Spansk politi har anholdt 83 personer, som er mistænkt for at indgå i et netværk, der fixer professionelle tenniskampe. 28 af de anholdte er tennisspillere - heraf deltog en ved den seneste udgave af US Open.

En større armensk matchfixingring er blevet optrevlet efter et samarbejde mellem spansk politi, det spanske retsvæsen og Europol. Det oplyser Europol i en pressemeddelelse.

I alt 83 mennesker er blevet anholdt. De er mistænkt for at være medvirkende til omfattende matchfixing af en række af kampe. Af de 83 er 28 professionelle spillere, og en af dem deltog i US Open 2018. Ifølge Associated Press drejer det sig om 97 kampe.

11 huse er blevet ransaget, og myndighederne har blandt andet beslaglagt over 167.000 euro, kreditkort, forskellige luksusvarer og -biler og en shotgun. Derudover er 42 bankkonti blevet frosset. 

Hvidvask, korruption og identitetstyveri

De 97 kampe foregik ifølge Europol på Challenger- og ITF-niveau. Operationen har ifølge spansk politi været i gang siden februar 2017.

Europol oplyser, at de armenske bagmænd var repræsenteret ved de kampe, de havde fixet, for at sikre, at spillerne leverede det ønskede resultat. Mens kampene stod på, blev resten af bagmændene notificeret, så de kunne placere livespil på kampen.

Derefter benyttede matchfixerne tusindvis af falske identiteter til at placere væddemålene. Spansk politi meddeler, at de anholdte er mistænkt for korruption, svindel, hvidvask, ulovlig besiddelse af våben og identitetstyveri.

264 tilfælde med mistænkelig adfærd i tennis i 2018

Undersøgelsen indledtes i første omgang, fordi Tennis Integrity Unit (TIU) registrerede unormal bettingadfærd fra ITF- og Challenger-turneringer.

TIU har netop offentliggjort sin årlige rapport med overblik over det samlede antal registrerede tilfælde af mistænkelig adfærd i tennis. Over hele år 2018 var der i alt 264 tilfælde. 

Af dem var 202 enten fra Challenger- eller ITF-turneringer. Det uafhængige integritetspanel, Tennis IRP, har for nylig anbefalet, at man helt dropper at levere livedata fra de lavere turneringer, hvor præmiepuljerne ikke er så store, for ikke at friste spillere, der ikke tjener så mange penge på deres sport, til at fixe deres kampe. 

Læs hele TIUs årsrapport her. 
Og læs hele Tennis IRP's rapport her.