Efter tre veloverståede 250'ere indendørs i Europa, løfter vi lige niveauet en smule, når ATP 500-turneringerne i Basel og Wien åbner dørene. Nadal har desværre måttet melde fra i Basel, men Federer, der har vundet turneringen hele syv gange, er med i et stjernespækket felt, som også rummer formstærke Del Potro og Cilic. I Wien er topnavnene Zverev, Tsonga og Dimitrov.

Basel, Schweiz

ATP 500
Indendørs hard

Forsvarende mester: Marin Cilic

Roger Federer har vundet turneringen i Basel syv gange og er bookmakernes helt klare favorit til at vinde endnu et trofæ i hjemlandet. Det er en turnering, som Federer altid har prioriteret højt, og hvor han har massiv støtte fra publikum, så det er ingen overraskelse, at han er forrest i feltet til at vinde for ottende gang.

Han er førsteseedet og har fået en fremragende lodtrækning, eftersom både Del Potro, Cilic og Zverev er endt i modsatte halvdel. Federer har en vej til finalen, der kan hedde Tiafoe, Paire, Mannarino og Goffin, og selv om Goffin før har drillet Federer (uden at have slået ham), så var han underligt mentalt dårligt kørende i Antwerpen i sidste uge, hvor han tabte til Tsitsipas i kvartfinalen.

Goffin ligger umiddelbart perfekt til Federer, og jeg har mere end svært ved at se, hvem der skal gøre ondt på hjemmebanefavoritten før en finale, hvor Federer formentlig skal op mod enten Cilic, der er forsvarende mester, eller Del Potro, som har masser at spille for ift. World Tour Finals og kommer med solid form fra titlen i Stockholm.

Netop Del Potro har altid haft et godt tag på Federer indendørs, hvor Federer kun fører 4-3 indbyrdes og i 2013 tabte finalen i Basel til den lange argentiner i tre tætte sæt. Del Potro har en temmelig fordelagtig lodtrækning frem til en evt. semifinale, men spørgsmålet er, hvordan argentineren klarer skiftet fra den lange uge i Stockholm til et nyt indendørsunderlag i Basel. Kommer han fint igennem sine første kampe, så skal Cilic virkelig oppe sig, hvis han skal komme igennem ham, og så ser en drømmefinale mellem Del Potro og Federer ud til at kunne blive en realitet.

Federer ligger pt. i 1,85 som vinder af turneringen hos Nordicbet* og Betsafe, mens Bet365* er 1,83. Jeg synes, oddset er helt fair sat, men det er lige før, det er et forsøg værd at spille det, da vejen frem til finalen ser så forholdsvist overkommelig ud. Det, der afholder mig fra alligevel at spille den til dét odds er, at Del Potro i en evt. finale er så tilpas farlig, at det meget vel kan ende ud i en 50/50-kamp, selv om Federer naturligvis vil blive sat som mindst 65/35-favorit.

Wien, Østrig

ATP 500

Indendørs hard 

Forsvarende mester: Andy Murray

I Østrig er hjemmebanehelten, Dominic Thiem, seedet toer, men han er ikke én af bookmakernes favoritter til at vinde titlen. Det skyldes nok primært, at formen er rædderlig efter tre nederlag i tre kampe i Asien, og at han aldrig rigtigt har formået at løfte sit niveau indendørs. Ift. at, han er nummer seks på verdensranglisten, så er det nærmest beskæmmende resultater, han har haft på hurtige underlag, og i slutningen af 2016 ramte han heller ikke formen.

Favoritter til at hæve trofæet i Wien er i stedet Alexander Zverev, Tsonga og Dimitrov, som alle har bevist deres værd på underlag som dette. Tsonga og Dimitrov kommer direkte fra henholdsvis titel i Antwerpen og finale i Stockholm, og der kan måske være lidt træthed slæbt med videre til Wien for deres vedkommende.

Zverev, er førsteseedet, og har ikke spillet siden hard court-turneringerne (udendørs) i Asien. Jeg synes ikke helt, han har været så overbevisende på det seneste, men han har alle de nødvendige våben på de hurtige indendørsunderlag, og genfinder han formen, så er jeg enig med bookmakerne i, han må være turneringsfavorit.

Tyskerens lodtrækning er dog ekstremt hård med Troicki, Simon og Tsonga inden semifinalen, hvor han så oveni kan se frem til et potentielt møde med Isners bomber. Isner er dog ingen voldsomt naturlig indendørsspiller, og jeg tror, at Zverevs største hurdle kommer i kvartfinalen mod Tsonga - et opgør, der meget vel kan blive udslagsgivende for, hvem der ender med at vinde titlen.

I den nederste halvdel finder vi både Thiem, Gasquet, Querrey, Anderson, Lopez og Dimitrov. Alle spillere kan gøre skade på hvem som helst indendørs, og både Querrey og Anderson har tilmed meget vigtige point at spille om, da en god pointhøst her kan skaffe dem afgørende avancement i kampen om billetter til sæsonafslutningen i London. 

Dimitrov er favorit til at glide igennem den nederste halvdel, men spørgsmålet er, hvordan han reagerer ovenpå det klare finalenederlag til Del Potro i Stockholm. Det kan sagtens tænkes, at han vil spare lidt mentale kræfter til Paris Masters 1000 i næste uge, hvilket kan åbne op for spillere som Thiem, der må have noget motivation på hjemmebanen, og Gasquet, der er i fin form og en gudsbenådet indendørsspiller, der formentlig prøver at peake sin form nu her.

Outrightmarkedet er lukket i skrivende stund, da 1. runde er sat i gang, men jeg synes, det er værd at holde et vågent øje med Tsonga, der kommer i fremragende form efter turneringssejren i Antwerpen. Jeg vil godt give ham mindst 15% titelchance, selv om der er en reel risiko for, at han ikke kører 100% på denne uge, når Paris Masters venter lige om hjørnet.