Ingen grund til, at jeg bruger unødig plads på Danmark-Peru, den skal nok få rigelig omtale andetsteds. I stedet har jeg taget et kig på gruppe A og B, hvor alle hold har været i aktion: Uruguay ser stærke ud, Egypten er (måske) mindst på niveau med Rusland, og Saudi-Arabien er helt væk. I gruppe B... ja der lader der til at hænge en Real Madrid-forbandelse over det spanske landshold... Til slut i denne lørdags VM-artikel vil jeg hurtigt runde dagens fire programsatte VM-kampe, det ud fra en spillevinkel.

Okay, så fik vi VM-slutrunden i gang for alvor. Uruguay og Egypten viste os, hvordan fodbold også kan spilles, det hvis begge mandskaber har taktisk hjerne og den fornødne kompetence. Den kamp var ikke ét, men mange niveau’er over åbningskampen mellem Rusland og Saudi-Arabien. Men dagens/aftenens højdepunkt var naturligvis Spanien-Portugal. Og fodboldfolket blev ikke skuffet.

3-3 og altså masser af mål. Og masser af action. For at tage den lette analyse først: Denne skribent har aldrig været fan, men jeg kan ikke komme uden om, at nu 33-årige Cristiano Ronaldo synes at være som god vin – han bliver bare bedre og bedre. Og Ronaldo var ikke den eneste, der var god for Portugal; det var hele holdet samt træner Fernando Santos.

De fleste havde forventet en forsigtig og halvdefensiv portugisisk taktik, men Portugal angreb fra start, hvilket rystede et spansk hold, som ikke virkede i balance. Ny landstræner Fernando Hierros valg af Real Madrids Nacho til højre back i stedet for Alvaro Odriozola så ikke for godt ud, da Nacho efter blot fire minutter tåbeligt nedlagde Cristiano Ronaldo ude i straffesparksfeltets hjørne.

Klokkeklart straffe, og et totalt unødvendigt ét af slagsen. Ronaldo scorede med største selvfølgelighed, hvilket indskrev ham i den eksklusive klub af spillere, der har scoret ved fire VM-slutrunder (de øvrige er Pele, Uwe Seeler og Miroslav Klose). Samtidig gav Ronaldos straffesparkscoring portugiserne den taktiske frihed til at trække sig lidt længere tilbage på banen, men samtidig stadig angribe flittigt og med mange folk, når de fangede det spanske hold i ubalance.

Og spansk ubalance var der ganske meget af. Var der måske manglende defensiv taktisk forberedelse så havde ny træner Hierro dog i den anden ende af banen i det mindste truffet en glimrende beslutning: At give omdiskuterede Diego Costa chancen i front.

Det er derfor, han er så god!

Den fysiske Atletico Madrid-forward passer egentlig ikke ind i det spanske landsholds Tiki-Taka-inspirerede stil. Og det er derfor, han er så god! Han kan nemlig, hvad de andre på det spanske mandskab ikke kan. Tage sagen i egen hånd. Og det gjorde, at aftenen udspandt sig til et scoringskapløb mellem Ronaldo og Costa.

Til slut kunne man selvfølgelig kalde Portugal en smule heldige, da da to minutter før den ordinære spilletids udløb var bagud, men overordnet er det billede, der tegner sig ud fra indtrykkene på min nethinde, et andet. Jeg så et skrøbeligt spansk hold, som virkede usikkert, når Portugal angreb.

Spanien har heldigvis for dem tiden med sig. De undgik katastrofen mod Portugal, og de kommende to kampe mod Iran og Marokko bør kunne løses, selvom det spanske hold lige nu ikke er i bedste forfatning. Men jo mere tid, Fernando Hierro og spillerne får sammen, jo bedre må Spanien formodes at blive. Det er der også brug for, skal Spanien gå dybt i turneringen.

Spansk mudderkastning

Ikke alle i Spanien synes at ville landsholdet det vel. Spaltepladsen i de spanske medier er i disse dage blevet brugt til mudderkastning mellem Real Madrid-præsident, Florentino Perez, og fodboldforbundets præsident, Luis Rubiales.

Ifølge Perez bliver Real Madrid ikke behandlet med den respekt klubben fortjener – hvad bilder forbundet sig da også ind at tillade sig at være vred over, at Real Madrid uden forbundets vidende forhandler og skriver kontrakt med Julèn Lopetegui...  

Det kunne for Rubiales i går også se ud, som om Real Madrid havde kastet en forbandelse over det spanske landshold. Real Madrids Nacho laver et tåbeligt straffespark, som Real Madrids Cristiano Ronaldo scorer på, lidt senere dropper målmand David de Gea (som måske senere denne sommer skriver kontrakt med Real Madrid...?) fælt, og Reals Ronaldo slutter af med at nette i alt tre gange... Hvad bliver det næste? At Sergio Ramos til dagens træning skader Diego Costa for resten af slutrunden?

Mens 3-3 mellem Spanien og Portugal trods alt var et fair resultat, så fandt den anden kamp i gruppe B den forkerte vinder. Marokko kunne meget mere og turde meget mere end Iran, men alligevel endte iranerne på et spektakulært selvmål af Marokkos Aziz Bouhaddouz i fem minutters dyb overtid med at vinde 1-0. 

Rusland-Egypten: Pivåbent

Det var modsat udfaldet af fredagens første kamp, hvor Uruguay i en taktisk fastlåst affære til sidst alligevel fik sat nok tryk på kedlerne til at nedlægge Egypten med de ganske retfærdige og sigende cifre 1-0. Opgøret var adskillige niveau’er over åbningskampen mellem gruppens to øvrige hold, Rusland og Saudi-Arabien, og jeg er ikke sikker på andet, end at russerne vil få det svært ikke kun mod Uruguay, men også mod Egypten.

Hector Cúpers faraoner var som ventet uden Mohamed Salah (der imidlertid ser ud til at kunne blive klar til mødet med Rusland), men leverede en god og taktisk ganske smart kamp. Skiftende mellem et nogle gange overraskende højt boldpres ud fra Hector Cúpers normalt foretrukne 4-2-3-1-opstilling, men også, når situationen krævede det, en dyb næsten 6-3-1-lignende taktik holdt egypterne sig godt inde i opgøret.

Dét i en grad, så første halvleg kun bød på en halv scoringschance til Luis Suárez. De første 45 minutter var en skakmatch, hvor det var oplagt, at Uruguay var holdet der gik efter gevinst, men samtidig ikke ville risikere noget bagude. Et kvarter ind i anden halvleg besluttede Uruguay-træner Óscar Tabárez sig imidlertid for at gamble lidt. Indskiftninger af Carlos Sánchez og Cristian Rodriguez fik sat mere gang i fløjspillet, og det, der kendertegner gode hold, er, at de har flere strenge at spille på og dermed kan sætte forøget pres på modstanderen.

Derfor var det da også ganske symptomatisk, at da den ordinære spilletid begyndte at løbe ud, var det Atletico Madrid-centerforsvareren José Maria Gimenez, der med et forrygende hovedstød afgjorde sagen.

Overordnet hæfter jeg mig ved, at Uruguay spillede kampen uden risiko. Selv da uruguayanerne i anden halvleg begyndte at satse mere offensivt for at få fremtvunget en scoring, da lykkedes det kun Egypten at komme frem til en enkelt målchance. 

Bortset fra de nul point kan egypterne være stolte af kampen. Uruguay ser ud til at kunne blive giftig i denne slutrunde (hvis jeg var Fernando Hierro, ville en ottendedelsfinale mod Uruguay ikke gøre mig særlig tryg), og de egyptiske spillere stod deres prøve godt. Mod et mindre solidt forsvar end det uruguayanske kunne Egypten godt være kommet frem til noget, og bagude var egypterne kompetent solide. Det forestående møde i denne gruppe A mellem Rusland og Egypten ser med andre ord pivåbent ud.

Disciplinærstraf... for at spille ringe

Det gør det andet opgør i anden spillerunde i gruppen derimod ikke. Hos Saudi-Arabien gør man tingene på sin egen måde. Ikke overraskende var der alt andet end tilfredshed med udfaldet af åbningskampen mod Rusland, som blev tabt 0-5, og det fik det saudiarabiske fodboldforbunds direktør, Adel Ezzat, til at tage affære. Ifølge det russiske nyhedsbureau TASS er der udstedt diciplinære straffe til tre saudiarabiske spillere, målmand Abdullah al Maiouf, centerforsvarer Omar Hawsawi og forward Mohammad al Sahlawi. Det for at spille ringe... 

Hvis den slags skal iværksættes, burde det vel være træner, Juan Antonio Pizzi, der skulle tage sig af disciplinære spillerstraffe, men der er mange folk med kasketter, eller keffiyeh'er (i folkemunde-dansk: "Partisantørklæde"), omkring fodboldlandsholdet i Saudi-Arabien.

Med mindre vi får profetens tilbagekomst eller et andet større mirakel at se med det saudiarabiske landshold, er Pizzis dage da garanteret også talte. Men hvorfor er Pizzi egentlig træner hos Saudi-Arabien, var det ikke Bert van Marwijk, nu træner for Australien, der fik Saudi-Arabien kvalificeret til slutrunden?

Jo, det var det, men efter den succesrige kvalifikation skulle van Marwijks kontrakt tilbage i november sidste år så forlænges. Det saudiarabiske fodboldforbund startede forhandlingerne ud med at fyre en række folk fra van Marwijks stab - uden van Marwijks vidende - og derudover forlange, at van Marwijk ikke ville blive tilladt at flyve ud fra Saudi-Arabien uden forbundets tilladelse.

"Succes har mange fædre"

Bert van Marwijk udtalte efterfølgende til Voetball International:

"Jeg ville have ønsket, jeg kunne stå i spidsen for Saudi-Arabiens landshold også til VM-slutrunden, det var derfor jeg tog jobbet som landstræner for dem for to år siden. Men jeg vil ikke lade nogen fortælle mig, hvordan jeg skal gøre mit job, og det var helt uacceptabelt, at de en uge efter kvalifikationen fyrede flere medlemmer af min stab. Men i Saudi-Arabien har succes mange fædre. Efter vi havde kvalificeret os, var der ingen grænser for, hvor mange der forsøgte at blande sig i fodboldbeslutningerne."

Efter Bert van Marwijk og det saudiarabiske fodboldforbund i november afbrød kontraktforhandlingerne, blev argentineren Edgardo Bauza ansat som landstræner. Under Bauza spillede Saudi-Arabien nogle venskabskampe, og det blev blandt andet til en 2-0-sejr over Letland, men også nederlag 0-3 til Portugal og 0-1 til Bulgarien.

Dét var naturligvis uacceptable saudiarabiske resultater i de høje sheikhers og saudiarabiske officials selvforståelse, så Bauza holdt en måned i jobbet og blev erstattet af kroaten Krunoslav Jurcic. Under Jurcic vandt Saudi-Arabien i den såkaldte "Golf Cup" 2-1 over Kuwait, spillede 0-0 med De Forenede Arabiske Emirater og tabte 0-2 til Oman, så efter en måned fik også han sparket. Siden januar - godt gået i øvrigt - har træneren så heddet Juan Antonio Pizzi. Og det gør det i sådan cirka to uger mere...

"Fantastisk rart spørgsmål – tak for det!"

Juan Antonio Pizzi blev efter åbningskampen i et interview på russisk tv spurgt om hans fremtid hos Saudi-Arabien. Interviewerens ret så ligefremme spørgsmål var: "Holder du som saudiarabisk landstræner slutrunden ud?"

Efter lige at have sundet sig over dén kunne man ikke andet end få sympati for Pizzi, der svarede: "Det er et fantastisk rart spørgsmål at få stillet, når man lige har tabt 0-5! Tak for det."

Efterfølgende analyserede Pizzi åbningskampen, og der gemmer sig mellem linjerne interessante betragtninger fra den saudiarabiske landstræner: "Modstanderen (Rusland, red.) var ikke nødt til at vise noget særligt for at vinde en storsejr. Vi vidste, hvordan de ville spille, og jeg mener ikke, vores modstander gjorde noget, der kom overraskende for os. Jeg respekterer dem, men jeg synes, de vandt uden egentlig at gøre noget. Det er sandt, at resultatet er, hvad det er, men de spillede på samme måde, som vi forventede. De tabte bolden for meget, de brugte lange fremlæg og de prøvede med hovedspil og høje bolde."

Det kan vi oversætte til, at Rusland bestemt ikke imponerede Pizzi. Og også at han finder det russiske hold temmelig ordinært. Bag det gemmer der sig mellem linjerne i det, Pizzi siger, imidlertid også, at selvom han havde forberedt sit hold 100 % på, hvad russerne ville komme med, så var de saudiarabiske spillere ude af stand til gøre noget ved det.

Da jeg i gårsdagens VM-artikel gennemhamrede det saudiarabiske landshold for en præstation, som ikke ville have været et dansk 1. divisionshold værdig, havde jeg ikke set Pizzis interview. Men han siger sådan set det samme, som denne skribent gjorde (blot var hans formuleringer lidt mere politisk korrekte... tak til journalist Daniel Christensen for at have rettet "polioramt dværg i rullestol" til "kørestolsbruger").

Lørdagens kampe: Odds & værdi

Vi har fire kampe på programmet i dag, og jeg mener at kunne spotte potentiel værdi tre steder. I den sene kamp mellem Kroatien og Nigeria kan jeg ikke hitte noget, men i de tre andre mener jeg at se værdi i spil på underhundene. Der skal nok være adskillige, som vil være uenige med mig, men den kan vi så tage i morgen.

Så til, hvor jeg synes, odds-markedet er lidt skævt på den:

Frankrig-Australien: Hvor stor favorit skal Frankrig være? Med det mener jeg, hvad skal det realistiske linje-handicap være? Odds-markedet placerer det omkring Asian Handicap-linjen -1,75 mål for Frankrig, og det er ganske voldsomt. Jeg vil gerne advokere for indskud på Australien på en +2-linje (pengene tilbage i fald Frankrig vinder med præcist to mål), hvilket betales med 1,78 hos internationalt førende, men licensløs, bookmaker og med 1,75 hos Betsafe, som er en af de heldige besiddere af en dansk licens.

Argentina-Island: Igen, hvor stor favorit skal Argentina være? Den typiske mållinje er her kun -1,5 på Argentina, og det er da også helt fair, at Island i denne matchning skal have større kredit, end Australien bør få det mod Frankrig. Det islandske hold har ved tidligere lejligheder vist, at det ikke er noget nemt mandskab at knække, og Argentina har også ved masser af tidligere lejligheder vist, at de i kampe, hvor de er storfavorit, ofte kun vinder 1-0. Det borger for værdi på Island på et velanbragt Asian Handicap indskud. Bet365* giver odds 1,85 for Island +1,5, hvilket virker fint.

Endelig er vi ved... gru... Peru-Danmark: Sorry, men odds på markedet gør, at jeg ikke kan komme udenom Peru. Jeg kan med lidt god vilje godt gå med til at udnævne Danmark som smal favorit, men de gennemsnits-procenter – 30-30-40 – odds-markedet disker op med, ja så stor favorit vil jeg ikke gøre Danmark til. Det heller ikke, selvom odds på Peru har været faldende. Da jeg imidlertid er enig i markedets vurdering af, at der er stor risiko for uafgjort i denne kamp, ser Peru på enten en +0,25 eller en lidt lavere betalt +0,5-linje (det samme som en 1X-double) fristende ud. Jeg synes, 1,85 hos Betsafe på Peru +0,25 er spiseligt. Skulle kampen så slutte uafgjort, vil det effektive odds blive 1,42.

Artiklen er den tyvende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.

Kilder: FIFA; SoccerWay; Omnisport; FourFourTwo; Voetball International; TASS; ESPN; Marca; The Guardian; The Telegraph & Independent.