Kan man lave en dansk konkurrence for danske brugere, men udbetale 97 % af præmiepuljen til udenlandske kunder? Umiddelbart burde svaret være nej, men det var alligevel, hvad Unibet* gjorde i begyndelsen af marts. Unibet* kalder selv misæren for "en svipser".

"1 kupon, 8 kampe, 100.000 kr." Sådan præsenterede Unibet* i en weekend i begyndelsen af marts en konkurrence, hvor man som kunde skulle spille for 100 kroner på otte kombinerede fodboldkampe for at deltage i lodtrækningen om præmier for 100.000 kroner.

100 heldige kunder kunne vinde mellem 250 og 25.000 kroner, uanset om deres 8-ling gav gevinst eller ej, og konkurrencen gjaldt ifølge Unibets regler og vilkår kun for spillere bosat i Danmark. Men hvis man som spændt Unibet-kunde den efterfølgende uge klikkede sig ind på konkurrencens leaderboard for at se, om man havde vundet, blev man mødt af et forvirrende syn.

De fleste af præmiepengene blev nemlig udbetalt i euro, mens flere af præmiepengene blev udbetalt i bl.a. rumænske lei, canadiske dollars og polske zloty. I alt otte danskere havde, fremgik det af leaderboardet, vundet for tilsammen 3.000 kroner. 

 

Unibet*: En beklagelig fejl

Konkurrencen var, i modsætning til hvad der fremgik af Unibets regler og vilkår, nemlig ikke kun for danske spillere, men for alle Unibets kunder globalt. Dermed blev gevinstchancen for danske kunder væsentlig reduceret. Hos Unibet* kalder man det for "en svipser".

"Der er sket en beklagelig fejl i oversættelsen af vores regler og vilkår. Der skulle selvfølgelig ikke stå, at den kun gjaldt for Danmark, men at den gjaldt for alle markeder. Vi har på intet tidspunkt markedsført den med Dannebrog og "kun for danske kunder" på forsiden, men det er en bommert i vores regler og vilkår. Det er sådan en ting, der kan ske. Længere er den sådan set ikke," siger pressechef hos Unibet*, Per Marxen til BetXpert.

Han tilføjer, at Unibet* efter BetXperts henvendelse har ændret i konkurrencens regler og vilkår, så det ikke længere fremgår, at den kun gælder for danske spillere, da Unibet* forventer at gentage konkurrencen på et senere tidspunkt.

Spiladvokat: Det er en ommer

Advokat Daniella Maria Thomsen, der har hjulpet adskillige bookmakere med at søge licens til det danske marked, deler ikke Unibets opfattelse af sagens (manglende) alvor, og hun lægger ikke fingre imellem i sin kritik af Unibet*.

"De har jo ikke overholdt vilkårene. Deres egne vilkår. Det lyder som en ommer. Sandsynligheden for at vinde er jo væsentlig mindre, hvis konkurrencen gør sig gældende for Unibets kunder i resten af verden også og ikke kun for danske kunder," siger hun til BetXpert.

Hun mener, at Unibet* bør betale alle danske deltagere, der har tabt, deres 100 kroner tilbage.

"Og så er det klart, at dem, der så har vundet på de otte kampe, bør have lov at beholde deres gevinst. Man må jo håndtere det lidt pragmatisk, når man laver sådan en fejl. Og det skal jo gerne være til fordel for spillerne," siger hun.

Hun opfordrer kunder, der føler sig forurettet, til at kontakte Unibets kundeservice. Og hvis de ikke tilbyder en tilfredsstillende løsning, er næste skridt at tage sagen videre til Forbrugerombudsmanden.

"Vildledende, hvis vilkårene ikke er som markedsført"

Hos Forbrugerombudsmanden oplyser jurist Carsten Strøjer, at der foreløbig ikke er nogen brugere, der har klaget over Unibets konkurrence, og han kender derfor ikke til den konkrete sag. Han vil dog gerne komme med en generel betragtning:

"Det er klart, at gevinstchancen er mindre, hvis det er 100 vindere i hele verden og ikke kun i Danmark. Hvis det forholder sig sådan, at konkurrencevilkårene viser sig at være anderledes, end de er markedsført, så er det vildledende," siger han til BetXpert og tilføjer, at de Unibet-kunder, der har deltaget i konkurrencen, ikke automatisk kan forvente at blive kompenseret, da der ikke som udgangspunkt er civilretlige konsekvenser ved overtrædelse af markedsføringsloven.

Efter at være blevet præsenteret for kritikken fra Forbrugerombudsmanden og fra Daniella Maria Thomsen ønsker Unibet* ikke at kommentere yderligere.

BetXpert har bedt om Spillemyndigheden om en kommentar til sagen, men de ønsker ikke at kommentere.