Tiden er inde for den første af VMs to semifinaler, Frankrig – Belgien. Et opgør, der har alle ingredienser for at blive et brag af en kamp, og også et opgør der ligner at være VMs moralske finale. Denne VM-artikel er primært helliget en taktisk analyse af de to hold, og hvad vi eventuelt kan forvente af ændringer i de to holds start-11'ere samt deres taktiske tilgang til kampen.

Det er ved for alvor at blive alvor i Rusland. Tiden er oprundet for den første semifinale, mellem Frankrig og Belgien, og det ligner at kunne blive et brag af en kamp. Ingredienserne er i hvert fald til stede.

Inden vi bevæger os til den, skal vi imidlertid lige have et kig på de opdaterede VM-vinderodds:

VM-vinderodds

Ikke så meget overraskende der, omend jeg synes, England har fået lige lovlig rigeligt respekt, men det er der jo ikke noget nyt i (at jeg synes, forstås). Havde semifinale-parringen været anderledes, ville odds på både Frankrig og Belgien have været lavere, idet det ligner at være VM's moralske finale. Sådan ser det umiddelbart ud for mig i hvert fald. Med det siger jeg bestemt ikke, at finalen vil blive en walkover eller noget i den dur, men der er næppe tvivl om, at vinderen af Frankrig – Belgien vil stå som favorit i finalen uanset modstander.

Land

Bedste odds Bookmaker
Frankrig 3,05 Danske Spil
England 3,70 Danske Spil
Belgien 3,80 Bwin
Kroatien 5,50 Bet365

Odds er senest opdateret den 10. juli klokken 10.30.

Taktisk analyse: Frankrig

Jeg vil ofre mest plads på Belgien i denne analyse, det ikke fordi Frankrig fortjener forbigåelse, men den franske taktik og holdopstilling er betydelig mere forudsigelig end den belgiske, så den kræver ikke så mange linjer.

Indtil nu har Didier Deschamps holdt fast i sin 4-2-3-1-taktik og han har bortset fra den afsluttende kamp i gruppespillet mod Danmark, hvor Frankrig var sikker på at gå videre, ikke praktiseret anden rotation, end hvad der har været tvungen.

Den offensive højre midtbanekant Blaise Matuidi var spærret til kvartfinalen mod Uruguay, hvor Corentin Tolisso i stedet kom ind og gjorde det udmærket. Faktisk synes jeg, Tolisso indtil sin udskiftning i det 80. minut var en af Frankrigs bedste spillere i den kamp. Men jeg forventer alligevel, at Matuidi glider ind på sin vante plads i start-11'eren.

Thomas Lemar som mulighed?

Dét sagt, så har Deschamps formodentlig filmet, at Belgiens svage punkt er deres defensive flanker. Og dén fungerer i Frankrigs højreside fortrinligt på tegnebrættet med hurtige Kylian Mbappe overfor Belgiens venstreside, som kan blive Jan Vertonghen og Yannick Carrasco/Nacer Chadli. På højresiden med Thomas Meunier spærret hos Belgien kunne Deschamps imidlertid spekulere i at give en mand som Thomas Lemar chancen. Lemar er mere offensivt orienteret end Matuidi (og Tolisso), så det kunne være en spændende mulighed for Deschamp at gå efter at slå til, hvor modstanderen synes svagest. Det sagt, gætter jeg dog på, at Deschamps holder fast ved Matuidi, der har flere, hvad vi kan kalde "midtbanespiller-kvaliter”"og dermed skaber lidt mere balance og defensiv soliditet på holdet. Det er ikke Deschamps stil at gamble, men skulle Frankrig komme bagud, kan det snildt tænkes, at første udskiftning hos Les Bleus bliver Matuidi ud, Lemar ind. 

Derudover tror jeg ikke, der er så meget at kommentere på rent taktisk hos Frankrig. Det bliver, hvad vi allerede har set, men det har jo også vist sig at være godt nok. Tager vi den efter Deschamps' smag lidt for tivoliagtige kamp mod Argentina ud af ligningen, så har Frankrig faktisk spillet 4 x 90 minutters fodbold med kun én reel chance givet væk (Diego Godins monsterafbrænder for Uruguay), og det er imponerende.

Slutteligt skal jeg nævne, at der har været lidt usikkerhed hos centerforsvarer Samuel Umtiti og højreback Benjamin Pavard, der har måttet springe træninger over, men de lader til at være klar til kamp.

Mit gæt på Frankrigs start-11'er (4-2-3-1):

                            Giroud

   Matuidi      Griezmann     Mbappe

             Kante                     Pogba

Hernandez   Umtiti   Varane   Pavard

                             Loris

Taktisk analyse: Belgien

Roberto Martinez’ seneste nederlag i en betydende kamp var tilbage i maj 2016, hvor han som træner for Everton måtte se sit hold tabe 0-3 til Sunderland. Siden blev Martinez fyret i Everton, og tre måneder senere blev han efter Belgiens mislykkede indsats i europamesterskaberne hyret som landstræner for Belgien. Der indledte han med et 0-2-nederlag til Spanien i en venskabskamp, hvilket er, hvad der kan ske. Det er 25 kampe siden. I de efterfølgende 24 har han kunnet notere sit hold vinde de 19 og spille fem uafgjort, og Belgien er det eneste hold i VM-slutrunden, der har vundet alle sine kampe. Kigger vi på de fire semifinalister er Belgiens record i Rusland således 5-0-0, Frankrigs er 4-1-0, Kroatiens 3-2-0 og Englands 3-1-1.

Så det kan ikke være selvtillid, det belgiske mandskab mangler før deres semifinale mod Frankrig. Det var ellers et tema inden kvartfinalen mod VM-turneringens favorit Brasilien. Det fordi Belgien efter en taktisk meget naiv tilgang til deres ottendedelsfinale mod Japan 10 minutter ind i anden halvleg pludselig fandt sig nede 0-2. Dér imponerede Roberto Martinez ikke med sit taktiske oplæg til kampen, men det tog han 25 minutter før tid revanche for med en super dobbeltindskiftning af Marouane Fellaini og Nacer Chadli, som totalt ændrede kampens forløb med en belgisk 3-2-sejr til følge på mål af både Fellaini og Chadli.

Ikke mere tre-mands-forsvar – tre vigtige ændringer

Og Martinez viste i kvartfinalen mod Brasilien, at han mestrer de nødvendige taktiske ændringer. Det stod klart for alle med en smule taktisk sans, at Belgiens vanlige og ret beset temmeligt langsomme tre-mands-forsvar med Toby Alderwiereld, Vincent Kompany og Jan Vertonghen ville få store problemer mod Brasiliens angreb, men Martinez flyttede højrekant på midtbanen, Thomas Meunier, ned til at agerer højreback i stedet, hvorefter man kunne skubbe Alderweireld ind i centerforsvaret sammen med Kompany og så Vertonghen ud på en venstreback-plads, resulterende i en Vierkette bagude, som tyskerne kalder det.

Det var første ændring. Anden ændring blev på venstrekanten at erstatte offensive Yannick Carrasco med mere fleksible Nacer Chadli.

Tredje ændring var at bænke Dries Mertens på angrebets højreside til fordel for Marouane Fellaini, der var udset til at hjælpe Axel Witsel, som indtil da havde været alene på den defensive belgiske midtbane. Ubalancen i angrebet blev så løst ved at skubbe centerforward Romelu Lukaku ud som en slags højrewing og spilfordeler Kevin de Bruyne frem i rollen som "en falsk nier". Eneste to spillere, der forblev i forsat samme rolle hos Belgien, var målmand Thibaut Courtois og venstreangriber Eden Hazard.

ABC-verdensklasse mellem De Bruyne og Lukaku

Og det virkede. Det var klart, at der var mere fokus på defensiven, hvilket mod Brasilien var nødvendigt, men det virkede også offensivt. Det fordi fire spillere hos Belgien i den grad slog til med den ændrede taktik. Trods et stort brasiliansk pres fik den defensive midbane med Fellaini og Witsel fat i flere bolde og var kvikke til at aflevere dem videre i hurtige omstillinger.

De to nøglespillere var dog De Bruyne og Lukaku. Der er typisk to slags offensive spilfordelere, eller trequartistas, om man vil. Den ene slags har tendens til at "varme" bolden, mens den anden, desværre lidt sjældnere, slags tværtimod ”sætter endnu mere fart i den”. Kevin De Bruyne tilhører sidstnævnte kategori, og mod Brasilien beviste han, at han er verdensklasse, når det kommer til at kreere, og også selv afslutte, på hurtige kontrangreb. Ser vi på Belgiens sidste mål, signeret De Bruyne på et sublimt langskud efter et lynhurtig omstillingssammenspil med Lukaku, så er det verdensklasse-ABC. Og det leder mig hen til Romelu Lukaku, som mange nok ikke lige havde set i rollen som højrekant. Hvad skal en stor, tung centerforward lave der? Men det er et taktisk trick, Martinez og Lukaku faktisk har lavet før i Everton, og det virkede igen, fordi Lukaku er meget mere end blot en stor, fysisk stærk centerforward. Han er nemlig også en teknisk stærk pasningsspiller med et glimrende blik for sine medspillere.

Det vanlige problem med brasilianske backs...

Så plusser i bogen til Martinez for at foretage nødvendige, men også taktisk snedige ændringer mod Brasilien. Med Marcelo med igen for Brasilien – og han kan jo simpelthen ikke lade være med at efterlade plads bagude, når Brasilien har bolden – ja så var der klart, at der ville være plads i rummet bagved Marcelo, og det udnyttede Lukaku fremragende. Lidt ironisk kan man sige, at Martinez straffede Brasiliens venstreback Marcelos offensive tendenser lige så hårdt som Belgien mod Japan selv blev straffet i deres tre-mands-forsvars venstre forsvarsside.

Nu var Belgien bestemt ikke uheldige mod Brasilien, men Roberto Martinez’ taktiske ændringer fik svunget kampen over til at være en spændende lige affære, og det er ikke dårligt gået, vurderet ud fra den inden startfløjt relativt klare favoritstatus Brasilien havde.

Så hvad kan man nu forvente fra Belgiens side mod Frankrig?

Meunier ude med karantæne

Well, for det første, så er Thomas Meunier ude med karantæne, så Martinez bliver uanset nødt til at foretage en ændring på højresiden. Der er flere muligheder, men skal jeg gætte, så tipper jeg, at fleksible Nacer Chadli ikke kun bliver flyttet over fra venstre midtbane til højremidtbane, men også ned som decideret højreback.

Det efterlader så et hul på venstresiden af midtbanen, hvor jeg gætter på, Yannick Carrasco vil få en ny chance. Der ér også andre muligheder så som at give Thomas Vermaelen chancen fra start og sideforskyde hele forsvaret, men jeg tror mest på det første. Idéen med at spille Kevin de Bruyne som en falsk nier fungerede så godt, at den vil blive gentaget, og det vil så sige, at Romelu Lukaku fortsætter på højresiden af angrebet, mens Dries Mertens fortsat må tage til takke med bænken.

Mit gæt på Belgiens start-11'er (4-3-3): 

      Hazard             De Bruyne             Lukaku

     Carrasco               Witsel                 Fellaini

Vertonghen   Kompany   Alderweireld   Chadli

                                   Courtois

Overordnet gætter jeg på, at vi vil få Belgien at se med cirka lige så defensivt et udgangspunkt som mod Brasilien, idet det med Yannick Carrasco inde (hvis jeg får ret i det) dog vil blive tale om en lidt højere placering hos Belgien på midtbanens venstreside. Fra Frankrig side forventer jeg ikke noget epokegørende nyt, idet Frankrig vil være meget fokuseret på ikke at tillade belgiske kontraer. Alt i alt en kamp, der ligner at starte ud med en perfekt balance.

Slutteligt skal jeg lige give en undskyldning til Steffen Dam. Jeg tror, jeg i de fire seneste VM-artikler her på BetXpert – miniserien med Steffen Dam-interviews – to gange nævnte Dam... og kaffe. Og det var en misforståelse, Steffen Dam drikker IKKE kaffe. Så det var ikke kaffen, der var sat over til vores Skype-snak, det var teen. Den kølige San Miguel Light i min ende var imidlertid korrekt nok.

Spilforslag

Frankrig – Belgien: Et åbent og relativt vanskeligt forudsigeligt opgør. Lad mig tilstå, at jeg har været meget usikker i min chancevurdering af denne her, men jeg hælder dog en lille smule mere til Belgiens side, end markedets 39-30-31-procenter gør. Det, selvom karantænen, der holder Thomas Meunier ude, er et minus for Belgien. Markedets favoritfavorisering af Frankrig er ikke urimelig – jeg har også Frankrig som favoritten – men måske lige en tand i overkanten, og det gør, at jeg mener at kunne spotte værdi i Belgien på en fornuftig handicap-linje. Jeg er derfor på Belgien på asian handicap +0,25, hvilket belønnes med odds 1,83 både hos Bet365* og hos førende licensløse internationale bookmakere (nu steget til1,85 og 1,86). Den kvarte +0,25-linje betyder, at skulle det slutte uafgjort efter ordinær spilletid, vil det stadig blive til gevinst, dog kun til det ”halve” odds 1,41.

Under 2,5 mål-bettet vurderer jeg en lille smule kvalitativt bedre end mit punt på Belgien +0,25, da der med Frankrigs vanlige forsigtige stil risikerer at gå megen taktik i den. Belgien var på hælene de første 13 minutter mod Brasilien indtil Fernandinhos selvmål, men Roberto Martinez’ taktik var overordnet mere defensiv fornuftig end set tidligere under slutrunden. Det efter forskrækkelsen i kvartfinalen mod Japan og vel også fordi det var første gang, Belgien var underdog. Underhund er Belgien også mod Frankrig, og Frankrig har en meget kontrollerende stil, som ikke skaber mange chancer, men som heller ikke tillader modstanderen meget. Desuden er Didier Deschamps og hans mænd efter Belgiens kontraopvisning mod Brasilien nu blevet advaret om Kevin de Bruyne og Belgiens lynhurtige omstillingsever. Under 2,5 mål, synes jeg, er et fornuftigt bet, og betalingen er med odds 1,83 hos førende licensløs international bookmaker samt odds 1,78 hos Betsafe hæderlig (nu stedet til hhv. 1,85 og 1,83).

Artiklen er den fireogfyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her

Liste over foreløbige VM-væddemål

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit

Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit

Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit

Frankrig – Belgien (AH -0,25), 2 (1,83)
Frankrig – Belgien, under 2,5 mål (1,78)

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)

Foreløbigt resultat (efter 33 bets): +0,73 units (ROI 102,2%)