”Mon dieu”, er det fodbold? Frankrig vandt i går VM-finalen 4-2 over Kroatien. Seks mål og god underholdning? Seks mål, ja, god underholdning, nej. Frankrigs tilgang til fodbold har efter den just overståede VM-slutrunde efterladt nul repekt hos undertegnede VM-skribent. Jeg finder den, Frankrigs spillermateriale og muligheder taget i betragtning, decideret foragtelig. Ikke alt i denne VM-artikel er dog en kritik af Frankrig. Blandt andet har tre franske spillere fundet frem til en plads på mit personlige verdenshold, og én af dem har jeg endda udnævnt til at være VM-turneringens bedste spiller.   

Det er godt, redaktør Markus og jeg er blevet enige om at bringe en ”disclaimer”  for mine artikler i denne VM-serie her på BetXpert. Det især her på dagen efter VM-finalen. For det er ikke alt i denne VM-artikel, som BetXperts redaktion nødvendigvis vil være enige i...

Eksempelvis er dette skriv alt andet end fransk-venligt...

Efter at have overværet gårsdagens VM-finale på storskærm på ”One 4 Da Road”, mit favorit hangout hernede på Panglao Island i Bohol-provisen i Filippinerne, og efterfølgende druknet sorgen (og det måske lidt for rigeligt...) over mine mislykkede bets på Kroatien, så vil jeg dele min uforbeholdne mening om finalen, dommeren, VAR og Frankrig.

Frankrig vandt 4-2. Måske ikke helt retfærdigt, for jeg synes egentlig, at Kroatien var det marginalt bedste hold, men sådan er fodbold, og ingen problemer med det. Dommeren, Nestor Pitana fra Argentina, var der sådan set ikke noget i vejen med, omend jeg dog godt synes, han ved flere lejligheder kunne have fundet gule kort frem, men fred med det. Men så har vi VAR.

Hvornår skal VAR bruges?

Jeg vil bestemt ikke postulere, at Frankrig ikke skulle have haft straffespark. Bolden rammer helt klart Kroatiens Ivan Perisic på armen, ingen tvivl om det. Spørgsmålet er, om det var forsætligt – kunne Perisic reelt have undgået det?

Svaret forbliver uklart, men jeg vil lade tvivlen komme Pitana og Frankrig til gode og sige, at straffesparket var godt nok. Så dét er ikke det egentlige problem. Problemet er, hvornår skal VAR i brug?

De manglende retningslinjer er efter min mening ødelæggende for fodboldspillet. I første halvleg var der to situationer i Frankrigs straffesparkfelt, hvor Samuel Umtiti bragte Mario Mandzukic ned. Nu skal man være helt klar over, at jeg ikke siger, der var straffespark. Det, jeg siger, er, at det ikke var klart, om der var straffespark eller ej.

Og det er problematisk, for, det var vel heller ikke helt klart, om der var straffespark eller ej ved Perisic’ hånd på bolden i den anden ende... men her blev Pitana altså orienteret af VAR-assistenterne, at kan skulle gennemse situationen. Hvorfor skete det samme ikke, da Mandzukic enten faldt eller blev nedlagt i det franske straffesparksfelt? Man er simpelthen nødt til at finde en linje for VAR, for ellers er systemet mere ødelæggende end godt.

Så ”tillykke”, Frankrig

Og så har vi Frankrig. Tillykke med VM, vil da jeg sige, men med det af vejen vil jeg gerne annoncere, at fra nu af og indtil Didier Deschamps stopper i jobbet som landstræner, så vil jeg holde med og bakke op om en hvilken som helst af Les Bleus’ fremtidige modstandere (og, mine damer og herrer, det inkluderer endda England!).

Årsagen er, at jeg synes, det er ynkeligt og ødelæggende for fodboldspillet, hvordan Deschamps har fået Frankrig til at spille. Frankrig råder bevisligt over noget af verdens bedste spillermateriale, og alt, hvad Deschamps bruger det til, er at spille defensivt og ødelægge fodboldspillet. Det er simpelthen ikke værdigt for en nation af Frankrigs statur.

Man kan selvfølgelig stille sig spørgsmålet, om Frankrig ville have vundet VM med en anden og mere fodboldvenlig og seværdig tilgang, og svaret på det er et ”måske”. Det er umuligt at vide, men givet er det dog, at Frankrigs chancer stadig ville have været gode. Men uanset, er det virkelig det væsentligste? Måske for nogle, men bortset fra blinde fanatikere så har Frankrig næppe høstet sig mange venner under denne VM-slutrunde, og jeg har for min part ikke andet end foragt til overs for den franske performance og tilgang til spillet.

Med det overstået og ude af posen så over til noget lidt mere fornøjeligt. Jeg havde oven på finalen lovet at stille mit ”endelige” verdenshold, og det kommer så her:

Mit verdenshold

Jeg opstillede her på BetXpert for halvanden uge siden efter ottendedelsfinalerne mit ”foreløbige” verdenshold, men der er jo sket ét og andet fra kvartfinalerne og videre frem, hvilket naturligt nok har ført til ændringer. Dog ikke nær så mange ændringer, som man måske ellers ville tro. Faktisk har i alt ni af mine 11 spillere beholdt deres plads på holdet. Jeg starter på keeperposten med at iføre mig den rød/hvide klaphat:

Målmand: Kasper Schmeichel, Danmark.

Den danske keeper beholder trods kun fire kampe under slutrunden sin plads på mit personlige verdenshold, omend det skal indrømmes, at to mand er kommet tættere på i VM-turneringens sidste fase. Den ene er den belgiske sidste skanse Thibaut Courtois, som jeg synes har alt, hvad en keeper på højeste niveau bør have. Udstråling i feltet, reaktionsstærk og hurtigt ude af sit mål, når det kræves. Den anden er Englands unge Jordan Pickford, som jeg dog sidder med en underlig fornemmelse af har overpræsteret under slutrunden, men man skal jo bedømmes på præstationerne, og her har Pickford været rigtig god. Imidlertid beholder jeg nationalbrillerne på, og det bl.a. pga. Kasper Schmeichels fantomkamp mod Peru samt i alt ikke færre end fire reddede straffespark.

Reserver: Thibaut Courtois, Belgien og Jordan Pickford, England.

Centerforsvar (anfører): Raphael Varane, Frankrig.

Ny mand på mit verdenshold, og der er ingen vej udenom. Real Madrids centerforsvarer Raphael Varane er god, rigtig god endda. Et klassehovedstødsmål af den svære slags mod Uruguay beviste, at han også kan score, og så er der jo sådan set ikke så meget andet at tilføje. Varane er nærkampsstærk, hovedstødsstærk og tilmed ganske hurtig, og jeg kan ikke se ét eneste hold i verden, hvor han ikke ville glide direkte ind i start-11’eren. Man kan selvfølgelig diskutere beslutningen af at sætte 25-årige Varane som anfører, idet han måske ikke har den allerstørste udstråling på banen, men giv ham lige en to-tre år mere, så kommer det helt naturligt.

Reserve: Thiago Silva, Brasilien.

Centerforsvar: Yerry Mina, Colombia.

Tre mål i fire kampe, og vistnok også på blot fire forsøg, det er ikke ringe for en centerforsvarer. Colombia kan takke primært den store 23-årige centerforsvarer Yerry Mina for, at holdet kom videre fra det indledende gruppespil og også drev til en straffesparkkonkurrence i ottendedelsfinalen mod England. Mina er en fin centerforsvarer, men det er primært hans styrke i modstanderens felt på dødbolde, der sikrer ham plads på holdet.

Reserve: Pepe, Portugal.

Højre back: Mario Fernandes, Rusland.

No way, jeg kan komme udenom at holde fast ved Mario Fernandes på højre back. Efter at have rost ham for Ruslands fire første kampe, spillede han mod Kroatien en brandkamp med bl.a. en fin scoring, og var vel overordnet set den kvartfinales bedste spiller. Hvis Rusland har nogen at takke for en forholdsvis god slutrunde fra deres side, så er det den nationaliserede brasilianske højreback, uden hvem russerne ville stå tilbage som et betydeligt dårligere hold.

Reserve: Sime Vrsaljko, Kroatien.

Venstre back: Lucas Hernandes, Frankrig.

Konkurrencen på venstreback er ikke helt så stor som på højre, og det er egentlig ikke fordi, Atletico Madrids Lucas Hernandez er faldet så meget i øjnene, men han beholder sin plads på holdet fra mit foreløbig verdenshold for halvanden uge siden. Hernandez er defensiv pålidelig, og han går fint med i spillet fremad banen. En rigtig god allround spiller på pladsen. Man kan i parentes bemærke, at hele Atletico Madrids forsvar har været inde i mine overvejelser til dette verdenshold. Hernandez’ kollega i Atletico, Sime Vrsaljko, får reservetjansen på højreback til mit hold og i centerforsvaret var hverken Diego Godin eller José Maria Gimenez langt fra det samme.

Reserve: Igor Strinic, Kroatien.

Defensiv midtbane: Paulinho, Brasilien.

Ikke verdens hurtigste og alle spillere har deres svagheder, men på læsning af spillet, fin teknik og, hvad vi kan kalde ”balanceevne”, får Brasiliens Paulinho pladsen på min defensive midtbane. Sammen med Casemiro (som var karantænespærret til kvartfinalen mod Belgien) har Paulinho dannet et formidabelt defensivt midtbanepar, og skal det være kan Paulinho også kunsten at gå med frem selv og selv afslutte.

Reserve: Paul Pogba, Frankrig.

Højre midtbane: Kylian Mbappe, Frankrig.

Jeg har egentlig ikke lyst til at have Kylian Mbappe på mit hold, for bortset fra Neymar har han fremstået som VM-slutrundens mest usympatiske spiller. Når Frankrig har været foran, har Mbappe konstant forsøgt at trække tiden ved hjælp af allehånde tricks, stille sig foran modstanderen eller bolden, når spillet skal sættes i gang, filme frispark og skader, etc. Ikke særligt lovende for en 19-årig spiller. At Mbappe så kommer på mit verdenshold alligevel skyldes hans uomtvistelige kvaliteter og et forsøg fra min side på trods alt at søge at være en smule objektiv. Mbappes speed og teknik bør indenfor ganske få år bringe ham op på absolut verdensklasseniveau.

Reserve: Thomas Meunier, Belgien.

Venstre midtbane: Ivan Perisic, Kroatien.

En af slutrundens helt store spillere. Kroatiens venstrekant har været en kampafgørende spiller i Rusland, det ikke kun med mål, men også med en enorm arbejdsradius. Alle, mig selv inklusiv, har haft travlt med at tale om Luka Modric og Ivan Rakitic som de store spillere hos Kroatien, men Ivan Perisic har været mindst ligeså vigtig.

Reserve: Isco, Spanien.

Offensiv spilfordeler: Luka Modric, Kroatien.

Verdensklasse og ekstremt højt bundniveau, skrev jeg for halvanden uge siden, og det mener jeg stadigvæk. Luka Modric træffer sjældent en forkert beslutning, og hos Kroatien har han en mere fremtrædende rolle end på klubholdet Real Madrid, hvor han typisk spiller 10-15 meter længere tilbage på banen. Modric har ikke været så dominerende i Kroatiens seneste to kampe som tidligere i slutrunden, men det har også været vanskeligt, da han konstant er blevet personligt oppasset af modstanderne. Men det er jo også en cadeau, at hold som England og Frankrig har set sig tvunget til det.

Reserve: Kevin De Bruyne, Belgien.

Centerforward: Edinson Cavani, Uruguay.

Der er mangel på konkurrence på denne plads, og selvom Edinson Cavani pga. en skade måtte stå over i kvartfinalen mod Frankrig, så gør det, at han beholder pladsen på mit hold. De deciderede boksangribere har i mine øjne skuffet i Rusland og det især i turneringens afsluttende fase i hvilken, jeg finder Mario Mandzukic bedste mand. Mandzukic' uheldige selvmål mod Frankrig trækker selvfølgelig gevaldigt ned i regnskabet, men han har fra kvartfinalerne og frem med sit konstante hårde arbejde været meget vigtigere for sit hold end spillere som Olivier Giroud, Harry Kane, Romelu Lukaku og Neymar. 

Reserve: Mario Mandzukic, Kroatien.

Hængende angriber: Philippe Coutinho, Brasilien.

Den anden ”nye” mand (sammen med Varane) på mit verdenshold. Ligesom på centerforwardpladsen heller ikke ligefrem vrimler det med oplagte kandidater her. Derfor er Philippe Coutinhos plads på holdet da også en smule "billig", men jeg synes, Liverpoolspilleren har gjort det godt for Brasilien. Han ”glimrer” måske ikke ligeså meget som Neymar, men han har et bedre blik for kombinationsspillet og sine medspillere end brassernes opmeldte stjerne. Jeg var tæt på at give Antoine Griezmann pladsen, da han i cupfasen med sit gode blik for spillet og fremragende evner for at gøre sine medspillere bedre oppede sig, men med et mulehår vælger jeg altså Coutinho.

Reserve: Antoine Griezmann, Frankrig.  

Træner: Didier Deschamps, Frankrig.

Gosh, hvor jeg hader mit valg her, men det er jo resultaterne, der tæller, siger man, og her er det vanskeligt at give Didier Deschamps andet end kredit. Deschamps har dog også været en smule heldig i og med, at hans hold gennem hele slutrunden kun har været bagud i sølle ni minutter (mod Argentina), hvorfor kravene til hans eventuelle offensive ændringer har været nærmest ikke-eksisterende. Men han får tommeltot op, fordi Frankrig under hans ledelse har været ekstremt organiseret og ekstremt vanskelig at skabe chancer imod. Dét sagt, så bryder jeg mig bestemt ikke om Deschamps, tværtimod. Yes, Frankrig har nu vundet verdensmesterskabet, og tillykke med det, men i min bog er det ynkeligt, hvordan han med en af verdens bedste spillertrupper i dén grad nærmest udelukkende har fokuseret på defensiven og på at ødelægge spillet. Deschamps’ ros til en ung mand som Mbappe, når denne med ufine midler forsøger at trække tiden, får heller ikke mange plusser i min bog. Jeg har tidligere haft meget høje tanker om det franske landshold, men dén tid er ovre. Så længe, Deschamps er ved roret, ønsker jeg dem fremover alt uheld. Frankrig har spillerne til at kunne levere seværdig fodbold, så de kan ikke påregne sig nogen undskyldning på den front, men når man sammenligner deres tilgang til spillet med, hvad hold af lignende spillermateriale... Brasilien, Spanien, Belgien, Tyskland, Argentina... gør eller i det mindste prøver at gøre, så fortjener Deschamps og Frankrig ikke andet end disrespekt og foragt for deres systematiske ødelæggelse af fodboldspillet. Slut, prut, finale.  

VMs bedste spiller: Raphael Varane, Frankrig.

Raphael Varane bliver simpelthen bare bedre og bedre, og blot 25 år gammel er han godt på vej til at blive verdens bedste centerforsvarer. I denne sæson har jeg i Real Madrid haft ham bedre end Sergio Ramos (og så er man god!), og efter slutrunden i Rusland kan Varane trygt overlade det til Samuel Umtiti og Laurent Koscielny om at slås om pladsen i det franske centerforsvar ved siden af ham. Raphael Varane ser ud til at blive en dominerende centerforsvarer i verdensfodbolden de kommende år og i en slutrunde, hvor ingen angribere for alvor har slået igennem, synes valget af en forsvarer at være logisk.

Hvad angår spillere, som ikke har fundet frem til en omtale i ovenstående, vil jeg gerne give et par stykker yderligere i det mindste en ”rosende” omtale. Diego Godin og José Maria Gimenez fra Uruguay samt Sveriges Andreas Granqvist på pladserne i midterforsvaret, højreback José Caceres fra Uruguay, og på den defensive midtbane Kroatiens Ivan Rakitic, Belgiens Axel Witsel og Brasiliens Casemiro. Længere fremme på banen er der mere mangel på kvalificerede bud, idet jeg dog vil nævne Belgiens Dries Mertens og Brasiliens Neymar.

Denne VM-serie er berammet til i alt 51 artikler, og 51 styks er, hvad der kommer. Den 51. og sidste i serien bliver af gode grunde imidlertid udsat én dag, så den ikke bliver bragt i morgen, men onsdag. Årsagen er hverken dovenskab eller efterladenhed fra min side, men rent praktisk. Artiklen bygger primært på kommentarer samt ikke mindst tal, som kommer ud efter slutrunden. Mange af disse forventes ikke ude før engang i morgen tirsdag, så den ene dags ”udsættelse” skal udelukkende ses som en bestræbelse på at oppe artiklens kvalitet og omfang.

Artiklen er den halvtredsindstyvende ud af 51 i BetXperts VM-serie af Torben N. Sørensen og Toke, der kan læses mere om her. Alle artikler i serien kan læses her, mens BetXperts store VM-sektion med analyser af holdene kan læses her.

Endelig liste over VM-væddemål:

Frankrig – Australien (AH -1,75), 2 (1,75) / +0,75 unit
Argentina – Island (AH -1,5), 2 (1,85) / +0,85 unit

Peru – Danmark (AH +0,25), 1 (1,85) / -1 unit
Tyskland – Mexico (AH -1,5), 2 (1,67) / +0,67 unit
Brasilien – Schweiz (AH -1,5), 2 (1,74) / +0,74 unit
Tunesien – England (AH +1,5), 1 (1,62) / +0,62 unit

Frankrig – Peru (AH -1), 2 (1,86) / void
Argentina – Kroatien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit
Brasilien – Costa Rica (AH -1,75), 2 (1,85) / -0,5 unit
Nigeria – Island (AH 0), 2 (1,96) / -1 unit

Serbien – Schweiz (AH -0,25), 2 (1,68) / + 0,68 unit
Sydkorea – Mexico (AH +1), 2 (2,30) / void
Tyskland – Sverige (AH -1,5), 2 (1,58) / +0,58 unit
England – Panama (AH -1,75), 2 (1,95) / -1 unit
Japan – Polen (AH +0,25), 1 (1,60) / -1 unit

Senegal – Colombia, 2 (1,90) / +0,9 unit

Gruppe C: Peru går videre (2,90) / -1 unit
Gruppe E: Schweiz går videre (2,10) / +1,10 units
Gruppe F: Mexico går videre (2,00) / +1,00 unit

Gruppe H: Polen går videre (1,60) / -1 unit

Frankrig – Argentina, under 2,5 mål (1,52) / -1 unit
Kroatien – Danmark, under 2,5 mål (1,51) / +0,51 unit
Brasilien – Mexico (AH -1,5), 2 (1,60) / -1 unit
Brasilien – Mexico, under 2,5 mål (1,97) +0,97 unit
Belgien – Japan, under 2,5 mål (2,00) / -1 unit
Colombia – England (AH +0,5), 1 (1,77) / +0,77 unit
Colombia – England, under 2,5 mål (1,53) / +0,53 unit

Uruguay – Frankrig (AH +0,5), 1 (1,89) / -1 unit
Uruguay – Frankrig, under 2,5 mål (1,50) / +0,50 unit
Brasilien – Belgien (AH -0,5), 2 (1,78) / +0,78 unit

Brasilien – Belgien, under 2,5 mål (1,85) / -1 unit
Sverige - England (AH +0,5), 1 (1,99) / -1 unit
Sverige - England, under 2,5 mål (1,50) / +0.5 unit
Frankrig – Belgien (AH -0,25), 2 (1,83) / -1 unit
Frankrig – Belgien, under 2,5 mål (1,78) / +0,78 unit
England – Kroatien (AH -0,25), 2 (1,98) / +0,49 unit
England – Kroatien, under 2,5 mål (1,55) / +0,55 unit

Belgien – England, 1 (2,30) / +1,30 units
Belgien – England, over 2,5 mål (1,60) / -1 unit
Frankrig – Kroatien (-0,5). 2 (2,02) / -1 unit
Frankrig – Kroatien (vinder), 2 (3,00) / -1 unit
Frankrig – Kroatien, under 2,5 mål (1,48) / -1 unit

VM-vinder: Tyskland/Spanien/Belgien/Kroatien (2,32) / -1 unit

Endeligt resultat (efter 43 bets): -2,15 units (ROI 95,0%)