Tennisekspert klaus f har taget et kig på feltet til årets ATP-turnering i Hamborg. Grundet coronakrisen har turneringen i år et noget stærkere sæt af navne. 

I disse bizarre tider har spillerne nu fokus rettet mod French Open i Paris som klimaks på en relativ kort grussæson på et usædvanligt tidspunkt på året. I skrivende stund har Nadal lige tabt i Rom, og Djokovic har tabt sæt mod upåagtede Koepfer i kvartfinalen i den italienske hovedstad. ATP i Rom i denne uge har været den første opvarmningsturnering for de store navne, inden det går løs i Paris om en uges tid. Først skal spillerne have stop i Nordtyskland, hvor den traditionsrige turnering Hamburg finder sted. En turnering, der førhen var en Masters 1000 som optakt til Roland Garros, men som blev degraderet til en ATP 500 og skemalagt midt imellem Wimbledon og US hard court-sæsonen. 

Men med Covid-19 har Hamburg fået nogle større navne på deltagerlisten, da det er den sidste mulige grusturnering for spillerne inden årets sidste Grand Slam.  

De fire højst seedede er Medvedev, Tsitsipas, Monfils og Agut. Stærke navne, der i et normalt år ikke vil være at finde i Hamburg. 

Betingelserne 

Anlægget på Rothenbaum får flot vejr i begyndelsen af turneringen, hvilket skal gøre betingelserne hurtige, men fra midt på ugen bliver det skandinavisk vejr med regn og tunge omgivelser. Det vil gøre det markant langsommere. Det bliver dog indendørs på centre court, hvor de kan trække tag over.  

Favoritterne

Sammen med de fire topseedede kan man inkludere Schwartzman og Rublev. Så har man alt andet lige de seks spillere, der udgør feltet med favoritter. 

Men skal man ekskludere nogle fra dette felt, så er det Monfils. Franskmanden havde inden Rom ikke spillet siden februar og tabte klart i to sæt mod Koepfer i 1. runde. Han er også underdog i sin første kamp mod Hanfmann i Hamburg. 

Medvedev kommer til Hamburg uden gruskampe siden maj måned 2019. Han er alsidig og kan præstere på alle underlag, men at han går hele vejen efter så lang pause og transition fra hard court til grus, tvivler jeg stærkt på. 

Tsitsipas var helt væk i Rom og tabte fortjent mod Sinner. Grækeren er typen, der tager nederlag meget tungt, og man kunne næsten se, hvordan nederlaget fra US Open mod Coric stadig sad i hovedet på ham i kampen mod Sinner. Men kommer han i gang, og rammer han det topniveau, der besejrede Nadal i Madrid sidste år, er han naturligvis blandt favoritterne.

Agut er lidt svær at finde ud af. Han var svingende ved US Open og tabte mod Pospisil. Han er lige blevet far, så fokus er måske ikke helt på de gule bolde. Men han har niveauet på grus til at gøre ondt på alle i feltet. Han har dog brug for nogle hurtige betingelser, og det får han ikke i Hamburg. 

Rublev er altid farlig på det røde underlag, men han fremstod meget endimensionel i sin kamp mod Hurkacz i Rom i denne uge, hvor han ikke havde en plan B, da tingene ikke gik hans vej. Han har dog før præsteret i Hamburg og var i finalen sidste år. 

Schwartzman skal næsten qua sin sejr mod Nadal i Rom være på favoritlisten. Argentineren har efter et par sløje uger fundet melodien. Nu skal man nok afvente og se, hvor langt han går i Rom, inden man betragter ham som medfavorit i Hamburg. Det ville nok være dumt at gå langt i to turneringer op til en Grand Slam, der begynder samme dag, som Hamburg er færdig. 

Man burde måske også have Khachanov med blandt favoritterne qua hans placering på ranglisten, men russeren har virkelig ikke ramt niveau på det seneste, så jeg forventer ikke, at det ændrer sig i Hamburg. Men han har en historik, der vidner om et topniveau, der bør være tilstrækkeligt til at gå hele vejen. Om han så kommer i gang i Hamburg, er det store spørgsmålstegn. Han får en hård start mod tyske Struff i 1. runde.

Dark horses

Lajovic viste stærke takter i sidste uge, inden han blev destrueret af Nadal. Serberen har et højt anlagt spil til at gå langt. Og betingelserne senere på ugen kunne godt ligne dem fra Monte Carlo sidste år, hvor han nåede finalen. Han kan slå igennem de fleste spillere på langsomme baner. 

Struff har det sjældent godt på hjemmebane, men får han nogle sejre i bæltet, så kan han med sit powerfyldte spil godt volde mange spillere problemer. Tyskeren har før vist, at han kan være en trussel på det røde underlag. 

Og så kommer vi ikke udenom de to unge kometer Felix Auger-Aliassime og Casper Ruud. Især Ruud viser gode takter, og han er i semifinalen i Rom i denne her uge. Nordmanden fik en mental sejr i går mod Berrettini via 7-6 i tredje sæt. Det kan være et springbræt til noget større, da han har haft problemer med at komme over stregen i tætte kampe. Man kan godt argumentere for, at Ruud hører til favoritterne, hvis han fortsætter med at ramme niveauet fra Rom. Felix var voldsom i New York under US Open, og bliver han først akklimatiseret til det europæiske grus, har han bestemt topniveauet til at gå hele vejen i Hamburg. 

De middelmådige veteraner

Typer som Nishikori, Fognini og Kohlschreiber vækker normalt opmærksomhed i en turnering på grus. Men de kæmper alle med fysikken og det generelle niveau. Der er ikke belæg for at tro på, at de vil præstere noget stort i Hamburg. 

Til sidst skal den forsvarende mester næsten nævnes, selvom det er en tragisk fortælling. Basilashvili vandt Hamburg i 2019, men siden er det gået ned ad bakke. Han har haft problemer i privatlivet, der endte med han fik en dom, og han har siddet i fængsel. Efter hans tilbagevenden til tennis har han ikke vundet noget som helst. Hvis han genvinder titlen i Hamburg, vil det være et af de helt store tennismirakler.