I dag begynder VM for alvor. Fremme ved ottendedelsfinalerne er der ikke længere rum for fejltagelser, det er ganske enkelt "vind-eller-forsvind". Eller drejer det sig måske nærmere om bare ikke at tabe? Så længe, man ikke har tabt, er man jo stadig med i turneringen, det forudsat man forpagter chancer og held rigtigt i forlænget spilletid og en eventuel afgørelse fra 11 meter-pletten. Forvent at se adskillige ottendedelsfinaler gå i forlængelse og også en enkelt eller to blive afgjort på straffespark.

"Ladies & gentlemen, the rebuy period is over."

Jeg undskylder den lidt utraditionelle indledning, som faldt ved seneste større pokerturnering, jeg spillede i Manila, men den er passende netop i dag også i fodboldens VM-slutrunde. For nu er det slut med at dumme sig.

Adskillige hold er gået videre fra gruppespillet efter ellers at have "dummet" sig gevaldigt. For ting som Colombias direkte rødt og efterfølgende straffesparksscoring imod sig efter blot tre minutter i deres åbner mod Japan resulterende i et 1-2-nederlag, samt Argentinas taktiske selvmordsindstilling i anden halvleg mod Kroatien, hvilket førte til et 0-3-nederlag og virkelig satte kniven for struben af Messi & co., ja den slags er der ikke råd til længere. For fremme ved ottendedelsfinalerne er det vind-eller-forsvind.

Eller som nogle taktiske kynikere vil sige: Tab-og-forsvind, forstået på den måde, at det nu drejer sig lige så meget om at undgå at tabe, som det gør om at vinde. Så længe, man ikke har tabt, er man stadig inde i turneringen, og dén omstændighed gør, at vi fra nu af i Rusland nok skal forvente at se kampe gå i forlænget spilletid og et par stykker også videre ud i straffesparkskonkurrence, før man har fundet ud af, hvem der går videre i turneringen, og hvem der må rejse hjem.

Tal fra tidligere slutrunder

Tager vi et kig på netop det, og isoleret kigger på ottendedelsfinaler, så viser tallene fra slutrunden i Brasilien for fire år siden, at kun tre kampe blev afgjort i ordinær spilletid. Colombia vandt 2-0 over Uruguay, Holland vandt 2-1 over Mexico, og Frankrig besejrede Nigeria 2-0. Tre ottendedelsfinaler blev så afgjort i de to gange 15 minutters ekstra spilletid, Tyskland – Algeriet, Argentina – Schweiz og Belgien – USA, mens man i Brasilien – Chile og Costa Rica – Grækenland måtte helt hen til afgørelse på straffespark.

Kigger vi endvidere på antallet af scorede mål, og der faldt pænt mange i det indledende gruppespil for fire år siden, så skiftede turneringen i knockout-fasen klart karakter. De otte kampe bød på i alt 11 mål scoret i ordinær spilletid (1,38 mål per kamp), og kun Holland – Mexico gik med 2-1 "over".

Det virker ud fra de rå tal for denne skribent som om, indstillingen hos trænere og hold ligeså meget er, at man primært skal undgå at tabe, og så må man se, om man kan snige sig sejrrigt igennem på én eller anden måde alligevel. Og da skribenten for fire år siden overværede samtlige de otte ottendedelsfinaler, så underbyggede spillet ude på banen flere holds gennemgående taktiske indstilling: Nul risiko, det vigtigste er blot ikke at tabe.

Den slags er der jo ikke megen cup-romantik over, og tallene fra 2014 var da også "værre" end fra fire år før i Sydafrika, hvor de otte ottendedelsfinaler med i alt 21 mål kastede et scoringsgennemsnit på 2,62 mål per kamp af sig. Ved den lejlighed gik to kampe i forlængelse og en af dem ud i afgørelse på straffespark.

Imidlertid er Sydafrika 2010 lidt af en undtagelse. I slutrunden 2006 i Tyskland var scoringsgennemsnittet nede i 1,63 mål per kamp med to "over'ere" og seks "under'ere". Tre ottendedelsfinaler måtte ud i forlængelse og to derefter ud i afgørelser fra 11 meter-pletten.

Et yderligere kig tilbage til slutrunden 2002 i Japan/Sydkorea afslører et målgennemsnit i ottendedelsfinalerne på 1,88 mål per kamp, og at tre af de otte opgør måtte ud i forlænget spilletid og ét af dem også ud i straffesparkskonkurrence.

Fair X-odds: 2,46!

Tager vi et hurtigt gennemsnit af tallene for de seneste fire slutrunder bliver målgennemsnittet per ottendedelsfinale 1,87 kasser pr. kamp, hvilket borger pænt godt for "under-spil". Antal af kampe, som gik ud i forlænget spilletid, er 13 ud af i alt 32, hvilket er et pænt stykke over normale procentfordelinger for X'er i fodboldkampe, idet det er 40,6 procent af alle kampe svarende til en fair X-odds pris på 2,46!

Her kan der for den snedige punter godt gemme sig noget værdi.

En interessant iagttagelse at gøre sig på oddsmarkedet er nemlig, at mens "under"-oddsene er kraftigt influerede af tidligere slutrunders statistik, så synes der ikke at være den store forskel på X-odds på ottendedelsfinalerne i Rusland sammenlignet med X-odds generelt.

Markedets procenter

Jeg har kigget lidt på de gennemsnitlige 1X2-markedsprocenter for de otte ottendedelsfinaler, vi har for os:

Frankrig – Argentina        40-32-28
Uruguay – Portugal          34-33-33
Spanien – Rusland            60-25-15
Kroatien – Danmark         51-30-19
Brasilien – Mexico             64-23-13
Belgien – Japan                 68-21-11
Sverige – Schweiz              31-33-36
Colombia – England          24-30-46

Bookmakerne er i Rusland ude at give gennemsnitlig 28,4 procent for uafgjort efter 90 minutter. Tager man notam af de fire seneste slutrunder er en tilfældig udvalgt ottendedelsfinale sluttet uafgjort 40,6 procent af gangene. Det er en signifikant forskel i tal, og den forskel får mig til at tænke... for ganske vist viser statistik som bekendt kun, hvad der ér sket, hvilket ikke er det samme som, hvad der vil ske, men forskellen på disse procenter er iøjnefaldende stor. Og også så stor, at jeg klart har på fornemmelsen, at der vil være værdi i gennemgående X-spil i ottendedelsfinalerne i Rusland. Så inspiration hermed givet videre.

Sænkede odds på under'e

Hvad angår "under"-spil er jeg lidt mere usikker.

Det på grund af to ting. Den første og langt den vigtigste er, at markederne har justerer "under"-oddsene kraftigt ned i forhold til i fodboldkampe normalt. Det er der ikke noget underligt i, for over/under-spil er hos de tunge syndikater næsten lige på populære spil som almindelige asian handicaps er det. Derfor skal under-priserne nok blive trykket, og det er de da også blevet.

Men ingen tunge smart money på 1X2... og dermed heller ikke på X'erne

Dette i modsætning til X-spil, for syndikater og andre storspillere uden for Europa opererer nemlig normalt ikke med 1X2-spil overhovedet – sigtet er asian handicaps (samt over/under). Det efterlader et udnyttelsesvakuum for smarte 1X2-spillere, idet der ikke lader til at have været store aktører inde på dette marked, som har trykket X-priserne ned.

Det lugter med andre ord af X-værdi, mine damer og herrer...

Video Assistant Referee

Den anden, dog ikke nær så tungtvejende, omstændighed udover de trykkede under-priser, at jeg i slutrunden 2018 er lidt mere loren ved under-spil i VM’s cup-fase, er VAR... Jeg er ikke helt sikker på, om det måske kan give lidt flere mål. Hvis det gør, vil det heller ikke være godt nyt for spil på uafgjort, men dog indlysende værst for under-spil.

Jeg er forbeholden overfor VAR-konklusioner, når det kommer til punts, men der ér ringet en lille alarmklokke i mit hoved her.

Det sagt, er der dog formentlig stadig værdi i visse under-varianter ude på markedet, men nu har jeg i det mindste advaret.

VM-vinderspil

Ellers skal vi have et blik på VM’s opdaterede vinderodds. Der er ikke sket så meget i forhold til oprindelige odds, som mange muligvis ville forvente, det selvom halvdelen af VM-nationerne nu er rejst hjem. Det burde jo sænke odds væsentligt på de resterende 16 hold kunne man mene, men bl.a. den omstændighed, at regerende verdensmester Tyskland (turneringens næstfavorit efter Brasilien) også har måttet pakke kufferten, efterlader noget værdi at sprede ud blandt de 16 tilbageværende.

Lad os tage et blik på, hvad de øjeblikkelige odds på markedet siger:

Land

Bedste odds Bookmaker
Brasilien 4,75 Danske Spil
Spanien 5,75 Bwin
England 8,50 Bet365
Frankrig 10,00 Bwin
Kroatien 13,00 Bet365
Argentina 15,00 Danske Spil
Uruguay 25,00
Betsafe
Colombia 25,00
Danske Spil
Portugal 26,00 Bet365
Schweiz 41,00 NordicBet
Rusland 67,00 Unibet
Mexico 67,00 Bwin
Sverige 67,00 NordicBet
Danmark 81,00 Betsafe
Japan 200,00 Danske Spil

Odds er senest opdateret den 30. juni klokken 11.10.

Den videre vej frem

For at analysere sammenhængen mellem de forskellige odds, og ikke mindst i forhold til de oprindelige odds på holdene fra før VM-start, er det væsentligt at have et blik på ikke kun ottendedelsfinalerne, men de 16 nationers videre vej frem i slutrunden.

Til det formål har jeg stillet ottendedelsfinalerne op alt efter, hvordan holdene fra kvartfinalerne og videre frem "krydser over", dvs. mødes. Jeg har med andre ord droppet FIFAs officielle listing af ottendedelsfinaler og resten af cup-fasen, og i stedet opstillet holdene/kampene i "logisk rækkefølge", hvad angår den videre parring frem fra ottendedelsfinalerne:

Uruguay – Portugal
Frankrig – Argentina
Brasilien – Mexico
Belgien – Japan
Spanien – Rusland
Kroatien – Danmark
Sverige – Schweiz
Colombia – England

Vinderen af Uruguay - Portugal møder vinderen af Frankrig - Argentina, og vinderen af dén kvartfinale møder i semifinalen et af de fire hold i "fjerdedel nummer to" i ovenstående opstilling (Brasilien/Mexico/Belgien/Japan), og kan ikke støde ind i hold fra nederste halvdel før i en finale (eller bronzekamp). Dette er efter min mening den mest logiske måde at stille ottendedelsfinalerne op på.

England nu fjerdefavorit

Tilbage til oddsene for VM-vinder, så finder man, at favoritinderkredsen er den samme (minus Tyskland naturligvis), idet man dog bemærker pæne fald på Belgien og især England, der lige nu fremstår som VM’s fjerdefavorit.

Hvis disse oddsfald var på baggrund af de de to mandskabers præstationer og resultater i gruppespillet, ville det være tæt på håbløst, da gruppe G bestående af også Tunesien og Panama ikke kunne beskrives som andet end uhyggelig svag, men faldet på begge er berettiget af, at turneringsprogrammet gjorde det sandsynligt, at et af disse hold i kvartfinalen ville støde ind i Tyskland.

Oddset på England (oprindeligt 18,00) er faldet mest – til 8,50 – og det skyldes, at englænderne via andenpladsen i gruppe B skal møde vinderen af gruppe H, Colombia, som ikke ser særskilt skræmmende ud, og så endnu mere vigtigt, at vinderen af Colombia – England skal møde vinderen af Sverige – Schweiz. Ingen kampe vil være lette på dette tidspunkt, men med det sagt, ligner det dog noget nær en ønskelodtrækning, og klarer man sig gennem dette program, ja så er man fremme ved semifinalerne. Den formodede modstander her vil være Spanien eller alternativt Kroatien, men fremme ved en semifinale, så er der ikke langt igen, og dét forklarer det klare oddsfald på England – for objektivt bedømt har det engelske hold mod så svage nationer som Tunesien og Panama ikke selv haft mulighed for at kunne påvirke forhåndsodds i væsentlig grad.

Frankrig har imponeret mig og fremstår bedre, end jeg forventede, men det er klart, at dagens møde med Argentina er tricky, hvilket forklarer, at Frankrig er oppe i 10 gange pengene.

Eneste tilbageværende hold, der for alvor er steget i odds, siden gruppespillet tog sin begyndelse, er Argentina. Det på baggrund af to ting, dels har argentinerne skuffet fælt og er heldige med fortsat at være med i turneringen, og dels så støder de, da de ikke var i stand til at holde deres seedning, nu ind i Frankrig. Derfor en stigning i de argentinske odds fra 10 til 15.

Værdi?

Kigger jeg på de nuværende odds, og forsøger at identificere værdi, og det uden at tage hensyn til, hvad jeg tidligere her på BetXpert måtte have skrevet om hold og min formodning af deres chancer, og også uden at skele til hvilke hold, jeg inden slutrunden gjorde indskud på, ja så synes jeg, der kunne ligne at være værdi to steder.  

Belgien skal nok vide på den ene eller den anden måde at komme forbi Japan, og er det så klart, at Belgien skal være en så stor underhund i en kvartfinale mod Brasilien? Jeg synes det egentlig ikke, en smal favoritstatus til Brasilien, okay, men ikke mere end det. Odds 7,50 på Belgien som kommende VM-vinder finder jeg derfor godt betalt.

Og så har vi Kroatien. Jeg er på ingen måde utilfreds med, at jeg sidder inde med et langtidsspil på kroaterne som VM-vinder til 35 gange pengene (det kompenserer i det mindste lidt for mit tåbelige skud på Tyskland). 13 gange pengene står Kroatien til nu, og hvis jeg går ud fra, at de klarer sig videre mod Danmark, så står formentlig Spanien på programmet, en kvartfinale, der chancevurderingsmæssigt godt kan komme til at minde en del om Brasilien – Belgien. En mindre favoritstatus til Spanien vil være berettiget, men kun en mindre, og så er det jo, at odds frister. Vinderen af en sådan kvartfinale vil i øvrigt stå med glimrende kort på hånden i kampen om at nå finalen, da deres semifinale-modstander skal findes blandt firkløveret Sverige/Schweiz/Colombia/England.

Spilforslag

Frankrig – Argentina: Jeg har kigget grundigt på de to ottendedelsfinaler til i dag og de tilknyttede oddsmarkeder, og jeg har ét væddemål klart, men kun ét. Jeg er på et under-spil i opgøret mellem Frankrig og Argentina. Hvis jeg ville gå på "under" generelt, kunne man snildt argumentere for, at det ville være mere logisk i opgøret mellem Uruguay og Portugal, der jo virkelig stinker af at kunne blive en målfattig langgaber, men alt afhænger af odds, og i dén kamp er odds virkelig lave for få mål.

Det er de sådan set også i Frankrig – Argentina, men dog i et lidt højere leje, hvilket er nok til, at jeg kan finde værdi. På asian-markedet med frit udvalg på alle hylder, dansk licens eller ej, er det fristende at gå efter lidt højere odds på en linje som under 2 mål, men I’ll be a good sport og i stedet sigte på den normale over/under-linje, som også dansk-licenserede bookmakere normalt udbyder, 2,5 mål-linjen. Bedste betaling for under 2,5 mål i Frankrig – Argentina er odds 1,54 (Betfair* Spillebørs, 1,52 Unibet* og førende licensløs international bookmaker). En absolut fair pris efter min mening, og den hopper jeg på (idet jeg i det fortløbende VM-regnskab vil angive Unibets odds 1,52).

Artiklen er den fireogtredivte ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her