Norsk Bransjeforening for Onlinespil er ikke begejstret for regeringens udspil, der vil styrke spillemonopolet i landet. I stedet vil de have et licenssystem som i Danmark.

Tilbage i juni måned bragte vi her på BetXpert en artikel, hvori det fremgik, at man i Norge overvejer at samle landets tre spillelove under ét tag: i kulturministeriet. 

Kultur- og ligestillingsminister, Abid Q. Raja, sagde tilbage i juni, at forslaget skal være med til at øge spillesikkerheden for de norske spillere.

”Formålet med lovforslaget er at sikre ansvarligt spil og forebygge spilleproblemer og andre negative konsekvenser af spil.”

Foreslår et licensmarked

Kritiske røster at forslaget vil mene, at det lige så meget skal ses som et forsøg på at styrke spillemonopolerne i landet: Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. 

Det er imidlertid den helt forkerte vej at gå. Det mener i hvert fald Norsk Bransjeforening for Onlinespil (NBO), som er den norske pendant til Spillebranchen, tidligere kendt som DOGA. 

Hos NBO ønsker man i stedet et licensmarked à la det, vi kender her i Danmark samt Sverige. Her skal spiludbyderne leve op til en række ansvarlighedskrav. Foruden disse krav om ansvarlighed skal der desuden også oprettes et selvudelukkelsesregister, mener NBO. Det skriver iGaming Business

Ét af brancheorganisationens hovedargumenter for at gå imod regeringens lovforslag er, at over 50 procent af al spil i Norge lige nu foregår hos udenlandske spiludbydere, som ikke har en specifik spilletilladelse i landet. Det skulle angiveligt have ført til en fordobling af antallet af problemspillere i perioden 2013 til 2019. Dette fordi de norske spillere ikke spiller under sikre vilkår hos de udenlandske bookmakere, som ikke opererer under norsk lovgivning. 

NBO henviser i forlængelse af ovenstående til Danmark, hvor de siger, at 91 procent af al spil foregår hos spiludbydere med spilletilladelse. 

Skatteprocent på 15

I NBO’s forslag lyder det videre, at de foreslår, at spiludbyderne i et eventuelt licenssystem skal pålægges en skatteprocent på 15. Det skulle angiveligt kunne generere skatteindtægter på cirka 820 millioner kroner om året. Heraf kan regeringen dele ud af midlerne, ligesom det i dag er tilfældet med overskuddet fra Norsk Tipping.