CL-gruppespillet går i gang i denne midtuge. Vi slutter optaktsrækken af med at præsentere Gruppe H: Man United, Galatasaray, Sporting Braga og Cluj...


Meningen med denne optakt - og de andre gruppekig - er at det skal være en kollektiv opgave. Jeg fremlægger hvad jeg ved (og tror at vide), men i sagens natur er det kun de franske klubber jeg virkelig har indsigt i (og selv den indsigt er langt fra fuldkommen), så jo flere der byder ind med viden om de enkelte klubber, jo bedre.

 

Inputs - information om holdene og spilforslag - er derfor yderst velkomne (faktisk nødvendige). Fra BetXpert-eksperter såvel som -brugere.


Kilde mht transfers: transfermarkt.de



GRUPPE H

Manchester United (England)

Sporting Braga (Portugal)

Galatasaray (Tyrkiet)

Cluj (Rumænien)


Tryk på et klubnavn eller scroll længere ned for at læse nærmere om holdene.


Overblik

Gruppefavorit er naturligvis Manchester United. Den engelske storklub storskuffede i sidste sæson ved at blive elimineret i gruppespillet af Basel, men har oprustet tungt i offensiven og været effektiv i de seneste Premier League-kampe (trods fraværet af skadede Rooney).

 

Andenpladsen er umiddelbart et opgør mellem Sporting Braga og Galatasaray. Sporting nåede ikke videre fra seneste CL-gruppespil i 2010/11 (nåede til gengæld EL-finalen i dén sæson), men kan trække på erfaringen fra dengang. Portugiserne har dog mistet topscorer Lima (tilgangen af den målfarlige midtbanemand Ruben Micael kompenserer ikke fuldt).

 

Galatasaray er med for første gang siden 2008. Med rutinerede Tarim ved trænerroret skal man bestemt ikke afvise at tyrkerne kan snuppe en billet til 1/8-finalen. Ved siden af en stærk offensiv med diverse gode navne (fra Elmander til Yilmaz) er der dog også en mere tvivlsom defensiv (der er par gamle midterforsvarskæmper, men de er nok over-the-hill, og så er der fx Eboué der notorisk er bedre fremad end bagud).

 

Endelig er der rumænske Cluj der senest var med i 2010. Dengang blev det til en fjerdeplads med blot 4 point, og noget lignende kunne godt ligge i kortene i denne omgang. Truppen ser uimponerende ud, og holdet er i øvrigt præget af mange nytilgange (mest reserver fra udenlandske klubber). Fungerer sammenspillet? Man skal dog ikke kimse af Cluj der i kvalifikatione eliminerede United-dræberne fra Basel.

 

Odds

(Hentet hos Bet365*)

Vinder

Man Utd 1,28

Braga 7,0

Galatasaray 7,5

Cluj 26,0


Går videre

Man Utd 1,04

Braga 1,9

Galatasaray 2,0

Cluj 7,5


MANCHESTER UNITED

United skuffede i sidste sæson. Dels ved at tabe det engelske mesterskab til naborivalen City, dels ved at ryge ud af CL-gruppespillet (blev kun nr 3 i gruppe med Benfica, Basel og Otelul) og derefter blive elimineret af Athletic Bilbao i Europa Leage-ottendedelsfinalen.

Den nye engelske sæson blev også indledt på problematisk vis da United tabte 1-0 hos Everton. Men siden har holdet vundet 3 PL-kampe i træk, senest i lørdags 4-0 hjemme over Wigan. Og det selv om angrebstalisman Rooney blev skadet 26. august og er uden indtil slut-september.

Transfers

United benyttede sommerens transfervindue til at forstærke offensiven markant med sidste sæsons PL-topscorer van Persie (Arsenal) og Dortmunds både kreative og målfarlige Kagawa. Den offensive midtbane har desuden fået purunge, men meget talentfulde Nick Powell (fra Crewe i den tredjebedste række). Og så har venstreback Evra fået konkurrence fra hollandske Büttner (Vitesse Arnheim).

Virkelig gode indkøb at dømme efter sæsonstarten. van Persie har scoret 4 mål i 4 kampe, Kagawa 1 i 3. Og både Powell og Büttner scorede i deres United-debut mod Wigan.

Væk er sådan set kun midtbane-breddespiller Park samt en række reserver, herunder angriberne Berbatov og Owen.

Holdet

Når United er uden skader (ganske vist temmelig sjældent; holdet plages ofte af mandefald) er truppen temmelig uhyggelig.

To klassekeepere (omend måske lidt ustabile) i De Gea og danske Lindegaard.

I midterforsvaret fortsat de rutinerede Ferdinand og Vidic, bakket op af talentfulde Evans, Smalling, Jones... Til venstre Evra og Büttner. Til højre (måske holdets svageste punkt) Rafael, med Smalling og Jones som alternativer.

På midtbanen er der igen fleksible Jones, foruden Carrick, Anderson og tilbagevendte Fletcher. For ikke at tale om superveteranerne Scholes og Giggs. Og playmakertalentet Cleverly.

På fløjene er der Nani, Young og Valencia. Plus nu også Kagawa der er fleksibel og kan ligge på kanten eller som offensiv midtbane/hængende angriber.

Og så er der hele 4 fremragende centreforwards i Rooney, van Persie, Welbeck og Hernández.


SPORTING BRAGA

Jonas Germannsen:

Minho-holdet har for anden gang fået chancen i den pengetunge CL efter en flot, men ret beset også temmeligt heldig samlet sejr over Udinese i den afgørende kvalifikationsrunde. Der skulle både forlænget spilletid og straffespark til, førend arsenalisterne kunne sætte kronen på værket med deres kun anden deltagelse i CL nogensinde.

Tilbage i 2010-2011-sæsonen, da Braga var med i CL for første gang, blev man blæst ud af Emirates med et 0-6 nederlag i åbningskampen imod Arsenal. En snitter, som man aldrig for alvor kom sig over, trods ellers rimelige resultater i turneringen i øvrigt - og avancement helt frem til Europa League-finalen imod Porto efter at man røg ud af CL - men som set før hos andre hold, så er debutant-lærepengene dyre i CL, også for hold, der ellers umiddelbart må vurderes til at have værktøjet i orden.

Det gode spørgsmål er selvfølgelig, hvorvidt Braga kan gøre det bedre denne gang. Umiddelbart vil jeg give arsenalisterne rimelige chancer for at gå videre fra gruppespillet. Manchester Utd. er selvfølgelig favoritter til at vinde gruppen, men ellers vil jeg (medgivet ikke ganske objektivt) hævde, at Braga nok lige er et par mulehår bedre end Galatasaray, og måske et lille kvart hestehoved bedre end CFR Cluj - selv om det nok skal vise sig at være svært at få et rimeligt udkomme hjem fra såvel Tyrkiet som fra Rumænien.

Spillestil/nøglespillere
Under Peseiro spiller Braga så vidt jeg lige kan greje en art 4-5-1 med vægt på kantspil, men da jeg ikke har set nogen Braga-hjemmekampe i denne sæson er det muligt, at man forfølger en mere offensiv 4-3-3 opstilling hjemme på Estadio AXA i Minho. En vigtig spiller for arsenalisterne er den sprælske wing Alan - forfremmet til anfører i denne sæson - der som regel har sit udgangspunkt i højre side af banen, men kan spille på begge fløje.

Da Lima er væk (se nedenfor) er Braga måske lidt tynde i toppen, omend Carlao potentielt godt kunne udfylde pladsen har han ikke været brugt så meget endnu, men det kan meget muligt ændre sig. En anden vigtig spiller er nysignede Ruben Micael (hentet i Atletico Madrid, men har tidligere spillet i Porto); i det hele taget har Braga haft en vis succes med at hente diverse Sporting/Benfica/Porto- rejects til de måske lidt mindre krævende omgivelser i Minho og fået dem til at blomstre igen. Micael må i hvert fald siges at have slået til med allerede adskillige mål scoret både i den hjemlige liga og i CL-kvalifikationen.

Svagheder
Jeg er faktisk ikke totalt godt opdateret på, hvordan Braga har spillet i denne sæson - har kun set en sindssyg 2-2-udekamp imod Benfica i ligapremieren - men i hvert fald førhen har arsenalisterne måske nok haft visse vanskeligheder med at afgøre kampe, som man egentlig burde have vundet. Eksempelvis kunne man ikke omsætte sit spilovertag i hjemmekampe imod Udinese til mere end ét udlignende mål. Det kunne godt vise sig at være en endemisk svaghed; tilbage i 2010-2011 nåede man Euro League-finalen primært via defensivt og henholdende spil, men medgivet, coachen er en anden nu end han var dengang, og Braga har selvfølgelig fået lidt flere internationale hår på brystet siden Paciencia-perioden.

Transfers
Med fare for at lyde en anelse arrogant har jeg ikke tænkt mig at gennemtrawle hele Bragas transfer-ageren i sommerens mange spillerhandler. Jeg vil nøjes med at slå ned på, at det er et stort, og endda ret stort tab, at man har mistet sidste sæsons topscorer Lima til ligarivalerne fra Benfica. Det er måske mere diskutabelt, om afgangen af veteranen Nuno Gomes (der er taget til Blackburn Rovers, hvor han i øvrigt gør det fint) er en lige så stor svækkelse, men Gomes tilføjede et ellers ret ungt hold noget tiltrængt rutine, og med Lima ude af billedet ville han nok være vigtigere end han ellers ville have været.

På ind-siden er ovennævnte Ruben Micael klart sommerens højest profilerede signing, men også målmand Beto (hentet i Porto, men i 2011/12 var han udlejet til Cluj) er et vigtigt nyt navn hos arsenalisterne.

Og hvor skal man så sætte sine slanter?
Man skal måske holde sig lidt i agt for især udekampe, hvor Braga er favoritter (eksempelvis imod CFR Cluj, uden at jeg i øvrigt vil give mig af med at spå om, hvordan odds på den kamp mon vil se ud til den tid) under henvisning til ovennævnte periodiske problem med at afgøre kampe, som man måske burde vinde. I sådanne tilfælde vil værdien måske nærmere pege underhundens vej. Omvendt bør man tage med i sine vurderinger, at Estadio AXA førhen har været Braga en endog meget god hjemmebane, og trods indtil videre ikke specielt gode resultater i CL bør Braga have lidt mere erfaring at byde på end man havde i sin debut-sæson i CL for et par år tilbage.




GALATASARAY

Den tyrkiske storklub fra Istanbul vandt det hjemlige mesterskab på suveræn vis (9 point ned til nr 2) i 2011/12. Og nu gælder det så klubbens første CL-gruppespil siden 2008.

Klubben har fået en god start på den nye tyrkiske sæson med 10 point for 4 kampe (målscore 12-6). I lørdags blev det 4-0 ude over Antalyaspor.

Rutinerede Tarim har været ved trænerroret siden sommeren 2011.

Transfers

Så vidt jeg kan se, har Galatasaray ikke mistet stamspillere i forhold til sidste sæson. Derimod har klubben forstærket sig.

De mest markante tilkommere er angriberne Yilmaz og Bulut, den erfarne midtbanemand Hamit Altintop samt den endnu mere rutinerede midterforsvarer Cris. Plus fløjspilleren Amrabat fra Kayserispor.

Yilmaz var den suveræne topscorer i sidste sæsons Süper Lig, med 32 mål i 34 kampe for Trabzonspor. I Galatasaray har han indtil videre kun fået 3 kampe som indskifter, men har alligevel nettet 2 gange. Bulut skuffede i franske Toulouse i sidste sæson, men har scoret 5 mål i 4 kampe for Galatasaray.

Både Yilmaz og Bulut var med for Tyrkiet i seneste landskampsrunde.

Altintop er kommet til Tyrkiet efter en række år som marginalspiller i Bayern og senest Real Madrid. Men han er en snu og dygtig spiller der har 60 tyrkiske landskampe i bæltet. Cris har masser af CL-erfaring fra sine mange år i Lyon. Han er blevet 35 og er ikke hvad han har været, men har stadig en del at tilbyde.

Holdet

I forvejen har Galatasaray en ganske god trup der i vid udstrækning baserer sig på tyrkere (relativt få udlændinge: 8).

I målet har man Uruguays landsholdskeeper Muslera. I midterforsvaret slutter Cris sig til en anden gammel kæmpe, den 34-årige Ujfalusi fra Tjekkiet. Men der er også den 21-årige tyrkiske landsholdsspiller Kaya. Og på højrebacken er der den tidligere Arsenal-hurtigløber Eboué.

På midtbanen opererer kampsvinet Felipe Melo der åbenbart, ved siden af grove tacklinger, har overskud til at score. I sine 3 sæsoner i Serie A (87 ligakampe for Fiorentina og Juventus) scorede han i alt 6 mål; i 36 kampe for Galatasaray i 2011/12 nettede han 10 gange (dog var de 4 på straffe). Han har dog ikke scoret endnu i den nye sæson.

I angrebet er der de rutinerede Baros og Elmander. Førstnævnte tjekke har dog ikke spillet i denne sæson, men svenskeren har scoret 2 mål i 4 kampe (i sidste sæson nettede han 12 gange i 36 kampe).


CFR CLUJ

Den rumænske klub deltager i sit tredje CL-gruppespil (efter 2008 og 2010). For at komme hertil har Cluj (efter at have vundet det rumænske mesterskab) skullet eliminere først tjekkiske Slovan Liberec (1-0-sejr hjemme, 2-1-sejr ude) og østrigske Basel (2-1-sejr ude, 1-0-sejr hjemme).

Solid kvalifikation, med andre ord. Til gengæld har sæsonstart i den rumænske liga kun været so-so: 13 point for 8 kampe efter 3 sejre, 4 uafgjorte og 1 tab. Men i fredags blev det til 1-0-sejr ude over Dinamo Bukarest (nr 8).

Ved trænerroret sidder Andone der kom til i april (og fik hevet mesterskabet hjem med 6 sejre i de sidste 6 runder).

Transfers

Cluj var temmelig uheldig i sommerens transfervindue. Den lejede førstekeeper Beto tog nemlig hjem til Porto - der sendte ham videre til... Sporting Braga.

Clujs førstemålmand er nu Felgueiras, også portugiser, men kun 25 år (Beto er 30). Hentet i den rumænske klub Brasov. Det ligner ikke et godt bytte - men lad os se ad.

Væk er også højreback Lionn. midtbanefolkene Peralta og Renan (sidstnævnte rejste dog allerede i januar).

Til gengæld er der kommet en række folk til. Fx Juventus-fløjen Martínez (var dog kun reserve hos Juve og ditto senest hos Cesena), defensiv-midtbanemand Luis Alberto (reserve hos Braga), højreback Pinto (União de Leiria i Portugal), midtbanemand/højreback Aguirregaray (reserve hos Palermo), offensiv midtbanemand Deac (var reserve hos Schalke, men spillede fast hos Dinamo Bukarest i sidste sæson) samt venstrefløj Valente (Adadémica i Portugal).

Ganske interessante spillere.

Holdet

Jeg kender ikke ret meget (stort set ingenting) til ret mange spillere hos Cluj, men jeg kan konstatere at der er tale om en spraglet trup med flere udlændinge (alene portugisere er der 8 af) end rumænere (11 styk).

Og som antydet er der mange nytilkomne.

Værd at lægge mærke til er nok angriber Sougou der scorede 1 mål mod Slovan og 2 mod Basel i CL-kvalifikationen, samt kollega Kapetanos der scorede 1 mod hvert hold.