Gruppespillet er slut og tre fjerdedele (48 af i alt 64) af alle VM-kampene er spillet. Kalenderen afslører imidlertid, at vi kun er halvvejs gennem slutrunden. Det er tid at trække vejret under denne VM-slutrundens første fodboldfri dag, og det er tid at gøre fodboldstatus. Senere denne fredag kan BetXpert-brugerne se frem til yderligere en artikel i VM-serien fra Torben N. Sørensens hånd, om hvordan de forskellige internationale oddsmarkeder påvirker hinanden.

Gruppespillet er overstået, og tre fjerdedele, 48 af i alt 64, af VM-slutrundens kampe er nu bag os. Halvdelen af holdene er elimineret, og de resterende 16 er videre til ottendedelsfinalerne. Et kig i kalenderen afslører, at vi i dag på VM’s "dag 16" er tidsmæssigt præcist halvvejs inde i slutrunden, som slutter med finale på "dag 32", søndag den 15. juli.

Så tid for status, det på mange punkter. Til slut i denne artikel også en bettingstatus for mine anbefalinger til spil her i disse VM-artikler. Men først til fodbolden.

Raus, Deutschland

Den store overskrift indtil videre i dette VM kan ikke være andet end Tysklands forsmædelige exit. Ikke kun klarede de forsvarende verdensmestre ikke skærene i gruppe F, hvor Sverige og Mexico endte med at sætte sig på de to første pladser, Tysklands spil undervejs var trægt, fyldt med især opspilsfejl og manglende bevægelse fremad banen, kulminerende i et forsmædeligt 0-2-nederlag til Sydkorea i Die Mannschaft’s sidste optræden i Rusland. Et nederlag, som oven i købet betød, at Sydkorea sluttede som treer i gruppe F med Tyskland nede på jumbopladsen.

Indadskuende kiggende i spejlet ser denne såkaldte eksperts analyseevner ikke overbevisende ud ihukommende, at jeg inden slutrundens start pegede på Tyskland som min personlige forhåndsfavorit til dette VM...

Hvad jeg ikke havde øjnene i tilstrækkelig grad åbne for, var den manglende innovation og vel også den omfattende mæthed, der var på det tyske hold, hvor det synes som om, Joachim Löw ganske enkelt er løbet tør for idéer. Det er første gang siden 1950 (hvor Tyskland ikke deltog), at tyskerne ikke er at finde minimum blandt de otte sidste i en VM-slutrunde, og jeg er ikke sikker på andet, end at Tyskland kunne have vokset i cup-fasen, eller i det mindste ville have vist sig som et vanskeligt hold at få ekspederet ud af turneringen, men det får de jo så ikke chancen for at vise, og godt nok for det.

"Sult"

Der skal ikke gå Knut Hamsun i den, men at et hold er "sultent", betyder noget. Denne sult synes man at kunne spore hos Brasilien, der jo ikke har vundet noget, endsige bare været tæt på, i en evighed, og også hos mandskaber som Belgien og Kroatien, der har spillermaterialet og klassen, men ingen internationale landsholdsresultater at bryste sig af. Lidt det samme kan man se hos England.

Det sagt, er jeg dog meget varsom med at lægge for meget i England og Belgiens præstationer i den kvalitetsmæssigt ekstremt tynde gruppe G, hvor Tunesien og Panama bare ikke havde niveauet. Et bedre grundlag fik man i Kroatiens gruppe D og Brasiliens gruppe E, begge bestående af udelukkende kompetente mandskaber og dermed ingen walkovers for kroaterne og brasserne.

Hollywood og stjernebeskyttelse

At Brasilien, og især Neymar, (med sit skuespil i kampene får han  jo Cristiano Ronaldo til at se helt uskyldig ud) irriterer mig, det er en anden ting. Da Brasilien havde meget vanskeligt ved at knække Costa Rica (man måtte hen til overtiden, før Brasilien fik scoret) sneg frustrationerne sig ind. Neymar var tæt på at slippe afsted med at filme sig til et straffespark – dommeren havde dømt det, men ændrede så efterfølgende mening pga. VAR – og derefter, da straffesparket blev annulleret og Neymar så bare grinede af sit afslørede hollywood-stunt overfor dommer Björn Kuipers, ja der kan jeg simpelthen ikke forstå, at den brasilianske stjerne ikke blev præsenteret for gult. Noget, reglerne foreskriver, "film" skal straffes med. Det kunne godt være blevet dyrt for Brasilien, da den hollandske dommer senere gav Neymar gult for gentagne protester. Men godt, jeg ikke er dommer ved VM, for så var Neymar røget ud.

Der synes lejlighedvis at være (en FIFA-dikteret...?) beskyttelse af spillere som Neymar, Cristiano Ronaldo og Lionel Messi, hvilket, bliver de gentagne gange "savet over", jeg på ét plan sådan set godt kan forstå. Men en stjernebeskyttelse mod film, for frispark, de selv begår, og for i det hele taget at opføre sig åndssvagt (jeg sigter kun til Neymar her), ja det er simpelthen ikke i orden.

Det var et sidespring, idet det dog kan blive nok så vigtigt for Brasilien videre frem, hvordan Neymar tér sig, men analyse af ottendedelsfinalerne, deres deltagere og videre færd frem i turneringen er imidlertid ikke emnet for denne artikel – se for det i morgen i denne VM-serie – det er sådan set bare at få lukket gruppespillet ordentligt af.

Alle favoritter videre (bortset fra tysken)

Overordnet set gik det, med Tyskland som den store negative undtagelse, der bekræfter reglen, som man regnede med. Det forstået på den måde, at bortset fra tyskerne er alle favoritterne videre. I gruppe A tog Uruguay og Rusland sig som ventet af de to første pladser, i gruppe B som ventet Spanien og Portugal, i gruppe C Frankrig og Danmark, i gruppe D Kroatien og Argentina, og i gruppe E Brasilien og Schweiz. Man skal således helt frem til Tysklands gruppe F for at finde et hold videre, som ikke var blandt gruppens to forhåndsfavoritter. Og for at man ikke skal være i tvivl, så skal der lyder et stort "Heja, Sverige!" fra denne skribent for at have slået tysken ud.

Videre ud af tangenten, så forløb også gruppe G som forventet, mens eneste lille overraskelse udover Tysklands exit er at finde i gruppe H, hvor Japan kvalificerede sig i stedet for gruppens næstfavorit Polen.

Blandt de 16 mest odds- og medie-tiltroede mandskaber, er der altså kun sket én chokerende exit (Tyskland) samt en mindre negativ overraskelse (Polen). Ellers ligner det, at prognoserne holder, altså at det bliver favoritternes VM. At den forsvarende verdensmester kan ryge ud allerede i gruppespillet, skal man i øvrigt ikke længere end fire år tilbage for at finde et anden eksempel på. I Brasilien måtte daværende regerende verdensmester Spanien efter nederlag til Chile og Holland nemlig også tage hjem efter det indledende gruppespil.

Spillemæssigt bør man i øvrigt ret så vigtigt notere sig, at dette, at langt de fleste af favoritterne er videre, bestemt ikke er ensbetydende med, at man i gruppespillet burde have spillet på disse favoritter, for det har der gennemsnitligt været særdeles tvivlsom værdi i, for nu at sige dét på den pæne måde...

Historisk fair play-afgørelse

Så de fleste favoritter videre, men verdensmesteren er ude, og det er der således ikke noget decideret nyt i. Noget historisk ér der dog sket i 2018-gruppespillet i Rusland. Et holds videre deltagelse i VM blev afgjort på fair play-point.

Jeg har tidligere i BetXpert’s VM-serie skrevet lidt om, at dette ikke ville være noget usandsynligt scenarie. I gruppe H sneg Japan med fire point og en målscore på 4-4 sig videre på bekostning af Senegal med identisk pointantal og målscore. Da de to holds indbyrdes kamp sluttede uafgjort 2-2, blev det afgørende, at Japan i gruppespillets tre kampe havde modtaget i alt fire advarsler mod Senegals seks. Jeg ved ikke rigtigt, hvad jeg skal synes om denne form for tiebreak. Mens jeg synes, at "fair play" da generelt bør fremmes, så jeg jeg ikke sikker på, at dette er den rigtige måde at afgøre tingene på.

Nogle gange man også i fodbold få god inspiration ved at kigge andre konkurrencesportsgrene lidt over skulderen, og selvom det kunne lyde lidt nørdet, så ville jeg i en sådan situation foreslå det fra turneringsskak inspirerede Sonneborn-Berger-system, hvor der kigges på, hvilke modstandere, man opnår sine point imod. Pointen er, at point opnået mod stærkere modstand (afgjort efter disses pointsum til slut) belønnes mere end opnåede point mod svagere modstand. I dette tilfælde ville Japan dog også være gået videre, da deres sejr over Colombia (som sluttede på seks point) ville tælle mere end Senegals sejr over Polen (tre point). Anyway, alt det er selvfølgeligt blot detaljer, og i det mindste undgik man en irriterende lodtrækningssituation.

Det nuværende system synes i det mindste også bedre end det tidligere, hvor reglerne foreskrev, at man i denne slags ultimative tiebreak-situationer skulle ty til afgørelsen, at den højest placerede nation på FIFA-verdensranglisten ville gå videre (hvilket ville have været Senegal med en 27.plads, Japan ligger nede som nummer 61).

Alt ved det gamle

At Senegal røg ud, betød, at samtlige Afrikas fem deltagere måtte forlade slutrunden allerede i gruppespillet. CAF har i mange år klaget sin nød over at have for få deltagere med til VM-slutrunderne, og fra og med VM 2026 i USA/Mexcio/Canada får Afrika ni pladser i slutrunden plus endda et ekstra skud for Afrikas nummer ti via playoff mod hold fra andre verdensdele til også at kvalificere sig. Så må vi jo se, om det "glemte" kontinent kan gøre det bedre med ni eller ti deltagere end blot fem.

Det er dog en smule overraskende, at der ikke er nogle afrikanske hold med blandt de sidste 16 i Rusland. Man skal helt tilbage til 1982 for at finde en VM-slutrunde, hvor et afrikansk hold ikke gik videre fra det indledende gruppespil. Nu har Asien i form af Japan så ét hold med, men det ligner mest en tilfældighed, at det blev dem og ikke Senegal.

Så alt er ved det gamle. Udover Japan er Mexico – for syvende VM-slutrunde i træk(!) – at finde blandt de sidste 16, og resten er fra Europa og Sydamerika. 10 europæiske hold (UEFA "mistede" i gruppespillet Island, Serbien, Tyskland og Polen), fire sydamerikanske (Peru er røget i svinget), og så Mexico og Japan. Og man behøver ikke være nogen troldmand for at forudse, at når vi så kommer frem til kvartfinalerne, så vil sammensætningen være fem/seks europæiske nationer og to/tre sydamerikanske, altså Adios, Mexico og Sayounara, Japan (sorry, jeg tror ikke for alvor på dem mod henholdsvis Brasilien og Belgien).

VM-betting

Efter gruppespillets afslutning er det også tid for status over, hvordan det foreløbig er gået med mine bettingforslag her under slutrunden. Det kunne være gået bedre, indrømmet, og især i den første uge i slutrunden så det rigtigt godt ud, men et overskud på lige godt to units efter 20 placerede spil (ROI: 110,9%) kan jeg trods alt ikke tillade mig at klage over.

Kun 16 kampe resterer i Rusland, men efter min beskedne erfaring med disse VM-slutrunder er der fremme ved cup-fasen ofte lettere, eller mere identificerbar, bør jeg måske sige, værdi at score sig, end der er i gruppespillet. Om det så også kommer til at forholde sig sådan denne gang, får vi se, men jeg kommer formentlig til at være ude på langt de fleste af de afsluttende 16 knockout-kampe i Rusland, og i nogle af dem måske endda med mere end ét spil, tænk her potentielle asian handicap-punts samt over/under-spil i samme kamp.

Disse over/under'ere har jeg holdt mig fra i gruppespillet, hvilket her efterfølgende ikke står helt klart for mig, om det har været en god idé. Især i gruppe C med de indbyrdes opgør mellem Danmark, Peru og Frankrig (Australien havde jeg vanskeligere ved at greje), ja der syntes jeg, at alle de tre indbyrdes kampe mellem disse hold lignede klokkeklare under'e, og jeg kan således godt sparke mig selv for ikke at have gjort indskud på det, men omvendt ville jeg have været i fare for at brænde nallerne andre steder, så jeg har en formodning om, at det alt i alt nok ville være gået sådan nogenlunde lige op. Med fare for hybris og for at jinx'e tingene forventer jeg naivt imidlertid en indtægtsstigning fra og med i morgen, hvor ottendedelsfinalerne begynder at løbe af stablen. Vi får se.

Den foreløbige VM-væddemålsoversigt

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan - Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 unit
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32) / ??

Foreløbigt resultat (efter 20 bets): +2,17 units (ROI 110,9%)

Artiklen er den toogtredivte ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her