Robbie Williams var okay, Vladimir Putin var egentlig også okay, ligeledes var det russiske hold okay. Hvad der derimod langtfra var okay, var Saudi-Arabiens hold. Opgøret mellem VM-værterne Rusland og Saudi-Arabien blev som forudset den kvalitativt ringeste VM-åbningskamp nogensinde. Man kan ikke klandre det russiske hold, men forsvarsspillet hos Saudi-Arabien ville få en dansk serietræner til at korse sig. Rusland var ikke noget særligt, og der er klare svagheder hos værtsnationens mandskab, men Saudi-Arabien var så ringe, at det 10-15 minutter ind i opgøret føltes som at iagttage et varmesøgende atommisil på kurs mod en polioramt kørestolsbruger...

Jeg kan lige så godt springe ud i det: "Hold kæft, hvor ringe!"

Der sidder man så og har glædet sig til, at VM-slutrunden skydes i gang. Man har fået overstået Robbie Williams + entourages åbningsshow – som jeg i øvrigt godt kunne lide. "Too  short to ever be dull", som The Guardian skrev – og det var sådan set korrekt for hele åbningen. Ikke noget med timelange parader og taler. Putin holdt det i sin tale også kort og præcist, hvilket adskillige provinsborgmestre, når der skal indvies et nyt indkøbscenter el. lign., godt kunne lære noget af, og så videre til hvad det drejer sig om i en VM-slutrunde: Fodbolden.

Og hvad så vi? Et fra start forsigtigt spillende russisk hold – ikke overraskende, da de russiske spillere jo næppe ligefrem var fyldt med selvtillid oven på adskillige års kontinuerligt ringe resultater – mod et mandskab fra Saudi-Arabien, som man ikke rigtigt vidste, hvad man skulle forvente sig af.

Men det blev hurtigt klart. Hvordan saudiaraberne har været i stand til at kvalificere sig til slutrunden fremstår efterfølgende som lidt af en gåde, men forklaringen er selvfølgelig ligetil, og den skal findes i det elendige niveau, asiatisk fodbold generelt befinder sig på.

Disse VM-serieartikler under slutrunden tager ikke sigte på at give kampreferater, dens slags må man se andetsteds for, men ret ofte vil jeg tage mig friheden at gå ned i en enkelt kamp og søge taktisk at analysere, hvad der egentlig skete. Og i åbningskampen var det ret enkelt. Man havde et okay russisk hold, som lige skulle finde turnerings-fodfæste og rytme imod et saudiarabisk mandskab, som formentlig ville skulle slås mod nedrykning, hvis de blev placeret i den danske 1. division.

Saudi-Arabien kunne da, bevares, godt spille bolden pænt rundt i perioder (officielle statistikker viste efterfølgende en boldbesiddelse på 50-50), men det var formentlig, fordi Rusland tillod dem at gøre det. Hver eneste gang, der blev sat bare en smule pres på fra Ruslands side, så viste de saudiarabiske defensivspillere eklatant mangel på forståelse af, hvad der kræves på dette niveau. Samtlige mand i den saudiarabiske forsvarskæde plus keeperen lignede kegler...

Flere seriehold med til VM

Saudi-Arabien var mega langt fra det niveau, man med rette bør kunne forvente fra en deltager i en VM-slutrunde. Fra slutrunden 2026 i USA, Mexico & Canada og fremover får vi 48 nationer med til VM, hvoraf 8½ af dem skal findes i Asien. Vor herre bevares!

Og så er der sådan set ikke mere at berette om fra åbningskampen. Rusland startede ud med en 5-0-sejr, men jeg er for min part ikke overbevist om, at Rusland har noget særligt godt hold. HB Køge, Fredericia og andre mandskaber på lignende niveau ville også have vundet over Saudi-Arabien denne torsdag i Moskva. Sheikherne hjemme i Riyadh eller Jeddah kan så nu passende fyre træner Juan Antonio Pizzi, omend de nok venter, til efter det også er blevet til nederlag mod Uruguay og Egypten, og således forsætte deres evindelige trænerrokader, som aldrig fører til noget.

Åbningskampen færdigudspillede reelt Saudi-Arabiens rolle ved VM. Der er simpelthen no way, dette saudiarabiske mandskab kan få noget ud af det næste møde med Uruguay. Hvis Suarez, Carvani og co. gider, kan de formentlig baske saudiaraberne af med dobbelte målcifre, men det skal vi dog nok trods alt næppe forvente sker.

Hvad Rusland angår, ja så klager de jo næppe over 5-0, men det er i skrivende stund uklart, hvor alvorlig midtbanekreatørens Alan Dzagoevs lårskade er, og hvis Dzagoev er ude resten af slutrunden, vil det være et tab. Sandt er det, at indhopperen Denis Cheryshev slog til med to flotte mål, men dén var ikke gået imod kompetente forsvar. Lad os lige kigge på, hvordan Rusland scorede deres fem mål.

  • Første mål: To mand totalt fri ved bagerste stolpe.
  • Andet mål: Fire saudiarabiske forsvarere om to russere, Cheryshev får lov at løbe frit.
  • Tredje mål: Centerforsvareren Osama Hawsawi total passiv ved Dzyubas hovedstødsmål.
  • Fjerde mål: Forsvaret alt for passivt.
  • Femte mål: Mohanad Assiri i muren har mere travlt med ikke at blive ramt af bolden end at dæmme op for den.

  ... så nok sagt om den ting.

Real Madrid (igen) hævet over alt og alle

Ellers er det helt store emne i Rusland i disse dage naturligvis den spanske trænersituation. Real Madrid-præsident Florentino Perez har pustet lidt ekstra til bålet ved i spanske medier at udtale: "Sagen er grotesk. Vi (Real Madrid, red.) nåede til enighed med Lopetegui næsten med det samme, og vi har jo netop spillet med åbne kort for at undgå rygtedannelser."

 

Der synes at være noget, Perez misser, nemlig at Real Madrid burde have kontaktet Det spanske Fodboldforbund inden eventuelle samtaler med Julèn Lopetegui, men det er ikke første gang, Real Madrid vælger at se stort på gældende regler og normal god opførsel.

Den spanske spillertrup er kommet til sig selv igen og har forudsigeligt nok nu sværget troskab og alt det der sydlandske ordgejl, der følger, til ny landstræner Fernando Hierro, og spanierne skal jo i ilden allerede i aften mod Portugal.

Portugal-Spanien: Smal værdi på portugisik point

Jeg har taget et kig på oddsene, mere specifikt oddsudviklingen i denne kamp. Det ud fra tesen, at chok-fyringen af Lopetegui da må få indflydelse på, hvordan markedet vurderer chancerne i kampen.

Og noget er der da også sket, men helt entydigt er det ikke, hvad der sker på markedet i øjeblikket. Kigger vi på 1X2-oddsene, så måtte man inden alt trænertumulten hos Spanien nogle steder nøjes med odds omkring 1,85 på spansk sejr, men de fleste af disse bookmakere har de seneste par dage måttet opjustere til et leje omkring 2,10. Modsat naturligvis med oddsene på Portugal, der oprindeligt var ca. 3,65, men nu er droppet ned til omkring 3,35.

Dét sagt er der dog stadig uro på markedet, og bookmakerne synes at justere priserne på kampen temmelig ukoordineret. Jeg forventer dog relativt tidligt i dag, at markedet vil rette sig ind til et overordnet mere fælles leje, men inden da kan det måske være muligt at score sig noget værdi, hvor nogle stikker ud.

Selvom odds på Portugal har været faldende (men det med god grund, for situationen hos det spanske hold kan umulig være optimal), så kan jeg med lidt god vilje måske godt finde værdi i et udstik portugisernes vej.

En bookmaker som Bet365* er i 1,86 for Portugal på Asian Handicap +0,5. Altså på at Portugal blot ikke taber. Det kunne måske nok være værdi. Med Marokko og Iran som de to øvrige hold i gruppen kan både Spanien og Portugal formentlig leve med en pointdeling. Kigger vi på gennemsnitodds på bookmakermarkedet, afslører de, at spiludbyderne i øjeblikket vurderer spansk sejr som 46 % sandsynlig, uafgjort bliver vurderet til 30 % og portugisisk sejr til 24 %. Det bliver et samlet 54 % for, at Portugal ikke taber, hvilket er lig med et fair odds på 1,85.

Og under de nuværende omstændigheder synes jeg, 46 % på spansk sejr lyder af ret meget. Så jeg kan måske nok klemme lidt værdi ud af Bet365*’s odds 1,86 på Portugal +0,5.

Egypten-Uruguay: Taktisk, men spændende langgaber i vente?

Ellers må jeg tilstå (men jeg ér jo også lidt mærkelig), at den kamp, jeg glæder mig mest til at se i dag, ikke er Portugal-Spanien, men Egypten-Uruguay. Jeg skal ikke have penge ude på opgøret, men der er flere ting, som jeg er spændt på.

For det første har jeg en vis fidus til Uruguay i denne slutrunde. Jeg synes, det uruguayanske mandskab ser giftigt ud, men det er altid rart lige at have set holdene i aktion én gang, inden man for alvor gør mening. Det store spørgsmålstegn er imidlertid Egypten, og det kan blive både fugl eller fisk med faraonerne. Der kommer vedvarende rygter fra den egyptiske presse, at Mohamed Salah måske bliver klar, og det får vi så at se.

Taktisk skal man ikke forvente nogen fodboldfest i Egypten-Uruguay. Som udgangspunkt vil uruguayanerne nok gå efter at vinde, men på egen manér, hvilket vil sige uden at risikere for meget.

Egypten vil stensikkert spille defensivt, og det formentlig meget defensivt endda. Træner Hector Cúper har i den afrikanske VM-kvalifikation som regel praktiseret et 4-2-3-1-system, men jeg kunne godt have ham mistænkt for at at ændre det til noget, der kan komme til at ligne 5-3-1-1 (eller med lidt god vilje 5-2-2-1). Jeps, altså til noget endnu mere defensivt. Årsagen er, at Uruguay aftvinger betydelig mere respekt end de modstandere, Egypten plejer at være oppe imod, og Hector Cúper er ikke den, der tager nogen som helst form for unødige chancer. Derfor tror jeg, hans prioritet vil blive på en meget stram opdækning af både Luis Suarez og Edinson Cavani med ekstra gardering bagude og så ellers tålmodigt vente på, om hans hold måske kan fange uruguayanerne ude af balance.

Hvis man er til angrebsfodbold og mange mål, så lyder det jo unægtelig kedeligt, men fodbold er faktisk andet og mere end blot målscoringer, og jeg vil godt garantere, at man med Egypten-Uruguay vil få en kamp på et betydeligt højere niveau at se end det, Saudi-Arabiens seriespillere leverede i går.

Men det kan kun blive bedre. Og som jeg i artiklen for to dage siden her i BetXpert’s VM-serie skrev om åbningskampen:

"(...) hvad der kvalitativt ligner at være den ringeste åbningskamp ved et VM nogensinde. Et russisk hold i elendig forfatning mod Saudi-Arabien, som har en tendens til at holde åben bazar bagude... dét lugter ikke ligefrem af et verdensklassseniveau, som man ellers ville forvente til et VM. Men man har jo ret til at blive positivt overrasket. Og skulle man så ikke blive det, ja så vil det jo kun kunne blive bedre i slutrundens kommende kampe, så godt nok for det." 

Og det skal nok blive bedre allerede i dag – promise!

Artiklen er den nittende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.