CL-gruppespillet går i gang i denne midtuge. Lad os få kigget på de forskellige puljer. Her er Gruppe G: Barcelona, Benfica, Spartak Moskva og Celtic...

Meningen med denne optakt - og de andre gruppekig - er at det skal være en kollektiv opgave. Jo flere der byder ind med viden om de enkelte klubber, jo bedre. Inputs - information om holdene og spilforslag - er yderst velkomne (faktisk nødvendige). Fra BetXpert-eksperter såvel som -brugere.

Kilde mht transfers: transfermarkt.deGRUPPE G

Barcelona (Spanien)

Benfica (Portugal)

Spartak Moskva (Rusland)

Celtic (Skotland)


Tryk på et klubnavn eller scroll længere ned for at læse nærmere om holdene.

Overblik

Mægtige FC Barcelona har trukket sig en overkommelig gruppe og er de klare favoritter til Gruppe G's førsteplads - og er selvfølgelig også blandt favoritterne til at nuppe trofæet. I ligaen har man allerede lagt afstand til Real Madrid, og med fire sejre af fire mulige, har der endnu ikke været slinger i valsen.

De tre andre hold skal nok konkurrere om andenpladsen, og her står portugisiske Benfica med de bedste kort på hånden hvis man spørger bookmakerne. Det til trods for en lidt tynd defensiv og sommerafgangen af de to profiler Axel Witsel og Javi Garcia.

Det kan måske blive Spartak Moskvas chance, der ikke helt udelukkes af bookierne. Russerne har en spændende midtbane med flere europæiske kendinge, men med en foreløbig 7.-plads i ligaen har sæsonstarten ikke været optimal.

Og så er der skotske Celtic der er at finde i gruppespillet for første gang siden 2008 hvor man bl.a. mødte AaB. Forventningerne til skotterne er minimale, men i hvert fald på Celtic Park kan holdet godt bide fra sig.

Odds

(Hentet hos Bet365*)

Vinder

Barcelona 1,14

Benfica 8,00

Spartak Moskva 15

Celtic 41

Går videre

Barcelona 1,02

Benfica 1,53

Spartak Moskva 3,00

Celtic 7,00


BARCELONA

Det lykkedes ikke de spanske giganter at blive historiske back-to-back vindere af Champions League, da man sidste sæson blev slået af Chelsea i semifinalen.

Gruppespillet blev vundet komfortabelt foran AC Milan, Viktoria Plzen og BATE inden man ekspederede først Bayer Leverkusen (med samlet 10-2) og senere AC Milan ud af turneringen.

0-1 nederlaget i semifinalen til Chelsea var blot holdets fjerde af slagsen i de sidste 44 Champions League-kampe.

Morten Frydendal (spansk ekspert):

Transfers

Barcelona har ikke haft travlt i transfervinduet men alligevel sikret sig lidt til den defensive kæde, som også har trængt til noget bredde.

Alex Song (def. midtbane) og Jordi Alba (venstreback). 2 handler for i alt cirka 300 mill. kroner, så pengene er der skam i den catalanske hovedstad. Song har imponeret så meget siden sin debut i Super Cup'en at han var med i start 11'eren mod Valencia, og nok også er en fast starter fremover. Alba var dog ikke med fra start og har kun spillet 2-3 kampe siden sit skifte, men mon ikke også han snart bider sig fast.


BENFICA

Sidste sæsons Champions League bød på en kvartfinaleplads for portugiserne, der dog måtte se sig slået af Chelsea. Inden da havde man selv ekspederet Zenit ud og vundet Gruppe C foran Basel, Manchester United og Otelul.

Jonas Germannsen:

Portugals mest populære hold har igen fået chancen i CL via andenpladsen i 2011-2012-ombæringen af Liga Sagres. Lisboa-holdet har dog i senere sæsoner virket lidt blødt i internationale turneringer og har ikke helt kunnet matche de flotte resultater, som Porto, Sporting og endda Braga har opnået igennem de sidste to-tre år. Men måske denne udgave af CL kan ændre på det.

Transfers

Virkeligt mange! Deri er der dog intet usædvanligt. Det er simpelthen en del af fortællingen om Benfica, at sommeren skal drive over med transfers. Tilgangen af Lima fra Braga (det var ham, der delte topscorerværdigheden i Liga Sagres 2011-2012 med Cardozo) ser spændende ud, omend man kan spørge, om det nu også lige var offensiven, der havde brug for frisk blod, og også Salvio (hentet i Atletico Madrid) ligner en spændende tilføjelse.

På minussiden er det en stor svækkelse, at man har mistet den belgiske midtbaneprofil Axel Witsel (kend ham på håret) til omtalte Zenit efter kun én (meget vellykket) sæson hos Benfica.

Også afgangen af Javi Garcia (taget til Man City) må betegnes som en klar svækkelse.

Spillestil/key men

Under Jorge Jesus har Benfica gradvist omstillet sig til en til tider endog meget offensiv opstilling, der nok nominelt må betegnes som en art 4-3-3, men især hjemme på Da Luz kan det godt se lidt anarkistisk ud med både hhv. venstre- og højreback Melgarejo og Maxi Perreira meget villige til at løbe med frem og deltage i det offensive spil. Key man oppe foran er nok fortsat den sydamerikanske bønnestage Oscar Cardozo - måske ikke den typiske goalgetter, venstrebenet og uortodoks som han er, men ikke desto mindre leveringsdygtig i mål (delt topscorer i den portugisiske liga i 2011-2012), og med en dejlig aggressivitet i sit spil, omend han ikke kan betegnes som en svinsk spiller.

Det er mere diskutabelt, om anfører Luisao kan betegnes som svinsk eller ej. I skrivende stund er han blevet slammed med tre måneders karantæne for at pande dommeren ned i en sommervenskabskamp imod Fortuna Düsseldorf. Godt nok mener jeg, som helt neutral observatør, at dommeren fik episoden til at se mere dramatisk ud end den egentlig var, men OK. Det er selvfølgelig en klar svækkelse, at man må undvære anføreren i så lang tid, og sandsynligvis også i CL-kampene idet det i skrivende stund ikke står helt klart, om karantænen også vil gælde internationalt eller kun i den hjemlige liga, samt om Benfica vil appellere afgørelsen med henblik på at opnå en mildere straf.

Svagheder

Men det er symptomatisk nok, at det er en midterforsvarer, der efter alt at dømme er ude af billedet i en overskuelig fremtid. Benficas akilleshæl er så afgjort defensiven. Godt nok har man holdt clean sheets i sine sidste par kampe, men modstanden i Champions League er selvfølgeligt stærkere. I sidst ende vil Benficas defensiv nok også være det afgørende element i vurderingen af, hvor langt man vil nå i CL. Mål har man på den anden side sjældent problemer med at lave.

Chancer i CL

Umiddelbart må man spå Benfica rimelige chancer for at avancere fra gruppespillet. Barcelona er selvfølgelig selvskrevne favoritter til at vinde gruppen, men Benfica bør have gode chancer for at holde rent bord hjemme (minus selvfølgelig imod de stærke catalanere), og hvis man kan få

noget med hjem fra Glasgow og måske endda også Moskva ser det OK ud.

Hvad skal man så spille på?

Tjaeh. Umiddelbart ligner hjemmesejre og diverse varianter over begge-hold-scorer ganske oplagte spil til Benficas kampe i CL. Spil på målrige kampe, samt eventuelt indskud på, at Cardozo scorer kan også indgå i overvejelserne omkring spil på og imod Benfica, men som altid kommer den slags an på, hvor odds og dermed værdi ligger, og man må nok som udgangspunkt regne med, at Benfica vil gribe CL-kampene lidt mere forsigtigt an, særligt i udekampene.


SPARTAK MOSKVA

Efter et par års fravær er Spartak Moskva igen at finde i Champions League. Via andenpladsen i den russiske liga skulle man ud i to kvalifikationsopgør mod tyrkiske Fenerbahce, som man først slog 2-1 hjemme og efterfølgende spillede 1-1 med på udebane.

Ikke siden 95/96-sæsonen er det lykkes russerne at gå videre fra gruppespillet, men i år bør man ikke være helt chanceløs i den henseende.

Transfers

Man har nemlig brugt transferperioden på at hente et par folk med europæisk erfaring i bagagen. Mest kendte ansigt er svenske Kim Källström - dynamisk midtbanemand med et godt venstreben - der efter en årrække i Lyon nu søger nye eventyr. I Schalke har man lejet den spanske offensivmand Jurado der har CL-erfaring fra både Schalke og Atletico Madrid.

Sommerens største transfer var dog indkøbet af den brasilianske defensiv-midtbanemand Romulo som man hentede i Vasco da Gama for €7 millioner, og som har otte landskampe på cv'et og en OL-turnering bag sig.

Holdet

I trænersædet sidder den tidligere Valencia-træner Unai Emery, der har stået i spidsen for klubben i 10 kampe. Han råder over spændende offensivfolk som Welliton (der dog er ude hele september) og nigerianeren Emmanuel Emenike.

Udover de nævnte nyindkøb består midtbanen bl.a. af europæiske kendinge som Aiden McGeady og Demy de Zeeuw.

Forsvaret ser svækket ud da man må undvære centrale Nicolas Pareja indtil engang i oktober og da anfører og højreback, Sergei Parshivlyuk, er ude resten af året.

Chancer i CL

Muligheden for avancement er tilstede, men det kræver nok at man får hentet nogle gode resultater på hjemmebane, da hverken Camp Nou, Celtic Park eller Estádio da Luz er nemme steder at spille.

Og så må man håbe, at defensiven opper sig i forhold til ligastarten hvor man har indkasseret 14 mål i de første otte kampe.


CELTIC

Skotterne er på forhånd dømt som bundprop i gruppen og det er da også længe siden, at Celtic var en europæisk force. Efter mislykkede kvalifikationsforsøg i både 2009 og 2010 nåede man i år gennem nåleøjet ved at besejre henholdsvis HJK og Helsingborg uden de store problemer.

Transfers

Midlerne er knappe i det skotske og det har resulteret i et rimeligt stille transfervindue.

Man har måtte vinke farvel til sin midtbaneprofil Sung-Yong Ki, der blev solgt til Swansea for lidt under €7 millioner. Kun omtrent en 1/3 af de penge er blevet investeret igen i form af indkøbet af målmanden Fraser Foster i Newcastle.

I Getafe har man dog lånt angriberen Miku, der sidste sæson nettede 12 gange i det spanske.

Holdet

Et blik igennem truplisten hos Celtic efterlader ikke et indtryk af et profilspækket mandskab. Det er derimod et temmeligt ungt hold med de fleste spillere i starten eller midten af 20'erne og 29-årige Kris Commons som alderspræsident.

Den græske landsholdsspiller Georgios Samaras er vel - nok af navn snarere end evner - den største profil i truppen, men han er ude til engang i oktober. I stedet er det op til nyankomne Miku og engelske Gary Hooper at stå for målene.

Chancer i CL

Det er svært at være overoptimistiske på Celtics vegne. Holdet er ikke så profilbesat som det tidligere var og man må i stedet sætte sin lid til yngre, ukendte spillere. Følgere af skotsk fodbold ved dog, at Celtic ikke er blege for at levere en solid fight og især foran et vildt hjemmepublikum, kan både Benfica og Spartak muligvis komme i problemer.

Om det er nok til videre avancement er dog tvivlsomt, men man kan måske gøre sig gældende i kampen om tredjepladsen og billetten til Europa League.