Spillebranchen i Storbritannien har det seneste stykke tid været under luppen, hvor forskellige myndigheder har øget reguleringen og stillet større krav til forbrugerbeskyttelse. Nu sætter nye regler strengere krav til gamblingreklamer, hvor især live-reklamer er i fokus. 

Det britiske organ, Committees of Advertising Practice (CAP) har strammet kravene for gamblingreklamer, hvor der nu er øgede krav til live-reklamer. Ændringerne har til hensigt at nedbringe en risikabel spiladfærd. 


Samtidigt med de nye regler for markedsføring, der træder i kraft den 2. april 2018, har CAP også præsenteret nye regler for freebets og bonusser, hvor fokus er på at øge gennemsigtigheden af disse tilbud og på at beskytte sårbare og udsatte personer - herunder problemspillere og ludomaner. 

"Vi vil ikke tolere gamblingreklamer, der udnytter folks sårbarheder med iøjnefaldende freebets og bonustilbud. Vores nye vejledning er evidensbaseret med henblik på at styrke den allerede eksisterende beskyttelse, der skal sikre, at gambling er præsenteret ansvarligt og minimerer risikoen for skade," siger direktøren for CAP, Shariar Coupal, i en pressemeddelelse.

I pressemeddelelsen står der blandt andet, at "pengene tilbage-tilbud" skal være i kontanter og ikke som en bonus, at  risikofrie spil betyder, at man ikke kan tabe nogle penge, og at ved matchede væddemål-tilbud skal enhver indskudsbegrænsning ses som en vigtig information, der skal være direkte synlig. Reglerne trådte i kraft den 14. februar.

Udbydere risikerer store bøder

Overholdes de nye regler for freebets og bonusser ikke, vil det britiske Advertising Standards Authority udstede sanktioner. De har tidligere udstedt millionbøder til britiske spiludbydere for markedsføringsovertrædelser. 

De nye regler og krav til markedsføring inkluderer følgende: 

  • Restriktioner på reklamer, der skaber en uhensigtsmæssig følelse af at skulle spille nu. Det gælder for eksempel for "Bet now"-tilbud, der ses under liveudsendelser. 
  • Stoppe "trivialiseringen" af gambling - for eksempel at opmuntre til at at spille gentagende gange.
  • Reglerne skal forhindre, at der gives en uansvarligt opfattelse af risikoen eller kontrollen ved spil - for eksempel "risikofri indbetalingsbonus".
  • Større fokus på fakta om adfærd hos problemspillere.
  • Forhindre et unødigt fokus på pengemotivet ved gambling.
  • Der skal mere fakta om udsatte grupper som problemspillere, og de skal beskyttes i markedsføringen af spil.

Regler omkring live-reklamer betyder ikke, at bookmakere skal stoppe med at reklamere for liveodds, men der må ikke medfølge en tilskyndelse om, at man skal spille nu. 

Senere på året vil CAP offentligere yderligere regler og guides med fokus på beskyttelse af børn og unge mennesker.