Forbuddet mod spilreklamer i Italien er underskrevet af en regering, der har handlet på baggrund af en negativ offentlig diskurs og ikke har gjort sit forarbejde grundigt nok, siger spiladvokat. Hun vurderer, at loven inden for et par år bliver trukket tilbage.

At indføre et totalt forbud mod spillereklamer var en fejl af den italienske regering.

Det vurderer den italienske spiladvokat, Valérie Peano, der har 14 års erfaring fra branchen og er medstifter af European Gambling Lawyers & Advisors (EGLA). 

Under IAGRs årlige konference i København forklarede hun de deltagende repræsentanter fra spillemyndigheder i hele verden, hvad der lå forud for beslutningen i Italien, og da BetXpert fangede hende efter oplægget, var hun ganske klar i spyttet.

"Det er slet ikke den rette vej at gå. Det vil skabe en klar fordel for ulovlige spiludbydere. Det er trukket tilbage om et par år, tror jeg," sagde hun.

Et slaraffenland for licensløse udbydere

Ifølge spiladvokaten vil den nye lov kunne skabe et marked, som vil være umuligt at navigere i, fordi kunderne ikke aner, hvilke udbydere der er lovlige og har licens, og hvilke udbydere der ikke har. De lovlige udbydere vil ikke kunne gøre opmærksom på sig selv, og det vil være til de licensløse udbyderes fordel, der ikke vil være bange for at bryde loven.

"Illegale udbydere har intet at tabe ved at bryde lovgivningen, når myndighedernes hårdeste sanktionsmulighed er at fratage udbyderne deres licens," siger hun til BetXpert og spørger retorisk:

"Hvordan skal man som almindelig kunde kunne navigere i det?"

Hun tilføjer, at den nye lov også betyder, at det vil være ulovligt for kunderne at spille hos de illegale udbydere.

Selvregulering gav ikke pote

I midten af 00'erne blev det italienske spilmarked liberaliseret, men efter nogle år med en i stigende grad negativ offentlig holdning til gambling, blev reglerne for udbud af spil strammet. Det samme gjorde reglerne for at reklamere for spil.

I 2012 undeskrev daværende sundhedsminister Renato Balduzzi et dekret, der siden blev opkaldt efter ham, som satte strenge regler for, hvor og hvornår spiludbydere måtte reklamere, og hvad reklamerne måtte indeholde.

Samtidig forsøgte branchen sig med selvregulering og indførte et kodeks for spilreklamer. I kodekset stod der blandt andet, at spilreklamer ikke måtte:

  • Opfordre til ukontrolleret spil.
  • Associere ukorrekt til stærke følelser.
  • Associere kærligheden til og passionen for sport med gambling.
  • Benægte at gambling er farligt
  • Vise mindreårige, der spiller, eller henvende sig direkte eller indirekte til mindreårige.

Ifølge Valérie Peano var der ikke noget i vejen med den ændrede lovgivning eller adfærdskodekset. Men reguleringen på området haltede alvorligt. Hverken lov eller kodeks blev overholdt af ret mange udbydere, men myndighederne reagerede kun i begrænset omfang på overtrædelserne.

Sjuskede stramninger

I 2016 blev reglerne yderligere strammet, og det blev forbudt at reklamere for spil i timerne mellem 07:00 og 22:00. Samtidig blev en del af reglerne fra branchens kodeks føjet til lovgivningen. 

Regeringen havde dog ikke gjort sit hjemmearbejde, for lovgivningen blev formuleret, så den kun gjaldt såkaldte "generelle programmer", som eksempelvis Sky, der sender en masse sport - herunder Serie A - ikke hørte under.

Da håndhævelsen af loven derudover med Valérie Peanos ord stadig hverken var "hård eller stringent", var det i praksis derfor ikke svært for spiludbydere at omgås lovgivningen eller se stort på den.

Totalt forbud mod at reklamere eller sponsorere

I sommeren 2018 tog den italienske regering så et ultimativt drastisk skridt ved at indføre et totalt forbud mod at reklamere for gambling og spil. Forbuddet indebærer blandt andet, at det ikke er tilladt for spiludbydere at:

  • Reklamere direkte eller indirekte for lovlig og ulovlig gambling i en hvilken som helst form og på et hvilket som helst medie fra 14. juli 2018.
  • Sponsorere events, aktiviteter, programmer, produkter eller klubber fra 1. januar 2019.
  • Levere nogen som helst form for kommercielt produkt med promoverende indhold inklusiv visuelt og lydmæssigt indhold, benyttelse af varemærker, logoer, tegn og produkter, som kan forbindes til gambling fra 1. januar 2019.

Overtrædelse af disse regler vil koste en bøde på minimum 373.000 kroner for hver enkelt overtrædelse til spiludbyderen samt både til det eventuelle medie og/eller organisator af det event, hvor overtrædelsen finder sted. Bøden kan eventuel forhøjes signifikant i takt med de involveredes indtægter for overtrædelsen.  

Eventuelle indtægter fra bøder vil gå til en særlig fond, der skal bekæmpe spilafhængighed

Helbredsskadelige skrabelodder

Loven siger også, at alle skrabelodder skal mærkes på samme måde som cigaretter. På mindst 20 % af hver side af skrabeloddet skal der stå en advarsel formuleret af Sundhedsministeriet, som vil lyde noget i retningen af: 

"DETTE SPIL SKADER DIT HELBRED".

Spillemaskiner skal påføres advarsler, og man skal kunne fremvise statsautoriseret ID for at spille på dem.

Regeringen har erkendt, at det vil koste mange penge for dem at håndhæve alle disse regler og forbud, og derfor lægges der afgifter på alle spillemaskiner, der ventes at indbringe 1,1 milliarder kroner i 2018 og derefter knap 1,5 milliarder kroner hvert år frem til 2023.

Har ikke notificeret EU

Som beskrevet i begyndelsen af artiklen forventer Valérie Peano ikke, at loven kommer til at stå i ret lang tid. Hun mener, at forbuddet i praksis er umuligt for regeringen at håndhæve, og så kan det blive problematisk for den italienske regering, at den ikke har fulgt EUs lovgivning og informeret EU-Kommissionen om forbuddet.

Det har blandt andet fået European Gaming and Betting Association til at opfordre EU til at bremse den nye lov - en appel EU-Kommissionen indtil videre har ignoreret.

Italien er ikke det eneste land, der har et forbud mod spilreklamer. Lande som Japan, Australien, Mauritius og Singapore har også forskellige modeller af et forbud, mens Belgien ikke er langt fra at indføre strammere regler på området.

Og i England har Labour foreslået at forbyde spilreklamer før, under og efter live sportbegivenheder.