15 lande og to stater har skrevet under på en hensigterklæring, der skal øge forbrugeres bevidsthed om forskellen på gaming og gambling. Danmark er seneste underskriver af erklæringen.

Sammen med myndigheder fra 14 andre europæiske lande har Spillemyndigheden skrevet under på en hensigtserklæring, der skal "se nærmere på de uklare linjer, der opstår, når elementer fra pengespil (gambling) bliver inkorporeret i computerspil (gaming)."

Det skriver Spillemyndigheden i en pressemeddelelse, hvor den konkret henviser til skinbetting og loot boxes. Udover de 15 europæiske lande, har myndigheder i to amerikanske stater, Washington og New Jersey, også skrevet under.

I Skandinavien har også Norge skrevet under, mens myndigheder i lande som Polen, Frankrig, England og Spanien også har sat sin signatur.

Vil beskytte børn og unge

Det er Spillemyndighedens forventning, at samarbejdet munder ud i en øget bevidsthed blandt forbrugere, forældre og andre voksne tæt på børn og unge, som kan have svært ved at skelne mellem gaming og gambling.

"Som spillemyndighed er det vores ansvar at sikre de rammer, som politikerne har sat for spilområdet. Vi skal også beskytte forbrugerne, særligt de sårbare grupper", siger Spillemyndighedens direktør, Birgitte Sand, i en pressemeddelelse og fortsætter:

"Især børn og unge er en udsat gruppe, da mange spiller computerspil, hvor elementer fra pengespil bliver mere og mere almindelige. Derfor er det også helt naturligt for os at have fokus på problematikkerne omkring gaming og gambling."

Vil skabe dialog med gaming-industrien

I slutningen af 2017 meddelte Spillemyndigheden, at køb af loot boxes i spillet Star Wars Battlefront II ikke blev regnet som gambling, da disse efter købet ikke kan omsættes til penge igen. Birgitte Sand sagde dog i samme ombæring, at Spillemyndigheden ville holde øje med udviklingen på området.

Ifølge den nye hensigtserklæring vil de 15 lande og to stater i fællesskab analysere det stigende antal af tilfælde af computerspil med elementer af pengespil. Håbet er, at der kan etableres en dialog med gaming-industrien.

"Jeg ser en klar styrke i, at vi samarbejder på tværs af landene. Vi står naturligvis langt stærkere, når vi henvender os til industrien samlet. Det glæder mig meget, at vi har et internationalt samarbejde og kan dele viden på tværs af landegrænser. De uklare linjer mellem gaming og gambling er jo langt fra en problematik, der er isoleret til Danmark, men en fælles bekymring internationalt," siger Birgitte Sand.