Det er i strid med konkurrenceloven, at spiludbyderne indbyrdes aftaler at bringe færre reklamer for spil i TV. Det siger Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der dermed sætter DOGAs forsøg på at nå til enighed gennem et adfærdskodeks skakmat. Der må i stedet et politisk indgreb til. 

Som man har kunnet læse på BetXpert de seneste uger, er den politiske modvilje mod de mange spilreklamer i TV taget til både på Christiansborg og blandt danske EU-politikere.

Senest har skatteminister Morten Bødskov (S) indkaldt bookmakerne til møde, efter DR har afsløret, at danskerne i døgnet eksponeres for næsten 1.200 spilreklamer i radio og TV.

Spiludbyderne er som sådan ikke uenige med politikerne, men formand for brancheforeningen DOGA, Morten Rønde, fortæller til BetXpert, at det ganske enkelt ikke har været muligt at lave en aftale om færre reklamer i branchen. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har stillet sig i vejen.

"Da vi annoncerede, at vi ville nedbringe antallet af reklamer, syntes både vi og politikerne, at det var en god ide. Men Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen mener, at man skævvrider konkurrencen på markedet, hvis man laver aftaler imellem spiludbyderne. Vi blev fejet af bordet. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har sagt, at det kan vi ikke, og det må vi jo så lytte til," siger Morten Rønde til BetXpert. 

I strid med konkurrenceloven

Kontorchef i Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, Søren Bo Rasmussen, forklarer til BetXpert, at det er i orden for hver enkelt spiludbyder af egen drift at beslutte sig for at nedbringe antallet af egne reklamer uden at orientere andre, men at det er i strid med konkurrenceloven internt i en branche at lave aftaler om, hvor meget der må reklameres.

Han understreger vigtigheden af at kunne reklamere som erhvervsdrivende og forklarer, at en aftale som den, der har været på tale blandt spiludbyderne, vil skabe en række problemer.

"Hvordan vil man fordele det? Hvad vil man sige er nok? Og vil en ny aktør, der kommer ind på markedet og skal forsøge at vinde markedsandele, have samme vurdering af, hvad der er nok? Det skal man generelt afholde sig fra at diskutere blandt konkurrenter. Hvis der politisk er stemning for at regulere, så kan man gøre det, men man kan ikke som konkurrenter lave aftaler om det," siger han. 

Dermed er det grundet en forvaltningsmæssig teknikalitet altså ikke muligt for spiludbyderne at leve op til det adfærdskodeks, som de præsenterede i foråret, hvor der blandt andet stod:

"Aftalen skal sikre, at mængden af reklamer nedsættes, og at der sættes restriktioner på, hvilke sammenhænge de optræder i. Spilbranchen vil derfor arbejde for indgå en aftale med tv-stationerne, der skal sikre, at antallet af spilreklamer mindskes." 

Politisk indblanden kan være kærkommen

Flere partier har talt varmt om muligheden for at se mod Italien, der har indført et totalforbud mod at reklamere for spil.

I en Q&A hos DR er Folketingspolitikerne Kirsten Normann Andersen fra SF og Mona Lund fra Konservative enige om, at der skal reguleres. De kan derimod ikke blive enige om i hvor høj grad.

"Reklamer frister især de, der har afhængigheden. Jeg vil gerne forbyde reklamer for spil på TV og på nettet - og især vil jeg gerne beskytte børn og unge," siger Kirsten Normann Andersen, mens Mona Lund ikke er for et forbud.

"Jeg mener i stedet vi bør se på, hvordan vi kan regulere og gøre reklamerne for spil tålelige. Det er alt for nemt at forbyde alt og alting. Og det er jo umuligt at drive en forretning, hvis man ikke må reklamere for sine produkter. Det vil fx være meget svært at komme ind på markedet. Således vil et forbud nu kun tilgodese de udbydere, der allerede har etableret sig," siger hun. 

Skatteminister Morten Bødskov erklærer sig overfor DR i første omgang klar til at lytte til alle ideer, der kan vende udviklingen med de mange spilreklamer. DOGA hilser en dialog med ministeren velkommen.

"Vi har ikke lige en løsning på hånden, til hvordan man kan nedbringe antallet af spilreklamer. Men vi vil gerne i dialog med ministeren, om hvad der kan gøres," siger Morten Rønde til BetXpert.

På spørgsmålet om, hvorvidt det er nået et punkt, hvor politisk indblanden ligefrem er en nødvendighed, svarer han:

"Det afhænger selvfølgelig af indgrebet. Vi synes ikke, det er en god ide med et forbud mod reklamer."