Tennisekspert Klaus f kommer her med sit syn på, hvordan tingene ser ud i den spændende tennisverden efter coronapausen. Han peger blandt andet på, at stjernerne og opkomlingene kan komme til at have mere lige vilkår i de første turneringer. Dette kan måske skabe fundamentet til flere overraskelser. 

I begyndelsen af april var der få, der troede, at der skulle være mere tennis i denne her sæson. De fleste så frem mod januar og Australian Open 2021. Men nye vinde har ramt sporten, og man planlægger allerede en opstart i august med hard court-turneringen i Washington den 14. august. Dette selvom USA er et af de lande, der er hårdest ramt af Covid-19. Efter USA går turen til Europa med grus på programmet, der kulminerer med French Open i slutningen af september. En turnering, der normalt afholdes i slutningen af maj. 

De bedste vinderodds på French Open 2020

Herunder følger et udpluk af de bedste odds på en kommende French Open-vinder. Ser du et odds, du finder interessant, kan du klikke på det, hvorefter du bliver sendt direkte hen til den pågældende bookmaker. 

Hvem vinder French Open 2020? Herresingle Højeste odds Bookmaker
Rafael Nadal 2,05
Novak Djokovic 4,00
Dominic Thiem 4,00
Stefanos Tsitsipas 19,00
Alexander Zverev 21,00
Daniil Medvedev 34,00
Stanislas Wawrinka 41,00
Fabio Fognini 151,00
Jo-Wilfried Tsonga 251,00
Andy Murray 301,00

Odds er fra mandag den 22. juni klokken 12.00

Spil på French Open hos 888sport

Det bliver et komprimeret program, som spillerne møder op til i august, hvor der skal spilles hver uge, og hvor man har valgt at placere turneringen Western and Southern Open ved Flushing Meadows-anlægget i New York. Det er også her, hvor US Open afholdes fra 24. august til 13. september.

Western and Southern Open afvikles normalt i Cincinnati. At man nu har valgt at afholde den ved Flushung Meadows skyldes, at man vil minimere smitterisikoen og samle alle på ét sted uden mulighed for yderligere kontakt med omverdenen over en længere periode. Kennedy Lufthavnen i den amerikanske storby bliver også brugt til overnatning i forbindelse med denne Grand Slam, så spillerne er revet fuldstændig ud af deres vanlige rammer. Normalt er de meget privilegerede og bor på de bedste hoteller. 

Der vil blive adgang til de 120 højest placerede på ranglisten, mens der uddeles otte wildcards til de resterende spillere ved US Open. Dermed afholdes der ingen kvalifikation, og det er historisk. Mange spillere uden for denne rangering er naturligvis oprørte over dette. Store giganter såsom Ivo Karlovic og Andy Murray er heller ikke blandt de 120 højest rangerede i verden, men jeg forventer, at de modtager wildcards. 

Derudover så køres grussæsonen efter US Open, så spillerne skal direkte på grus efter hard court i New York og spille French Open 14 dage efter, at US Open er slut. Et voldsomt program. Og modsat amerikanerne så har franskmændene allerede nu udtalt, at French Open bliver med tilskuere. Man har ingen intentioner om at afholde turneringen i Paris for lukkede døre. 

Det finansielle aspekt

Det er ingen statshemmelighed, at tennisverdenen bløder finansielt. Det er ikke kun spillerne, men også turneringsarrangørerne, der er ramt på deres levebrød.

Og ikke alle turneringer er så velforberedte på omverdenens ubekendte faktorer som Wimbledon, der havde tegnet en pandemiforsikring. Udover US Open ikke er begunstiget med denne forsikring, så stod de til at miste en TV-kontrakt med ESPN på flere hundrede millioner kroner, hvorfor det er vigtigt for turneringens videre eksistens, at den bliver afholdt i år. TV-pengene er som i de fleste andre sportsgrene en vital del af økonomien hos diverse turneringer. Men det er samtidig udmeldt, at det bliver uden tilskuere, så det vil stadig gøre ondt på organisationen bag. Men dødsstødet undgår de formentlig med TV-pengene i sigte. 

Mange spillere er også så finansielt berørte, og de vil presse på for at få tennisprogrammet genaktiveret. Dog er der meget forskellige udmeldinger. En spiller som Djokovic har talt imod en for hurtig opstart, men det har også resulteret i kritiske røster fra blandt andet WTA-spilleren Danielle Collins. Hun mener, at en spiller, der har tjent flere hundrede millioner dollars, nemt kan udtale, at spillernes sikkerhed står over det økonomiske. 

Udadtil har mange spillere travlt med at fordømme opstarten af tennis på sociale medier. Men det er komplekst, og efter min vurdering er der kun få spillere, som er så økonomisk uafhængige, at de ikke har travlt med at komme i gang igen.

I et interview udtalte den turneringsansvarlige fra ATP-turneringen i Washington, at han allerede har fået et opkald fra en spiller rangeret omkring 50 i verden med en forespørgsel på deltagelse ved turneringen her til august. Normalt er nummer 50 i verden garanteret deltagelse i et felt med 32 spillere, men hvis den økonomiske motivation for at komme i gang er så stor hos spillerne, som nogle spekulerer i, så kan en top-50-spiller ikke længere vide sig sikker på deltagelse. Det betyder samtidig også, at vi får toptennis fra begyndelsen af august.

De store stjerners deltagelse

Det amerikanske tennisforbund USTA, som står bag US Open, havde noget af et scoop i bagagen ved pressemødet, hvor det blev officielt, at US Open bliver afholdt i 2020. Her havde Serena Williams en besked om, at hun agter at deltage i den amerikanske Grand Slam. Dette er en gave fra himlen for arrangørerne, da hendes deltagelse vil kunne give turneringen den PR og berettigelse, den behøver, og sætte skub i andre spilleres motivation for at deltage. Serena Williams mangler én Grand Slam-titel for at tangere Margaret Court som tidernes bedste kvindelige tennisspiller. Og amerikaneren bliver ikke yngre, så hun vil gribe chancen i New York. 

På herresiden har Roger Federer allerede meldt ud, at han grundet en knæskade er ude resten af 2020. Men så bliver det interessant med de to andre i Big 3: Nadal har tidligere udtalt, at han fuldstændig har opgivet tennis i 2020 og har andre prioriteringer i retning af Covid-19 og de menneskelige konsekvenser af denne pandemi. Men Nadal har samme problem som Serena Williams; han er efterhånden en aldrende spiller, og fysikken er sårbar. Kan han tåle at misse tre Grand Slams i 2020, hvis han skal overgå Federers samlede 20 Grand Slams?

Novak Djokovic har været højlydt i debatten omkring Covid-19 og tennis. Han har tidligere talt mod vaccine og vil ikke lade sig tvangsmedicinere for at kunne komme til at spille tennis. Serberen er om nogen stærk i troen på naturens kræfter og har sin helt egen dagsorden på det område. Men nu er der nye toner fra den serbiske lejr, og Djokovic har tilkendegivet, at han har tænkt på sig at deltage ved US Open. Han var også aktiv i weekenden i Beograd, hvor der blev spillet tennis i en fyldt arena, og hvor han efterfølgende figurerede på videoer i festligt lag med de andre spillere. Angsten for Coronavirus virker ikke til at have fat i verdens nummer et. Han har også et ultimativt karrieremål om at slå Federers Grand Slam-rekord på 20. Han spås også de største chancer i forhold til Nadal, da han er lidt yngre og har en bedre fysik i forhold til Nadal. 

Angående deltagelsen generelt så kan man frygte, at nogle spillere vil have alt deres fokus på grus og dermed skippe hard court-sæsonen i USA grundet det komprimerede program. Jeg tror dog, at de har været ude i så lang tid nu, at de fleste vil gå efter begge dele. Og man kan også risikere, at der i august stadigvæk er rejserestriktioner, så alle deltagere af logistiske årsager ikke kan deltage.

Hvor efterlader det spillerne, og hvilke åbninger giver disse omstændigheder?

Der er flere ting, der i min optik taler mod de store navne, når vi vender tilbage. For det første så har vi fået neutraliseret de ydre omstændigheder, da restriktionerne i forbindelse med Covid-19 vil medføre, at spillerne er mere lige stillet. For eksempel vil man ved US Open ikke tillade et stort entourage. Der er planer om at skære det ned til én mand udover spilleren. Så kan det godt være, at mange vil mene, at det ikke vil påvirke det store, at Djokovic ikke har sin private kok med. Men når man har været i rammer, hvor alt omkring én bliver ordnet, og ikke én ting bliver overladt til tilfældighederne, så kan det blive en udfordring at stå alene med det meste. Her tænker jeg på fysiske trænere og behandlere, der konstant optimerer topspillernes niveau og fysiske formåen. Dem har nummer 78 i verden ikke til rådighed. Men holder man fast i restriktionerne, så har Djokovic ikke meget bedre betingelser end en top-100-spiller, når startskuddet lyder i New York. Der vil heller ikke være tilskuere ved US Open, hvilket også må udligne forskellen mellem de store navne og outsiderne. De lavt rangerede er vant til tomme tribuner, og de får ikke samme energi fra et fyldt stadion som for eksempel Djokovic og Nadal. 

Jeg har i tidligere artikler omtalt Nadal som en spiller, der om nogen er ekstremt god til at finde momentum igen efter at have været ude med skade i længere perioder. Det tror jeg ikke vil ændre sig, når de vender tilbage i august, men Nadal har helt andre betingelser nu end før Covid-19. Djokovic har omvendt brug for flere kampe for at finde rytmen. Det sås i weekenden, hvor han kun knebent slog Zverev og tabte til Krajinovic. 

Sælg de to favoritter på børsen

Der er ingen specifikke odds oppe på spil imod Djokovic og Nadal, men i min optik er det spil, man skal ud i - eventuelt sælge de to på Betfair-børsen op til turneringsstart ved henholdsvis US Open og French Open. Der vil være så mange usikkerheder omkring spillernes form og deres mentale tilstand, at jeg gerne tager 127 mand (feltet) mod Djokovic ved US Open og feltet mod Nadal ved French Open. Alt afhænger naturligvis af odds, men holder erfaringerne med Grand Slam-odds på de to, så vil Djokovic stå i omkring odds 2.5 ved US Open og Nadal odds 2 ved French Open. Og så er det ofte det samme mønster, der gentager sig ved Grand Slams: I dagene op til en Grand Slam kommer pengene ind på de store favoritter. Dermed vil det optimale tidspunkt for at sælge Djokovic og Nadal være kort før, at turneringen begynder. 

Det bliver noget, der ligner ragnarok, når tennis begynder i august med et absurd komprimeret program og turneringer på helt andre datoer end normalt. Et skifte fra hard court til grus på ingen tid og 14 dage mellem to Grand Slams på forskellige underlag. Men som tennisfan og sportsbettor kan man ikke andet end at glæde sig.