CL-gruppespillet går i gang i denne midtuge. Lad os få kigget på de forskellige puljer. Her er Gruppe F (Bayern, Valencia, Lille og BATE)...


Meningen med denne optakt - og de andre gruppekig - er at det skal være en kollektiv opgave. Jeg fremlægger hvad jeg ved (og tror at vide), men i sagens natur er det kun de franske klubber jeg virkelig har indsigt i (og selv den indsigt er langt fra fuldkommen), så jo flere der byder ind med viden om de enkelte klubber, jo bedre.

 

Inputs - information om holdene og spilforslag - er derfor yderst velkomne (faktisk nødvendige). Fra BetXpert-eksperter såvel som -brugere.


Kilde mht transfers: transfermarkt.de


GRUPPE F

Bayern München (Tyskland)

Valencia (Spanien)

Lille (Frankrig)

BATE Borisov (Hviderusland)

Overblik

CL-sølvvinder Bayern München har efter alt at dømme fået en ret nem pulje og bør tage førstepladsen uden de helt store problemer. Tyskerne der i sidste sæson slog Real Madrid ud, har forstærket en i forvejen god trup og har scoret 12 mål i de første 3 Bundesliga-kampe trods fraværet af sidste sæsons målæder Gómez (ankelskadet).

En sådan sæsonstart kan Valencia og Lille bestemt ikke prale af. Valencia der har fået ny træner og udskiftet diverse stamspillere (bl.a. er landsholdsvenstreback Alba væk), har kun 4 point efter 4 Primera-kampe, men truppen der stadig råder over topscorer Soldado, ser interessant ud, inklusive en række nye folk, og spanierne er fortjent favoritter til at tage F-andenpladsen.

Lille har mistet sin topscorer (og top-kreatør) i Eden Hazard, og selv om nye folk er kommet til, er det ligesom ikke det samme. I hvert fald ikke endnu. Holdet slog FC København i playoff-runden, men uden at imponere.

BATE fik en sidsteplads i sidste sæsons gruppespil med kun 2 point (efter Barcelona, Milan og Viktoria Plzen), men hviderusserne har forstærket sig, bl.a. med den rutinerede dribler Hleb, og kan muligvis godt drille, i hvert fald Lille.

Odds

(Hentet fra Bet365*)

Vinder

Bayern 1,5

Valencia 3,75

Lille 8,0

BATE 26,0

Går videre

Bayern 1,05

Valencia 1,4

Lille 3,0

BATE 8,5


BAYERN MÜNCHEN

Bayern tabte sidste sæsons CL-finale, endda på egen Allianz-Arena i München, til (heldige) Chelsea. Dette efter at have vundet en stærk gruppe med Napoli, Man City og Villarreal som modstandere (kun eet Bayern-tab, og det var i sidste runde hvor førstepladsen allerede var sikret) og derefter elimineret Basel, Marseille og Real Madrid.

I den nye tyske sæson har Bayern lagt ud med 3 klare sejre: 3-0 ude over oprykker Greuther Fürth, 6-1 hjemme over Stuttgart og i lørdags 3-1 hjemme over Mainz.

Sidste sæsons BL-topscorer (og næsttopscorer i CL) Mario Gómez blev ankelopereret 7. august og er gået glip af sæsonstarten (men er nok tilbage engang i september). I hans fravær har nyindkøbte Mandzukic scoret 3 mål, samme antal som Thomas Müller. De snu midtbanefolk Schweinsteiger og Kroos har hver nettet 2 gange.

Martin K. Andersen (hentet fra hans Bundesliga-optakt - som blev skrevet før sæsonen gik i gang):

2011/12 var en sæson hvor Bayern var næstbedst i alle henseender - det blev til andenpladser i ligaen, pokalen og Champions League. Meget skuffende at gå trofæ-løs fra endnu en sæson, og specielt skuffende, at Dortmund havde et så godt tag på den sydtyske storklub.

Transfers

Det er naturligvis ikke acceptabelt for en klub af Bayerns kaliber, og klubben har derfor haft det store checkhæfte fremme i sommerpausen.

Mario Gomez har fået selskab i offensiven af Mario Mandzukic (jeg forudser allerede nu en Bild-overskrift indeholdende 'Mario Brothers') ogClaudio Pizarro, mens stortalentet Xherdan Shaqiri skal skabe kamp om kantpladserne (hvor Bayern jo har verdensklassespillerne Ribéry og Robben).

Øget konkurrence er der også kommet i det centrale forsvar, hvor Dante er blevet hentet i Gladbach. Boateng og Badstuber er stadig det foretrukne par, men brasilianeren er fremragende at have i baghånden skulle de gå i stykker eller dykke i form.

(Efter optakten blev skrevet hentede Bayern desuden det spanske stortalent Javi Martinez der gør sig både på den defensive midtbane og i midterforsvaret).

Eneste afgange er angrebsreserverne Nils Petersen (lejeophold i Werder Bremen) og Ivica Olic (Wolfsburg) samt defensiv-reservenDaniel Pranjic.


VALENCIA

Valencia der er med efter at have vundet bronze i den spanske Primera i 2011/12, var også med i gruppespillet i sidste sæson. Men det blev kun til en tredjeplads i gruppe med Chelsea, Leverkusen og Genk.

Morten Frydendal:

Valencia har haft et travlt transfervindue, og mange nye spillere og en ny manager har gjort sæsonstarten svær med kun 4 point i 4 kampe. Dog skal det nævnes de har mødt både Real Madrid & Barcelona, begge på udebane, og trods alt fået 1-1 samt et hæderligt 1-0-tab. Derudover er det blevet 3-3 hjemme mod Deportivo og i lørdags 2-1 hjemme over Celta Vigo.

Transfers (nævneværdige)

Væk er draget Mehmet Topal (def. midtbane), Aritz Aduriz (angriber), Pablo Hérnandez (wing) samt Jordi Alba (venstreback). Fire spillere der var en del af, eller tæt på, start-opstillingen i sidste sæson, men jeg synes at der er blevet dækket godt ind.

Til er kommet Jonathan Viera (off. midtbane/kant), Joao Pereira (højreback), Andrés Guardado (wing), Sergio Canales (midtbane), Fernando Gago (def. midtbane), Nélson Valdez (angriber) samt Aly Cissokho (venstreback).

I forvejen råder Valencia over gode folk i fx midterforsvarerne Rami og Ruiz, offensivmand Feghouli, midtbanestyrmand Costa og angriber Soldado (17 mål i 32 ligakampe i sidste sæson, plus 5 mål i 6 CL-kampe).

Ny træner er Mauricio Pellegrino.

Læs mere om Valencia i Primera-optakten.


Chancer i CL:

Det vil være en skuffelse hvis Valencia misser kvalifikationen til 1/8-finalen. Puljen ser overkommelig ud, og Valencia er på papiret bedre end Bate Borisov og Lille.


LILLE

Lille der denne sommer har fået splinternyt stadion: Grand Stade Lille Métropole (50.000 tilskuere), eliminerede FC København i playoff-runden - men uden at imponere synderligt. Franskmændene var uheldige med at tabe i Parken og burde have vundet større i returkampen, men opgørene, sammenlagt med Ligue 1-sæsonstarten (1 sejr, 3 uafgjorte og et 1-2-hjemmebanetab mod PSG), viser tydeligt at Lille er et stykke fra de seneste sæsoners styrke. Senest måtte Lille nøjes med 1-1 (dog på udebane) mod oprykkerklubben Troyes.

 

Hvilket selvfølgelig hænger sammen med at holdets topscorer og bedste kreatør, Eden Hazard i sommer blev solgt til Chelsea. Offensiven har i stedet fået kreative Martin og hurtige og driblestærke Kalou, men dels er de trods alt ikke Hazard, dels varer det nok noget tid før de er faldet helt til. Lille ser også ud til at mangle en ægte målæder. helt i front Desuden er truppen tynd i midterforsvaret samt på den offensive midtbane og fløjene. Idealstarterne er gode, men bredden mangler.

 

Lille har stadig et godt hold der bør kunne blande sig i toppen eller subtoppen af den franske liga, men jeg tror det kan blive svært at gå videre fra Gruppe F. I sidste sæson blev Lille nr 4 i gruppe med Inter, CSKA og Trabzonspor - jeg tvivler på at det går ret meget bedre denne gang.

 

Holdet

Lille har hentet Marvin Martin (ligaens bedste oplægger i 2010/11 og med det franske landshold til EM) der ikke dribler lige så fantastisk som Hazard (og ikke er nær så målfarlig), men som har et lige så godt øje for spillet, og som er mindre selvisk. Det skulle bestemt ikke undre mig om Lille kan blive stærkere med Martin end tilfældet var med Hazard-Lille der ofte var for afhængig af belgierens genialiteter. Men her og nu ser holdet i høj grad ud til at savne Hazard.

Også selv om hurtige og målfarlige Kalou (blev brugt alt for lidt af Chelsea) er kommet til (til er også kommet den kun 20-årige Klonaridis, et stort offensivt talent, men han har ikke fået spilletid endnu).

I målet har erfarne og hurtigt reagerende Landreau fået konkurrence af den stærke Brest-førstekeeper Elana.

 

I midterforsvaret er der Basa (hovedstødsstærk og rutineret) og Chedjou (boldfast) i midterforsvaret, foruden den rutinerede, men temmelig langsomme og ikke altid lige behændige (men ret hovedstødsstærke) reserve Rozehnal. Et godt startpar, men bredden er til at overse.

 

De to backpladser ser ud til være fint besat. Til venstre er der kvikke Béria (der mod FCK vikarierede, og især i hjemmekampen, gjorde det glimrende som højreback), med unge Digné (gik godt med frem og scorede mod FCK) som reserve. Til højre har man (omend han har fået sæsonstarten ødelagt af en skade) den franske landsholdsback Debuchy (muligvis Frankrigs bedste spiller ved EM) med talentfulde Sidibé som reserve.

På midtbanen kan man stadig stille med den dynamiske trio Balmont-Mavuba-Pedretti (med unge Gueye som kompetent aflaster) som defensiv klangbund for de offensive udfoldelser. Der mangler dog noget bredde hvis/når skader rammer.

Kreatør nr 1 er Martin der er lille, men har et stort overblik. På fløjene er der Kalou og Payet at gøre godt med - begge er både lynhurtige og teknisk dygtige. Afløserne er dog unge og temmelig grønne, fx Klonaridis.

På centreforward-pladsen har man Roux der kun nåede at score 5 mål i 17 kampe (10 fra start) i sidste sæson, men som er giftig frontløber når det kører for ham, og der er også rutinerede De Melo (gammel AaB´er) - hovedstødsstærk, men for uskarp. Foruden nogle talenter som fx 20-årige Bruno der scorede en del i sommerens træningskampe. Og så kan Kalou jo også bruges som centreforward - han har været kantspiller hos Chelsea (og scoret pænt), men scorede i 2004-06 mange mål (19 og 15) som mere central angriber for Feyenoord. Lige før transfervinduet smækkede i, købtes Ryan Mendes i L2-klubben Le Havre. Interessant frontløber (13 mål i sidste sæson), men kan han slå igennem i L1 og CL?

 

Status og svagheder

Hazards salg har givet Lille et problem. Der har nemlig skullet to mand til at erstatte ham - Martin og Kalou, og samtidig med at begge har haft lidt svært ved at falde til, betyder det jo at den defensive midtbane har måttet afgive en plads til offensiven.

 

Det betyder at det ellers så berømmede Lille-våben - den evigt pressende og dynamiske defensiv-midtbane - er blevet mindre markant.

 

Der har også været problemer på højrebacken i skadesfraværet af Debuchy (både Béria og Sidibé har vist gode ting, men der mangler kontinuitet) og i midterforsvaret hvor Basa har manglet. Både Basa og Debuchy er dog tilbage.

 

Endelig har der manglet mål fra angriberne. Og problemet er ikke bare færre oplæg, men også simpelthen at angriberne ikke har været ret skarpe. Eksempel: De Melo der vandt stort set alle hovedstødsdueller mod FCK, men kun scorede på een af sine mange chancer.

 

Spillestil

Hvor han i sidste sæson hyppigt spillede 4-3-2-1, har træner Garcia i denne sæson foretrukket 4-2-3-1. Dette for at give plads til kreative Martin på midtbanen, samtidig med at der er to hurtige kantspillere i Kalou og Payet. I sidste sæson var det nok med Hazard og fx Payet som offensiv støtte til en enlig centreforward.

 

Denne centreforward er enten hurtige Roux eller langsomme, men hovedstødsstærke De Melo.

 

Mod PSG (hvor Lille var på hjemmebane, men alligevel med respekt for en stærk modstander) gik Garcia dog tilbage til 4-3-2-1, dvs med tre defensive midtbanefolk, og kun Martin og Payet som støtte til Roux fremme. Årsagen var nok dels at man manglede karantæneramte Kalou, dels respekt for PSG. I hvert fald brugte Garcia i afvigte weekend, ude mod Troyes, igen 3-2-3-1, med De Melo i front, og Roux på højrekanten i stedet for fortsat manglende Kalou.

 

Bud på idealopstilling

Landreau - Debuchy, Basa, Chedjou, Béria - Mavuba, Balmont/Pedretti - Payet/Kalou, Martin, Kalou/Payet - Roux/De Melo

 

CL-bruttotrup

Målmænd: Landreau, Elana, Mouko

Forsvarere: Basa, Béria, Bonnart, Chedjou, Debuchy, Digne, Rozehnal, Sidibé, Soumaoro, Vandam

Midtbanefolk: Balmont, Gueye, Klonaridis, Martin, Mavuba, Michel, Pedretti

Angribere: Bruno, De Melo, Kalou, Payet, Rodelin, Roux, Wade, Mendes


BATE BORISOV

Hviderussiske BATE fik en sidsteplads i sidste sæsons gruppespil med kun 2 point (efter Barcelona, Milan og Viktoria Plzen). Pointene kom via 1-1 ude mod Viktoria og 1-1 hjemme mod Milan. Samlet blev det 0-9 mod Barcelona.

I denne sæson er klubben med efter at have kvalifikations-elimineret makedonske Vardar (3-2-sejr hjemme, 0-0 ude), ungarske Debrecen (1-1 hjemme, 0-2-sejr ude) og israelske Ironi Shmona (2-0-sejr hjemme og 1-1 ude).

En ret gunstig lodtrækning; overkommelige modstandere. Men de blev jo så også overkommet, og faktisk ser BATE en del stærkere ud end sidste år.

Bortset fra angriber Skavysh - og SÅ vigtig var han bestemt ikke: 3 mål i 21 ligakampe (12 fra start), i 2011. 0 CL-mål - råder man nemlig, så vidt jeg kan se, stadig over alle stamspillerne fra sidste år. Og de er blevet forstærket, dels sidste vinter, dels denne sommer.

BATE fører da også den hviderussiske liga med 48 point for 21 kampe der har givet 15 sejre. I lørdags blev det 2-0 hjemme over Torpedo Zhodino (nr 9).

BATE trænes fortsat af den kun 35-årige Goncharenko der faktisk har været i klubben siden 2007 (efter at have opgivet sin aktive karriere pga en alvorlig skade) og har i den tid ført holdet i CL-gruppespillet nu tre gange (2008, 2011 og 2012). I 2010 var det også tæt på, men efter knebent playoff-rundenederlag mod FC København (der samlet vandt 3-2) nøjedes BATE med EL-gruppespillet.

Transfers

I marts hentede BATE den alsidige defensivmand Polyakov (forsvar/midtbane) hos konkurrenten Shakhtar. Han er kun 21, men allerede på landsholdet og har været fast starter hos BATE i år. Det har angriber Mozolevski (27 år, hentet hos Dynamo Brest) også: Han har scoret 7 mål i 14 ligakampe siden han kom til i marts - plus 2 mål (i 6 starter) i sommerens CL-kvalifikationskampe.

I sommerens transfervindue hentede BATE endnu flere forstærkninger: midtbanemand Sivakov (Zulte-Waregem i Belgien), den rutinerede Minsk-angriber Vasilyuk (der har scoret 2 mål i 4 ligakampe for BATE) samt ikke mindst den dygtige dribler og kreatør Alexander Hleb (ex-Arsenal og -Barcelona; senest var han i russiske Krylua Sovetov).

Holdet

I forvejen råder BATE over diverse landsholdsspillere, fx forsvarerne Bordachev og Radkov, angriber Rodionov samt den brasilianske fødte Bressan der har scoret 6 mål i 18 ligakampe i år på den offensive midtbane.