Årets otte bedste spillere mødes i London i denne uge, hvor sæsonens sidste store titel er på spil, og derudover er der også stadig kamp om, hvem af Djokovic og Nadal, der slutter 2019 på toppen af verdensranglisten. Tidligere var Federer, som har vundet her seks gange, dominerende i London, men han har ikke vundet siden 2011. Djokovic tog over efter ham med fire titler, men de sidste tre år er der ingen af "de tre store", som har vundet i London. Nadal har således aldrig vundet denne turnering, men står måske med bedre muligheder i år end nogensinde før.

Nitto ATP Finals 2019, London

Rang: ATP Finals
Underlag: Indendørs
Forsvarende mester: Alexander Zverev

Group Andre Agassi
Rafael Nadal
Daniil Medvedev
Stefanos Tsitsipas
Alexander Zverev

På forhånd ligner dette en meget jævn pulje. Jeg synes, det er svært at afskrive nogen fra puljen her til at gå videre til semifinalerne. Nadal er naturligvis det største navn på papiret, men han har aldrig gjort særligt væsen af sig i turneringen, og han måtte trække sig i Paris inden semifinalen mod Shapovalov. Han holder dog samlet en 11-1-statistik mod sine puljemodstandere, og motivationen må være relativt høj med verdensranglistens førsteplads på spil.

Medvedev er det helt store spørgsmålstegn i denne turnering efter min mening. Han var fremragende op til og under US Open, hvor han var et mulehår fra at bryde Nadal ned. Kun spanierens ekstreme fighteregenskaber og mentale styrke holdt Medvedev fra at tage det sidste stik i finalen, men vi lærte meget af den kamp. Medvedev har som vel nok den eneste uden for "The big three" niveauet til at følge med de bedste - også når de rammer topniveau. Nu er russeren så landet i London efter en skidt turnering i Paris, hvor han tabte til Chardy efter at have misset et hav af breakbolde. Jeg lægger ikke alt for meget i den kamp, og det skulle undre mig, hvis Medvedev er gået på ferie mentalt, for hans fysik er fremragende, og han bør kunne finde energien frem fra reserverne, selv om han har haft et hårdt efterår med utroligt mange kampe.

Det virker underligt at være skuffet over Tsitsipas i 2019, når han formentlig slutter året som 6'er, men jeg synes godt, man kan forvente mere af så fantastisk en spiller, end det han har vist i 2019. Der er egentlig mange fine resultater imellem, men bortset fra en sejr over Federer i Australian Open har han skuffet stort i Grand Slam-sammenhæng, og i Paris for et par uger siden blev han renset godt og grundigt af Djokovic i en kamp, hvor begge egentlig havde motivationen til at præstere. Grækeren kan spille fint op med de bedste, når de lige er 5% under niveau, men så snart en spiller som Djokovic spiller til sit bedste, så har Tsitsipas vist sig at være aldeles chanceløs. Han mangler det sidste i baghånden, og så er hans defensiv heller ikke stærk nok, når han kommer op mod en spiller, der kan sætte alle bolde tæt på baglinjen i et højt tempo. Han har svært ved at komme ud af trykket, og det kunne meget vel blive hans akilleshæl her i London også.

Zverev vandt sin karrieres hidtil største titel, da han i 2018 snuppede trofæet i London for næsen af Djokovic. Det var noget af en sensation for de fleste, men det er måske netop i en turnering som denne, at tyskeren har sine chancer for at levere noget stort. Han trives tilsyneladende klart bedst i kampe bedst af tre sæt, eftersom han stadig har et Grand Slam-gennembrud til gode, og han fik da også en smule gang i det hele i oktober, hvor han nåede finalen i Shanghai. Han er 1-3 mod Tsitsipas, 0-5 mod Nadal og 4-1 mod Medvedev, men det er ikke rigtigt en statistik, vi kan bruge til alverden, ift. hvem der går videre fra puljen. Hvis Zverev er på 100%, så viste turneringen sidste år, at han kan slå alle i det her format, men jeg fornemmer ikke, at han kan køre på det samme niveau i år, som han kunne sidste år. Ikke særligt konsekvent i hvert fald. Jeg er spændt på at se, om han formår at løfte niveauet det sidste stykke, når nu han har så mange point at forsvare, men jeg vil hverken blive overrasket, hvis han ender med at ryge ud på røv og albuer, eller hvis han vinder to kampe og booker en andenplads i puljen.

Group Bjorn Borg
Novak Djokovic
Roger Federer
Dominic Thiem
Matteo Berrettini

Gruppen her tyvstartede med en runde søndag, og desværre tror jeg allerede, at gruppen blev afgjort på førstedagen af turneringen. Djokovic så brutal ud i sin udradering af Berrettini, som niveaumæssigt ikke hører til her efter min mening, mens Federer tabte overraskende til Thiem, der begynder at finde et højere og højere niveau på hurtige underlag. Thiem har løftet sig på det område i år, hvilket kunne love rigtigt godt for ham i 2020, hvor målet for ham må være, at han løfter sig det sidste stykke og begynder at være en større trussel i Grand Slam-turneringerne - og ikke kun i French Open.

Jeg har meget svært ved at se Berrettini vinde noget som helst her, og Federer kan kun gå videre, hvis han slår Djokovic (helst 2-0), eller Berrettini overrasker og slår Thiem (helst 2-0 fra Federers perspektiv). Djokovic  taber næppe til Thiem på tirsdag, og håbet for Federer kan dermed ligge i, at Djokovic formentlig allerede er videre til semifinalerne, hvorfor han måske ikke kommer med helt samme tænding mod Federer i puljens sidste kamp. Jeg tvivler på, det scenarie vil udspille sig, og jeg tror faktisk, Djokovic går efter et "clean sheet" i turneringen, hvilket heller ikke ligefrem er usandsynligt, at det vil ske.

Berrettini har haft en meget flot sæson, men jeg tror, han har ramt overliggeren her. Han har et fint fyrværkeri med en stor serv og en god forhånd, men han er langt fra lige så komplet en tennisspiller som turneringens øvrige deltagere, og italieneren kan efter min vurdering kun hente sejre her, hvis han rammer det absolut øverste af sit topniveau i to fulde sæt i de to resterende kampe. Han skal lave et uhørt højt antal vindere eller lukrere på et usædvanligt lavt niveau fra både Federer og Thiem, men sådan som Federer spillede i går, så er det da ikke helt umuligt, at det kan ske. Realistisk set kommer det ikke til at ske, selv om man kan sige, at Berrettinis nederlag til Djokovic ikke er nogen katastrofe i det lys, at det forventes, serberen vinder alle kampe i gruppen. Federer kørte Berrettini lodret over ved Wimbledon, og det vil overrraske mig meget, hvis ikke han vinder relativt let på tirsdag og sætter en eller anden form for puljefinale op mod Djokovic torsdag.

Djokovic var klinisk i Paris, og han kan generobre førstepladsen på verdensranglisten her, hvis han som minimum når finalen (formentlig vil det kræve, at han vinder turneringen). Min fornemmelse er, at verdensranglistens førsteplads er vigtigere for Djokovic end for Nadal, og når Nadal ikke kan gennemføre Paris, så virker det lidt bekymrende, hvordan han skal kunne køre hårdt på i fire kampe her kort efter. Djokovic slipper næppe foden fra speederen, og kampen mod Berrettini viste meget fint, at serberen kommer ind til London med både det rette fokus og sit bedste niveau, som med al sandsynlighed kun vil stige i løbet af ugen.