og Balazs som holdets bannerførere.

Russerne bør ikke få problemer her. De har en stærk og bred trup med Khakhanov og Rublev i spidsen og med Medvedev som en komptetent reserve. Man har dog tidligere set, hvordan russerne falder fra hinanden, når de er favoritter, og jeg kunne godt forestille mig, at Ungarn er langt bedre forberedt til grustennis end Rusland, og at hjemmeholdet kommer godt fra land fredag.

Colombia vs. Kroatien
Det her kan gå hen at blive meget tæt. Kroatien kommer grundlæggende kun med Cilic som kvalitetsspiller til singlepladserne, mens Colombia kun har Giraldo som "stjerne". Begge mandskaber har gode doublekonstellationer (Cabal/Farah og Mektic/Cilic), men andensinglerne ser svage ud, og det kan ikke udelukkes, at Kroatien kun vinder Cilic' kampe.

Holland vs. Tjekkiet
Tjekkerne med de stolte traditioner i Davis Cup stiller igen op uden Tomas Berdych, og det betyder, at hjemmeholdets Robin Haase vil være favorit i begge sine kampe. Holland stiller dog op med Griekspoor som formodet andensingle (ATP: 343), og det kan meget vel kaste to nederlag af sig. Det skal dog siges, at Thiemo De Bakker også er et kompetent valg til andensinglen, og han kan i form slå både Vesely og Rosol, som jeg forventer skal spille for Tjekkiet.

Holland har den nykårede US Open-mester i double, Jean-Julien Rojer, med i double, og sætter man ham sammen med Robin Haase, så skal tjekkerne stå tidligt op, hvis de skal have point derfra.

Japan vs. Brasilien
Nishikori og Bellucci er ikke med for henholdsvis Japan og Brasilien, og Taro Daniel har tilsyneladende også meldt fra for hjemmeholdet. Det kan vise sig at blive noget af en bét for hjemmeholdet, der skal sætte al lid til Sugita, som med al sandsynlighed skal vinde sine to kampe. Brasilianerne vinder doublen med Melo/Soares, og de er bestemt heller ikke chanceløse i singlerne.

Canada vs. Indien
Det her kan godt blive spændende. Shapovalov er i spidsen for Canada, og han er mildest talt brandvarm pt. Sidst han spillede Davis Cup for sit hjemland, endte han med at hamre en bold i hovedet på dommeren, hvorefter han blev diskvalificeret. Siden har han løftet sit niveau betragteligt, og nu er det tid til, at han skal have sin første rigtige sejr. De indiske spillere kan næppe gøre ret meget skade på ham, men det kan de måske i double, hvor de kommer med Bopanna.

Pospisil plejer at spille sin bedste tennis i Davis Cup, men hans form er virkelig skidt pt., så det kan ikke afvises, at han får store problemer mod både Ramanathan og Bhambri. Når alt kommer til alt, så skal det canadiske mandskab, som tilmed har Nestor klar i double, være en klasse over det indiske hold, men Pospisil skal finde noget form, hvis ikke det skal blive lidt for spændende for canadierne.