De norske myndigheder strammer nu grebet om de udenlandske spiludbydere, som får sværere ved at overføre penge til deres kunder. 

I slutningen af 2019 besluttede Lotteritilsynet at pålægge spillebranchen restriktioner. Helt præcist skulle bankerne blokere for overførsler til og fra udenlandske ikke-licenserede spiludbydere. Dette med effekt fra 1. januar i år.

Initiativet blev sat i værk for at styrke de statsejede monopoler Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Førstnævnte beskæftiger sig med sportsvæddemål, mens sidstnævnte koncentrerer sig om hestevæddeløb.

Lotteritilsynet undersøger bankerne

Nu er Lotteritilsynet gået i gang med at følge op på, om og hvordan bankerne følger de nye restriktioner. Det skriver CalvinAyre.

Seniorrådgiver i Lotteritilsynet Silje Sægrov Amble siger, at man ønsker at klarlægge, om bankernes nuværende systemer gør dem i stand til at hindre pengeoverførsler til og fra internationale spiludbydere, som konkurrerer med de statsejede Norsk Tipping og Norsk Rikstoto. Indtil videre kigger Lotteritilsynet på 170 banker. 

Lotteritilsynet vil bruge informationerne fra undersøgelsen til at ”begrænse det illegale spilleudbud” og ”finde på metoder, der forhindrer og reducerer problemer forårsaget af spil.”

Seniorrådgiveren forsikrer desuden, at undersøgelsen er anonym, og at ingen vil blive stillet til ansvar for eventuelle ikke-tilstrækkelige procedurer. 

Virkeligheden har ramt spillerne

Initiativerne fra Lotteritilsynet har allerede haft en indflydelse på flere norske spillere. En bruger ved navn Morten_86 skriver følgende opslag den 17. juni 2020 på et af Norges mest kendte bettingsider:

”Jeg lavede en udbetaling via bankoverførsel, som altid har gjort med ind- og udbetalinger fra Unibet*. Der sker så det, at min bank SPB1 nu er begyndt at blokere betalinger fra udenlandske spilleselskaber efter anvisning fra Lotteritilsynet. Dette er noget, som alle norske banker nu skal til at praktisere. 

Så de af jer, der laver udbetalinger til bankkonto fra Unibet*, risikerer nu at miste pengene, hvis banken, du bruger, afviser betalingen, som min bank gjorde det.”

Overvejer at afskaffe monopolet

Spillavhengighet Norge, der er et behandlingscenter for folk med spilleproblemer, er i øjeblikket i gang med at lave en undersøgelse, der skal redegøre for, om monopolmodellen er den bedste model for Norge, når det kommer til spørgsmålet om at bekæmpe spilleproblemer. Resultaterne af undersøgelsen ventes først at komme engang i 2021.