BetXpert har taget en bettingsnak med sitets bandyekspert, The Fly. Bliv blandt andet klogere på, hvordan han oddser, og hvor bandylidenskaben kommer fra. 

BetXpert-redaktionen har besluttet at genoptage ekspertserien fra 2020. Vi lægger ud med dette interview med The Fly. 

BetXpert har fået en bettingsnak med sitets bandyekspert, The Fly, som til dagligt går under det borgerlige navn Kim Pagh. Vi kom ind på, hvordan passionen for svensk bandy opstod, og så ville vi også høre lidt nærmere om, hvordan eksperten finder sine spil. 

Læs om det og mere her i artiklen. 

Sportsnyheder på SVT 1 kickstartede interessen

Ligesom så mange andre sportsinteresserede drenge og piger har Kim Pagh også glædet sig til sportsnyhederne om aftenen, da han var dreng. Bandyeksperten nøjedes dog ikke med at se de danske sportsudsendelser, men havde faktisk en større hang til de svenske. 

Hvordan og hvornår begyndte din interesse for bandy?

- Da jeg var mindre, og bandy blev sendt via SVT 1 (svensk fjernsynskanal, red.) i sporten om aftenen, hvor de viste højdepunkter, der fangede det mig helt vildt meget. Jeg sad faktisk decideret og ventede på sportsudsendelsen bare for at se de klip. 

- Her er vi tilbage i 1980’erne. Rent bettingmæssigt begyndte interessen lige omkring årtusindeskiftet plus/minus et par år. 

Hvordan kan det være, du begyndte at spille på det også?

- Jeg begyndte faktisk som så mange andre med at spille på fodbold. Det mente jeg jo, jeg havde godt styr på. Det skulle dog vise sig sværere end som så bare at finde en enkelt kamp eller to, der kunne gå hjem. 

- Til min store forbløffelse faldt jeg senere tilfældigvis over, at man også kunne spille på bandy. Det var slet ikke noget, jeg havde opsøgt i mine første bettingår. 

Kim Pagh måtte simpelthen forsøge sig med at spille på sin elskede bandy, og som så mange andre før ham blev han ramt af begynderheldet. Heldet skulle dog vise sig hurtigt at slippe op. 

- Jeg kan huske, at jeg vandt på mit første bandyspil, men allerede ved kupon nummer to gik det galt. Det hold, jeg havde spillet på, tabte med fem-seks mål, hvilket kom lidt bag på mig. 

Kim forklarer herefter, at han fra da af lige så stille begyndte at sætte sig mere og mere ind i bandy med bettingbrillerne på. Nu var det ikke længere kun underholdende at se højdepunkter fra sporten – nu ville han gå ind i det med hud og hår og få økonomisk profit ud af det. 

Grundighed og andenhånds-insiderviden gør en ekspert

Gud og hvermand kan kalde sig for ”bettingekspert” indenfor en given sportsgren. Det er ikke en beskyttet titel. I den sammenhæng ville BetXpert-redaktionen gerne høre, hvad Kim Pagh selv mener, der gør ham til en bandyekspert. 

Hvorfor vil du mene, du kan kalde dig for bandyekspert?

- Det kan jeg qua min grundighed. Jeg følger altid op på kampene, og jeg suger alle de informationer til mig, som er menneskeligt muligt. Det indebærer research på holdenes respektive hjemmesider, deres Facebook-sider og diverse bettingsider, hvor der også kan komme nyheder om holdene. 

- Så jeg henter min information en del steder fra. Det kan dog til tider være svært at indhente disse informationer, da det jo er en nichesport; det kommer vi ikke udenom. Mange gange holder klubberne tilmed kortene tæt ind til kroppen, indtil der er en time til kampstart, hvor den officielle holdopstilling bliver lagt ud. 

- Det gør, at det ikke altid er lige nemt at få fat på informationer, men umuligt er det trods alt ikke. 

Du er ikke så heldig, at du har opbygget et decideret kildenetværk?

- Jeg har en såkaldt ven fra Norge på nettet. Han er også interesseret i svensk bandy, og han har en svensk ven, som kan komme med insiderviden fra tre af klubberne. Det kunne være rigtig brugbart for mig, hvis jeg selv fik denne svensker som en kontaktperson. Det ville være en kæmpe fordel. 

Men du får noget andenhåndsviden fra din norske kontakt?

- Ja, vi sparrer jo en gang imellem sammen, og her kan der godt falde nogle guldkorn af. Jeg har da også nogle gange noget brugbart til ham, men måske ikke så meget insiderviden, som jeg af og til får fra ham. 

Har du mulighed for – og gør du brug af det – at se kampene i fjernsynet? 

- Ja, en gang imellem. Jeg har abonnement på noget, der hedder Bandy Puls; de sender af og til nogle af kampene. De kampe, der ikke vises, har til gengæld altid en livechat-funktion, hvor der opdateres med kampens begivenheder. Efter kampene kan du altid se højdepunkterne. Det er dog som regel kun målene, hvilket ikke altid giver et retmæssigt indtryk af, hvordan kampen var.

Rutinerne – sådan finder Kim Pagh sine spil

Det kan være svært at pege på parametre, der gør, at man skiller sig ud fra mængden. Det må vores erfarne bandyekspert sande, da vi forholder ham netop det spørgsmål. 

På hvilke parametre eller områder adskiller du dig fra den gennemsnitslige ekspert udi bandy?

- Det er svært at sige, hvad der gør, at jeg som sådan skiller mig ud. Jeg gør alt, hvad jeg kan, for at følge så meget med som muligt. Familielivet sætter i den henseende også sine begrænsninger. 

- Jeg går meget op i statistikker. Det synes jeg, at man kan bruge til en del indenfor bandy. Men det er nok ikke noget, der gør, at jeg adskiller mig fra andre eksperter, nej. 

Tager du af og til over sundet og ser kampene?

- Ja, det har jeg før været. Det er dog ved at være noget tid siden sidst. Jeg har blandt andet set finalen i 2004. Det var virkelig fedt at være en del af det. Der var 23.000 tilskuere, hvilket dog ikke er normen. I snit er der vel 1.500 mennesker til kampene, når der ikke lige er coronapandemi.

Hvad er dine rutiner omkring din betting? Hvad sker der fra start til placeret spil?

- Jeg gennemgår programmet, så snart jeg har mulighed for at se det. Så danner jeg nogle ting inde i mit hoved, eksempelvis mine egene odds samt handicaplinjer på kampene. Herefter er det så, at den egentlige research om holdene begynder. 

Hvad så når du har gjort det? Går du så ind og tjekker bookmakernes odds?

- Ja, så ser jeg, om der er nogle odds eller handicaplinjer, der boner ud. Så går jeg mere i dybden med det herfra og prøver på at finde ud af, hvorfor vi er langt fra hinanden. 

Laver du deciderede chancevurderinger af kampene til at begynde med, eller tænker du mere på, at oddset skal ligge cirka i et givent leje?

- Ja, det er nok nærmere lidt af hvert. Det ene udelukker jo bestemt heller ikke det andet. 

Chancevurderinger og deslige er én ting; hvor meget får din erfaring med ligaen og din mavefornemmelse lov til at bestemme?

- Den har selvfølgelig noget kredit på kontoen, men der skal naturligvis også være nogle dybere tanker bag et spil end bare mavefornemmelsen. Det er klart. 

- Corona har heller ikke gjort det nemmere at lade tingene være op til mavefornemmelsen. Opholdene i turneringen og det manglende flow har gjort det hele sværere.

Tjekker jævnligt bookmakerne for nye odds

I nogle af de store sportsgrene er det mere eller mindre fastlagt, hvornår nogle af bookmakerne kommer ud med nye odds. Sådan forholder det sig imidlertid ikke med bandyodds, forklarer Kim Pagh. 

Har du en strategi eller en fremgangsmåde, som du arbejder ud fra? Er der for eksempel en bestemt dag, du sætter af til at kigge på nye odds?

- Det er meget lemfældigt, hvornår bandyoddsene kommer ud. Det gør det svært at få faste rutiner for, hvornår spillene skal sættes. Der er lidt et waiting game, hvor det godt kan være svært at vide, hvornår der skal slås til. 

- Hvis jeg venter for længe på odds hos en bookmaker, der som regel har det højeste odds, og de så ikke har det, når de kommer med odds, kan al eventuel værdi i det øvrige marked være væk, inden jeg får set mig om. 

- Derfor klikker jeg jævnligt ind på hjemmesiderne for at se, om der er kommet nye odds ud. 

Ja, og meget apropos: Nu ved jeg, at det i mange af de store sportsgrene er vigtigt at sidde ved computeren i det sekund, at oddsene kommer ud, ikke mindst gældende ved specialspil; er det lige så vigtigt i forbindelse med bandy?

- Jeg vil sige så meget, at hvis du har nogle gode informationer, som bookmakeren nok ikke har, så er det i hvert fald vigtigt, at du er hurtig på aftrækkeren, for der er som regel også andre end dig, der har opsnappet den her nyhed. 

- Det skal dog også siges, at informationerne, jeg får rundtomkring, ikke altid viser sig at holde stik. Det kan være på grund af pludselig sygdom eller andet, men det gælder selvfølgelig også i alle andre sportsgrene. Vil du være helt sikker på, at informationerne holder, så skal du vente til en time før kampstart, hvor opstillingerne bliver frigivet. 

”Du behøver ikke skille dig ud for at lave overskud”

Nu ville vi have eksperten til at sammenfatte lidt af det, vi allerede havde snakket om, og få ham til kort at fortælle, hvorfor han kan slå markedet; hvorfor I brugere skal overveje at følge hans spilforslag. 

Kort fortalt: Hvorfor kan du slå markedet?

- Først og fremmest havde jeg håbet på, at det havde stået lidt bedre til i BetXpert-regnestykket på nuværende tidspunkt (23. januar 2022, red.). 

Du er da i +2,01 units (+6,87 11. februar, hvor denne artikel udkom, red.), kan jeg se …

- Ja, det er rigtigt, men det har været lidt mere op og ned, end jeg bryder mig om. Der skal mere plus på kontoen. 

- Men tilbage til dit oprindelige spørgsmål; jeg gør mig altid nøje overvejelser om mine spil. Det er ikke bare nogle, jeg slynger ud. Og så følger jeg mine informationer til dørs så godt, som det nu er muligt. Herudover bruger jeg en del tid på diverse fora. Alt dette sammenlagt med min erfaring og min viden er jeg i stand til at lave overskud på den lange bane. 

- De nævnte parametre gør nok ikke, at jeg adskiller mig fra så mange andre eksperter, men du behøver heller ikke nødvendigvis at skille dig ud for at lave overskud. 

Hvor meget tid skal man bruge for at slå bookmakerne – hvor meget tid bruger du på det?

- Sæsonen er jo rimelig komprimeret. Den er cirka fem måneder, og her bliver der spillet en del kampe indenfor det tidsrum. Jeg bruger immervæk en del tid, det gør jeg. Når vi regner det hele med, snakker vi nok et par timer dagligt. Og samtidig skal jeg passe både familie og arbejde, så det er med at få kabalen til at gå op. 

Om de svage sider: skyklapper og ineffektiv finger på aftrækkeren

BetXperts bandyekspert er slet ikke bleg for at erkende, at han har områder af sin betting, hvor der er plads til forbedring. For eksempel kan han, ligesom rigtig mange bettorer, lide af ”skyklapper-syndromet”, hvor man stirrer sig blind på et odds. 

Nu har vi snakket en del om, hvad du kan, og hvad du er god til. Hvori ligger dine svage sider, som du skal udvikle dig på?

- Jeg har helt sikkert også svage sider. En klassiker er jo, at man stirrer sig blind på et odds. Det kan også ske for mig. Og så er jeg nok også indimellem for langsom til at trykke på aftrækkeren. 

- Jeg kan have en god idé om, at her ligger der virkelig et godt spil, men jeg vil gerne lige følge mine informationer til dørs ved at få en bekræftelse på dem. Til den tid er oddset måske lige pludselig spillet i bund. Her kan jeg godt arbejde på at slå til lidt hurtigere, når jeg mener, der ligger et godt spil. 

Så lidt mere koldblodighed og en evne til at slå til, når muligheden byder sig, selvom der kan være nogle ubekræftede faktorer ved spillet?

- Ja, det vil jeg sige. Det er nok en af mine store svagheder, at jeg kan være for langsom til at trykke på aftrækkeren. 

Mindre analyse i de gode perioder

Varians er en del af spillet, når du er sportsbettor. Jo før du indser dette, jo hurtigere kan du lære at takle fænomenet. Det gælder også for Kim Pagh, som har fået et mere afslappet til varians, efterhånden som årene er gået. 

Hvordan takler du varians? God såvel som dårlig af slagsen. 

- Varians er jo en del af spillet, og det skal jeg både huske, når det går skidt, og når spillene pludselig sidder lige i skabet; så er der nok også lidt varians, der går min vej. 

- Men hvordan takler jeg det? Jeg er blevet meget mere afbalanceret med det. I begyndelsen irriterede det mig voldsomt meget, og det gør det da også af og til den dag i dag. 

- Når det så er sagt, så er jeg blevet for gammel til at lade mig påvirke af varians hen over flere dage. Både ved god såvel som dårlig varians. Jeg er afklaret med, at det er en del af spillet. Der er ikke noget med at sætte forhastede eller ikke-gennemanalyserede spil, fordi der lige har været en række tab. 

- Ej heller sprænger jeg banken, fordi jeg har ramt en god streak. Jeg forsøger hele tiden at have den samme tilgang. 

Bandyeksperten erkender dog, at han har en tendens til at analysere sine spil en kende mindre, når han er i en god periode. 

- Dog vil jeg sige, at det ofte er nemmere at finde de gode spil, når det går godt. Det er nok på grund af den selvtillid, der automatisk kommer med vundne spil. I den sammenhæng er det påfaldende, at jeg faktisk analyserer mine spil mere i dårlige end i gode perioder. 

Om det personlige regnskab og limits

Langt de fleste eksperter indenfor betting kører med et udførligt bettingregnskab. Det er dog ikke alle, der gør dette, og Kim Pagh hører netop til denne gruppe af eksperter. 

Må vi få noget at vide om din tilbagebetalingsprocent i dit personlige regnskab? 

- Jeg har faktisk ikke noget personligt regnskab mere. Det havde jeg de første mange år, jeg spillede, men jeg gik død i det. Jeg syntes, jeg brugte for megen tid på det. 

Kim Pagh fortæller dog, at han i sin tid også havde en profil på en anden bettingside. Her havde han en tilbagebetalingsprocent på 103,97 og en profit på 218,72 units for 1.070 bandyspilforslag.

Eksperten sendte dette billede som bevis:

Selvom man ikke kører med et udførligt bettingregnskab, er det altså ikke ensbetydende med, at man ikke er i stand til at producere sorte tal på bundlinjen. 

Bandyeksperten fortæller endvidere, at han er ramt af limits hos en række spiludbydere. Det betyder ikke mindst, at der er nogle af de spil, som han lægger op her på BetXpert, som han ikke selv kan spille. I hvert fald ikke for mere end to-tre kroner. Dette til stor ærgrelse for eksperten.

- Det er lidt irriterende, men det er noget, jeg har måttet leve med i noget tid. 

Heldigvis kan bandymanden slå en del flere søm i sine væddemål hos andre bookmakere. Her kan han godt spille for 400-500 kroner, som er hans eget loft for, hvor meget han vil satse per spil. I hvert fald for nuværende. 

Skrev med verdens bedste bandyspiller

Nu er vi nået til det punkt, hvor eksperten fortæller os om sin eller sine bedste bettinganekdoter. Kim Pagh erkender imidlertid hurtigt, at han ikke har nogle af slagsen, som vil få læseren op af stolen. 

Et par ramte bandy-ciffertip-resultater kan han dog hive frem af ærmet. Den dygtige bandyekspert har således ramt odds 19,00 for 150 kroner og odds 48,00 for 20 kroner. 

Det var med andre ord ikke noget, der vendte op og ned på hans hverdag, men at ramme odds 19 og 48 er immervæk altid flot.

Som en krølle på dette interview fortæller Kim Pagh imidlertid, at han i 2005 skrev e-mails med datidens vel nok bedste bandyspiller i hele verden: svenske Magnus Muhrén. 

- Jeg skrev til ham, om jeg kunne bestille nogle kamptrøjer af ham; altså kamptrøjer, som han havde brugt i aktion. 

- Jeg tænkte, at det var lidt af et langskud, men han svarede gudhjælpemig med det samme. Han var helt paf over, at en dansk fyr havde skrevet til ham. Han havde aldrig før hørt om danskere, der var interesseret i hans spillertrøjer. 

Kim Pagh fortæller herefter, at han udveksler flere e-mails med bandyspilleren, og han får sågar noget insiderviden, som ikke ret mange andre vidste; Muhrén stod overfor et stort klubskifte til en russisk klub i den kommende sæson. 

- Det gik hverken værre eller bedre, end at vi aftalte, at min daværende kæreste og jeg skulle tage til Sverige og se bandyfinalen i 2005. Så ville han få de andre på holdet til at skrive deres autografer på et par trøjer, som vi så ville få. Og så kunne vi tilmed få en lille sludder med Muhrén på spillerhotellet. 

Grundet sygdom i den nærmeste familie kom bandyentusiasten og hans daværende bedre halvdel dog aldrig af sted, og e-mail-korrespondancen med Muhrén løb lige så stille ud i sandet, efter at svenskeren drog til Rusland. Trøjen blev Kim Pagh dog ikke snydt for. Muhrén sendte denne trøje efter finalen i 2005:

The Fly, også kendt som Kim Pagh, lægger også spilforslag op på sin Twitterprofil: kim_pagh. Du er velkommen til at følge eksperten her.

Du er ligeledes mere end velkommen til at følge The Fly her på BetXpert. Du kan i den sammenhæng tilmelde dig notifikationer, så du får besked, når han lægger nye spilforslag ud. Du kan tilmelde dig her