CL-gruppespillet går i gang i næste midtuge. Lad os få kigget på de forskellige puljer. Her er Gruppe D: Real Madrid, Manchester City, Dortmund og Ajax Amsterdam...

(Gruppe C-optakten kommer lørdag).

Meningen med denne optakt - og de andre gruppekig - er at det skal være en kollektiv opgave. Jo flere der byder ind med viden om de enkelte klubber, jo bedre. Inputs - information om holdene og spilforslag - er yderst velkomne (faktisk nødvendige). Fra BetXpert-eksperter såvel som -brugere.

Kilde mht transfers: transfermarkt.de


GRUPPE D

Real Madrid (Spanien)

Manchester City (England)

Dortmund (Tyskland)

Ajax (Holland

Overblik

Det er svært at kaste et blik over deltagerne i Gruppe D uden at gribe til klicheen om 'Dødens Pulje'. Med mestrene fra Spanien, England, Tyskland og Holland repræsenteret, er det i sandhed mestrenes liga - eller Champions League - vi er vidne til fra første kickoff.

Kongeklubben fra den spanske hovedstad er af bookmakerne gjort til komfortable favorit til at gå videre fra gruppespillet. I den hjemlige liga er Real dog ikke kommet ønskværdigt fra start, og mod så skrappe gruppemodstandere, skal man nok heller ikke vide sig for sikker.

Efter et succesfuldt mesterskab, er det nu op til Mancinis City-tropper at bevise man har kvalitet til at gøre sig gældende på den allerstørste scene. Holdet minder meget om det fra sidste sæson (hvilket iøvrigt også er gældende for Real Madrid), men da blev til et skuffende exit tidligt i CL-turneringen.

De tyske mestre fra Dortmund holdt igen Bayern München stangen og vandt både liga og pokalcuppen. Sidste sæsons Champions League udstillede dog holdets manglende rutine og alternativer, og man måtte tage til takke med en kedelig sidsteplads i gruppen.

Traditionsrige Ajax er henvist til en sidsteplads i bookmakernes vurdering af holdene, og hvor Dortmund levnes chancer for at overraske, er tilliden anderledes lille til danskerklubben. Det kan have noget at gøre med, at Ajax-spillerne er temmelig unge og urutinerede; Christian Poulsen er ældst med sine 32 år, men herefter indtager Lasse Schøne rollen som delt alderspræsident på 26 somre.

Odds

Vinder

Real Madrid 1,73 - Bet365*

Man City 3,30 - Ladbrokes

Dortmund 8 - Bet365*

Ajax 26 - Ladbrokes

Går videre

Real Madrid 1,13 - Bet365*

Man City 1,50 - Bet365*

Dortmund 2,62 - Ladbrokes

Ajax 9 - Ladbrokes


REAL MADRID

Real Madrid vandt overlegent sin gruppe i sidste sæsons Champions League. Seks sejre af seks mulige og en målscore på 19-2 blev det til. Modstanderne talte Lyon, Dinamo Zagreb og Ajax - som man to gange slog 3-0.

I playoff-kampene havde man ikke de store problemer med først CSKA Moskva og senere APOEL, men i semifinalen rendte man ind i Bayern München, der først vandt 2-1 på Allianz Arena og i returkampen sendte madrilenerne ud via straffesparkskonkurrence efter et enslydende resultat i ordinær tid.

Morten Frydendal (spansk ekspert):

Holdet

Real Madrid behøver man næsten ikke skrive noget om - De er blandt favoritterne (overgås kun af Barcelona) til at tage CL-trofæet, og truppen er da også NÆSTEN i status quo fra sidste sæson, hvor det blev til en semifinale.

Transfers

Ind er kommet Luka Modric (midtbane) og Michael Essien (midtbane). Sidstnævnte kom lidt som en overraskelse, men er nok en aftale som blev afregnet hurtigt eftersom de valgte at sælge Esteban Granero (midtbane) & udleje Lassana Diarra (def. midtbane). Granero & Diarra er da også de eneste nævneværdige afgange.

Chancer i CL

Alt andet end mindst en semifinale til Kongeklubben vil blive set som et flop. De satte Barcelona på plads sidste sæson i ligaen, og denne sæson skulle det gerne udmønte sig i flere trofæer. Svær pulje, men de er i mine øjne stadig 1 niveau over modstanderne.


MANCHESTER CITY

Der var ikke meget hyl i Manchester Citys Champions League-deltagelse sidste sæson. I en gruppe med Bayern München, Napoli og Villarreal var det forventet, at englænderne i det mindste kunne nuppe andenpladsen. Den fornøjelse tog Napoli sig midlertidigt af da italienerne først fik 1-1 i England og dernæst vandt 2-1 på hjemmebane.

I stedet stod den på Europa League, hvor det først lykkedes at slå Porto ud, men efterfølgende måtte man se sig slået af Sporting i ottendedelsfinalerne.

Transfers

City hentede tidligt Jack Rodwell til den centrale midtbane, men i de sidste dage af transfervinduet fik man lidt mere gang i svingdøren. Bredden i forsvaret er styrket med tilgangen af unge Matija Nastasic fra Fiorentina og Maicon fra Inter, mens Javi Garcia (Benfica) og Scott Sinclair (Swansea) fører dynamik til midtbanen.

Nigel de Jong er draget til AC Milan mens breddespillere som Stefan Savic, Adam Johnson og Emmanuel Adebayor også er fortid i klubben.

Champions League

Skal det være i år, Mancini? Første milepæl blev nået sidste sæson, hvor det engelske mesterskab kom i hus, og nu er det op til den italienske træner og de dyrtbetalte spillere, at bevise, at man har klassen til at være med i kampen om CL-trofæet.

Bredden i truppen er misundelsesværdig for næsten alle konkurrenter, men uroen ser ud til altid at lure lige under overfladen i truppen, der huser temperamenter som Balotelli, Tevez og Nasri (og Mancini).

Samtidig viste sidste sæsons Europa-eventyr, at der endnu er plads til forbedring. Alligevel er forventningerne tårnhøje til City-mandskabet og alt andet end avancement fra gruppespillet må betegnes som en stor fiasko.

Nicolaj Stage (Premier League-ekspert, taget fra PL-optakten - dvs. skrevet før sæsonstarten - og før transfervinduet lukkede)

Holdet

Mesterskabet ser umiddelbart ud til at have skabt mere harmoni i omklædningsrummet, men galehuset kan hurtigt blusse op igen, og det er Citys store svaghed i forhold til United. Til gengæld er bredden i truppen enestående i Premier League.

Lykkes det i denne sæson at avancere fra gruppespillet i Champions League, bliver det desuden spændende at se, hvordan Mancini og co. håndterer at spille med helt fremme i to store turneringer.


BORUSSIA DORTMUND

I både Bundesligaen og DFB Pokalen var Dortmund tæt på usårlige, men det europæiske eventyr sluttede brat i gruppespillet, hvor det kun blev til fire point mod Marseille, Arsenal og Olympiakos. Hjemme blev det til 1-0 over grækerne mens man også klarede 1-1 mod Arsenal. Ellers stod den på rene nederlag hvor 3-0 og 3-1 til Marseille og Olympiakos især gjorde ondt.

Spillemæssigt var man dog godt med i langt de fleste kampe, men de unge tyskere manglede den skarphed som de mere rutinerede mandskaber demonstrerede.

Transfers

Dortmund har været involveret i de to største handler i ligaen i dette transfervindue. Ud er smuttet Shinji Kagawa, der ønskede at afprøve talentet på den helt store scene i Manchester United. Hans direkte erstatning er Marco Reus, sidste sæsons bedste BL-spiller og et enormt talent. Ligesom Kagawa kan Reus spille alle de offensive midtbanepladser, men blev sidste sæson brugt som spydspids i Gladbach med 18 mål og 12 assists til følge.

Derfor gør det heller ikke så meget, at angriber Lucas Barrios ikke ville tage til takke med en bænkplads og er draget videre. Reus vil dog som udgangspunkt indtage positionen som offensiv midt, men til at udfordre Lewandowskis angrebsplads har man hentet Julian Schieber i Stuttgart.

Chancer i CL

Kagawa viste sig som en yderst stærk spiller og var meget vigtig for Dortmunds to mesterskaber, men i Marco Reus har man fået en fuldgod erstatning hvis potentiale og målnæse om muligt er endnu højere og bedre.

Et kig på truppen afslører en enorm dybde og talentmasse på midtbanen, men bredden halter en smule mere i defensiven. De fire startere i backkæden er tæt på verdensklasse, men er én eller flere ude i længere tid ser man tyndt besat ud og må sætte sin lid til unge, relativt uprøvede kræfter.

Kan man undgå de slemmeste skader, bør Dortmund kunne kategoriseres som en mulig outsider til at kvalificere sig. Svært bliver det dog; både Real Madrid og Man City har stærkere og bredere trupper, og det sandsynlige udfald er derfor en tredjeplads i gruppen.

Bud på opstilling: Weidenfeller - Piszczek, Hummels, Subotic, Schmelzer - Kehl, Gündogan - Blaszczykowski, Reus, Grosskreutz - Lewandowski


AJAX AMSTERDAM

I sidste sæsons Champions League skulle Ajax kæmpe med Lyon om den formodede andenplads i gruppen efter Real Madrid (Dinamo Zagreb var ikke levnet mange chancer). Det lykkedes næsten for det hollandske mandskab, der ligesom Lyon hentede otte point, men akkurat blev udkonkurreret på målforskellen; Lyon med +2, Ajax med 0.

Begge kampe mod Real Madrid tabte man med 0-3, mens Dinamo Zagreb blev besejret i to omgange. Kampene mod Lyon endte 0-0 i både Holland og Frankrig.

I Europa League blev det til exit i 1/16-finalen mod Manchester United.

Transfers

I forhold til sidste sæson er der sket en del udskiftning i truppen. Ud er gået profiler som Gregory van der Wiel (højreback), Vurnon Anita (venstreback/defensiv midtbane) og Jan Vertonghen (midterforsvar) - mens også Theo Janssen (midtbane) har forladt klubben.

Det er således en stor del af defensiven der er væk, men finnen Niklas Moisander (central forsvar) fra Alkmaar og Christian Poulsen (defensiv midtbane) er eneste indkøb til defensiven. Derudover er kantspiller Ryan Babel vendt tilbage, mens de danske offensivspillere Lucas Andersen og Lasse Schöne også er kommet til.

Chancer i CL

Ajax levnes ikke mange chancer i en så stærk gruppe som Gruppe D er. Real Madrid tabte man klart til sidste sæson, hvor truppen endda så stærkere ud, og Manchester City ligner også en for stor mundfuld.

Bedste muligheder har man således mod Dortmund, der også hovedsageligt er et ungt hold. De to indbyrdes kampe bliver derfor sandsynligvis afgørende i at nå den tredjeplads der giver adgang til Europa League.