Det er ikke gambling, at især børn betaler rigtige penge for en mere eller mindre tilfældig gevinst i det populære onlinespil Star Wars Battlefront II, mener Spillemyndigheden. Det afgørende er, at den tilfældige gevinst ikke kan omsættes til kroner og ører igen.

Det er ikke nok til, at Spillemyndigheden ønsker at skride ind, at børn i alle aldre betaler rigtige penge for såkaldte loot boxes - kasser med tilfældigt, fiktivt indhold - i onlinespillet Star Wars Battlefront II. Så længe det fiktive indhold ikke kan omsættes til kroner og ører igen, kan transaktionen ikke kategoriseres som gambling, oplyser Spillemyndigheden i en pressemeddelelse.

Spillemyndigheden har oplevet en stigning i antallet af henvendelser fra bekymrede borgere og især forældre, som har kunnet se deres børn bruge penge på loot boxes, der blandt andet kan hjælpe dem til at stige hurtigt i niveau. Spillemyndigheden understreger, at der skal tre kriterier til, at det kræver en tilladelse at udbyde spil:

  • Der skal være et indskud
  • Der skal være et element af tilfældighed
  • Der skal være en gevinst (hvis gevinsten er en fiktiv genstand, skal denne kunne omsættes til økonomiske midler)

Af disse kriterier er det altså kun de to første, som er til stede ved køb af loot boxes i Star Wars Battlefront II, vurderer Spillemyndigheden.

Holder øje med udviklingen

Direktør i Spillemyndigheden, Birgitte Sand, fortæller, at myndigheden er opmærksom på problematikken og følger udviklingen på området; særligt fordi loot boxes og lignende typisk findes i spil, der i høj grad henvender sig til børn.

Hun understreger, at loot boxes i andre spil end Star Wars Battlefront II må vurderes hver især, da man ikke generelt kan vurdere, om de genstande man kan vinde i en loot box, kan omsættes til penge. Det kan derfor ikke udelukkes, at loot boxes i andre spil kan være omfattet af spilleloven.

Ifølge onlinemediet Izipizi forsøger den belgiske spilkommission at få kategoriseret køb af loot boxes og loot crates i onlinespillene Overwatch og Star Wars Battlefront II som gambling. Dermed er den belgiske regering direkte uenig med den danske Spillemyndigheds tolkning af problematikken, og den belgiske justitsminister arbejder på at få etableret et forbud mod at købe loot boxes. Et sådant forbud vil først kunne realiseres, hvis det bliver godkendt af EU.

Fotokredit: Shutterstock.com