Efter knapt to måneders Masters 1000-pause skal vi på den igen, når Asiens eneste Masters-turnering i Shanghai løber af stablen i den kommende uge. Vi har det efterhånden sædvanlige frafald fra Djokovic, Murray, Nishikori og Wawrinka, men ellers har vi hele eliten samlet - inklusiv Roger Federer, som spiller sin første pointgivende turnering siden kvartfinalenederlaget til Del Potro ved US Open.

Shanghai ATP Masters 1000

Underlag: Hard court

Forsvarende mester: Andy Murray

Hovedturneringen tyvstarter med fire kampe allerede søndag morgen dansk tid, hvor Lucas Pouille som eneste seedede spiller skal i aktion. Mandag morgen dansk tid går det så for alvor løs med den resterende del af kampene i første runde. De otte højest seedede spillere har alle bye i første runde og træder derfor først ind i turneringen i anden runde tirsdag eller onsdag dansk tid.

Andy Murray kan pga. skade ikke forsvare sin titel fra sidste år, så sidste års tabende finalist, Bautista-Agut, er den i feltet med mest på spil her, eftersom han risikerer at miste de 600 point, han samlede sammen ved sidste års imponerende ridt, hvor han både slog Tsonga og Djokovic, før han måtte give fortabt mod Murray.

Udover 1000 point til verdensranglisten og mere end en million amerikanske dollars, så begynder det efterhånden også at snerpe til ift. pointindsamlingen til sæsonafslutningen ved World Tour Finals i London. I skrivende stund er situationen den, at kun Nadal, Federer og Alexander Zverev har kvalificeret sig til sæsonfinalen, men grundet en lidt underlig sæson med mange udsving hos de bedste spillere, så skal vi meget langt ned ad ranglisten, før vi kan afskrive spillere i at nå London. 

Den øverste fjerdedel

Rafael Nadal er naturligvis seedet 1'er i turneringen, som han aldrig har vundet og generelt ikke har sine bedste meritter i. Derudover kommer han direkte fra fem kampe i Beijing, hvor han søndag morgen dansk tid spiller en svær finale mod Nick Kyrgios, og så har lodtrækningen ovenikøbet flasket sig sådan, at han formentlig skal igennem både Pouille og Dimitrov for at stå som vinder af den øverste fjerdedel og dermed i semifinalen.

Pouille havde matchbolde mod Nadal i sidste uge i Beijing i første runde, og Dimitrov tog ham til tre sæt i semifinalen. Nadal har i syv optrædender i Shanghai tabt til Davydenko, Melzer, Florian Mayer, Del Potro, Lopez, Tsonga og Troicki, så man kan vist roligt sige, at Nadal ikke har overpræsteret gennem tiden i Shanghai og med den lange uge i Beijing og den svære lodtrækning in mente, så vil jeg ikke blive overrasket, hvis ikke Nadal klemmer sig igennem sin fjerdedel.

Det bliver måske ikke helt let, men jeg tror på en kvartfinale er Nadal-Dimitrov.

Den næstøverste fjerdedel

I denne fjerdedel er Cilic seedet til at gå videre, men der kan allerede i tredje runde vente ham et opgør mod formstærke Kyrgios, der dog kan få svært ved at gå direkte fra fem kampe i Beijing og ind til Shanghai, hvor han som 13.-seedet ikke har bye, men i stedet et svært opgør mod Steve Johnson i første runde. Kyrgios har dog ret meget på spil her, hvis han vil gå efter at kvalificere sig til World Tour Finals, som efter Beijing på ingen måde er urealistisk. 

Cilic skuffede fælt ved at tabe til Mannarino i semifinalen i Tokyo, og skulle Cilic komme igennem til kvartfinalen, så kan han faktisk risikere at stå ansigt til ansigt med franskmanden igen. Mannarino skal dog også kæmpe med potentiel fatigue og en lodtrækning, der har givet ham et førsterundeopgør mod årets US Open-finalist, Kevin Anderson.

Realistisk set er Kevin Anderson ret stor favorit til at booke en kvartfinaleplads. Carreno-Busta er seedet til at få den, men jeg synes ikke, han har set god ud efter US Open, og selv om han sikkert vil elske at revanchere sit semifinalenederlag ved US Open mod netop Anderson, så har jeg lidt svært ved at se spanieren gå langt her.

Mit bud på en kvartfinale er Kyrgios-Anderson.

Den næstnederste fjerdedel

Her vælter det med "Next generation"-stjerner. Zverev og Thiem er fjerdedelens kvartfinaleseedede, men derudover finder vi Shapovalov, Khachanov og Rublev fra det unge kuld. Af mere rutinerede kræfter er det værd at bemærke at både Isner, Del Potro og formstærke Dzumhur befinder sig her. 

Del Potro er den i feltet med de bedste meritter fra Shanghai, eftersom han har stået i en finale i 2013, men de unge spillere har selvsagt heller ikke haft samme tid/muligheder for at opnå samme resultater. Thiem har dog spillet her to gange - begge gange uden succes. Zverev slog Isner og Cilic, før han tabte til Tsonga sidste år, og jeg forventer også helt klart mest af Zverev i denne afdeling, selv om jeg godt kunne have lidt fidus til både Del Potro og Isner, der vel groft sagt SKAL præstere i Shanghai, hvis "drømmen" om London skal kunne gå i opfyldelse. Khachanov har fået en fin lodtrækning, og efter en udmærket kamp mod Nadal i Beijing skal han heller ikke afskrives helt, synes jeg.

Jeg vover pelsen og spår en kvartfinale mellem Isner-Del Potro.

Den nederste fjerdedel

Meget spændende fjerdedel, synes jeg, hvor der virkelig er fysisk pres på ottendeseedede, Goffin, mens det som altid er interessant at se, hvilken forfatning Federer er i. Goffin, der blev sat tilbage pga. en grim skade ved French Open, har virkelig meldt sig ind i kampen om London-billetterne efter en indtil videre uovertruffen omgang Tour de Asien, hvor han snuppede titlen i Shenzhen og står i finalen mod Mannarino i Tokyo (spilles efter denne ugeoptakt).

Goffin er sprængfyldt med selvtillid, og vi har set de her "runs" fra ham flere gange i sin karriere, hvor han kører på flere uger i træk, men jeg synes godt nok, at mange af hans kampe de seneste uger har været på et hængende hår, og jeg vil blive meget overrasket, hvis vi ser ham gå igennem denne fjerdedel.

Det skyldes selvfølgelig primært, at Federer formentlig venter i en kvartfinale, men også fordi sidste års finaledeltager, Bautista-Agut kan vise sig at vente på Goffin i runden forinden. Desuden har Goffin en svær mulig modstander i Simon i 2. runde (Goffins første kamp). Simon er ganske vist i elendig form og har været det længe, men han var i semifinalen sidste år, har stået i en finale i Shanghai tidligere, og det kunne godt ligne ham at time en smule form nu, hvor der skal forsvares 360 point + de kommende europæiske indendørsturneringer, som afsluttes med Paris Masters 1000.

Bautistas lodtrækning er ikke nem, men formen er begyndt at indfinde sig, og jeg tror, han spiller sig videre til en hård duel med Federer i kvarten. Federers lodtrækning er af den lettere slags, selv om der kan vente ham et opgør mod en servekanon i Karlovic, Sock eller Lopez i ottendedelsfinalen.

Mit bud på en kvartfinale er Federer-Bautista-Agut

Outright

Jeg synes, oddsene outright på de to sædvanlige turneringsfavoritter, Nadal og Federer, er for lave. Nadal i odds 3,00 og Federer i 3,75 hos Bet365* virker en anelse lavt, når man medtænker, at det ikke er nogen naturlov, at de præsterer noget særligt her i Shanghai. Federer har dog vundet turneringen i 2014, og da hans lodtrækning er noget lettere end Nadals, så hælder jeg mere til Federer end til Nadal her.

Bautista-Agut ligger i odds 51,00 hos Bet365*, og den kan jeg egentlig meget godt lide. Det kunne ikke ligne spanieren at vinde sådan en turnering her, men det kunne ligne ham at slå en træt Goffin i ottendedelsfinalen og give Federer pæn modstand i kvarten. Jeg vil sågar ikke afvise, at Bautista kunne spille sig videre fra den nederste fjerdedel, og så står vi altså med et gyldent odds at handle ud med, hvis vi er mere trygge ved at gå ud, før et potentielt møde med f.eks. Del Potro.