”Mange mennesker havde Tyskland som favorit til at vinde VM, og det forstod jeg simpelthen intet af.” Spilekspert og  professionel sportsbetter Steffen Dam lægger ikke fingrene imellem, når han kommer med kritik af ’dumme penge’ og tvivlsomme ’ekspertråd’. I denne tredje interviewartikel forklarer han, hvorfor han var imod Tyskland fra slutrundens start, og hvordan han nærmest hele vejen konsekvent har backet underdoggen.

"Der skulle være VM hele tiden!"

Steffen Dam er veloplagt til Skype-snakken med BetXperts VM-skribent, det ikke mindst efter, at den foregående dags sene ottendedelsfinale mellem Colombia og England "sad lige i skabet", Colombia +0,5 samt under 2,5 mål (vær i nedenstående opmærksom på, at interviewet med spilekspert og professionel better Steffen Dam blev foretaget inden VMs kvartfinaler). Dams personlige spilregnskab har det godt under slutrunden, men som man kunne læse i gårsdagens interview, er det også hårdt arbejde. Man er nødt til at være "på" under VM, og arbejdet startede et godt stykke tid i forvejen, før slutrunden gik i gang.

TNS: "Vi har talt om VAR og dets indflydelse på spillet, en indflydelse, som du inden slutrunden havde analyseret og oddsvurderet. Og du har understreget, at grundige forberedelser og research er vigtige. Kan du løfte lidt mere af sløret for, hvad dine forberedelser inden slutrundestart gik ud på?"

Steffen Dam: "Først og fremmest er der de generelle overvejelser, man bør gøre sig. Man er nødt til at sætte sig ind i alle holdenes styrker og svagheder, man skal skaffe sig et grundigt overblik over turneringsstrukturen, og man skal, som eksempelvis med VAR, analysere hvad der kan være af ’nye’ ting og udviklinger, som kan ændre tingene i forhold til tidligere. Og jo tidligere man gør sig disse overvejelser og foretager disse analyser, jo bedre."

"Jeg var helt sikker på, jeg skulle imod Tyskland"

Steffen Dam: "En ting, jeg var helt sikker på inden slutrunden, var, at jeg skulle imod Tyskland. Mange mennesker havde Tyskland som favorit til at vinde VM, og det forstod jeg simpelthen intet af. Jeg mener, kig lige på tyskerne. For det første, hvor mange verdensklassespillere har de? Hvor mange spillere har de, som kunne komme med i Brasiliens trup? Vi kan begynde at remse op, Målmand Manuel Neuer, og ham vender jeg tilbage til, Toni Kroos, Joshua Kimmich, og måske Mats Hummels, og det er så det. Som en VM-favorit? Virkelig?

Og det bliver jo værre end det. Ikke kun er flere af spillerne mætte og over-the-hill, de har også været ude af form. Kig på en mand som Thomas Müller. Hvad laver han overhovedet til et VM? Det værste er dog Manuel Neuer. Han er verdensklasse, når han er i form, men manden har jo ikke spillet i 10 måneder, og så kommer han pludselig ind og skal være førstemålmand foran Marc ter Stegen, der har spillet hele sæsonen for et tophold. Det er jo en helt sindssyg beslutning, når man tænker over det. Jeg synes, Manuel Neuer er en fremragende målmand, ren verdensklasse – når han er i form. Og det kan da godt være, at Joachim Löw har tænkt, at vi går nok videre fra indledende gruppe, og så kan Neuer bruge de første tre kampe til at spille sig i form, men det er en meget farlig indstilling, og det gik jo også galt.

Desuden, hvis man kigger på deres angreb, så er det jo jammerligt. En mand som Timo Werner som førsteangriber? Virkelig? Mario Gomez kan jeg egentlig meget godt lide, for der ved man jo, hvad man får, men at Löw vælger at frasortere Tysklands bedste angriber denne sæson, Leroy Sane, til truppen, ja det er der simpelthen ingen mening i. Og så i stedet at tage Thomas Müller med?

Og så så jeg Tyskland i deres optaktskampe. Jeg er med på, at man skal passe på med at lægge på meget i den slags opgør, men de spillede rent ud sagt elendigt. De bliver jo fuldstændig udspillet mod Østrig, og deres kamp mod Saudi-Arabien var bare ringe.”

"Hvad har det med 2018 at gøre?"

"Nu har jeg snakket med mange mennesker både før og under slutrunden, og jeg hører folk sige, ’men Tyskland er jo bare så godt et turneringshold’ og dens slags. Ja, men tingene forandrer sig, og at Tyskland var gode for fire år siden er indiskutabelt, men hvad har det med 2018 at gøre?

Efter min mening tænker folk for meget vanetænkning i stedet for at sætte sig ned og kigge koldt, nøgternt og analytisk på tingene. Gjorde man det, ville man jo ikke kunne placere Tyskland i top seks, kigger man på holdtrupperne til denne slutrunde."

Sydkorea +2

"Men det var som om, folk og markedet bare insisterede på at holde fast på Tyskland som et tophold, og så at sige lukkede øjnene for, hvad de så. Tyskland var jo eksempelvis elendig mod Mexico, der da har et ganske interessant og udmærket hold, men alligevel. Derfor var mit tungeste bet... undskyld, næsttungeste (red.: vi vender tilbage til det tungeste/største lidt længere nede i artiklen) da også Sydkorea +2 mod Tyskland. Tæt på to gange pengene – 1,93 – kunne man få på det, og det, syntes jeg, simpelthen var vanvittigt. Jeg anbefalede det i B.T. og gav det videre til alle, der spurgte mig, hvorefter jeg typisk fik meget sigende, undrende blikke tilbage...

Men tænk lige over det, situationen inden kampen. Ja, Sydkoreas chance for at gå videre var minimal, men for disse sydkoreanske spillere var det deres livs kamp, de kommer aldrig til at opleve noget større, og det vidste de godt. Tyskland havde spillet elendigt, Löws taktik fungerede ikke, Timo Werner ville starte inde som spids igen, og den taktiske læsning, at Tyskland ikke ville få hurtige kontraløb, var ikke vanskelig. En -2-linje på Tyskland virkede helt absurd for mig.

Nu er Sydkorea-kampen selvfølgelig blot et eksempel, men jeg havde nul tiltro til Tyskland overhovedet, og hvordan nogle kunne gå ud og anbefale spil på Tyskland som verdensmester, det forstår jeg ikke."

TNS: "Du er godt klar over, at ’nogle’ inkluderer mig, ikke?"

Steffen Dam: "Haha, ja. Ingen kommentarer."

TNS: "Hvem havde, og har, du så som kommende verdensmester?"

Steffen Dam: "Brasilien. Både før turneringen, og det har jeg stadigvæk. Jeg synes simpelthen, Brasilien har det bedste hold, og det har deres spil indtil videre kun bekræftet (red.: interviewet blev lavet før kvartfinalerne).

Jeg havde også inden slutrunden stor fidus til Spanien, men efter fyringen af Julèn Lopetegui to dage før slutrundestart trak jeg følehornene til mig. Ellers kan jeg nævne, at jeg er ude med et lille stik på Uruguay som kommende VM-vinder, det fordi de bare er så ’røvsvære’ at slå."

Konsekvent på doggen

"Udover, at jeg generelt er gået imod Tyskland, kunne man på sin sæt og vis dog også se mit punt på Sydkorea +2 som bare endnu et eksempel på, at jeg under VM konsekvent har backet underdoggen. Det er jo hamrende logisk, fordi der kommer så mange ’dumme penge’ på favoritterne.

Faktisk har jeg backet underdogs’ene hele vejen, det lige med undtagelse af Panama mod Belgien og England. Jeg havde set Panama et par gange inden slutrunden og tænkte, okay, de er godt nok ringem og de får det meget svært.

Og strategien med at spille på underdoggen har jo været fin, da der ganske forudsigeligt har vist sig værdi i den gennemsnitlige underhund."

"Det går altid galt nogle steder"

Steffen Dam: "Men ellers er det jo ikke altid, man har ret. Det også, selvom man mener, man burde have haft det. Jeg var eksempelvis ret tungt på Danmark til odds 3,25 til at gå videre mod Kroatien, men det gik jo galt i straffekonkurrencen. Heldigvis var jeg da også på Danmark +0,5, så okay, det gik lige op, så at sige.

Men det går altid galt nogle steder. Eksempelvis har jeg misset Rusland totalt under denne slutrunde. Jeg var på både Saudi-Arabien og Egypten mod russerne, og det gik jo helt galt. Jeg fik dog spillet russerne live mod Spanien og vandt noget af det tabte tilbage, men bortset fra det er jeg gået ned på spil på, eller rettere imod, russerne. Jeg er dog ikke sikker på, at jeg har undervurderet dem, der er nok mere tale om, at jeg ikke var klar over, hvor ringe Saudi-Arabien og Egypten var.

Hvor jeg ellers har set forkert... tjae, Egypten performede under, hvad jeg havde regnet med, hvilket kostede mig, og så især Marokko. Inden slutrunden havde jeg Marokko som et af de hold, der kunne overraske, og jeg havde et spil til odds 5,50 på, at de gik videre fra gruppe B, men deres sene overtidsselvmål i første kamp mod Iran ødelagde tingene. Egentlig er jeg ikke så sikker på, at jeg havde overvurderet Marokko, men resultaterne siger jo noget andet."

TNS: "Du nævnte, at Sydkorea +2 mod Tyskland har været dit ’næsttungeste’ spil i slutrunden. Hvilket var det største indskud?"

Steffen Dam: "Peru +1 mod Danmark. Jeg var meget tidligt ude på den kamp, fordi jeg så, de tidlige markeder var helt forkert på den. Det er jo ikke så sjovt, fordi det ikke gik hjem (red.: bettet blev med dansk 1-0-sejr void), men 2,12 for Peru +1, syntes jeg, var en helt vild undervurdering af peruvianerne, og som markedet efterfølgende udviklede sig og også som kampen forløb, kan man jo også sige, jeg fik ret, selvom resultatet igen selvfølgelig siger noget andet."

TNS: ”Det er BetXperts politik ikke at nævne konkrete tal, når det kommer til bettingindskud og -omsætning, men vil du give en lille indikation af, hvor store beløb du sætter i kampe som Sydkorea – Tyskland eller Peru – Danmark, og måske også om hvilken størrelsesorden, vi befinder os i, når det kommer til din samlede omsætning?"

Steffen Dam: "Hm... det ville være et pænt beløb for den dødelige dansker, men jeg ser ingen grund til at komme nærmere ind på det."

Det var oprindeligt denne skribents mening, at "miniserien" med Steffen Dam skulle stoppe her, men der er meget godt materiale på blokken til endnu en artikel, som vil komme i morgen, om Steffen Dams track-record, både under VM og generelt, samt ikke mindst en stribe gode råd til vordende professionelle eller i det mindste seriøse bettere. Undertegnede har vurderet, at det vil være synd at smide disse guldkorn fra Steffen Dam i skraldespanden, idet jeg er sikker på, at der vil være udbredt interesse blandt BetXperts brugergruppe. Om brugergruppen så er enig med Dam i hans dissektion af, hvordan man bliver en succesfuld professionel better, er en anden sag. Se i morgen for den fjerde og sidste interviewartikel her på BetXpert med Steffen Dam.  

Steffen Dam er professionel sportsbetter, spilredatør på B.T., journalist og forfatter af bøgerne "Sådan vinder du på Oddset" og "Vind i poker – spilstrategier i Texas Hold’Em". Ovenstående er tredje af i alt fire interviewartikler med Steffen Dam i BetXperts VM-serie.

Artiklen er den toogfyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her

Liste over foreløbige VM-væddemål:

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit
Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)

Foreløbigt resultat (efter 33 bets): +0,73 units (ROI 102,2%)