Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis skatteordførere vil stramme reglerne for bookmakernes brug af bonusser for at bremse en udvikling, der har givet 60 % flere registrerede ludomaner, siden markedet blev liberaliseret. De to partier foreslår bl.a. at indføre loft over tab og bonusbeløber.

"Der er behov for en skærpet regulering over for spiludbyderne, så vi kan få et mere ansvarligt spillemarked i Danmark."

Sådan indleder Socialdemokratiets og Dansk Folkepartis respektive skatteordførere, Jesper Petersen og Dennis Flydtkjær, en kronik i Avisen Danmark. Når der i løbet af foråret i Folketinget skal følges op på liberaliseringen af spillemarkedet, der trådte i kraft i 2012, vil de to ordførere bl.a. slå på tromme for, at regler og vilkår for bookmakernes bonusser bliver gjort mere gennemskuelige, og at der indføres et loft på eksempelvis 1000 kroner over, hvor meget det er tilladt at tildele kunder i bonus.

Skatteordførerne mener, at bookmakernes aggressive og direkte markedsføring er med til at fastholde problemspillere, som generelt skal beskyttes bedre. Det kan eksempelvis ske ved, at bookmakerne pålægges i højere grad at bruge data om spillemønstre og forbrug til at finde frem til personer, der i stedet for et nyt tilbud om bonus eller oplevelser, skal have information og potentielt tilbud om hjælp. Samtidig skal det være muligt at indføre et selvvalgt månedligt tabsloft, som man skal fastlægge, når man opretter sig som kunde hos et spillefirma.

Unibet*: Vi kan godt leve med et bonusloft

Sundhedsmyndighederne vurderer, at cirka 10.000 danskere lider af spilafhængighed, hvilket er en stigning på 60 % siden 2012. Samtidig har 100.000 danskere et problematisk forhold til pengespil. Det er en af årsagerne til, at de to ordførere foreslår, at der oprettes en ludomanilinje, som finansieres af spilleselskaberne, så det ikke som i dag er Danske Spil*, der som udbyder er eneste aktør på markedet med det tilbud.

Hos Center for Ludomani bifalder leder Michael Jørsel de to ordføreres forslag, mens Unibets pressechef, Per Marxen, er parat til at gå politikerne i møde.

"Vi er indstillede på at kigge alt i gennem og indgå i en fornuftig dialog. Og hvis et politisk flertal ønsker en række stramninger herunder et loft over bonusordninger, så er det jo sådan det bliver. Det indstiller vi os efter," siger han til Avisen Danmark og tilføjer, at Unibet* godt kan leve med et bonusloft, og at der bliver større gennemskuelighed i forhold til gennemspilskrav.