Finalemodstanderen til Frankrig skal findes – bliver det England eller Kroatien? Denne artikel i BetXperts VM-serie er primært en forsøgt taktisk analyse og foruddiskontering af, hvad vi vil få at se i aftenens semifinale. Én ting virker sikkert, nemlig at Gareth Southgate vil holde fast i sin startopstilling og velafprøvede stil. Andet ville være dumt. Men derefter melder usikkerhederne sig. Kroatien slås med skadesproblemer i spillertruppen, og hvordan agter Zlatko Dalic at gribe tingene an? Brozovic ind i stedet for Kramaric og dermed mere frie roller til Modric og Rakitic? Måske et højt pres på det teknisk lidt usikre engelske forsvar, når de skal spille bolden frem? Eller tværtimod en mere defensiv ”holde-igen”-prioritering? Spændende bliver det, og for denne skribent synes kun én spådom at være nogenlunde sikker: Det bliver tæt, meget tæt endda.

Frankrig trak i går aftes det længste strå i en tæt semifinale mod Belgien, og nu stiller spørgsmålet sig så – bliver det England eller Kroatien, Frankrig skal op mod i finalen?

For mig at se, bliver det tæt, meget tæt endda. De to hold har helt forskellige styrker og spiller fodbold ud fra to totalt forskellige udgangspunkter, men styrkemæssigt lader de til at være et godt matchup. England har sin fasttømrede spillestil, som de har haft succes med, mens Kroatiens har været taktisk fleksible slutrunden igennem, de har undervejs super-imponeret med 3-0 over Argentina, men har også to gange måttet ud i straffesparkskonkurrence for at klare sig videre. 

Massiv opbakning til England i vente

De russiske arrangører har været overraskede, og skuffede, over, hvor relativt få europæiske fodboldfans, der har fundet det umagen værd at tage turen omkring VM-slutrunden, men med udsigten til, ”Football is coming home”, har der været en pæn indvandring af engelske fans de seneste dage.

Mens Englands kampe indtil videre har oplevet mellem 2.000 og 5.000 engelske fans på lægterne per kamp forventes der til semifinalen 10.000 ”nye” engelske fans i Moskva. De 10.000 ekstra englændere, der de seneste par dage har fundet vej til Rusland, kan primært takke Kroatiens målmand Danijel Subasic for, at de har været i stand til at skaffe sig billetter til semifinalen. Havde Subasic ikke snuppet et par russiske straffespark i afgørelsen fra 11-meterpletten, havde Rusland været modstanderen, og så ville der næppe have været flere ledige sæder til overs på Luzhniki Stadion.

Og 15.000 engelske fans på lægterne bliver måske ikke alt, hvad Kroatien må slås imod. Iagttagere peger nemlig på, at England formentlig også vil få opbakning af de russiske tilskuere. Det selvom den engelske regering officielt har boykottet VM-slutrunden i Rusland. Den slags burde vel svinge den almindelige russers sympati over til fordel for Kroatien, skulle man mene, men det kun indtil en video taget af Kroatiens centerforsvarer Domagoj Vida gik viralt. Her så man Vida og et medlem af Kroatiens VM-stab, Ognjen Vukojevic, udfører en populistisk pro-Ukraine salut, ikke ligefrem levende op til FIFAs krav om ”zero politics”, og ej heller snedigt, håbede man på opbakning fra de russiske fans. Som alle ved, er Rusland og Ukraines situation anspændt, meget anspændt endda, for at sige det pænt, og det kroatiske fodboldforbund reagerede ved at sende Vukojevic hjem. Vida? – ja han har fået lov at blive i lejren og han forventes at spille mod England. Der er forskel på Loke og Thor.

Taktisk analyse: England

Der meldes om fuld fitness hos alle spillere. Jordan Henderson sprang efter Sverige-kampen ganske vist den første træning over, men han er klar igen. Og det forventes, at træner Gareth Southgate holder fast i sin vanlige opstilling, der ser således ud:

Mit bud på Englands startopstilling (3-1-4-2):

               Kane         Sterling

   Young   Alli   Lingard   Trippier

                      Henderson

      Maguire    Stones    Walker

                         Pickford

Game-play-mæssigt eller taktisk skal man næppe heller forvente de store ændringer hos England. På papiret ser Englands 3-1-4-2-opstilling pænt offensiv ud, men det skal man ikke lade sig narre af. Fem-mandsmidtbanen har nemlig rigelig med defensiv fleksibilitet, når det drejer sig om, hvor langt fremme på banen, de beslutter sig at stå, og det giver den taktiske soliditet, der er nødvendig for at støtte tre-mandsforsvaret, hvis England kommer under pres. Noget, der dog ikke har været det store behov for under denne slutrunde.

Er man man lidt ondskabsfuld, kan man nemlig sige, at England næsten ikke var i kamp før ottendedelsfinalen, og her måske endda kun i godt en fjerdedel af kampen (halvdelen, tager vi den forlængede spilletid med). Den første kamp mod Tunesien var vigtig, men Tunesien viste sig betydelig ringere end forventet. Panama var en ren walkover, og mod Belgien var det med et B-hold nærmest en fordel at tabe. Og i ottendedelsfinalen mod Colombia, ja der ville Colombia nærmest ingenting, før de i anden halvleg kom bagud. Dét, man oplevede der, er imidlertid urovækkende for englænderne. For efter indskiftningen af Carlos Bacca 25 minutter før tid, hvor Colombia gik over til at spille med to deciderede angribere, ja der begyndte Colombia at spille, og England blev ikke kun sat under pres, de var faktisk tæt på at blive udspillet. Det indtil Colombias udligningsmål i overtiden.

Englands første ”test”

Nu ér 25 minutter ikke ret meget at tage notam af, og man skal heller ikke overdrive, idet der i fodbold er en klar tendens til, at hold, som forsøger at ”forsvare den hjem”, ofte ikke kommer til at se for gode ud. Mod Sverige blev englænderne ikke sat under noget pres, dertil var svenskernes offensiv for svag.

Så kampen mod Kroatien er bortset fra 25 minutter mod Colombia faktisk Englands første test mod en modstander, som kan sætte dem under pres, og det bliver interessant at se, hvordan det spiller sig ud.

Rent taktisk kommer det meste i denne kamp, som jeg ser det, til at afhænge af, hvordan Kroatiens taktik bliver lagt. For hvad England angår, så spiller de, som de spiller, og jeg forventer ingen taktiske overraskelser fra den side.

Englands farligste våben: Dødbolde

En uhyggelig stor del af Englands spil er lagt an på dødbolde, herunder hjørnespark, hvor englænderne sætter deres efterhånden berømte ”train” op i udkanten af modstandernes straffesparkfelt. Et ”tog”, hvor især forsvarene Harry Maguire og John Stones er vigtige.

Syv af Englands i alt 11 mål under slutrunden er scoret efter dødbolde (tre på straffespark), og det er klart, at disse bliver et vigtigt våben imod Kroatien, der kun har sluppet fire mål ind imod sig under slutrunden, men to af dem efter dødboldsituationer, det hvis vi tæller Jonas Knudsens lange indkast med, som førte til Mathias Zanka Jørgensens åbningsmål.

Taktisk analyse: Kroatien

Der er dømt et klart plus til England på ét punkt, allerede inden kampen er gået igang, og det er på trupnytfronten. For mens alle englændere er fit for fight, så risikerer Kroatien at stå uden vigtige folk.

Kvartfinalen mod Rusland tog hårdt på Kroatiens mandskab, og mest kritisk er den stærke Atletico Madrid-højreback Sime Vrsaljko, og i skrivende stund synes det mest sandsynlige at være, at han ikke bliver klar. I så fald bliver han erstattet af rutinerede Vedran Corluka fra Lokomotiv Moskva. Derudover er også forsvarsstyrmand Dejan Lovren meldt tvivlsom, og det vil være et endnu større slag for Kroatien, hvis han ikke kan være med. Kroatien har i dén grad brug for Lovrens styrke i hovedspillet. Liverpool-forsvareren er dog sej, og det meste tyder på, at han spiller. Om det så bliver for 100 procent, er en anden sag. Endvidere er der også en smule usikkerhed omkring venstre back Ivan Strinic, idet det meste dog tyder på, at han bliver klar. Sidste tvivlsomme er også en nøglespiller, nemlig målmand Danijel Subasic, og ham vil jeg hellige et mindre afsnit i denne analyse til:

Straffesparkeksperten Subasic

At Danijel Subasic ”outdid” Kasper Schmeichel i straffesparkonkurrencen mod Danmark var egentlig ikke en overraskelse, for Subasic er lidt af en straffespecialist, hvis der er nogen. Det imponerer, at han indtil videre har taget fem af i alt 10 straffespark i Rusland, men det er kun marginalt bedre, end han plejer. 

Hvis man var opmærksom, kunne man iagttage, at efter anfører Luka Modric før kvartfinalens straffesparkskonkurrence mod Rusland vandt lodtrækningen om at bestemme hvilket hold, der skulle sparke først, råbte til Subasic: ”Sparker vi først?”  

Kroatien valgte at sparke sidst. Og det er ret opsigtsvækkende. Der er ført bevis for, at det hold, der sparker først, vinder gennemsnitligt 60 procent af alle straffesparkkonkurrencer (red.; forskningen på området varierer en del), og jeg går også ud fra, at det var derfor, Simon Kjær i straffesparkskonkurrencen mod Kroatien valgte, at Danmark skulle sparke først (Kjær vandt lodtrækningen).

Men når man har Danijel Subasic, stiller det sig muligvis anderledes. Således klarede Subasic i Ligue 1 i denne sæson imponerende 42 procent af alle straffespark, der blev dømt imod Monaco.

Så da Zlatko Dalic efter kampen mod Danmark udtalte, at ”straffespark er altid et lotteri, man ved aldrig, hvad der kommer til at ske” , kan det faktisk godt være, at han talte imod bedre vidende. 

Kramaric eller Brozovic?

Det store spørgsmål for Kroatien og træner Dalic forud for semifinalen mod England er: Kramaric eller Brozovic?

Og det ér et vigtigt spørgsmål, for det er mere end bare én spiller frem for én anden, det kommer bortset fra i forsvarskæden nemlig til at påvirke samtlige spilleres postioner og arbejdsbetingelser.

Mod Rusland fik Hoffenheims offensiv-es Andrej Kramaric nikket, hvilket betød en 4-2-3-1-formation med Kramaric liggende som hængende angriber bagved Mario Mandzukic og så med Ante Rebic og Ivan Perisic på kanterne. Det tvang Luka Modric og Ivan Rakitic til at operere fra dybere postioner med flere defensive opgaver. Kramaric scorede mod Rusland, og det var selvfølgelig fint, men han spillede ret beset ikke særligt godt.

Man bemærker, at Kroatien i to kampe tidligere i slutrunden, mod Argentina og mod Danmark, imidlertid er startet med Kramaric på bænken og i stedet har haft Inters Marcelo Brozovic med. Det som defensiv midtbanespiller, hvilket har afstedkommet mere frie roller til Modric og Rakitic, betydende, at 4-2-3-1’eren blev ændret til en 4-1-4-1’er. Umiddelbart ser et valg af Brozovic fremfor hyppigt scorende Krameric selvfølgelig mere defensivt ud, og det er det da også. Jeg er sikker på, at modstanderen var vigtig i Dalic’ valg, og jeg tror, han har givet Argentina og Danmark mere kredit og respekt, end han gav eksempelvis Nigeria og Rusland. Helt så ligetil, at det med Brozovic inde bliver mere defensivt, er det dog ikke, for både Modric og Rakitic har så mange offensive kvaliteter, at når de bliver frigjort fra nogle af deres defensive opgaver, ja så gør det per automatik Kroatien mere målfarlig. Så det er sådan lidt både og. Mere defensiv fleksibilitet med Brozovic inde skaffer man sig imidlertid, idet Modric og Rakitic, skulle det være nødvendigt i perioder af kampene, kan lade sig falde tilbage i mere defensive roller på midbanen.

Mit bud på Kroatiens startopstilling (4-1-4-1):

                      Mandzukic

   Perisic   Rakitic   Modric   Rebic

                        Brozovic

    Strinic   Vida   Lovren   Corluka

                         Subasic

Mod England, tror jeg, at valget falder på 4-1-4-1-modellen med Marcelo Brozovic inde og Andrej Kramaric ude. Zlatko Dalic vil givet have mere repekt for Engnland end for Rusland, og ret beset kan man mod russerne også stille et stort spørgsmåltegn ved, om taktikken med Kramaric inde var det rigtige valg (det, selvom han scorede). Modric og Rakitic blev fra dybereliggende roller ofte tvunget til lange afleveringer, hvilket ikke er den optimale måde at udnytte deres kvaliteter på.

En af de kvalitativt bedste midtbaner overhovedet

Bliver vi lidt ved dette, så har Kroatien spiller-for-spiller en af de kvalitativt bedste midtbaner overhovedet, og så kan man jo stille sig spørgsmålet, hvorfor de ikke i højere grad har spillet på at udnytte dette. De gjorde det i første kamp mod Nigeria, men derudover har Modric, Rakitic og co. ofte forholdt sig afventende og spillet med atypisk mange lange bolde frem (hvilket, okay, giver det plus, at man sjældent tillader modstanderen omstillingskontraer). Men hvorfor ikke i stedet i højere grad prøve at dominere midtbanen?

Det kan være et taktisk valg, og det fungerede jo til ug med kryds og slange mod Argentina, som nærmest blev slagtet af de kroatiske kontraer, og det gav på sin vis også pote mod Danmark, da Luka Modric’ millimeterpræcise pasning frem mod Ante Rebic kort før tid fremtvang et straffespark (som Modric så efterfølgende brændte på Kasper Schmeichel). Det er alt sammen en taktisk balance.

Kroatisk pres på Englands opspil?

Men hvad vil der ske mod England? Indtil videre er England bortset fra i 25 minutter mod Colombia ikke blevet presset i sit opspil fra bagkæden frem mod midtbanen, men hvad sker der, hvis Kroatien beslutter at lægge et pres på den engelske bagkæde, når denne er i boldbesiddelse? Har spillere som Harry Maguire og John Stones de tekniske kvaliteter, der gør, at de bare kan kombinere sig udenom et sådant kroatisk pres? Jeg tror det ikke, især Maguire virker i spillet nede på jorden ikke særlig teknisk anlagt. Og så kan det godt give bagslag med en tre-mandskæde bagude, det ikke forstået derhen, at de nødvendigvis mister bolden, men bliver de tvunget til at spille med lange bolde frem, hvilket de ikke har været indtil videre under VM-slutrunden, ja så kan det pludselig blive en kamp med Kroatien i meget mere boldbesiddelse, end de fleste nok forventer.

Det er i hvert fald en mulighed. Det kan også være, at Zlatko Dalic vælger en mere afventende taktik vurderende, at England næppe vil være i stand til at skabe det store i åbent spil (omend han bliver nødt til at tage højde for Englands styrke i luftspillet på hjørnespark og frispark).

Dalic råder over flere taktiske kort end Southgate

Spiller-for-spiller er der, lader man øjnene løbe ned over de to mandskaber, ikke den store grund til uro for Kroatien. Harry Kane er en verdensklasseangriber og skal vurderes et lille niveau over Mario Mandzukic, men næppe meget. Dele Alli har imponeret mig og synes at blive bedre og bedre fra kamp til kamp, og så har naturligvis også den unge keeper Jordan Pickford imponeret. Men ligesom man med en vis ret kunne stille spørgsmålet, hvem af Sveriges spillere, der ville kunne komme på Englands hold (maksimalt keeper Robin Olsen, dét inden kampen, og styrmand Andreas Granqvist ville vel komme i betragtning), hvor mange af Englands spillere ville så være selvskrevne på Kroatiens hold?

Nu er disse to mandskaber grundlæggende taktisk forskellige, og et holds kvalitet og styrke er mere end bare summen af de enkelte spillere (og England har under VM gjort det virkeligt godt på dette parameter), og derfor vil et svar ikke være helt ligetil.

England vil holde fast i deres stil, det vil være dumt andet. Hvordan kampen taktisk bliver spillet, vil være op til Kroatien. Zlatko Dalic har reelt meget videre muligheder end kollega Gareth Southgate, og han råder over flere taktiske kort at spille ud. Men situationen i Kroatiens trup virker ikke for god. Rusland-kampen resulterende i, at Kroatien nu to gange i træk har måttet gennem forlænget spilletid, og det tærer på kræfterne i truppen. Derudover slås flere spillere med småskader og Vrsaljko er muligvis/sandsynligvis ude. Dét trækker Englands vej.

Vi har en totalt åben semifinale for os.

Spilforslag

England – Kroatien: Som oddsmarkedet har lagt sig med -0,25 på England / +0,25 på Kroatien som den typiske linje, er jeg ikke i tvivl om, at mine penge havner på Kroatien-siden. Jeg ser kampen som praktisk talt lige, det med, medgivet, nok et lille plus til England på grund af teamnews-situationen. At Sime Vrsaljko i bedste fald er højst usikker, og på højrebacken ligner at bliver erstattet af Vedran Corluka, trækker ikke Kroatiens vej. Det alligevel ser jeg pæn klar værdi på Kroatien, da jeg ser ”0-linjen” (med et lille odds-tip Englands vej) som værende den objektivt korrekte linje. Derfor er jeg på Kroatien på asian handicap +0,25, hvilket hos Bet365* samt førende licensløs international bookmaker belønnes med odds 1,98.

Jeg skal også ud med et underspil på denne semifinale. Statistisk/historisk er fem af de seneste ni VM-semifinaler sluttet med 1-0-sejre, og det er heller ikke noget usandsynligt resultat af denne her (og det kan blive 1-0 begge veje). Det hele risikerer at blive meget taktisk undervejs, og jeg kan også snildt se en forlænget spilletid for mig. Derfor hopper jeg på under 2,5 mål, hvilket betales med odds 1,57 hos førende licensløs international bookmaker og odds 1,55 hos Betsafe (nu faldet til hhv. 1,56 og 1,55).

Artiklen er den femogfyrrende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her

Liste over foreløbige VM-væddemål:

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit
Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit
Frankrig – Belgien (AH -0,25), 2 (1,83) / -1 unit
Frankrig – Belgien, under 2,5 mål (1,78) / +0,78 unit

England – Kroatien (AH -0,25), 2 (1,98)
England – Kroatien, under 2,5 mål (1,55)

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32)

Foreløbigt resultat (efter 35 bets): +0,51 units (ROI 101,5%)